Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, ο γιος μου είναι δυόμιση ετών. Γύρω στα δύο έπαθε ξαφνικά επίσχεση ούρων! Ξεκίνησε μια θεραπεία με Ντουφαλάκ λόγω δυσκοιλιότητας. Είχε βελτιωθεί σημαντικά, όμως, με την εκπαίδευση στο γιογιό και με το τέλος της τρίμηνης θεραπείας ξαναεμφανίστηκε δυσκοιλιότητα και μάλιστα τα κρατάει με το φόβο να μην πονέσει! Να του ξαναβάλω την πάνα; Τα υπόθετα και το κλύσμα πόσο μπορώ να τα χρησιμοποιώ; Και με το ψυχολογικό τι να κάνω; Δεν θέλει να κάνει κακά για να μην πονέσει! Ευχαριστώ!”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αυτό που συμβαίνει στο παιδί σου είναι το πιο συνηθισμένο αίτιο της δυσκοιλιότητας στις μικρές ηλικίες. Ο φόβος να μην πονέσει το κάνει να κρατάει τα κακά του και έτσι ούτε η ειδική διατροφή, ούτε τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Καταρχάς θα πρέπει να το δει παιδοχειρουργός, ώστε να αποκλεισθεί κάποιο χειρουργικό πρόβλημα που θα μπορούσε να προκαλέσει τη δυσκοιλιότητα, όπως για παράδειγμα το μεγάκολο. Δεύτερον, είναι απαραίτητη η θεραπεία με όσο το δυνατό πιο ελαφριά φάρμακα, ώστε να μαλακώνουν τα κακά του, ελπίζοντας ότι αφού δεν πονάει θα χαλαρώσει και θα αφήνει τον εαυτό του να αφοδεύσει κάθε φορά που αισθάνεται την ανάγκη και όχι να τα κρατάει. Επίσης, χρειάζεται εκπαίδευση. Δηλαδή, πρέπει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας να το βάζεις στο γιογιό και να κάθεται, ώστε να συνηθίσει το έντερο του σε κάποιο ρυθμό αφόδευσης. Όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί πραγματικά να κρατήσει αρκετούς μήνες, αλλά δεν γίνεται και αλλιώς, μέχρι να πετύχετε το θετικό αποτέλεσμα.

Ερώτηση:
“Γιατρέ μου θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω ένα κορίτσι τριών ετών και την θηλάζω αποκλειστικά από την ημέρα που γεννήθηκε. Πριν τρεις εβδομάδες ξεκίνησα να της δίνω ένα γεύμα ξένο γάλα, κατσικίσιο, βιολογικό, γιατί το βράδυ δεν κοιμόταν καθόλου και ξυπνούσε συνέχεια για να την θηλάζω. Τις πρώτες μέρες το ήπιε με το ζόρι και κοιμόταν όλο το βράδυ, μετά από μια εβδομάδα άρχισε να ξυπνάει μία με δυο φορές πάλι και τώρα δεν δέχεται να πιει το ξένο. Πώς θα αποθηλάσω, μπορείτε να μου προτείνετε κάτι; Να δοκιμάσω γιατρέ μου άλλο γάλα; Φοβάμαι πολύ να της δώσω αγελαδινό! Και μια τελευταία ερώτηση: υπάρχει περίπτωση να της έκανα κακό με το θηλασμό όσον αφορά το βραδινό της ύπνο; Ξυπνούσε έξι και επτά φορές για να θηλάσει το βράδυ.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μην αγχώνεσαι καθόλου διότι καταρχάς έχεις κάνει το καλύτερο που θα μπορούσες να δώσεις στο παιδάκι σου. Μόνο καλό έχεις κάνει στο μωρό σου. Βέβαια, τώρα θα δυσκολευτείς λίγο να κόψεις το θηλασμό, διότι το μωρό σου έχει μεγάλη επαφή και σύνδεση με εσένα. Θα κάνεις υπομονή και θα επιμένεις με διακριτικό τρόπο, αλλά θα είσαι αποφασιστική, ώστε το μωρό σου να καταλάβει ότι ναι μεν το αγαπάς, αλλά θα πρέπει να σταματήσει το θηλασμό. Να ξέρεις ότι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν ξυπνάνε το βράδυ επειδή πεινάνε, αλλά επειδή θέλουν να δουν τη μαμά τους, ειδικά όταν έχουν συνδεθεί με το μητρικό θηλασμό. Ένας πολύ καλός τρόπος είναι να αντισταθείς για τρία- τέσσερα βραδιά να του προσφέρεις το στήθος σου, όσο και να κλαίει. Ή αν είναι πολύ επίμονο, να αυξάνεις σταδιακά το χρόνο της στέρησης. Αν το μωρό σου πεινάει πραγματικά, τότε θα το νικήσει η πείνα και θα το οδηγήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και θα φάει οτιδήποτε του προσφέρεις εκείνη την στιγμή.

Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές σας! Έχω ένα κοριτσάκι και τον Αύγουστο θα χρονίσει. Δεν έχει αρρωστήσει ποτέ, ούτε πυρετό, ούτε τίποτα. Το Σεπτέμβριο θα πάει πρώτη φορά βρεφονηπιακό, μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε κάποιες συμβουλές είτε διατροφής, είτε γενικότερα, ώστε να αποφύγουμε όσο γίνεται ιώσεις; Ακούω πολλά και τρομάζω στην ιδέα, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να μην πάει ακόμα.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αφού είναι ανάγκη να πάει στο σταθμό θα δεχτείς και ότι μερικές φορές θα αρρωσταίνει, όπως συμβαίνει με όλα τα παιδιά. Έχει υπολογισθεί, ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στο βρεφονηπιακό σταθμό, αρρωσταίνουν τέσσερις με πέντε φορές συχνότερα από τα παιδιά που μένουν στο σπίτι. Η σωστή διατροφή, η καλή προσωπική υγιεινή και τα εμβόλια προστατεύουν τα παιδάκια σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όμως, το να έρχεται σε επαφή καθημερινά με παιδιά που έχουν κάποια λοίμωξη μικρή ή μεγάλη, αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωσταίνει.

Ερώτηση:
“Θα ήθελα να ρωτήσω με τι ψάρι ξεκινάω να δίνω στο μωρό μου, πώς το φτιάχνω και αν πρέπει να το δίνω κομμάτια ή να το αλέθω στο μπλέντερ; Καταστρέφονται οι βιταμίνες αν αλέθουμε γενικά τα τρόφιμα όπως ψάρια, λαχανικά, κρέας;”

Απάντηση:
Συνήθως ξεκινάμε με τον φρέσκο βακαλάο, που είναι νόστιμος και εεκολοκαθάριστος. Όμως, όποιο ψάρι είναι φρέσκο και γίνεται σούπα είναι αποδεκτό. Το κάνουμε σούπα με καρότο, πατάτα, κρεμμύδι και σέλινο. Η ποσότητα είναι περίπου 80 γραμμάρια ψάρι και τα υπόλοιπα τα παρελκόμενα μέχρι εκεί που τρώει το παιδί. Η συχνότητα είναι δύο φορές την εβδομάδα.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, έχω θέμα με την κόρη μου που σε λίγες ημέρες θα γίνει 12 μηνών και εδώ και μήνες δεν τρώει με τίποτα μεσημεριανό. Όσες προσπάθειες κι αν έχω κάνει, όσες γεύσεις και αν δοκίμασα, αλεσμένα και μη, λαχανικά, κρέας, ζυμαρικά, φακές, ρύζι, τυράκι, το αποτέλεσμα είναι να πίνει τελικά γάλα ή φρουτόκρεμα ή βρεφικές κρέμες. Πεινάει, κλαίει, αλλά να φάει με τίποτα! Αν κάνω να της δώσω δύο- τρεις εβδομάδες φαγητό, τρώει για κάνα δύο ημέρες και μετά πάλι όχι! Λέω θα την αφήσω, αλλά ουρλιάζει στο κλάμα από την πείνα. Δοκίμασα πόσα πράγματα και δεν γίνεται τίποτα! Βάρος, ύψος, υγεία, ενεργητικότητα, όλα μια χαρά, αλλά φοβάμαι μην πάθει κάτι. Νομίζω πως συμβαίνει μόνο στο δικό μου παιδάκι. Υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι και πότε θα μάθει να τρώει επιτέλους;”

Απάντηση:
Δύο είναι οι λόγοι που ένα μωρό κάνει απεργία πείνας σε ένα φαγητό. Ή έχει συνδυάσει το μεσημεριανό φαγητό με υγρή μορφή (γάλα) ή δεν θέλει τα αλεσμένα. Σε πρώτη φάση, προσπάθησε να του δώσεις πιο στερεές τροφές με το πιρούνι ή το χέρι. Σε δεύτερη φάση, να εκμεταλλευθείς την πεινά του, διότι το μωρό σου δεν έχει ανορεξία, αλλά πρόβλημα με τη χορήγηση γεύσεων. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει αν είσαι πιο αποφασιστική και να μην ενδίδεις στη χορήγηση του γάλακτος, αλλά κάθε φορά που ζητάει να φάει να του προτείνεις το ίδιο φαγητό, μέχρι να το “νικήσει” η πείνα. Εννοείται ότι δεν πρέπει να είσαι πολύ αυστηρή, αλλά πρέπει να είσαι πολύ αποφασιστική και να θυμάσαι ότι τα μωρά αντέχουν πολύ και πιέζουν τη μαμά τους με το κλάμα.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 29 μηνών, γεννήθηκε 3960 και με ύψος 52. Τα κιλά του δεν ξεπερνάνε τα 12 και ο παιδίατρος, εκτός από τη διατροφή του μου δίνει και συμπλήρωμα σιδήρου και ασβεστίου. Είναι παιδί που θηλάζει ακόμα. Τρώει τα πάντα και πίνει και γάλα φρέσκο (τη σκόνη δεν την θέλει πια). Δεν έχει αλλεργία σε τίποτα. Έχει, όμως, πρόβλημα δυσκοιλιότητας από επτά μηνών. Η παιδίατρος έδωσε ένα σιρόπι τύπου durkolak για παιδιά για 10-15 ημέρες και καλυτέρεψε, αλλά όταν το σταματάμε, πάλι έχουμε πρόβλημα. Κάναμε εξετάσεις, αλλά δεν δείξανε τίποτα. Αλλάξαμε τη διατροφή του, αλλά μηδέν αποτέλεσμα. Σφίγγεται πάρα πολύ και λέει “μαμά, κάνω κακά μου” και κλαίει. Είναι παιδί δραστήριο και φαγανό, αλλά δεν παίρνει ούτε κιλά, ούτε μπορεί να κάνει φυσιολογικά τα κακά του. Και ένα άλλο ερώτημα: πώς να κόψω το θηλασμό; Είναι πάρα πολύ εξαρτημένος από αυτό, με αποτέλεσμα να θηλάζει κάθε μια ώρα. Τρώει το φαγητό του και μετά αντί για νερό θέλει στήθος. Πίνει νερό, μετά θέλει πάλι στήθος.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, φαίνεται ότι το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας είναι συνδυασμός με το πρόβλημα του θηλασμού, δηλαδή ψυχολογικό. Για κάποιο λόγο το μωρό σου νιώθει ανασφάλεια και γι’ αυτό δεν θέλει να διακόψει το θηλασμό και αυτό γίνεται ψυχοσωματικό και κρατάει τα κακά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να τα λύσουμε ένα- ένα και όχι ταυτόχρονα και τα δυο μαζί. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να κόψεις το γάλα και αφού συνηθίσει την καινούργια κατάσταση, τότε με τη διατροφή θα ρυθμιστεί και το εντεράκι του.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More