Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Καλησπέρα κ. Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 5,5 μηνάν. Ο παιδίατρος μας είπε ότι η πρόσθια πηγή έκλεισε λίγο νωρίς. Μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο παιδί; Επίσης, όταν τρώει ξεκινάει να εμφανίζει κοκκινίλες στο κεφάλι και σιγά- σιγά εμφανίζονται στο πρόσωπο ανάμεσα στα φρύδια, κάτω από τα μάτια, στους κροτάφους. Πού μπορεί να οφείλονται αυτές οι κοκκινίλες; Το παιδί γεννήθηκε 3.6 κιλά, ύψος 52.5 και με περίμετρο κεφαλής 36. Τώρα είναι 8.3 κιλά, ύψος 71 και περίμετρο 44,5. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η πρόσθια πηγή αρχίζει να κλείνει μετά τον πέμπτο και έκτο μήνα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 24 μήνες. Αν ο παιδίατρός σου δεν ανησυχεί, σημαίνει ότι όλα είναι φυσιολογικά. Σε αντίθετη περίπτωση, η πρόωρη σύγκλιση μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας πάθησης. Για παράδειγμα, πολύ μικρή πρόσθια πηγή μπορεί να σημαίνει μικροκεφαλία (μικρό κεφάλι) ή κρανιοσυνοστέωση (πρόωρη μόνιμη ένωση των οστών του κρανίου) και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και πώς θα θεραπευτεί. Οι κοκκινίλες που αναφέρεις θα μπορούσαν να είναι από τη λαιμαργία και την πίεση που ασκεί στο δέρμα του όταν σφίγγεται.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας, έχω μια κόρη εννέα ετών που εδώ και καιρό μου βγάζει ένα δερματικό στο εσωτερικό των μηρών της και στα πατουσάκια της, στρογγυλό σχήμα σαν δαχτυλίδι ροζ, χωρίς καθόλου κνησμό, που ανοίγει. Πήγα στο Παίδων και μου είπαν ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό και να βάζω μια ενυδατική κρέμα. Το θέμα είναι ότι βγάζει και ξαναβγάζει, όχι σε μεγάλη επιφάνεια, αλλά αυτό παραμένει. Μήπως χρειάζεται να κάνουμε εξετάσεις αίματος για περαιτέρω έλεγχο και αν ναι ποιες εξετάσεις πρέπει να ζητήσω; Σας ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δυστυχώς τα δερματικά είναι κάτι που απαιτείται οπτική επαφή για να γίνει σωστή διάγνωση. Από ό,τι περιγράφεις δεν υπάρχει διάγνωση επιστημονική διότι η έκφραση “δεν είναι κάτι ανησυχητικό” δεν μας καλύπτει. Θα πρέπει να το δει ένας παιδίατρος ή δερματολόγος για παιδιά, που θα σου πει συγκεκριμένα τη διάγνωση για να ξέρεις τι προσπαθείς να θεραπεύσεις.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα. Ο μικρός μου έκλεισε τον ένα χρόνο και του άλλαξα το γάλα Frezylac 2 σε Frezylac 3 και κάνει πιο πολλές φορές κακά και κάποιες από αυτές είναι διάρροια. Θα επανέλθει;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καμιά φορά η αλλαγή του γάλακτος μπορεί να φέρει αλλαγές και στις κενώσεις του παιδιού, καθώς διαφέρει η σύστασή του. Συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό και απαιτείται λίγος χρόνος μέχρι να βελτιωθούν οι κενώσεις. Αν όμως χειροτερεύει τότε θα πρέπει να το ψάξεις περισσότερο, διότι μπορεί το καινούργιο γάλα να έχει κάποια συστατικά τα οποία πειράζουν το παιδί, και του προκαλούν για παράδειγμα αλλεργία ή δυσανεξία κλπ.

Ερώτηση:
“Ο γιος μου σε δύο μήνες θα κλείσει τα δύο. Μέχρι πότε μπορώ να του δίνω φαρίν λακτέ και τις άλλες κρέμες που αγοράζω έτοιμες;”

Απάντηση:
Λογικά θα μπορούσες να τις δίνεις για αρκετά χρόνια ακόμη, όμως είναι καλύτερο να του δίνεις πιο φυσικά προϊόντα, όπως φρούτα, γιαούρτι, ρυζόγαλο κλπ.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι που έκλεισε τα τρία τον περασμένο Μάιο. Το πρόβλημά μου είναι πως ενώ περπατάει κανονικά και δεν έχει προβλήματα στο βάδισμα ή την ισορροπία, όμως περπατάει στις μύτες των ποδιών του. Φαίνεται σαν να σπρώχνει το έδαφος και δεν χρησιμοποιεί ποτέ όλο το πόδι του. Τι μπορώ να κάνω; Όσες φορές έχω προσπαθήσει να του δείξω πώς γίνεται αντιδρά και δεν με αφήνει να το βοηθήσω! Του δείχνω πώς περπατάμε εμείς και δεν συγκεντρώνεται ή δεν μου δίνει σημασία. Δεν είχε ποτέ κάποιο ατύχημά, να πάτησε κάτι, να τον πόνεσε ή κάτι τέτοιο. Σας παρακαλώ βοηθήστε με.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι πάρα πολύ εύκολο να λύσεις τον προβληματισμό σου. Καταρχάς, πάρα πολλά παιδάκια περπατούν με τις μύτες των δακτύλων τα πρώτα δύο με τρία χρόνια της ζωής τους χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν θέλεις να είσαι 100% σίγουρη, τότε θα πρέπει να το εξετάσει ένας ορθοπεδικός για παιδιά, ο οποίος θα το εκτιμήσει και θα κρίνει αν είναι κάτι φυσιολογικό ή είναι πιο κοντοί οι τένοντες και θα σου υποδείξει την πρέπουσα θεραπεία.

Ερώτηση:
“Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω για το αγοράκι μου, μπήκαμε στο δεύτερο μήνα και ακόμα δυσκολεύεται πολύ στο θηλασμό και εγώ έχω κουραστεί. Ξεκινάει να πίνει γάλα, πιάνει καλά τη θηλή, αλλά μετά από λίγο την παρατάει, γέρνει προς τα πίσω και κλαίει. Συνεχίζει ξανά αλλά αυτό μπορεί να γίνει και τέσσερις φορές σε κάθε τάισμα. Καμιά φορά βγάζει και λίγο γαλατάκι. Τα κιλά του είναι καλά, αλλά νομίζω ότι δεν τρώει αρκετά. Τι λέτε να συμβαίνει; Πώς μπορώ να το βοηθήσω;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο από όλα είναι ότι το μωρό σου έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή με τις πρώτες γουλίτσες που κατεβαίνουν στο στομαχάκι του, παλινδρομεί το γάλα ξανά προς τα πάνω και αυτό του δημιουργεί καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό δεν τρώει ευχάριστα και γυρίζει το κεφαλάκι του προς τα πίσω. Θα πρέπει να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου και αν πραγματικά έχει παλινδρόμηση, τότε θα πρέπει να πάρει ένα ειδικό σιρόπι για 3- 4 μήνες, το οποίο θα προσαρμοστεί ανάλογα με τα κιλά του.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More