Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών που ζυγίζει 9 κιλά και έχει ύψος 72 εκ. Είναι η δεύτερη εβδομάδα που έχουμε εισάγει τις στερεές τροφές, ξεκινήσαμε σταδιακά με μήλο- αχλάδι- μπανάνα για δεύτερο γεύμα και κατόπιν με λαχανικά για τρίτο γεύμα, καθώς και κρέμα για τέταρτο γεύμα. Γάλα πρωί- βράδυ. Στο διάστημα που μπήκαν τα φρούτα, οι κενώσεις του ήταν μία- δύο φορές την ημέρα και η σύστασή τους φυσιολογική. Από την εισαγωγή των λαχανικών (πατάτα, καρότο, κολοκύθι) και της κρέμας (frezylac, βρώμη, μήλο, βανίλια) που έγιναν ταυτόχρονα, το μωρό έχει παρουσιάσει δυσκοιλιότητα. Πονάει και κλαίει κάθε φορά που θέλει να κάνει κακά, καθώς οι κενώσεις του είναι πλέον σκληρές σε σχήμα σβώλων. Όλη μέρα, ωστόσο, είναι ανήσυχος, κλαίει και κοκκινίζει, επειδή ζορίζεται χωρίς αποτέλεσμα. Τι μου προτείνετε να κάνω, ώστε να βελτιώσω την κατάσταση; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς μου κάνει εξαιρετική εντύπωση το βάρος του μωρού σου. Δηλαδή, επειδή ένα παιδί στους πέντε μήνες της ζωής του θα πρέπει απλώς να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε, άρα το δικό σου γεννήθηκε περίπου 4,5 κιλά; Αν είναι τόσο βαρύ θα πρέπει να κοιτάξεις και το θέμα του θυρεοειδή αδένα, διότι μια διαταραχή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Επίσης, τα κακά του εκτός του ότι βγαίνουν σβώλοι σβώλοι σαν της κατσίκας, καμιά φορά βγαίνουν στενά σαν την ουρά του ποντικιού; Αν ναι, τότε θα πρέπει να το δει και ένας παιδοχειρουργός για να αποκλείσει κάποιες παθήσεις. Τέλος πάντων, θα σε βοηθήσω τώρα μόνο για τη διατροφή: για ένα διάστημα να αποκλείσεις από τη διατροφή του μωρού σου τα μήλα, μπανάνα, καρότο, ρύζι και να δίνεις κάθε μέρα ακτινίδια, δαμάσκηνα, βανίλιες, χουρμάδες, κουάκερ, σπανάκι, παντζάρια και το νερό που φτιάχνεις το γάλα να είναι χαμομήλι.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι δύο ετών που είχε σύμμειση και την ανοίξαμε για να αποφύγουμε την ουρολοίμωξη. Μετά από δύο μήνες ξαναέκλεισε, κάτι το οποίο μου είχε πει η χειρουργός ότι γίνεται όσο φοράει πάνα. Τώρα τι πρέπει να κάνω; Να το ξανανοίξουμε ή να περιμένω να βγάλει την πάνα πρώτα;”

Απάντηση:
Αν η σύμμειση είναι ολική, δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου τρυπούλα, ώστε να φεύγουν τα υγρά που ενδεχομένως υπάρχουν μέσα, τότε καλό θα ήταν να το ξανανοίξετε μιας και δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο. Διαφορετικά να περιμένετε, γιατί καμιά φορά ανοίγει και μόνο του χωρίς ιατρική επέμβαση.

Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να μας πείτε ένα πλάνο διατροφής για ένα παιδάκι δύο ετών. Πόσα γεύματα καθημερινά, τι ποσότητες και εναλλακτικές. Σας ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το θέμα είναι αρκετά μεγάλο για να απαντηθεί σε μια ερώτηση ρουτίνας. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να πίνει γάλα πρωί και βράδυ, συνολικά 500- 600 ml το εικοσιτετράωρο, για δεκατιανό κάποια φρούτα, μεσημεριανό κάθε είδος κρέατος (δύο φορές κόκκινο, δύο φορές κοτόπουλο ή γαλοπούλα, δύο φορές ψάρι και μία φορά εναλλάξ αρνί, κατσίκι, χοιρινό κλπ). Το απόγευμα θα μπορούσε να είναι κάτι σαν δείπνο, όπως σκέτη χορτόσουπα, τοστ, ρυζόγαλο, ένα πιάτο με τυρί, ψωμί, ντοματούλα, πατατούλες κλπ ή γιαούρτι με μέλι, κουάκερ ή δημητριακά κλπ.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Η κόρη μου είναι τριών ετών. Από το Μάιο κατάφερε να κάνει τσίσα στο γιογιό της και να μένει στεγνή και κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου. Όμως αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα κακά. Τις πρώτες ημέρες δεν έκανε καθόλου, με αποτέλεσμα μετά τις πέντε ημέρες να της βάλω υπόθετο. Έπειτα η παιδίατρος μας έδωσε μια σκόνη που όντως την βοήθησε να κάνει κακά της κάθε δύο ημέρες. Όμως αυτή τη στιγμή πέρασαν τρεις μήνες και παρατηρώ ότι αν δεν πιει τη σκόνη δεν κάνει κακά της ούτε στις πέντε μέρες. Η διατροφή της είναι καλή, τρώει δηλαδή φρούτα και λαχανικά και τα κακά της δεν είναι ιδιαίτερα σκληρά όταν κάνει στις δύο ημέρες. Τι μπορώ να κάνω για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση; Και πώς θα καταφέρω να κόψει και τη βραδινή πάνα;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχνήν το μωρό σου έχει ακόμη περιθώριο μέχρι να ωριμάσει τους σφιγκτήρες του και να ελέγχει επαρκώς τις αφοδεύσεις του. Μην το πιέζεις. Βοήθησέ τε το μόνο με τη διατροφή. Δηλαδή, να μην τρώει μήλο, μπανάνα, καρότο και ρύζι και να του δίνεις κάθε μέρα παντζάρια, σπανάκι, μέλι, χουρμάδες, ακτινίδια, κουάκερ, δημητριακά ολικής άλεσης και να το βάζεις καθημερινά την ίδια ακριβώς ώρα στο γιογιό ή τη λεκάνη, ώστε να σταθεροποιήσει το βιολογικό του ρολόι στις κενώσεις του.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More