Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Το μωρό μου είναι οκτώ μηνών και το βάρος του είναι σχεδόν οκτώ κιλά και το ύψος του 65 cm. Ανησυχώ πως είναι μικρό μωρό. Άρχισα από τον έκτο μήνα βρώμη, αλλά όχι ρυζάλευρο, λαχανικά και κοτόπουλο, ενώ πίνει ξένο γάλα. Μήπως πρέπει να προσθέσω και ρυζάλευρο; Επίσης, φαίνεται να υποφέρει πολύ, ειδικά τα βράδια, με τα δόντια του (δεν έχει βγάλει ακόμα) και πολύ σπάνια του δίνω Calpol και ησυχάζει. Συστήνετε κάποιο τζελ για τα δόντια; Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω για αυτή τη φάση; Όταν τον βάζω στο κρεβάτι το βράδυ, τσιρίζει για ώρες και δεν κοιμάται, στριφογυρνάει και δαγκώνει τα χέρια του. Είναι από τα δόντια του;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το βάρος του μωρού σου φαίνεται ικανοποιητικό, αλλά θα έπρεπε να γνωρίζω και το βάρος της γέννησής του για να έχω καλύτερη άποψη. Μπορεί ένα παιδί σε αυτή την ηλικία να τρώει όλες τις κρέμες. Δηλαδή και ρυζάλευρο και βανίλια και φαρίν λακτέ και μπισκότο. Για την ενόχληση από την έντονη οδοντοφυΐα υπάρχουν δύο τζελ. Το ένα είναι της Frezyderm και το άλλο ονομάζεται Mundusal. Όποιο βρεις δοκίμασέ το και σε μεγάλη ανάγκη μπορείς να δώσεις Depon ή Algofren.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας, είμαι μητέρα ενός πεντάχρονου κοριτσιού και θα ήθελα να μοιραστώ την ανησυχία μου μαζί σας. Έχω παρατηρήσει όταν κοιμάται το βράδυ πως η μικρή μου τρίζει τα δόντια της, δεν το κάνει σε καθημερινή βάση, αλλά το κάνει αρκετά συχνά. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;”

Απάντηση:
To τρίξιμο των δοντιών είναι πολύ συνηθισμένο και συνήθως οφείλεται σε νευρικά παιδιά. Δηλαδή, είναι εκείνα που έχουν άγχος και δεν τα αφήνει ούτε στον ύπνο τους. Μερικές φορές είναι και ένδειξη ότι έχουν “σκουληκάκια” και επειδή αυτό τους δημιουργεί φαγούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας τα κάνει να τρίζουν τα δόντια. Ο κίνδυνος είναι μήπως και καταστρέψουν τα δόντια από την τριβή. Για αυτό, αφενός πρέπει να βρεις τι είναι εκείνο που δημιουργεί το τρίξιμο και αφετέρου μπορεί να χρειαστεί να βάζει κατά τη διάρκεια του ύπνου ένα μασελάκι από σιλικόνη το οποίο το παραγγέλλει ο παιδο- ορθοδοντικός.

Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, καταρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πολύτιμη βοήθειά σας, που απλόχερα προσφέρετε σε όλες μας. Θα ήθελα κι εγώ να ρωτήσω με τη σειρά μου κάτι για την κορούλα μου. Είναι 17 ημερών, δυστυχώς δεν κατάφερα να τη θηλάσω αποκλειστικά και της δίνω ένα υποαλλεργικό γάλα του εμπορίου (γιατί μου παρουσίασε δυσκοιλιότητα στο απλό γάλα). Πίνει περίπου 60- 70 ml κάθε περίπου τρεις ώρες, αλλά δυσκολεύεται πολύ να ρευτεί και μετά το γεύμα φαίνεται σαν να τη ζορίζει κάτι. Δεν κάνει αναγωγές (μέχρι στιγμής μου έκανε μόνο δύο φορές), αλλά φαίνεται σαν να αναγουλιάζει ακόμα και μέσα στον ύπνο της. Θα μπορούσατε να μου πείτε τη γνώμη σας; Να σημειώσω πως γεννήθηκε 3150 στις 38 εβδομάδες και ο παιδίατρος μας θα μας δει σε ένα μήνα. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το πιθανότερο από όλα είναι το μωρό σου να έχει εσωτερική γαστρο- οισοφαγική παλινδρόμηση και γι’ αυτό έχει καούρες και τσουξίματα. Να του κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου μετά από τρεις ώρες νηστείας και αν έχει ΓΟΠ, τότε θα του χορηγήσεις ένα αντι- αναγωγικό γάλα και ενδεχομένως και κάποιο σιροπάκι.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη χαίρεται για ακόμη μια φορά! Θα ήθελα τη συμβουλή σας για τους ημερήσιους ύπνους αυτή τη φορά. Τον βραδινό τον στρώσαμε δόξα τω Θεώ με τη μέθοδο Cry out. Έχουμε, όμως, πρόβλημα στους ημερήσιους. Το πρόγραμμά του από τις δώδεκα και μετά είναι τελείως ακατάστατο στον ύπνο, με αποτέλεσμα όλο το απόγευμα να είναι μέσα στη γκρίνια μέχρι να πάει για ύπνο στις εννιά. Για παράδειγμα, θα ξαπλώσει δυόμιση με τρεις και το πότε θα ξυπνήσει είναι άγνωστο. Άλλοτε στη μισή ώρα, άλλοτε στη μια, με αποτέλεσμα να είναι κουρασμένος, να νυστάζει, να μην μπορεί να κοιμηθεί, να μη τρώει απογευματινό από τον εκνευρισμό του και όλο το απόγευμα να γκρινιάζει. Πώς να το βοηθήσω; Είναι εννέα μηνών ακριβώς.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, υπάρχουν πολλά μωρά που ενώ νυστάζουν, δεν θέλουν να κοιμηθούν για να μην αποχωριστούν την παρέα τους, που συνήθως είναι η μαμά τους. Αυτό, βέβαια, τους φέρνει εκνευρισμό. Η μόνη λύση είναι να προετοιμάζεις τη διαδικασία του ύπνου μία με δύο ώρες πριν ξαπλώσει, ώστε να κουραστεί και να ηρεμήσει σταδιακά. Δηλαδή, χαμηλώνεις τα φώτα, μιλάς χαμηλόφωνα, το νανουρίζεις κλπ.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι τριών μηνών, το οποίο γεννήθηκε 3.120 κιλά και τώρα ζυγίζει 6,500 κιλά (θηλάζω αποκλείστηκα). Τρώει κάθε τρεις ώρες και το βράδυ κοιμάται από τις 23:00 έως τις 8:00. Μετά από κάθε γεύμα, βγάζει πολλές μπουκιές. Θα μπορούσε αυτό να του δημιουργήσει πρόβλημα; Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω για τα κιλά του μήπως είναι πολλά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα κιλά του μωρού σου είναι πολλά (πέντε μηνών θα έπρεπε απλώς να διπλασιάσει το βάρος της γέννησης), αλλά μην ανησυχείς διότι αφού θηλάζει είναι απλώς πολύ βαρύ, αλλά όχι παχύ. Το ότι βγάζει γάλα σημαίνει ότι μάλλον έχει γαστρο- οισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή, ανεβάζει μικρές ποσότητες γάλακτος από τον οισοφάγο στο στομάχι και αυτό του δημιουργεί καούρες και τσουξίματα. Να του κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου, διότι αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, τότε για να το ανακουφίσεις θα πρέπει να του χορηγήσεις ένα ειδικό σιροπάκι για μερικούς μήνες.

Ερώτηση:
“Γεια σας. Έχω μία κόρη 15 μηνών η οποία ακόμα μου κάνει αλλεργία στο γάλα. Πίνουμε ειδικό γάλα από πέντε μηνών. Έως πότε θα υπάρχει αυτή η αλλεργία; Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, οι αλλεργίες εξατομικεύονται από παιδί σε παιδί. Συνήθως μετά το χρόνο υπάρχει μια υποχώρηση, αλλά μπορεί και να υπάρχει σε όλη τη ζωή. Επομένως, για το δικό σου μωρό κανένας δεν μπορεί να σου πει σε ποια κατηγορία ανήκει. Συνεχίζεις την ειδική αντιαλλεργική διατροφή και στην πορεία θα φανεί.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More