Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, αναφορικά με την επιδημία ιλαράς ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Έχω ένα βρέφος εννέα μηνών το οποίο θα εμβολιαστεί για την ιλαρά στους 12 μήνες και μετά στους 15. Εγώ γεννήθηκα το 1983 και κοιτάζοντας το παιδικό βιβλιάριό μου διαπίστωσα ότι έχω κάνει μία δόση το 1986. Το ερώτημά μου είναι αν πρέπει να κάνω άλλη μία δόση ή αν αυτή η παλιά αρκεί. Να σημειώσω ότι δεν έχω κάνει το MMR. Σας ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, κανονικά η μία δόση θεωρείται ότι μπορεί να καλύψει τον εμβολιασμό για την ιλαρά. Επειδή όμως μπορεί να υπάρχουν απώλειες των αντισωμάτων λόγω μεταφοράς του εμβολίου από το εργοστάσιο στη φαρμακαποθήκη και από εκεί στο φαρμακείο και από εκεί στο ιατρείο και επειδή ο οργανισμός του εμβολιασθέντος την ημέρα του εμβολιασμού δεν ήταν 100% επαρκής για ανοσοποίηση κλπ, γι’ αυτό λέμε ότι καλό θα ήταν να υπάρχει και άλλη μια δόση προκειμένου να φτάσει η ανοσοποίηση στο 100%. Άρα εσύ πρέπει έστω και τώρα να κάνεις ακόμη μια δόση του MMR ή του PRIORIX.

Ερώτηση:
“Γεια σας, θα ήθελα μια διευκρίνηση σχετικά με το εμβόλιο της ιλαράς MMR. Έχω δύο παιδάκια, η μικρή μου είναι 14 μηνών και έκανε το εμβόλιο πριν λίγες ημέρες και η μεγαλύτερη κόρη μου κλείνει τα τρία το Νοέμβριο, έχει κάνει κανονικά την πρώτη δόση και η δεύτερη δόση θα γίνει όταν φτάνει τεσσάρων ετών, όπως μου είπε η παιδίατρος και δεν χρειάζεται να το επισπεύσουμε λόγω της κατάστασης με την ιλαρά, αφού θεωρείται καλυμμένη. Σε συζητήσεις με άλλες μητέρες που τα παιδιά μας έχουν ίδια ηλικία, οι παιδίατροί τους τους σύστησαν πως πρέπει να γίνει και η άλλη δόση τώρα και ας είναι τριών ετών τα παιδιά, για να είναι απόλυτα καλυμμένα και να μην κολλήσουν. Να σημειώσω πως η τρίχρονη κόρη μου πηγαίνει παιδικό σταθμό. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Πρέπει να της το κάνω άμεσα το εμβόλιο ή όταν γίνει τεσσάρων;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, λόγω της επιδημίας της ιλαράς, οι ελληνικοί επίσημοι ιατρικοί φορείς έχουν πάρει απόφαση να γίνει και η δεύτερη δόση, αρκεί να έχουν περάσει τρεις μήνες από την πρώτη.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι 22 μηνών. Είναι κρυωμένη με πολλή καταρροή. Χρησιμοποιώ φυσιολογικό όρο και αποφρακτήρα. Έκανε λίγο πυρετό μέχρι 37,5 και ήθελα να ρωτήσω αν κάνει να της δίνω Depon για να ανακουφιστεί ή αν υπάρχει κάτι άλλο που να την βοηθήσει να το ξεπεράσει πιο γρήγορα.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τον Depon, όπως και κάθε άλλο αντιπυρετικό, το δίνουμε μόνο αν έχει θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς, εκτός και αν για κάποιο παιδί ο παιδίατρος έχει συστήσει κάτι άλλο. Επίσης, θα μπορούσες να το χορηγήσεις αν το παιδί έχει πόνο, για παράδειγμα, από την οδοντοφυΐα.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας, η πεντάχρονη κόρη μου έχω διαπιστώσει ότι γλύφει ή μασάει τα μαλλιά της και έχω παρατηρήσει ότι τα μπροστινά της μαλλιά έχουν κοντύνει. Πώς με συμβουλεύετε να το αντιμετωπίσουμε; Πρέπει να κάνουμε κάποια εξέταση για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει μπαλίτσα από τρίχες στο στομάχι; Πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον παιδοψυχολόγο;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πρόβλημα του παιδιού σου ονομάζεται τριχοτιλλομανία και χαρακτηρίζεται ως μια ψυχολογική διαταραχή ελέγχου της παρόρμησης που ακόμη δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί αν είναι ψυχαναγκαστική συμπεριφορά ή εθισμός ή τικ. Εκτός του ψυχολογικού προβλήματος, μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα στο έντερο από την κατάποση των τριχών. Γι’ αυτό αν ανησυχείτε για τη συμπεριφορά του, μιλήστε με έναν ειδικό γιατρό όπως για παράδειγμα με έναν παιδοψυχολόγο.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον 14 μηνών γιο μου. Γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες, 3220 κιλά και 48,5 εκ. ύψος, όταν φύγαμε από την κλινική ήταν 3010 κιλά. Τον πρώτο μήνα θήλαζα αποκλειστικά, αλλά είχε πάρει 7 εκ. ύψος και 150 γραμμάρια βάρος και η παιδίατρος μου σύστησε να του δίνω συμπλήρωμα. Τον θήλαζα συνέχεια, δεν χόρταινε και έκλαιγε, κουραζόταν πολύ γρήγορα. Το στήθος μου έτρεχε όλη την ώρα και γινόμουν χάλια. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έφταιξε. Ακόμα τον θηλάζω. Σκεφτόμαστε για δεύτερο μωρό, τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση που αντιμετωπίσω το ίδιο πρόβλημα;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τη δεύτερη φορά σίγουρα θα είναι πιο εύκολο. Τώρα έχεις την εμπειρία. Να συζητήσεις με την παιδίατρό σου πριν γεννήσεις, ώστε να σε συμβουλεύσει για τη σωστή προετοιμασία, προκειμένου να μην γίνουν τα ίδια λάθη. Η παιδίατρός σου είναι ειδικευμένη στον μητρικό θηλασμό, όπως άλλωστε και όλοι οι παιδίατροι και μπορεί να σε βοηθήσει αξιόπιστα.

Ερώτηση:
“Σε παιδί 4,5 ετών με δύο επεισόδια πυρετικών σπασμών στην ίδια ίωση μέσα σε ένα 24ωρο σε ηλικία 22 μηνών και ένα status epilepticus, ενώ νοσούσε από γαστρεντερίτιδα (αδενοϊός) και ήταν απύρετο, σε ηλικία 35 μηνών, το οποίο καλύπτεται με keppra, είναι ασφαλές να γίνει η β’ δόση MMR; Τα εγκεφαλογραφήματα και η μαγνητική εγκεφάλου είναι καθαρά. Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς υποτίθεται ότι με την πρώτη δόση του εμβολίου ιλαράς που έχει κάνει το παιδί σου είναι καλυμμένο για την ιλαρά και δεν είναι απαραίτητο να κάνει άλλη μια δόση. Η εταιρία που κατασκευάζει το εμβόλιο δεν προτείνει υποχρεωτικά και δεύτερη δόση, αλλά το αφήνει στην εκτίμηση του θεράποντος ιατρού κατά περίπτωση. Άρα, βάσει του ιστορικού του παιδιού σου, μόνο ο παιδίατρός του ή ο νευρολόγος που το παρακολουθεί μπορούν να σου πουν αν είναι απαραίτητο να κάνει τον εμβολιασμό λόγω της έκτακτης επιδημίας ιλαράς. Στατιστικώς, είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες να κάνει πυρετικούς σπασμούς από τον πυρετό της ίδιας της ιλαράς, παρά από το εμβόλιο. Πάντως, εγώ θα σου πρότεινα να κάνεις μια εξέταση αίματος στο παιδί για προσδιορισμό αντισωμάτων ιλαράς. Αν φανεί ότι είναι προστατευμένο, τότε δεν συντρέχει λόγος να κάνεις το εμβόλιο. Αν, όμως, δεν έχει αντισώματα, τότε θα αποφασίσετε αν θα προχωρήσετε στον εμβολιασμό.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More