Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Καλημέρα κύριε Μαζάνη, σας ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω έναν γιο 14 μηνών. Γεννήθηκε στις 39 εβδομάδες, 3250 gr και 50 cm. Τώρα είναι 12 kg και 81 cm. Αλλά εδώ και δύο μήνες έχει σταματήσει να τρώει μεσημεριανό. Ό,τι και να του φτιάξω αρνείται να το φάει. Έχω προσπαθήσει να του δώσω ακόμη και από το δικό μας φαγητό, σκεπτόμενη ότι θα του φανεί πιο νόστιμο, αλλά τίποτα. Θα φάει φρουτόκρεμα, γιούρτι, κρέμα, γάλα και λίγο αυγό. Επίσης, τρώει ψωμί και τυρί. Έχω προσπαθήσει να τον αφήσω και για λίγο νηστικό μήπως πεινάσει και φάει, αλλά και πάλι τίποτα. Μόλις καταλάβει ότι πρόκειται για φαγητό, δεν τρώει. Έχω απελπιστεί και δεν ξέρω πια τι να κάνω. Φοβάμαι πως έτσι χάνει όλες τις βιταμίνες που πρέπει να λαμβάνει ένα μωράκι. Σας παρακαλώ, μπορείτε να με βοηθήσετε; Σας ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς μην αγχώνεσαι διότι το παιδί σου δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Απ’ ό,τι περιγράφεις, το παιδί σου δεν είναι ανόρεχτο, απλώς έχει κάποιες ιδιομορφίες στις γεύσεις των τροφίμων. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, τρέφεται αλλά όχι με όλες τις τροφές που θα ήθελες. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και αρκετά παιδιά έχουν μεγαλώσει εξίσου καλά ακόμη και με περιορισμένο αριθμό γεύσεων. Σημασία έχει ότι αυτά που τρώει το παιδί σου είναι αρκετά προκειμένου να συμπληρώσει τα ωφέλιμα συστατικά που χρειάζεται. Η μόνη μέθοδος είναι να μην επιμένεις τόσο πολύ, διότι δημιουργείς αντίδραση και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Χαλάρωσε, άφησέ το ελεύθερο να φάει ό,τι θέλει και όταν το παιδί ηρεμήσει από την πίεση, από μόνο του θα ξεκινήσει να τρώει και τις υπόλοιπες τροφές.


Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας! Η μικρή μου είναι 10 μηνών και δεν έχει βγάλει ακόμα κανένα δοντάκι. Ο γιος μου είχε βγάλει σε αυτούς τους μήνες. Να με ανησυχήσει αυτό, να απευθυνθώ σε κάποιον; Ευχαριστώ!”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μην ανησυχείς, ο χρόνος που τα παιδιά βγάζουν τα δόντια τους είναι διαφορετικός για κάθε παιδί. Άλλα παιδιά τα βγάζουν πιο νωρίς και άλλα καθυστερούν. Σημασία έχει ότι κάθε παιδί έχει μέσα στο στόμα του 20 δόντια, τα οποία βγαίνουν από έξι μηνών μέχρι τριών ετών. Μπορεί να ξεκινήσουν νωρίς, μπορεί και αργότερα. Δεν έχει σχέση αυτό με την υγεία του παιδιού, ούτε εξαρτάται από κάποιες τροφές. Θα κάνεις υπομονή και σιγά-σιγά θα βγάλει όλα τα δόντια.

Ερώτηση:
“Καλημέρα σας. Ο 2,5 ετών γιος μου παθαίνει συνέχεια λαρυγγίτιδες (ασταμάτητος βήχας κοκοράκι, ακόμη και το καλοκαίρι), καθώς πάει σε παιδικό σταθμό. Σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, λαμβάνει σταγόνες Soldesanil (25 σταγόνες πρωί-βράδυ για τρεις ημέρες). Το ερώτημά μου είναι πόσες φορές το χρόνο μπορεί να παίρνει αυτές τις σταγόνες (κορτιζόνη) με ασφάλεια, χωρίς να έχει επιπτώσεις μακροχρόνια στον οργανισμό του. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι φέτος έχει πάρει τέσσερις φορές. Υπάρχει άλλη αγωγή ενδεχομένως; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς να έχεις υπόψιν σου ότι η λαρυγγίτιδα είναι μία πάρα πολύ επικίνδυνη πάθηση. Έχει αυξημένη επικινδυνότητα για τη ζωή ενός παιδιού και γι’ αυτό κάθε φορά που συμβαίνει η κρίση, πρέπει να θεραπεύουμε άμεσα το παιδί, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος από την απόφραξη του λάρυγγα να μην μπορεί να αναπνεύσει και να χρειαστεί να νοσηλευτεί ή χειρότερα να κινδυνεύσει η ζωή του. Επομένως, κάθε φορά που παθαίνει κρίση λαρυγγίτιδας είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθάμε το παιδί, έστω κι αν χρειαστεί πολλές φορές να πάρει κορτιζόνη. Σε αυτή την περίπτωση, η πάθηση είναι πολύ πιο σοβαρή από τις παρενέργειες μιας θεραπείας. Σημασία έχει να προσπαθήσεις να βοηθήσεις το παιδί, προκειμένου να μην φτάνει στο σημείο να παθαίνει τις κρίσεις. Επειδή η λαρυγγίτιδα προέρχεται από ιώσεις, καλό θα ήταν να πάρεις αυξημένα μέτρα προστασίας, ώστε να αποφεύγεις το παιδί σου να αρρωσταίνει από τις ιώσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τουλάχιστον την περίοδο του χειμώνα να μην συχνάζει σε χώρους που υπάρχουν πολλά παιδιά -εκτός κι αν αυτό είναι απαραίτητο-, να αποφεύγεις τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας τόσο στο σπίτι, όσο και στους εξωτερικούς χώρους, να κάνεις τα εμβόλια του παιδιού, να φροντίζεις να τρώει υγιεινά με τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημά του και να κάνεις λίγη υπομονή, γιατί αργά ή γρήγορα καθώς μεγαλώνει, όλες αυτές οι κρίσεις της λαρυγγίτιδας θα μειωθούν έως και θα εξαφανιστούν.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ. Ο μικρός μου είναι 10,5 μηνών και στον τέταρτο μήνα μας είπε η γιατρός ότι έχει πλαγιοκεφαλία θέσης, αλλά δεν είναι εμφανής. Ο μικρός για περίπου ένα μήνα κοιμόταν στο πλάι από την αριστερή πλευρά και μάλλον τότε έγινε. Είναι λίγο πιο φουσκωμένο, θα έλεγα, το κρανίο πάνω από το αυτί στο δεξί μέρος σε σχέση με το αριστερό που πιεζόταν. Ανησυχώ για το αν αυτό θα διορθωθεί με τον καιρό, θα πρέπει να κάνω κάτι εγώ; Επειδή δεν θέλω να το έχει αυτό για πάντα.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η παλιγιοκεφαλία είναι πολύ συνηθισμένη στα παιδιά και δυστυχώς πολλές φορές περνάει απαρατήρητη μέχρι που φτάνει σε ένα επόμενο στάδιο που ονομάζεται ραιβόκρανο και σε αυτή την περίπτωση το παιδί χρειάζεται μακροχρόνια θεραπεία και προσπάθεια, ενώ πολλές φορές απαιτεί φυσιοθεραπεία. Το κακό, συνήθως, ξεκινάει μέσα από την κοιλιά στην εγκυμοσύνη, όταν το έμβρυο έχει μία συγκεκριμένη στάση. Επειδή αυτό βολεύει το παιδί, εξακολουθεί να έχει την ίδια στάση σώματος και μετά τη γέννησή του με αποτέλεσμα καθώς περνούν οι μήνες, να δημιουργείται ασυμμετρία στο πρόσωπό του. Από τη στιγμή που το έχετε εντοπίσει, η μόνη λύση είναι να αρχίζετε να βάζετε το παιδί να κοιμάται πότε από τη μία πλευρά και πότε από την άλλη. Όταν το έχετε αγκαλιά, να αλλάζετε θέση στο χέρι σας, όταν το ταΐζετε να το κάνετε εναλλακτικά από την κάθε πλευρά και ακόμα κι όταν κάθεται στην κούνια, το καρεκλάκι ή το καρότσι του, να το γυρίζετε πλευρά ώστε καθώς περνάει ο χρόνος με αυτές τις διατάσεις να επανέλθει στο φυσιολογικό σχήμα. Αν παρ’ όλη αυτή την προσπάθεια, δείτε ότι δεν βελτιώνεται ή χειροτερεύει, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό φυσιοθεραπευτή για παιδιά προκειμένου να σας δείξει κάποιες ειδικές ασκήσεις.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη! Έχω ένα κοριτσάκι που το Φλεβάρη θα γίνει τεσσάρων ετών. Από το ξεκίνημα των στερεών τροφών, παρατήρησα πως όταν το δέρμα γύρω απ’ τα χείλη της ερχόταν σε επαφή με κάποια όξινα φρούτα και λαχανικά, όπως πορτοκάλι, ντομάτα, λεμόνι και με αλμυρά τυριά, όπως η φέτα, δημιουργείται ερεθισμός (κοκκινίλα) και της προκαλεί μικρή φαγούρα. Το αποτέλεσμα είναι να πειράζει συνεχώς τα χείλη της και την περιοχή γύρω από αυτά, να τα ξύνει και έπειτα από 2-3 μέρες που κρατάει αυτός ο ερεθισμός, να ξηραίνεται η περιοχή αυτή και να κάνει σαν ξεφλούδισμα. Μόλις ξεφλουδίσει (σαν να σκάνε τα χείλη) την επόμενη ημέρα περνάει. Αυτό, όμως, επαναλαμβάνεται πάρα πολύ συχνά, 4-5 ημέρες είναι ερεθισμένα τα χείλη της, δύο ημέρες γίνονται καλά και ξανά τα ίδια! Έχω δοκιμάσει τα πάντα, κρέμες φυτικές, κρέμες φαρμακευτικές, της πλένω αμέσως την περιοχή μετά το φαγητό και πολλά άλλα! Όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο να την κρατήσω μακριά από τις τροφές αυτές, μιας και λατρεύει τα φρούτα και τα λαχανικά. Ο παιδίατρος μου συνέστησε υπομονή, λέγοντάς μου ότι μεγαλώνοντας η κόρη μου θα σταματήσει να έχει αυτή την ευαισθησία. Ποια είναι η γνώμη σας; Είναι δερματική αλλεργία; Μήπως πρέπει να επισκεφθούμε δερματολόγο ή αλλεργιολόγο; Να σημειώσω εδώ, πως η μικρή δεν έχει εμφανίσει καμία αλλεργία σε τρόφιμα ή σε λουλούδια και γενικότερα δεν αντιμετωπίζει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Σας ευχαριστώ θερμά.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, ο παιδίατρός σου έχει δίκιο, πρόκειται για μία ευαισθησία ή δυσανεξία σε διάφορες ουσίες και επιστημονικά ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα. Αυτό δείχνει ότι το παιδί σου έχει ένα αλλεργικό υπόστρωμα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι διάφορες οι ουσίες που μπορούν να πυροδοτήσουν το μηχανισμό της αλλεργίας και να εμφανίσουν σήμερα ένα εξάνθημα και αύριο μία άλλη αντίδραση όπως βήχας, ρινίτιτδα κλπ. Από τη στιγμή που έχεις εντοπίσει ποιες είναι οι ουσίες που δημιουργούν το πρόβλημα, το καλύτερο από όλα είναι να τις αποφεύγεις ή αμέσως μετά την επαφή με το δέρμα του παιδιού να το πλένεις με άφθονο νερό, Επίσης, μπορεί κάποια στιγμή να χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ελαφριές αντισταμινικές αλοιφές, προκειμένου να μην χειροτερεύει το πρόβλημα, αναγκάζοντας το παιδί να ξύνεται και να δημιουργεί πληγές. Εάν αυτό το πρόβλημα θα το έχει σε όλη τη ζωή του ή όχι δεν μπορεί κανείς να το ξέρει αυτή τη στιγμή, ούτε υπάρχει κάποια εξέταση η οποία θα μπορούσε να το δείξει. Πάμε βάσει παρατήρησης και εσύ ουσιαστικά είσαι ο καλύτερος παρατηρητής και θεραπευτής για το παιδί σου.

Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι δυόμισι ετών, με ύψος περίπου 1,15 μέτρα και 13 κιλά. Είναι αρκετά δύσκολος στο φαγητό και επιλεκτικός. Γάλα πίνει και με δημητριακά ορισμένες φορές. Στεναχωριέμαι γιατί νομίζω ότι είναι πολύ αδύνατος και προσπαθώ να του φτιάχνω φαγητά που του αρέσουν και να του δίνω και λίγο παραπάνω γλυκίσματα. Είναι ζωηρό παιδί, τρέχει, παίζει όλη μέρα. Κανω κάτι λάθος γιατρέ; Μήπως ανησυχώ άδικα; Σας ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αρχικά έχει σημασία αν ένα παιδί είναι φιλάσθενο ή όχι. Απ’ ό,τι φαίνεται, το δικό σου παιδί παρ’ όλη την ιδιοσυγκρασία που έχει, δεν αρρωσταίνει και είναι υγιές Αυτό πρέπει να σε ευχαριστεί και να μην το πιέζεις να φάει ό,τι εμείς οι ενήλικες πιστεύουμε ότι πρέπει να φάει. Το παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και φυσικά πρέπει να προσπαθείς διακριτικά να του αλλάζεις γεύσεις για να δεις τι μπορεί να πετύχει, προκειμένου να βελτιώσεις τις τροφές που τρώει, αλλά αυτό να μην το κάνεις με πιεστικό τρόπο γιατί θα δημιουργήσεις περισσότερη αντίδραση και άρνηση. Φυσικά, καλό θα ήταν κάποια στιγμή να κάνεις και κάποιες εργαστηριακές μικροβιολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν η υγεία του παιδιού είναι πράγματι καλή και δεν του λείπουν κάποιες ουσίες. Για παράδειγμα, πρέπει να κάνεις γενική αίματος, σιδήρου, φεριτίνης, εξετάσεις θυρεοειδούς, βιταμίνης D, ασβεστίου και για τις τρανσαμινάσες. Αν οι εξετάσεις είναι καλές και δεν αρρωσταίνει, τότε δεν πρέπει αν ανησυχείς.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More