Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Γιατρέ, θέλω να σας ρωτησω για την κορουλα μου που είναι 20 μηνών. Εχθές το βραδυ έκανε πυρετό δέκατα και σήμερα το ίδιο και της δίνω σιρόπι. Πριν ένα μήνα είχαμε περάσει ένα κρυολόγημα, αλλά τέλος καλό, όλα καλά. Τώρα, όμως, τι γίνεται; δεν ξέρω αν είναι από κάποιο δόντι ή κάτι άλλο. Πρέπει να ανησυχήσω; Γιατί τα περισσότερα δοντάκια τα έβγαλε. Τι να κάνω;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, τα δέκατα δεν είναι οπωσδήποτε κάτι ανησυχητικό. Εξαρτάται και από άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχει ένα μωρό. Σίγουρα πρέπει να το παρακολουθείς, διότι μπορεί να είναι κάτι ανερχόμενο ή μπορεί και να κολλήσει κάτι άλλο και να αλλάξει η εικόνα του προς το χειρότερο.

Ερώτηση:
“Γεια σας γιατρέ, η κόρη μου είναι 14,5 μηνών και πηγαίνει παιδικό σταθμό. Εκεί τρώνε στις 9:00 κρέμα φαρίν λακτέ, κουλουράκι κτλ και στις 12:00 μεσημεριανό. Το πρωί γύρω στις 6:00 της δίνω γάλα. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν χρειάζεται να δίνω πλέον το πρωί γάλα. Πολύ σπάνια θα ξυπνήσει από μόνη της. Συνήθως κοιμάται όταν την ταΐζω. Επίσης, τελευταία, επτά στις δέκα φορές κάνει όλο το γάλα εμετό και κάποιες φορές χωρίς να το έχει πιει όλο την ώρα που την ταΐζω. Η μύτη είναι λίγο βουλωμένη, αλλά και που την καθάρισα πάλι τα βγάζει. Τι μου προτείνετε;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν το μωρό σου κάνει εμετό τόσο συχνά, μάλλον δεν αξίζει να προσπαθείς να της δίνεις το γάλα τόσο πρωί. Εξάλλου, αυτό που τρώει στο σταθμό είναι ένα καλό πρωινό. Θα μπορούσες να συμπληρώνεις το γάλα μέσα στην ημέρα, ίσως το απόγευμα.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών. Από τριών μηνών είχε μάθει να κοιμάται στο δωμάτιό του με το που ξάπλωνε, χωρίς νανουρίσματα, χωρίς τίποτα. Έχει περίπου ένα μήνα, που όταν τη βάζω εγώ ή ο μπαμπάς της για ύπνο κλαίει και θέλει να σηκωθεί. Μόλις την ξαπλώνουμε δίπλα μας κοιμάται σε πέντε λεπτά. Κάποιες νύχτες που κοιμάται στις γιαγιάδες της, κοιμάται κατευθείαν. Τι έχει αλλάξει και πώς μπορώ να το διορθώσω;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, όπως καταλαβαίνεις είναι κάτι καθαρά ψυχολογικό. Μπορεί να έχει φοβηθεί με κάτι ή να αισθάνεται μεγάλη ευχαρίστηση με την επαφή με τον μπαμπά και τη μαμά. Σου προτείνω σε πρώτη φάση να πηγαίνεις εσύ στο δωμάτιό της μέχρι να κοιμηθεί και να φεύγεις μετά. Σίγουρα τις πρώτες νύχτες θα ξυπνάει και θα σε ζητάει. Εσύ θα πηγαινοέρχεσαι μέχρι να συνηθίσει την καινούργια κατάσταση. Είναι μια μέθοδος πολύ αποτελεσματική αν αποφασίσεις ότι θα “ταλαιπωρηθείς” για τρία-τέσσερα βράδια με το πήγαινε-έλα.

Ερώτηση:
“Το παιδί μου είναι 13 χρονών, είναι 1,50 εκατοστά και έχει σταθερό ύψος εδώ και ένα χρόνο. Ανησυχώ, τι να κάνω;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πρέπει να εξετάσεις και άλλους παράγοντες για να αξιολογήσεις αν πρέπει να ανησυχήσεις και αν πρέπει να κάνεις κάτι για το ύψος του παιδιού σου. Πρώτα-πρώτα, είναι οι κληρονομικοί παράγοντες (ύψος των γονιών κλπ) και ύστερα να κάνεις κάποιες μικροβιολογικές και εργαστηριακές εξετάσεις, όπως για θυρεοειδή, αυξητική ορμόνη, βιταμίνη D, ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία, διατροφικές συνήθειες κλπ. Μετά τα αποτελέσματα και την αξιολόγησή τους θα σου πουν οι γιατροί αν πρέπει να κάνεις κάποια θεραπεία ή όχι.

Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη, χρειάζομαι τη συμβουλή σας! Η κόρη μου είναι 15 μηνών και θα ήθελα να ρωτήσω αν κάνει να πίνει πλήρες συμπυκνωμένο γάλα και πόσο θρεπτικό είναι. Επίσης, αν κάνει θα ήθελα να μου πείτε πώς το δίνω, αραιωμένο ή όχι, και σε τι ποσότητα επιτρέπεται. Επιπλέον, κάνει να το ζεσταίνω; Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, εδώ και κάποια χρόνια η σύγχρονη παιδιατρική διατροφή λέει ότι ένα παιδί από δώδεκα μηνών και μέχρι τα τρία χρόνια του δεν είναι ένας μικρός ενήλικας για να πίνει το γάλα που πίνουν οι ενήλικες. Γι’ αυτό έχουν δημιουργηθεί τα γάλατα “νούμερο 3”, τα οποία είναι κατάλληλα για αυτές τις ηλικίες. Συνεπώς, θα πρέπει να επιλέξεις ένα γάλα νούμερο 3 σε σκόνη ή και σε υγρή μορφή.

Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, σας χαιρετώ! Έχουμε ένα μωράκι τεσσάρων μηνών και το ερώτημά μας είναι αν μπορούμε από τώρα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα όσον αφορά τον ύπνο του. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ να μην τρώει το βράδυ όσες φορές κι αν ξυπνήσει, αλλά είναι απαραίτητο να μάθει να κοιμάται στο κρεβάτι του και όχι στα χέρια μας και μόλις το βάλουμε κάτω να ξυπνάει αμέσως. Έχουμε κι άλλο ένα παιδάκι και όπως είναι κατανοητό δεν έχουμε άλλες αντοχές. Το πρώτο παιδί μας έμαθε να κοιμάται στο κρεβάτι του δύο ετών και θέλουμε να αποφύγουμε το ίδιο λάθος αν θεωρείται λάθος. Σας ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, έχεις απόλυτο δίκιο. Καλό θα ήταν από μικρό να μάθει σε κάποιο πρόγραμμα. Και αυτό είναι εφικτό εφόσον το επιθυμείτε σαν γονείς. Το κάθε παιδάκι, βέβαια, είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς, αλλά έχει αποδειχθεί ότι με λίγη καλή προσπάθεια είναι αρκετά εύκολο να αλλάξει και να ρυθμιστεί διαφορετικά το βιολογικό ρολόι του.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More