Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη συγχαρητήρια για τις χρήσιμες συμβουλές σας. Έχω ένα αγοράκι 24 μηνών και με ανησυχεί ο προφορικός του λόγος. Ενώ καταλαβαίνει τα πάντα, έχει τρομερή αντίληψη και εκτελεί εντολές, το λεξιλόγιό του περιορίζεται σε πολύ λίγες λέξεις. Μπορώ να κάνω κάτι για να το βοηθήσω να μιλήσει πιο γρήγορα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, έχεις απόλυτο δίκιο να ανησυχείς που σε αυτή την ηλικία το μωρό σου δεν βάζει 3 λέξεις μαζί ώστε να κάνει μία μικρή πρόταση. Από ό,τι περιγράφεις, εφόσον το παιδί σου εκτελεί εντολές σημαίνει ότι ακούει και άρα αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, έχει πει λίγες λέξεις και αν υπάρχει και κάποια κληρονομικότητα μπορεί να είναι και αυτό μία από τις αιτίες καθυστέρησης να έχει έναν προφορικό λόγο με μικρές προτάσεις. Σε συμβουλεύω να στείλεις το παιδί σου σε βρεφονηπιακό σταθμό διότι στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει με συνομήλικα παιδιά μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της παραμονής του εκεί θα πρέπει να δεις πολύ καλά αποτελέσματα. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα πρέπει να κάνεις έλεγχο ακοής σε ΩΡΛ και να το δει λογοθεραπευτής.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη γεια σας. Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας κάθε φορά. Έχω μια κόρη 9 ετών και εδώ και κάνα χρόνο όποτε πίνει χυμούς ή γρανίτα (να σημειώσω σπάνια και ποτέ αναψυκτικά) μετά από λίγη ώρα θέλει να φτύσει γιατί της δημιουργούνται φλέματα. Υπάρχει κάποιος λόγος;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το παιδί σου είναι αρκετά μεγάλο και θα μπορούσε να σου περιγράψει τι αισθάνεται και από πού προέρχονται αυτά τα φλέματα. Όπως μου το περιγράφεις πάντως νομίζω ότι πρόκειται για κάποια ελαφριάς μορφής αλλεργία ή γαστρίτιδα η οποία προκαλείται από τους χυμούς είτε αυτοί είναι από φρούτα είτε γρανίτα.

Ερώτηση
“Από ποια ηλικία πιστεύετε ότι είναι σωστό να αφήνουμε ένα μωρό να κοιμάται όπως το βολεύει;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι μια πολύ σοβαρή ερώτηση η οποία όμως δεν έχει μία απάντηση που να εξασφαλίζει πλήρως τον ύπνο του παιδιού. Σε γενικές γραμμές όσο το ίδιο το παιδί επιτρέπει να ελέγχουμε τον ύπνο του το προσπαθούμε. Από κει και πέρα με τίποτα δεν μπορούμε να το ελέγξουμε τουλάχιστον να έχουμε σωστό στρώμα, μαξιλάρι, δεν αφήνουμε μέσα στο κρεβάτι του αντικείμενα προκειμένου να μην δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα και φροντίζει η μανούλα κατά τη διάρκεια της νύχτας πολύ συχνά να ελέγχει το πώς κοιμάται το παιδί. Σε γενικές γραμμές φοβόμαστε για το Σύνδρομο του Αιφνιδίου Θανάτου το οποίο συνήθως είναι πιο πιθανό να συμβεί τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του παιδιού.

Ερώτηση
“Ο μικρός μου είναι 9 μηνών, θηλάζω αποκλειστικά. Εδώ και δέκα μέρες δεν μπορεί να ενεργηθεί κανονικά. Τα κόπρανα του είναι σκληρά και ελάχιστα. Του έκανα κλύσμα, του έβαλα και υπόθετο, του δίνω, ακτινίδιο, χαμομήλι αλλά τίποτα. Πείτε μου πώς να τον βοηθήσω, θα σκάσει το παιδάκι”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη σε πρώτη φάση με τη διατροφή θα προσπαθήσεις. Δηλαδή καταρχάς θα πρέπει να αποκλείσεις από το διαιτολόγιο του παιδιού σου ρύζι, καρότο, μπανάνα και μήλο και κάθε μέρα να του δίνεις 2-3 ακτινίδια, βανίλιες, δαμάσκηνα, 1-2 κουταλιές κουάκερ το οποίο μπορείς να το βάλεις και μέσα στο φαγητό του και εάν συνεχίζει να έχει πρόβλημα τότε θα πρέπει για μία με δύο εβδομάδες να χορηγήσεις και κάποιο ειδικό σιροπάκι προκειμένου να μαλακώσουν τα κόπρανα και να μη φοβάται το παιδί να κάνει τα κακά του διότι του θα του προκαλέσουν κάποια στιγμή και πόνο.

Ερώτηση
“Γιατρέ, είμαι από την επαρχία, μακάρι να μέναμε Αθήνα και να σας είχαμε παιδίατρο. Στον ενός μηνός γιο μου, που γεννήθηκε με τον έναν όρχι να μην έχει κατέβει και με υπέρηχο που του κάνανε, μας είπαν ότι βρίσκεται στην βουβωνική περιοχή και αυτό που με φοβίζει είναι ότι μου είπαν ότι και να αποκατασταθεί το πρόβλημα το παιδί σαν ενήλικας έχει πιο πολλές πιθανότητες από τους άλλους να αναπτύξει κακοήθεια. Σας παρακαλώ απαντήστε μου, ισχύει κάτι τέτοιο; Θα περιμένω να μου απαντήσετε”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, εάν ο όρχις είναι κανονικός σε μέγεθος και μέσα στους επόμενους μήνες ή και χρόνο κατέβει και αποκατασταθεί η θέση του μέσα στο όσχεο δεν θα έχει το παιδί σου κανονικά κανένα πρόβλημα. Εάν όμως ο όρχις του είναι πολύ μικρός και είναι εγκλωβισμένος μέσα σε μάζα από λίπος τότε πραγματικά υπάρχει μία πιθανότητα κάποια στιγμή να δημιουργηθεί κακοήθεια. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, εάν δηλαδή ο όρχις είναι πολύ μικρός και βρίσκεται μέσα σε μάζα από λίπος θα πρέπει πολύ γρήγορα να αφαιρεθεί. Εν πάση περιπτώσει, επειδή δεν ξέρω πώς και πού έχεις κάνει τις εξετάσεις, θα σου πρότεινα σε 3 μήνες να επαναλάβεις το υπερηχογράφημα σε ένα πολύ καλό κέντρο ώστε να είσαι σίγουρη για αυτά που σου περιγράφω και να δει το παιδί και το υπερηχογράφημα ένας πολύ καλός παιδοχειρουργός ο οποίος θα σου δώσει ολοκληρωμένα την απάντηση σε αυτό που ζητάς.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 ετών και ένα αγοράκι 4,5 ετών. Η μικρή μου πέρυσι πήγε για 1η χρονιά παιδικό σταθμό με αποτέλεσμα να έχουμε μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά τις ιώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει αρκετά από τα εμβόλια της. Υπάρχει πρόβλημα; Η παιδίατρος μου είπε ότι όποια χάθηκαν, πάει. Συνεχίζουμε από δω και πέρα. Να πω βέβαια ότι έχουν γίνει τα απολύτως απαραίτητα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Κατερίνα”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η παιδίατρός σου έχει δίκιο. Όταν υπάρχουν προβλήματα και ένα παιδί χάνει τη σειρά των εμβολίων, ξεκινάει και τα συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει. Σημασία έχει τουλάχιστον τώρα από δω και πέρα να κάνεις όλη τη σειρά των εμβολίων. Επίσης πρέπει να σου πω ότι σε πολύ λίγες περιπτώσεις τα εμβόλια πρέπει να μένουν πίσω όταν ένα παιδί είναι αδιάθετο, δηλαδή μόνο στην περίπτωση που υπάρχει εμπύρετο λοιμώδες νόσημα. Δηλαδή ένα παιδί με λίγες μύξες ή λίγο βήχα θα μπορούσε να κάνει κανονικά τα εμβόλιά του.

Read More

And More