Πίσω στην κορυφή της σελίδας
20.09.2015 | 12:56
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 31 μηνών και ήθελα τώρα το Σεπτέμβριο να την ξεκινήσω στον παιδικό σταθμό καθώς βλέπω ότι βαριέται στο σπίτι όσο και αν ασχολούμαι μαζί της και αναζητεί συνέχεια παιδάκια να παίξει. Το Σεπτέμβριο όμως θα φέρω στον κόσμο το δεύτερο παιδάκι μου και θα ήθελα να γνωρίζω πόσο ασφαλές θα είναι το νεογέννητο με τις πιθανές αρρώστιες που θα φέρνει η μεγάλη από τον παιδικό. Μπορώ κάπως να το προφυλάξω ή να καθυστερήσω το νηπιαγωγείο και αν ναι, για πόσο; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, σε αυτές τις περιπτώσεις συμβουλεύουμε να ακολουθείται στο σπίτι ένα φυσιολογικό πρόγραμμα χωρίς να είναι σε βάρος ούτε του ενός παιδιού ούτε του άλλου. Κατά συνέπεια, το μεγάλο κοριτσάκι σου από ό,τι φαίνεται έχει άμεση ανάγκη να πάει στον παιδικό σταθμό προκειμένου να μπει σε ομάδα άλλων παιδιών, να κοινωνικοποιηθεί και να μάθει καινούργια πράγματα. Επομένως, αυτό πρέπει να κάνεις. Όταν με το καλό έρθει το νεογέννητο, στην πορεία θα δεις εάν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα με πιθανές αρρώστιες που θα φέρνει η μεγάλη ή όχι. Διότι δεν είναι για όλα τα παιδιά και όλες τις οικογένειες το ίδιο. Υπάρχουν παιδάκια που αρρωσταίνουν εύκολα και παιδάκια που δεν αρρωσταίνουν σχεδόν καθόλου. Όσον αφορά τις προφυλάξεις, φυσικά και θα πρέπει να δώσει κάποια μεγαλύτερη σημασία σε κανόνες υγιεινής όπως για παράδειγμα, όταν θα γυρίζει από το σχολείο θα πρέπει να πλένει καλά τα χέρια και το πρόσωπο, να της αλλάζεις ρούχα, να της κόβεις καλά τα νύχια και όταν βλέπεις ότι έχει κάποια μικρή αδιαθεσία όπως μύξες ή βήχα καλό θα ήταν να απομονώνεις το μικρό παιδί που είναι εύκολο να το κάνεις προκειμένου να μην κολλήσει από το μεγάλο.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι που σε δύο μήνες γίνεται 5 χρονών. Με προβλημάτισε λίγο η ανάπτυξή του αφού στο σχολείο είναι από τα πιο μικρόσωμα παιδάκια. Έχει ύψος 1,075 και βάρος 18 κιλά. Ποια είναι η γνώμη σας;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, προκειμένου να έχουμε μία ασφαλή εκτίμηση για το εάν υπάρχει πρόβλημα με το παιδί σου θα πρέπει καταρχάς να κάνεις κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις όπως γενική αίματος, σίδηρο, τρανσαμινάσες, TSH, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, βιταμίνη D, και ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων ο γιατρός σου θα εκτιμήσει εάν πρέπει να προχωρήσεις σε άλλες εξετάσεις και αν πραγματικά το παιδί σου έχει πρόβλημα. Επίσης μην ξεχνάς ποτέ ότι οι κληρονομικοί παράγοντες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Ερώτηση
"Αγαπητέ κ. Μαζάνη ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω ένα αγοράκι 2,5 ετών το οποίο θηλάζω ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και 2 μήνες προσπαθώ να το σταματήσω χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Μόλις του αντισταθώ κλαίει και χτυπιέται και εγώ κάνω το λάθος και λυγίζω. Πραγματικά δε ξέρω τι να κάνω και η αλήθεια είναι ότι έχω κουραστεί πολύ καθώς παράλληλα εργάζομαι. Πείτε μου μήπως να πάρω το χάπι και αν ναι τι πρέπει να προσέξω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, δυστυχώς έφτασες στο σημείο που πρέπει να σταματήσεις το θηλασμό, όπως λες, και αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο για ένα παιδί που έχει δεθεί τόσο δυνατά με τη μητέρα του, και σωματικά και ψυχικά. Εφόσον όμως θέλεις να το κάνεις και δεν μπορείς με άλλο τρόπο, δηλαδή δεν μπορείς να το χειριστείς και να το διαχειριστείς, μπορείς όπως λες να πάρεις το χάπι που θα σου συστήσει ο γιατρός σου και το οποίο θα προκαλέσει τη διακοπή παραγωγής γάλακτος μέσα σε 24 ώρες. Η λογική σε αυτές τις περιπτώσεις λέει ότι αφού το μωρό σου δεν θα βρίσκει γάλα στο στήθος σου θα απογοητευτεί και σιγά σιγά θα σταματήσει να το ζητάει. Παρόλα αυτά μπορεί να θέλει να κάνει το στήθος σου πιπίλα προκειμένου να παρηγορηθεί, οπότε θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να κάνεις διάφορες προσπάθειες, όπως για παράδειγμα να του χορηγήσεις ισοδύναμα όπως λέμε αυτής της επιθυμίας του, όπως μπορεί να είναι πιπίλα, παιχνίδια, παραμύθια, απασχόληση δηλαδή με κάτι άλλο.


Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη. Είμαι μητέρα δυο αγοριών. Ο μεγάλος είναι 3,4 χρόνων και ο μικρός 10 μηνών. Το πρόβλημα είναι πως ο μεγάλος μου γιος έχει καθυστερήσει ως προς την ομιλία του. Είναι δραστήριο παιδί ντύνεται σχεδόν μόνος του τρώει μόνος του, βέβαια είναι δύσκολος στο φαγητό θέλει το μεσημέρι συγκεκριμένα φαγητά όπως του μωρού και πολτοποιημένα. Το απόγευμα μασάει το ο,τιδήποτε. Τον αφήσαμε νηστικό 2 μέρες και δεν έφαγε τίποτα. Το θέμα της ομιλίας μας ανησυχεί έχει αρχίσει να επαναλαμβάνει ό,οτι του λέμε με τη βοήθεια εργοθεραπείας. Βέβαια δεν τα λέει πεντακάθαρα και δεν χρησιμοποιεί ρήματα. Ξέχασα να πω πως πήρε και την τελευταία ημέρα από το μήνα του γεννήθηκε 3450 με καισαρική. Ο παιδίατρος λέει πως είναι πανέξυπνος και χειριστικός. Πώς λέτε να εξελιχθεί η ομιλία του; Δεν έχει αυτισμό. Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, από ό,τι φαίνεται ο μεγάλος σου γιος δεν θέλει να μεγαλώσει όπως λέμε, προκειμένου να μην χάσει τα προνόμια που έχει το μικρότερο παιδάκι. Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά μέσα σε μία οικογένεια όταν έχει τέτοιες διαφορές ηλικίας το ένα παιδί από το άλλο. Όσο και αν εσύ το λες ότι είναι μεγάλος, αυτός δεν θέλει να το πιστέψει γιατί όπως σου είπα δεν θέλει να χάσει αυτά τα προνόμια. Σε συμβουλεύω εφόσον όπως λέει και ο παιδίατρός σου δεν έχει άλλα προβλήματα και εφόσον έχεις τη δυνατότητα, να τον πας στον παιδικό σταθμό διότι έτσι θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα καθώς θα παρασυρθεί από τα άλλα παιδιά και θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει στη γλώσσα τους.

Ερώτηση
“Κε Μαζάνη, θα ήθελα τη γνώμη σας. Η κόρη μου 21 μηνών έχει εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά (δαγκώνει, τσιμπάει) κυρίως προς εμένα αλλά και σε άλλους. Όταν το κάνει φαίνεται να παίζει γελάει κ.τ.λ. Το Σεπτέμβρη θα πάει παιδικό σταθμό. Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Έχω αδιαφορήσει, την έχω απομακρύνει, της λέω ότι πονάω χωρίς αποτέλεσμα. Κατά τα άλλα είναι φυσιολογικό παιδάκι κοινωνικό, μιλάει αρκετά αλλά πολύ ζωηρό και υπερκινητικό”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα θα πρέπει κανείς να ζήσει κάποιες μέρες την καθημερινότητά σας στο σπίτι προκειμένου να αντιληφθεί ότι εσύ δεν έχεις την θέληση που πρέπει να έχεις προκειμένου να πείσεις το παιδί σου σε αυτά που θέλεις να κάνει και να αποφεύγει να κάνει αυτά που δεν θέλεις. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι, όπως λέμε τις περισσότερες φορές σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα το έχει ο γονιός και όχι το παιδί. Το παιδί σε χειρίζεται γιατί βρίσκει πεδίο να το κάνει. Φυσικά τώρα που θα πάει στο παιδικό σταθμό τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο τουλάχιστον όσον αφορά τη συμπεριφορά του παιδιού στο σχολείο. Δεν αποκλείεται όμως όταν θα γυρίζει στο σπίτι να εξακολουθεί να δείχνει την ίδια συμπεριφορά. Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξεις εσύ συμπεριφορά προς το παιδί, να γίνεις πιο πειστική, να συζήτήσεις με τη δασκάλα στο σχολείο και τον παιδοψυχολόγο πώς θα χειριστείς καλύτερα αυτές τις αντιδράσεις του παιδιού σου.

Ερώτηση
“Γιατρέ συγχαρητήρια για το πολύτιμο έργο σας. Η κόρη μου 7 ετών εμφάνισε σταφυλόκοκκο στις κλειδώσεις χεριών κ ποδιών δυο φορές σε διάστημα 4 μηνών. Την πρώτη φορά μας ξέφυγε κ χρειάστηκε νοσηλεία την δεύτερη το πρόλαβα στην αρχή αλλά πάλι χορηγήθηκε αντιβίωση. Είναι φυσιολογικό; Και αν όχι, τι εξετάσεις θα πρέπει να της κάνω; Να επισημάνω ότι κάνει και ατοπική δερματίτιδα στα σημεία αυτά. Ευχαριστώ πολύ, Χρυσάνθη”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, είναι σύνηθες ένα παιδί να κολλάει σταφυλόκοκκο και δεύτερη και τρίτη φορά. Δύο πράγματα θα πρέπει να προσέξεις. Πρώτον, από πού κολλάει το σταφυλόκοκκο, δηλαδή εάν πηγαίνει σε κάποια παιδική χαρά, σε κήπους, σε γυμναστήρια και δεύτερον θα πρέπει να κάνεις κάποιες εξετάσεις προκειμένου να δεις ότι δεν είναι πεσμένο το ανοσοποιητικό της σύστημα ή ότι δεν έχει κάποιον λανθάνοντα σακχαρώδη διαβήτη. Επομένως θα κάνεις γενικές αίματος, σίδηρο, ανοσοσφαιρίνες, χοληστερίνη και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook