Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 2 μηνών και έχει αρκετά σαλάκια κάποιες φορές. Το βράδυ που πέφτουμε για ύπνο την ακούω και από φόβο μήπως πνιγεί μένω σχεδόν άυπνος. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος ή παραλογιζόμαστε; Σας ευχαριστώ, Χρήστος”.

Απάντηση
Αγαπητέ μπαμπά, αν και σπάνιο, καμιά φορά σε αυτή τη μικρή ηλικία μπορεί να ξεκινήσει η οδοντοφυΐα που βέβαια θα βγάλει δόντια μετά τους 6 μήνες, όμως από τώρα μπορεί να έχει κάποια σάλια. Επίσης η σιελόρροια μπορεί να προέρχεται από ελαφριές ιωσούλες που δεν γίνονται αντιληπτές με άλλα συμπτώματα και αφήνω στο τέλος την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή μήπως ανεβαίνει το γαλατάκι από το στομάχι προς το λαιμό του μωρού, του προκαλεί τσουξίματα και καούρες και ο οργανισμός παράγει σάλια προκειμένου να απαλλαγεί από αυτό.
Για το πρόβλημα που σε απασχολεί, δεν είναι εύκολο μόνο με τα σάλια του να πνιγεί το μωρό. Αν όμως κάνει παλινδρόμηση το γάλα ή γενικά το περιεχόμενο από το στομάχι τότε θα μπορούσε να κάνει εισρόφηση, δηλαδή στην προσπάθειά του να το καταπιεί να περάσει στους βρόγχους και στα πνευμόνια και να προκαλέσει πνιγμό. Γι΄αυτό θα πρέπει να προσέχετε να βάζετε πάντοτε το παιδί να κοιμάται στο πλευρό ώστε το κεφάλι του να είναι πλαγιαστά στο στρώμα και σε αυτή την περίπτωση εάν κάνει εμετό να μην υπάρξει κίνδυνος να το εισροφήσει ή το βάζετε ανάσκελα με γυρισμένο το κεφαλάκι του πότε δεξιά και πότε αριστερά ακριβώς για να αποφύγουμε το πρόβλημα που προανάφερα.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 28 μηνων και όλο το καλοκαίρι κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών του έχει πετσούλες και είναι σαν σκασμένα. Επίσης είχε και στα δυο μεγάλα του δάχτυλα μια πληγή σαν κόψιμο και δεν έκλεινε για δυο μήνες. Τι να είναι και τι μπορώ να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έτσι όπως το περιγράφεις, το μυαλό μου πηγαίνει ότι το μωρό σου έχει πάθει μυκητίαση των δακτύλων, δηλαδή αυτό που λέμε “το πόδι του αθλητή”. Αυτό προέρχεται από την υγρασία και τον ιδρώτα που βρίσκεται στα πόδια σε συνδυασμό με το αν το παιδί περπατάει ξυπόλητο στην άμμο, στο χώμα, σε μοκέτες που είναι βρώμικες κ.λπ. Θα πρέπει οπωσδήποτε το παιδί να κάνει μια θεραπεία για τους μύκητες η οποία είναι ή τοπικά με μελάνι και πουδρίτσα αντιμυκητιασική ή αν δεν πετύχει αυτό τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αλοιφές. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που πρέπει πρώτα από όλα να κάνεις είναι να στεγνώνεις πολύ καλά τα πόδια του παιδιού και να του φοράς καθαρές, βαμβακερές κάλτσες τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2 ετών και ένα κοριτσάκι 3 μηνών. Το πρόβλημά μου είναι ότι όταν κλαίει η μπέμπα κλαίει και ο γιος μου μαζί. Εκείνη την στιγμή μοιάζει σαν τρομοκρατημένος ή νευριασμένος, δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει αυτό γιατί με κουράζει πολύ να κλαίνε και οι δυο ταυτόχρονα”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι σαφές ότι το αγοράκι σου είναι πάρα πολύ ευαίσθητο και πραγματικά στενοχωριέται ή τρομοκρατείται όπως περιγράφεις όταν βλέπει το αδελφάκι του να κλαίει. Το ένστικτό του το οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά λόγω της μεγάλης του ευαισθησίας. Επειδή είναι σε ηλικία που ας πούμε ψιλοκαταλαβαίνει, θα πρέπει να τον διαβεβαιώνεις ότι το μωρό δεν πονάει, δεν συμβαίνει κάτι κακό προκειμένου να το συνηθίσει σιγά σιγά και να απαλλαγεί από αυτή τη συμπεριφορά. Επίσης δεν ξέρω εάν το παιδί σου συμπεριφέρεται το ίδιο όταν ακούει έντονη μουσική. Πάντως είναι κάτι που το συναντούμε πολύ συχνά σε οικογένειες όπως η δική σου με δύο παιδιά διαφορετικών ηλικιών και είναι θέμα χρόνου το παιδί να το συνηθίσει. Δεν αποκλείεται πάντως, να ξέρεις, το παιδί αυτό να έχει μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία και οι άσχημοι ήχοι να το ενοχλούν.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου έχω μια κόρη 14 μηνών. Γεννήθηκε 3100 κιλά κ 50 πόντους, τώρα είναι 9600 κ 78 πόντους. Θηλάζουμε αποκλειστικά συν τις κρέμες της, φρούτο κ φαγητό. Το πρόβλημά μου είναι ο βραδινός ύπνος. Ξυπνάμε αρκετά κ αργούμε να κοιμηθούμε. Μήπως δεν έχω αρκετό γάλα;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη σε αυτή την ηλικία τα μωρά ξυπνούν γιατί θέλουν να δουν τη μαμά τους επειδή δεν αρκούνται να περάσουν τόσες ώρες χωρίς να την αισθανθούν ειδικά τα μωρά που θηλάζουν. Επίσης σε αυτή την ηλικία τα μωρά έχουν ξεκινήσει να βγάζουν δόντια που πονάνε, ενοχλούν τα ούλα και γι’ αυτό κάνουν πιο ελαφρύ ύπνο με αποτέλεσμα να ξυπνούν και πάνω στην κούραση και την απελπισία τους να ζητάνε να φάνε. Μπορείς να κάνεις ένα μικρό πείραμα για μια φορά. Αφού ξυπνήσει το μωρό το βράδυ να της δώσεις να φάει ξένο γάλα στο μπιμπερό όση ποσότητα θα ήθελε προκειμένου να δεις τη συμπεριφορά του και έτσι θα καταλάβεις εάν πεινάει ή απλώς συμβαίνουν όλα τα υπόλοιπα που σου περιέγραψα.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη γεια σας! Είμαι μητέρα εδώ και τρεις μήνες, η μικρή γεννήθηκε πρόωρα, 32 εβδομάδες και δυο ημέρες. Έμεινε στην θερμοκοιτίδα 25 ημέρες! Μετά από δυο εβδομάδες που την πήραμε σπίτι άρχισαν οι κολικοί, αλλάξαμε έξι γάλατα μέχρι τώρα, και τώρα πίνουμε το frisolac! Η μπέμπα είναι δυσκοίλια, αλλά εκείνο που με φοβίζει είναι αυτό που κάνει με το γάλα, ενώ πεινάει, πίνει τριάντα γραμμάρια και μετά αρχίζει το κλάμα και σταματάει τι φαγητό, μετά από δυο ώρες ξαναπεινάει και ξανακάνει το ίδιο,μερικά γεύματα μπορούμε να φάμε ήρεμα! Τι μπορώ να κάνω; Γεννήθηκε 1800, τώρα είναι 4465 και 55 πόντους! Τι πιστεύετε ότι μπορεί να φταίει;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν δεν είμαι σίγουρος αν το παιδί σου έχει δυσκοιλιότητα. Δηλαδή τα κακά της είναι βόλοι βόλοι σαν της κατσίκας ή απλώς δυσκολεύεται να τα βγάλει; Διότι μόνο στην πρώτη περίπτωση θεωρούμε ότι έχει δυσκοιλιότητα. Όσον αφορά τη συμπεριφορά της με το γάλα δεν αποκλείεται να έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δηλαδή μόλις το πρώτο γάλα πέφτει στο στομάχι να γυρίζει πίσω στον οισοφάγο και να κάνει καούρες και τσουξίματα με αποτέλεσμα το παιδί να πονάει και γι’ αυτό να σταματάει να τρώει. Στην πορεία συνδυάζει το φαγητό με τον πόνο και αρνείται να φάει. Άρα σε πρώτη φάση σου προτείνω να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου διότι αν έχει ΓΟΠ θα πρέπει να δώσεις αντιαναγωγικό γάλα και ένα ειδικό σιροπάκι για να ηρεμήσει η βαλβίδα που βρίσκεται μεταξύ οισοφάγου-στομάχου. Εάν δεν υπάρχει ΓΟΠ τότε θα κοιτάξετε προς την περίπτωση της αλλεργίας ή της δυσανεξίας στο γάλα της αγελάδας, δηλαδή μόλις το πίνει προκαλεί πονάκια και γι΄αυτό σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς ένα γάλα υποαλλεργικό.

Ερώτηση
“Γιατρέ χαίρετε. Σας παρακολουθώ και με ενδιαφέρει η γνώμη σας. Σας παρακαλώ πείτε μου αν πρέπει η τετράχρονη κόρη μου να κάνει το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας που προσφάτως κυκλοφόρησε στην Ελλάδα”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, οι επιστημονικές συστάσεις είναι να γίνεται το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β από την ηλικία των 2 μηνών και μετά. Στην 4χρονη κόρη σου θα χρειαστεί να κάνεις δύο δόσεις σε μεσοδιάστημα 2 μηνών η μία από την άλλη.

Read More

And More