Πίσω στην κορυφή της σελίδας
01.11.2015 | 17:19

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα σας παρακαλούσα να μου πείτε κάποια πράγματα για το σύνδρομο Alagille. Πόσο σοβαρό είναι και αν τίθεται θέμα θνησιμότητας. Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πρόκειται για μία πολύ σοβαρή πάθηση και συμβαίνει σε ένα παιδί στις 100.000 γεννήσεις. Οφείλεται σε μετάλλαξη στο γονίδιο στο χρωμόσωμα20. Επειδή υπάρχει εκ γενετής απουσία των χοληφόρων πόρων, δηλαδή κάτι σωληνάκια που βρίσκονται μέσα στη χολή, υπάρχει μεγάλη δυσκολία να περάσουν τα χολικά υγρά από τη χολή και το συκώτι και προκαλούνται διάφορα συμπτώματα από ανυπόφορη φαγούρα μέχρι και σοβαρές επιπλοκές των νεφρών, αιμορραγίες στον εγκέφαλο κ.ά. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες αλλά όταν απειλείται η ζωή του παιδιού μπορεί να χρειαστεί μέχρι και μεταμόσχευση.

Ερώτηση
“Έχω δίδυμα κοριτσάκια 3,5 χρόνων, τα οποία πηγαίνουν για πρώτη φορά παιδικό σταθμό. Όταν όμως πάνε εκεί τουαλέτα, οι παιδαγωγοί είτε τις αφήνουν μα σκουπίζονται μόνες τους, παρόλο που δεν ξέρουν ακόμα είτε σκουπίζονται με υγρά μωρομάντηλα και όχι με χαρτί υγείας. Ποια είναι η γνώμη σας;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, εάν πρόκειται μόνο για να καθαριστούν από τα κακά τους, τότε μπορούν να χρησιμοποποιούν οποιοδήποτε από τα σκευάσματα που αναφέρεις αρκεί να είναι καλής ποιότητας. Εάν όμως πρόκειται να σκουπίσουν το "πουλάκι" τους τότε δεν ενδείκνυνται ούτε τα μωρομάντιλα ούτε το χαρτί υγείας διότι θα μπορούσε να προκληθεί κάποια λοίμωξη. Στην περίπτωση αυτή είναι καλύτερο να μη σκουπίζουν καθόλου το "πουλάκι" τους και ας βρέχουν το βρακάκι τους προκειμένου να προληφθεί κάποια λοίμωξη και ιδιαίτερα ουρολοιμώξεις ή άτυπες αιδοιοκολπίτιδες. Τώρα τελευταία υπάρχουν στην αγορά κάποια χαρτιά τα οποία είναι μάλλον αποστειρωμένα ή γενικά πολύ καλής ποιότητας και με τα οποία μπορούν τα κοριτσάκια αλλά και οι γυναίκες να σκουπίζουν την περιγεννητική περιοχή.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 9 μηνών και ταλαιπωρούμαστε με τα ματάκια του εδώ και μήνες. Την πήγαμε 2 φορές σε οφθαλμίατρο, κάναμε πολλές φορές θεραπείες με αντιβιοτικά, tobrex κτλ και το μωρό είναι συνέχεια με τσίμπλες. Η οφθαλμίατρος μας είπε ότι έχει τον δακρυϊκό πόρο κλειστό και θα περιμένουμε μέχρι και τους 14 μήνες το πολύ για να γίνει μια επεμβασούλα. Είναι γενικά ένα ευαίσθητο μωράκι. Από 10 ημερών που αρρώστησε με βρογχιολίτιδα δεν έχουμε ησυχάσει από ιώσεις και κρυολογήματα”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, καταλαβαίνω το πρόβλημά σου με τις βρογχιολίτιδες αλλά η περίπτωση που περιγράφεις με το ματάκι είναι στένωση του δακρυϊκού πόρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να περιμένουμε και να εξαντλήσουμε κάποιο περιθώριο γιατί πολύ συχνά ανοίγει μόνος του ο δακρυϊκός πόρος και έτσι δεν χρειάζεται να γίνει αυτή η επεμβασούλα, που ουσιαστικά είναι ένας μικρός καθετηριασμός του δακρυϊκού πόρου. Μέχρι τη στιγμή που περιμένουμε, καθαρίζουμε το ματάκι με γαζούλες αποστειρωμένες και φυσιολογικό ορό. Σε περίπτωση που γίνονται τσίμπλες πηχτές τόσο που να κολλάει το μάτι και να μη μπορεί να το ανοίξει τότε βάζουμε αντιβιοτικά κολλύρια και επιπλέον με το δάχτυλό μας κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ στη γωνία του ματιού προς τη μύτη σαν να προσπαθούμε να ξεβουλώσουμε το σωληνάκι αυτό αλλά με πολλή προσοχή για να μην ασκήσουμε πίεση στο βολβό του ματιού και προκαλέσουμε κανένα άλλο πρόβλημα. Πρέπει να σου πω ότι στατιστικά είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί να γίνει αυτός ο καθετηριασμός γιατί σχεδόν τις περισσότερες φορές αποκαθίσταται μόνο του.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι, γεννήθηκε 11/11/11 (40 εβδομάδες) 4.150 gr. Πηγαίνει για δεύτερη χρονιά στον παιδικό σταθμό. Πέρυσι αρρώστησε συνολικά 7 φορές στη σχολική χρονιά, εκ των οποίων 2 φορές οξ. πυώδη αμυγδαλίτιδα με λίγο πυρετό (πήρε augmentin), 1 φορά ήπια λαρυγγίτιδα & 4 φορές οπισθορινική έκκριση. Ήταν η τέταρτη φορά που κάνει λαρυγγίτιδα από τότε που γεννήθηκε, κάθε φορά τώρα είναι κ πιο ήπια τα συμπτώματα. Φέτος είναι η δεύτερη φορά που αρρωσταίνει με οπισθ. εκ. μόνο. Πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει αντιγριπικό εμβόλιο για να τα περνάει πιο ελαφρά; Φοβάμαι μόνο τις λαρυγγίτιδες. Μόλις αρρωσταίνει αρχίζουμε για λίγες μέρες xozal και πολύ φυσιολογικό ορό. Θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο για να σπάει αυτή η μύξα; Ευχαριστώ γιατί μου απαντάτε κάθε φορά. Με εκτίμηση, Χριστίνα από Φάρσαλα”.

Απάντηση

Αγαπητή Χριστίνα, σου προτείνω να κάνεις το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά να ξέρεις ότι αυτό προστατεύει το παιδί μόνο από τους συγκεκριμένους ιούς της γρίπης και όχι για όλα τα κρυολογήματα και τις άλλες ιώσεις που πιθανόν μπορεί να κολλήσει ένα παιδί. Εμείς ξέρουμε ότι ένα παιδί μέχρι 10 χρονών δικαιούται να αρρωσταίνει περίπου 10 φορές το χρόνο με κάποιες ασθένειες όπως αυτές που περιγράφεις για το παιδί σου δηλαδή θέλω να σου πω ότι είναι κάπως σε φυσιολογικά επίπεδα η νοσηρότητα του παιδιού σου. Εκείνο που θα μπορούσες να κάνεις για να το βοηθήσεις να μην αρρωσταίνει πολύ είναι να προσέχεις πολύ την προσωπική του καθαριότητα, δηλαδή νύχια, πλύσιμο των χεριών, άλλαγμα ρούχων, αερισμό καλό του δωματίου του, να τρώει πολλά φρούτα και χόρτα, να πίνει πολύ νερό και γενικά να αποφεύγει όλους εκείνους τους χώρους όπου υπάρχει μεγάλη παρουσία παιδιών και ενηλίκων γιατί έτσι αυξάνονται τα μικρόβια που έρχονται σε επαφή με το παιδί σου. Θα κάνεις λίγη υπομονή και τα επεισόδια της λαρυγγίτιδας καθώς περνούν τα χρόνια θα μειώνονται και ειδικά μετά τα 7 χρόνια της ζωής του δεν θα σε απασχολήσει πια.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 2 χρονών & 4 μηνών, η οποία αρκετά συχνά τώρα τελευταία κάνει να ουρήσει μέχρι και 15 ώρες. Είναι αυτό φυσιολογικό; Οι γενικές ούρων είναι καλές και οι καλλιέργειες βγαίνουν αρνητικές. που μπορεί να οφείλεται αυτό; Πρέπει να της κάνω κάποια επιπλέον εξέταση; Αν ναι, ποια; Δεν έχουμε κόψει την πάνα, καταλαβαίνει πότε θέλει να ουρήσει αλλά δεν θέλει ούτε στο μπάνιο ούτε στο γιογιό, μόνο όταν της βάλω τη πάνα θα αφήσει τα τσίσα της... Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, από ό,τι περιγράφεις καταλαβαίνω ότι το παιδί αντιδρά να ουρήσει διότι δεν θέλει ακόμα να κόψει την πάνα της. Η ηλικία της είναι οριακή, δηλαδή μπορείς ακόμα να περιμένεις μέχρι να ωριμάσει και να ελέγξει τους σφιγκτήρες της, γι' αυτό μην την πιέζεις διότι εάν κρατάει τα τσίσα της αργά ή γρήγορα μπορεί να προκληθούν διάφορες παθήσεις όπως ουρολοίμωξη ή διάταση της κύστης ή των ουρητήρων του παιδιού. Συμπερασματικά χαλάρωσε, άφησε το παιδί σου να αποφασίσει μόνο του πότε θα κόψει την πάνα και κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να είσαι προκλητική να του δίνεις να πίνει πολύ συχνά νερό ώστε καθώς γεμίζει η κύστη του θα αναγκάζεται να ουρήσει.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να ζητήσω τη γνώμη σας. Έχω μια κόρη 4,5 ετών. Είναι 14 κιλά και ύψος 1,03. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι αδυνατούλα, όμως και εμείς σαν γονείς είμαστε το ίδιο. Να σημειωθεί ότι κάναμε και πριν ένα μήνα επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλές-κρεατάκια οπότε περιμένω να δω να παίρνει τα πάνω της που λέμε. Η παιδίατρος όμως μου ζητάει εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία για να δει, όσα θέλει να δει. Δεν σας αμφισβητώ σαν επιστήμονες όμως αναρωτιέμαι μήπως είναι μάταια όλα αυτά και τελικά όσο είναι να αναπτυχθεί, θα αναπτυχθεί; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, αφού απευθύνεσαι σε έναν επιστήμονα που λέγεται παιδίατρος, δηλαδή εννοώ την παιδίατρό σου, πρέπει να αναμένεις ότι θα σου δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές δεδομένου ότι αυτή είναι η παιδιατρική σκέψη. Τι θέλω να πω; Είναι καλύτερα να κάνεις κάποια εξέταση παραπάνω προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι το παιδί δεν έχει κάποιο οργανικό πρόβλημα παρά να τα αφήσεις όλα στην τύχη τους και αν αργότερα αποφασίσετε να κάνετε εξετάσεις να διαπιστώσετε ότι θα έπρεπε να είχατε ξεκινήσει πιο νωρίς και τις εξετάσεις και κάποια θεραπεία προκειμένου το παιδί σου να μην έχει τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αποκτήσει στο μέλλον. Το πιθανότερο από όλα είναι να συντρέχει αυτό που λέμε "είναι το σκαρί του έτσι". Όμως αφού απευθύνεσαι στην παιδίατρο είναι υποχρεωμένη να σου πει κάποιες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστούν τα χειρότερα και έτσι να είσαι σίγουρη ότι έχεις κάνεις το χρέος σου απέναντί στο παιδί σου με τις σημερινές γνώσεις που διαθέτει η παιδιατρική.

Ερώτηση
“Θα ήθελα τη συμβουλή σας. Έχω ένα αγοράκι το οποίο χρόνισε στις 22 Σεπτέμβρη, θηλάζουμε αποκλειστικά και από 40 ημερών απέχω από μοσχάρι, κρυφά και φανερά γαλακτοκομικά γιατί είχε αίμα στα κακά. Έχουμε να δούμε αίμα από 5,5 μηνών και εδώ και 1,5 μήνα άρχισα να τρώω γαλακτοκομικά, και ενώ φαίνονταν τέλειες οι πάνες, σήμερα βγήκε η μαγιερ, θετική. Ήθελα να σημειώσω ότι στις 21 του μήνα έκανε εμβόλιο και στις 26 εξετάστηκε η πάνα. Έχω απογοητευτεί,γιατί ήμουν σε σκέψη για αποθηλασμό και σε φάση που θα δοκιμάζαμε σιγά σιγά γαλακτοκομικά. Γιατρέ ισχύει ότι ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστούν οι αλλεργίες και ότι τα υποαλλεργικά γάλατα έχουν όλα μικρή δόση λακτόζης; Θα εκτιμούσα πολύ την συμβουλή σας, δεν ξέρω πώς να πορευτώ. Άραγε το παιδάκι πότε θα μπορέσει να φάει γαλακτοκομικά; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, Καλλιόπη”

Απάντηση

Αγαπητή Καλλιόπη, αντιλαμβάνομαι ότι είσαι πάρα πολύ αγχωμένη αλλά θεωρώ ότι είναι υπερβολικό και αυτό διότι σήμερα με τις γνώσεις και τα μέσα που έχουμε ακόμα και τα αλλεργικά άτομα μπορούν να κάνουν μία φυσιολογική ζωή. Σίγουρα οι αλλεργίες εξατομικεύονται για το κάθε άτομο όμως δεν πρέπει να φέρνεις τον κατακλυσμό. Καταρχήν δεν είμαστε σίγουροι, τουλάχιστον όχι από αυτά που περιγράφεις, ότι το παιδί έχει αλλεργία στα γαλακτοκομικά αλλά και σε ποια ουσία που βρίσκεται μέσα στα γάλατα διότι μόνο το γεγονός ότι βρέθηκε μία μάγιερ θετική δεν σημαίνει ότι σίγουρα υπάρχει αλλεργία ή δυσανεξία. Θα πρέπει να γίνει ειδική εξέταση για αλλεργία στο γάλα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι υπάρχει αυτή και σε ποιο βαθμό. Από κει και πέρα βάσει των αποτελεσμάτων θα πορευτείτε και σίγουρα υπάρχουν πολλά υποαλλεργικά γάλατα καλής ποιότητας που μπορεί να φάει το παιδί και να αναπτυχθεί φυσιολογικά αλλά επίσης υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες καθώς το παιδί μεγαλώνει η αλλεργία αυτή να μειωθεί μέχρι και να εξαφανιστεί και να μην έχει κανένα πρόβλημα για την υπόλοιπή του ζωή. Επομένως σταμάτα να ανησυχείς, και κάντε κάποιες περαιτέρω εξετάσεις προς διερεύνηση της αλλεργίας.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook