Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 10 μηνών το οποίο έχει βήχα και φλέματα. Το είχα πάει πριν 5 μέρες στο γιατρό και δίνω ζιρτέκ. Δεν βλέπω κάποια βελτίωση, είναι βραχνιασμένος και έχει μυξούλες”. Kostas V.

Απάντηση
Αγαπητέ Κώστα, το Ζιρτέκ το δίνουμε σε παιδάκια όταν υποψιαζόμαστε ότι ο βήχας τους έχει κάποιο αλλεργικό υπόστρωμα και με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε την εξέλιξή του. Πολύ πιθανόν το φάρμακο αυτό να μη φτάνει και να χρειαστεί να προστεθεί και κάτι άλλο ή να αλλάξει εντελώς και να μπει μια νέα θεραπεία. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να το ξαναδεί ο γιατρός μήπως και έχει αλλάξει η εικόνα του παιδιού και σου προτείνει κάτι άλλο.

Ερώτηση
“Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω για τη μπέμπα μου που είναι 6 μηνών. Όταν την ταΐζω τις περισσότερες φορές πίνει λίγο και στη συνέχεια τινάζει τα ποδαράκια της κλαίει και αρνείται να φάει. Τι φταίει; Πίνει το novalac και τώρα ο παιδίατρος μου πρότεινε γάλα δεύτερης βρεφικής, το nan HA. Ποια είναι η γνώμη σας; Μπορεί να είναι ακόμα κολικοί ή δυσανεξία στη λακτόζη; Ευχαριστώ για το χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η πρώτη σκέψη είναι ότι μάλλον δεν πρόκειται για τους κλασικούς κολικούς γιατί πάρα πολύ σπάνια σε αυτή την ηλικία συνεχίζουν να υπάρχουν. Το πιθανότερο από όλα είναι να είναι δυσανεξία στη λακτόζη του αγελαδινού γάλακτος ή να έχει το παιδί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αυτό του προκαλεί καούρες και τσουξίματα τη στιγμή που τρώει καθώς το γάλα παλινδρομεί από το στομάχι του στον οισοφάγο. Θα σου πρότεινα πρώτα να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου αφού το παιδί μείνει τρεις ώρες νηστικό και την ώρα της εξέτασης του χορηγείς το γάλα προκειμένου να δεις αν πραγματικά υπάρχει αυτή η παλινδρόμηση. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να του δώσεις ένα γάλα για τις αναγωγές και ανάλογα με τη σοβαρότητα της παλινδρόμησης μπορεί να χορηγηθεί και ένα σιροπάκι για λίγους μήνες το οποίο ηρεμεί τη βαλβίδα που είναι μεταξύ οισοφάγου-στομάχου. Εάν δεν έχει ΓΟΠ θα στραφείτε προς τη δυσανεξία στη λακτόζη η οποία μπορεί να διαγνωστεί με ειδική εξέταση αίματος και να χορηγηθεί υποαλλεργικό γάλα προκειμένου να βελτιωθούν τα συμπτώματα. Το γάλα που πίνει αυτή τη στιγμή το παιδί σου τυχαίνει να είναι υποαλλεργικό οπότε εάν μετά από μία βδομάδα της χορήγησής του τουλάχιστον δεν ηρεμεί το παιδί τότε θα πάτε σε γάλα ακόμα πιο υποαλλεργικό εάν εν τω μεταξύ δεν έχει διαπιστωθεί η ΓΟΠ.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 3 ετών. Ξεκίνησε εδώ κι ένα μην παιδικό σταθμό. Αυτές τις μέρες περνάει μια ίωση του λαιμού (έχει μυξούλες, πυρετό, πόνο στον λαιμό και βραχνάδα) όπως μας είπε ο γιατρός. Να ρωτήσω το εξής: επειδή έχει έντονο πρόβλημα, η φωνή της ίσα που ακούγεται, σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται η μάσκα aerolin που ακούω από τόσες μανούλες; Όσες φορές έχω ρωτήσει τον γιατρό μας με πολύ πολύ ευγενικό τρόπο (του τύπου γιατρέ αυτές οι μάσκες αερολιν πότε χρησιμοποιούνται;) δεν μας απαντάει πότε και πραγματικά έχω απορία μήπως το παιδί ταλαιπωρείται άδικα ενώ θα μπορούσε να κάνει κάποιες μάσκες για να μπορεί να ανασάνει καλύτερα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν η χορήγηση φαρμάκων με μάσκα όπως το συγκεκριμένο φάρμακο που αναφέρεις μπορεί να γίνει ακόμα και όταν είναι βρέφος. Σημασία έχει να ξέρουμε γιατί το χορηγούμε και αν το παιδί είναι ικανό να συνεργαστεί προκειμένου να πάρει το συγκεκριμένο φάρμακο. Δηλαδή το Aerolin επειδή κάνει βρογχοδιαστολή το χορηγούμε σε εκείνες τις περιπτώσεις που ακούει ο παιδίατρος ότι το παιδί έχει βρογχόσπασμο και χορηγώντας το φάρμακο προσπαθεί να λύσει αυτόν τον σπασμό. Σε δεύτερη φάση επιλέγει τη χορήγησή του σε μορφή σπρέι εάν θεωρεί ότι το παιδί είναι ικανό να εισπνεύσει το φάρμακο, διότι εάν έχουμε ένα παιδί το οποίο την ώρα που του χορηγούμε το φάρμακο κλαίει τότε κάνει παρατεταμένη εκπνοή και άρα δεν παίρνει σωστά το φάρμακο το οποίο όπως καταλαβαίνεις το παίρνει μόνο εάν τη στιγμή εκείνη κάνει εισπνοές. Άρα είναι στο χέρι του παιδιάτρου τη στιγμή που ακούει ένα παιδί και ξέροντας το ιστορικό του και γνωρίζοντας κατά πόσον μπορεί να συνεργαστεί να χορηγήσει ή όχι το ένα ή το άλλο φάρμακο και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη σας γράφω από το Οχάιο της Αμερικής. Έχω μια κορούλα 5,5 μηνών 8,5 κιλά και 68,5 εκ. (γεννήθηκε 3,5 κιλά και 50 εκ.) την οποία θηλάζω αποκλειστικά. Η παιδίατρος εδώ στην Αμερική μου είπε να της αρχίσω για 2-3 εβδομάδες ρυζάλευρο το οποίο να το φτιάχνω με μητρικό γάλα, μετά να αρχίσω το φαγητό, το οποίο φυσικά έχω σκοπό να μαγειρεύω εγώ, (με συμβούλεψε πρώτα τα πράσινα λαχανικά, μετά τα πορτοκαλί και μετά κρέας και κοτόπουλο) και τελευταία να αφήσω τα φρούτα γιατί είναι τα πιο γλυκά. Το θέμα μου είναι οι ποσότητες, καθώς μου είπε να της δίνω φαγητό μεσημέρι και βράδυ (από ποσότητα για να πάρω μια ιδέα πρότεινε να συμβουλευτώ τα βαζάκια με το έτοιμο φαγητό, τα οποία δυστυχώς είναι πολύ διαδεδομένα εδώ). Σύμφωνα όμως με αυτά που ξέρω από την Ελλάδα είναι ότι δίνουμε μια φορά την ημέρα φαγητό στο μωρό και το απόγευμα ρυζάλευρο και γάλα. Εσείς τι μου προτείνετε να κάνω; Επίσης τι ποσότητα ρυζάλευρο προτείνετε; Όλες οι συσκευασίες εδώ λένε να φτιάχνουμε όσο θέλουμε, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα είσαι πολύ τυχερή καταρχάς που έχεις μία παιδίατρο η οποία σου συστήνει να χρησιμοποιείς το μητρικό σου γάλα για την παρασκευή της κρέμας. Αυτό είναι εξαίρετο και εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς ακόμα δεν είναι σε ευρεία χρήση παρά μόνο από κάποιες μανούλες οι οποίες όπως λέμε είναι λίγο πιο “ψαγμένες”. Όσον αφορά τη χορήγηση στερεών τροφών η ποσότητα που σου προτείνει είναι περίπου γύρω στα 150 ml που είναι η ποσότητα που περιέχουν τα βαζάκια, αν και μερικά περιέχουν και λίγο παραπάνω. Εδώ στην Ελλάδα αυτά τα βαζάκια τα χρησιμοποιούμε μόνο για τους τουρίστες παρόλο που υπάρχουν και η σύστασή τους και η υγιεινή τους είναι ασφαλή. Ήταν της μόδας στην Ελλάδα πριν από περίπου 30 χρόνια. Όμως θεωρούμε ότι επειδή βρισκόμαστε σε μία χώρα πλούσια σε ωμά τρόφιμα όπως φρούτα, χόρτα και φρέσκα κρέατα είναι πολύ καλύτερα όπως και εσύ έχεις σκοπό να κάνεις να τα μαγειρεύεις στο σπίτι προκειμένου να βάζεις πιο φρέσκα τρόφιμα και να είσαι πιο σίγουρη για τον τρόπο που τα μαγειρεύεις αλλά και να ακολουθήσεις πιο φυσικές γεύσεις γιατί σίγουρα τα βαζάκια δεν είναι και η πιο φυσιολογική γεύση για μία τροφή. Θεωρούμε ότι μία ποσότητα κρέατος περίπου στα 80 γραμμάρια ημερησίως είναι αρκετή για το πρωτεϊνικό φορτίο που θα δεχτεί ένα μωρό οπότε ή αυτή την ποσότητα τη δίνεις μία φορά την ημέρα ή μπορείς να τη μοιράσεις σε δύο γεύματα. Συνήθως στην Ελλάδα δίνουμε μία φορά το μεσημέρι το κρέας και το απόγευμα χορηγούμε ανάλογα και την ηλικία του παιδιού αρχικά γάλα μετά κρέμα, γιαούρτι και καθώς μεγαλώνει, μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, και ένα δεύτερο γεύμα σαν δείπνο το οποίο όμως να μην περιέχει κρέας αλλά διάφορες άλλες τροφές. Συνήθως ακολουθούμε το πρόγραμμα το ιατρικό που προτείνεται στη χώρα που ζει ένα παιδί θεωρώντας ότι θα είναι πιο προσαρμοσμένο στις συνήθειες και στις ιατρικές αντιλήψεις της χώρας αυτής. Παρόλα αυτά μπορούμε να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις όπως για παράδειγμα να μη δίνεις τα βαζάκια αλλά να μαγειρεύεις στο σπίτι σου φυσικές τροφές. Όσον αφορά την ποσότητα του ρυζάλευρου που αργότερα μπορεί να γίνει και κρέμα δημητριακών αυτή συνήθως είναι περίπου όση θα ήταν και η ποσότητα του γάλακτος που θα έτρωγε το παιδί το απόγευμα και χοντρικά υπολογίζεται γύρω στα 150-200 ml.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι που θα γίνει 3 ετών τέλος Δεκεμβρίου. Θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με το φαγητό της το οποίο θέλει ακόμα λιωμένο καθώς και την φρουτόκρεμά της. Να σημειώσω πως τρώει κράκερς, κουλούρια, τοστ, άρα δεν είναι ότι δεν μπορεί απλά έχει μεγάλο πείσμα. Πριν από ένα μήνα ξεκίνησε παιδικό σταθμό, ενώ προηγουμένως την κρατούσε baby sitter κατά τη διάρκεια της δουλειάς μου το οποίο δεν βοηθούσε γιατί φοβόταν μήπως της πνιγεί. Οι όποιες προσπάθειες με νηστεία ή παρακάλια είναι χαμένες. Τώρα αρνείται και στο σχολείο να φάει (εκτός από ψωμί) και τρώει λιωμένο (μόνο σούπες) όταν γυρίσει σπίτι. Να της δίνω μόνο γάλα όταν επιστρέφει μήπως έτσι πεινάσει; Στο σχολείο μου είπαν να μην την πιέσω ακόμα πριν προσαρμοστεί στο σχολείο. Ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθειά σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι ξεκάθαρο ότι το παιδί έχει πάρει μια κακή συνήθεια στον τρόπο που τρώει. Σίγουρα είναι ικανότατο να φάει τα πάντα και να μασήσει φυσιολογικά αλλά είτε διότι βαριέται είτε διότι έτσι συνήθισε με τη baby sitter είτε διότι με τον τρόπο αυτό θέλει να διαμαρτυρηθεί για το διάστημα που την άφηνες μόνη της και δεν ήσουν εκεί να την ταΐσεις και συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Η μόνη λύση είναι να μην πιέζεις πια το παιδί, άφησέ το μόνο του να φάει όταν πεινάσει και όπως μπορεί και όταν απεξαρτηθεί από τον λόγο για τον οποίο συμπεριφέρεται έτσι θα δεις ότι από μόνη της θα αρχίσει να τρώει κανονικά διότι θα μιμηθεί και τα παιδάκια που βρίσκονται στον παιδικό σταθμό.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 21 μηνών. Από την πρώτη μέρα της γέννησής της επέλεξα να μην χρησιμοποιώ μωρομάντιλα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής της αλλά να την πλένω με νερό και βρεφικό-παιδικό αφρόλουτρο σε κάθε αλλαγή πάνας. Οι αλλαγές της πάνας γίνονται αρκετά συχνά-ίσως και 8-9 φορές την ημέρα. Μέχρι πριν από ένα περίπου μήνα δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα, δεν είχε συγκαεί ποτέ. Πριν λοιπόν από ένα μήνα περίπου διαπίστωσα πως είχε έντονα κοκκινίσει στο εσωτερικό των χειλιών του αιδοίου της. Αρχικά προσπάθησα με sudocrem (καθημερινά χρησιμοποιώ την κρέμα babycream της frezyderm) να το αντιμετωπίσω αλλά άμεσα επικοινώνησα με την παιδίατρο και μου πρότεινε να κάνουμε γενική-καλλιέργεια ούρων, η οποία και βγήκε πεντακάθαρη. Το ίδιο και κατά την εξέταση της γιατρού, δεν διεπίστωσε κάτι ανησυχητικό. Η μικρή παραπονιόταν για τσούξιμο μόνο όταν την έπλενα και της έβαζα σαμπουάν (σε καμία άλλη στιγμή της ημέρας).Η παιδίατρος μου είπε να σταματήσω να της βάζω σε κάθε πλύση σαμπουάν-παρά μόνον μετά από όταν έχει λερωθεί με κακά και να την πλένω μόνο με άφθονο νερό, επίσης πήρα και ένα ειδικό παιδικό αφρό με κράνμπερι για όταν την πλένω. Σήμερα είναι πολύ καλύτερα αλλά κάποιες μέρες εμφανίζεται πάλι η κοκκινίλα και η μικρή συνεχίζει να παραπονιέται σε ορισμένες πλύσεις, πολύ πιο αραιά βέβαια. Πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω κάποια άλλη εξέταση; Ότι μπορεί να φταίει κάποια όξινη τροφή ή ότι μπορεί να υπάρχει κάποια πιθανότητα μυκήτων; Πώς μπορώ να την προστατεύσω από την κοκκινίλα αυτή; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν πιστεύω ότι όταν θα έρθει η στιγμή που θα κόψεις την πάνα θα ασταματήσει να έχει το πρόβλημα αυτό το παιδί σου. Η πάνα σε αυτή την ηλικία κρατάει μεγάλη θερμοκρασία και υγρασία αλλά και συστατικά των τροφών που τρώει και είναι ένας λόγος να ερεθίζεται η περιγεννητική περιοχή. Σου προτείνω κι εγώ να χρησιμοποιείς περισσότερο καθαρό νερό και μετά να την στεγνώνεις πολύ καλά ακόμη και με ένα σεσουάρ για τα μαλλιά προκειμένου η περιοχή να μην έχει τόση πολλή υγρασία. Σίγουρα δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι μύκητες γιατί αυτό θα φαινόταν κατά την εξέταση που έκανε η παιδίατρός σου. Επίσης για ένα διάστημα καλό είναι να μειώσεις τις όξινες τροφές οι οποίες είναι ερεθιστικές για την περιοχή καθώς εκκρίνονται με τα ούρα, δηλαδή πορτοκάλι, ακτινίδιο, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι και να δώσεις λίγο περισσότερο ρύζι και αν σου προτείνει η παιδίατρός σου και κάποιο προβιοτικό το οποίο θα εξουδετερώσει τα πιθανά οξέα που υπάρχουν στα ούρα και στα κακά του παιδιού σου.

Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Read More

And More