Πίσω στην κορυφή της σελίδας
24.01.2016 | 14:00
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω μια κορούλα που το Γενάρη γίνεται τριών, της δίνω γάλα σε σκόνη και παρόλο που είναι πάρα πολύ δύσκολο παιδί με το φαγητό του, της αρέσει πάρα πολύ το γάλα. Θα ήθελα την γνώμη σας για το γάλα σε σκόνη 3-5 χρονών, να συνέχιζα με αυτό ή με φρέσκο; Θεωρείτε ότι είναι περισσότερο εμπλουτισμένο δεδομένου ότι επειδή είναι δύσκολη, νομίζω ότι δεν παίρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά ή μήπως αυτά τα γάλατα εξυπηρετούν και εμπορικούς λόγους; Εμάς σαν γονείς πάντως μας έχει βολέψει το γάλα σε σκόνη. Τέλος να σας ενημερώσω ότι το βάρος της και οι εξετάσεις που της κάναμε είναι όλες σε φυσιολογικά πλαίσια”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, σε αυτή την ηλικία που βρίσκεται το παιδί σου, η επιλογή του γάλακτος μπορώ να πω ότι είναι καθαρά θέμα γεύσης του παιδιού αλλά και πώς βολεύει την κάθε μαμά στη χορήγησή του. Η αλήθεια είναι, από ό,τι ακούω, οι περισσότερες μανούλες θέλουν γάλα σε υγρή μορφή αν και η προσωπική μου γνώμη είναι ότι βολεύει περισσότερο η σκόνη καθώς δεν χρειάζεται ψυγείο και είναι πιο εύκολη η μεταφορά του όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού. Όσον αφορά την ερώτησή σου, εφόσον θέλεις να συνεχίσεις το συγκεκριμένο γάλα, μπορεί αυτό να γίνει ακόμα και μέχρι την ηλικία των 5 χρόνων. Από κει και πέρα θα δεις ποια θα είναι η επιθυμία του παιδιού και την απόφαση θα την πάρεις μετά.

Ερώτηση
“Γιατρέ, το μωρό μου άρχισε να βγάζει δόντια από 4 μηνών και επειδή έχασε βάρος κάποια στιγμή ο παιδίατρος μου σύστησε να του δίνω ντεπόν πριν το γεύμα για να μην πονά και να τρώει. Ο δεύτερος παιδίατρος λίγο αργότερα μου σύστησε να του δίνω ντεπόν το βράδυ για να κοιμάται πιο ήρεμα (ξυπνά στην καλύτερη περίπτωση κάθε 2 ώρες). Με αυτά και με εκείνα το παιδί μου είναι σήμερα 12 μηνών και έχει πιει περίπου 10 μπουκάλια ντεπόν. Τόση ποσότητα δε θα του κάνει κακό; Από την άλλη τα βράδια είναι πολύ δύσκολα και οι αντοχές μου έχουν υποχωρήσει πια, πρέπει να κοιμηθώ. Τον θηλάζω και κανείς άλλος δεν μπορεί να τον νανουρίσει εκτός από εμένα. Τι γνώμη έχετε;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, νομίζω ότι το παιδί σου ξυπνάει διότι πεινάει δηλαδή πιθανόν να μην φτάνει το γάλα σου ή διότι θέλει να σε δει καθώς ξέρουμε ότι τα παιδιά που έχουν πετύχει το μητρικό θηλασμό δεν μπορούν να περιμένουν πολλές ώρες μέσα στην νύχτα χωρίς να δουν την μαμά τους. Επίσης σε περίοδο που ένα παιδί βγάζει δόντια έχει λίγο πολύ ανήσυχο ύπνο από τον πόνο και αυτό το κάνει να ξυπνάει πιο συχνά και να θέλει να φάει από τη μαμά του. Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι έχεις κάνει κατάχρηση στη χορήγηση του ντεπόν και το πιθανότερο από όλα είναι οι παιδίατροί σου να σου είπαν κάποιες στιγμές να του δίνεις, όταν έχει μεγάλη ενόχληση και όχι αυτό να γίνεται σε καθημερινή βάση, κάθε βράδυ, τόσους μήνες. Εν πάσει περιπτώση σταμάτα τη χορήγηση του φαρμάκου συστηματικά κάθε μέρα και προσπάθησε να ερμηνεύσεις την συμπεριφορά του παιδιού για να καταλάβεις εάν είναι καθαρά θέμα πείνας ή επιδιώκει τη συντροφιά σου διότι βλέπεις ότι και όταν το χορηγείς τις περισσότερες φορές δεν πιάνει και το παιδί ξυπνάει γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν πονάει όλες τις φορές από τα δόντια του.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω ένα κοριτσάκι 21 μηνών το οποίο θήλαζα μέχρι τώρα. Τελευταία άρχισε να με τραυματίζει άθελα στις θηλές και έτσι πλέον τη θηλάζω κάθε τρεις μέρες το βράδυ μόνο. Παρατηρώ ότι το γάλα μου είναι λίγο. Να συνεχίσω έτσι αραιώνοντας και άλλο τους θηλασμούς ή πρέπει να πάρω κάποιο χάπι; Επίσης η μικρή μου τώρα κοιμάται ακόμα πιο αργά το βράδυ (11 με 12) έχοντας αυξημένη νευρικότητα. Φταίει η μείωση του θηλασμού; Να συνεχίσω να θηλάζω για 1-2 μήνες ακόμη; Τι μπορώ να κάνω για να μην κοιμάται τόσο αργά; Επιπλέον δεν πίνει ξένο γάλα. Πώς θα πάρει τις θρεπτικές ουσίες του γάλακτος; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, η συμπεριφορά του μωρού σου οφείλεται στο γεγονός ότι έχει πετύχει πολύ ο θηλασμός και το παιδί έχει μία σωματική  και ψυχική εξάρτηση από εσένα πράγμα το οποίο είναι εντελώς φυσιολογικό. Εφόσον το παιδί σου παίρνει βάρος και σίγουρα κάνει και κάποια γεύματα με άλλες τροφές εκτός από το γάλα, δεν έχεις κανένα λόγο να ανησυχείς ακόμα για 3-4 μήνες τουλάχιστον μέχρι να κλείσει τα δύο χρόνια. Από κει και πέρα είναι καθαρά θέμα δικό σου εάν θέλεις να διακόψεις άμεσα το θηλασμό οπότε αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ένα χάπι και σε 24 ώρες έχει σταματήσει το γάλα σου ή να μειώσεις με τον τρόπο που ήδη κάνεις λίγο-λίγο τα γεύματα από το στήθος σου προκειμένου σιγά-σιγά το παιδί με πιο φυσικό τρόπο να μειώσει τους θηλασμούς και να σταματήσει να πίνει από εσένα. Το ότι δεν πίνει ξένο γάλα είναι καθαρά η φυσιολογική του αντίδραση καθώς έχει συνδυάσει το γάλα με την επαφή του μαζί σου πράγμα όμως που αν επιμείνεις και εφόσον το θέλεις σιγά-σιγά θα μειωθεί αυτή η επιθυμία και αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί το παιδί να πιει ξένο γάλα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη γεια σας! Χρειάζομαι και πάλι την πολύτιμη βοήθειά σας. Ο γιος μου είναι 26 μηνών σχεδόν, πέρασε πριν 50 μέρες περίπου την ίωση κοξάκι (αυτήν την διάγνωση έβγαλε η παιδίατρός μας) με σπυράκια στα χειλάκια στα χεράκια και στα πατουσάκια, είχε βέβαια και υψηλό πυρετό. Τώρα 50 μέρες μετά κόλλησε από τον παιδικό ίωση πάλι και έκανε λίγο πυρετό και διάρροια. Μετά από 5 μέρες παρατήρησα κάποια σημάδια κοκκινίλας στην πατούσα του. Υπάρχει πιθανότητα να ξαναπερνάει κοξάκι; Και την πρώτη φορά που πέρασε υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι στο μέλλον γιατί γιατρέ διάβασα ότι είναι πολύ άσχημη ίωση και δημιουργεί προβλήματα στα όργανα και φτάνει ακόμα και σε θάνατο. Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά έχω τρελαθεί και σας ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, είναι πάρα πολύ σπάνιο να κολλήσει ένα παιδί ξανά τον ίδιο ιό κοξάκι από τον οποίο νόσησε παρόλο που υπάρχουν πολλά είδη από αυτόν τον ιό και θεωρητικά θα μπορούσε να κολλήσει και από κάποιον άλλον. Είναι όμως πάρα πάρα πολύ σπάνιο και για αυτό πιστεύω ότι αυτή τη φορά το παιδί σου απλώς έχει κάποια άλλη ίωση και δεν έχει σχέση το εξάνθημα που έβγαλε στις πατούσες με καινούργιο κοξάκι. Όσον αφορά την πρόγνωση της νόσου όταν ένα παιδί κολλήσει, είναι πάρα πολύ σπάνιο να πάθει κάτι σοβαρό στο μέλλον όπως για παράδειγμα να επηρεάσει την καρδούλα του γιατί πλέον οι παιδίατροι αντιλαμβανόμαστε γρήγορα τη νόσο και τη θεραπεύουμε και λαμβάνουμε τα μέτρα μας προκειμένου να μην υποστεί το παιδί κάποια χειρότερη βλάβη. Εφόσον ο παιδίατρός σου διαπιστώνει ότι το παιδί είναι σε καλή κατάσταση δεν έχεις λόγους να ανησυχείς ότι θα συμβεί κάτι κακό στο μέλλον.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών κ η παιδίατρος μου έδειξε ότι στο πουλί του έχει 2 τρύπες αντί για 1. Λέει μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο. Κατουράει από τη μια τρύπα. Είναι σοβαρό;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, έτσι όπως το περιγράφεις, φαίνεται ότι υπάρχει ένα στόμιο μίας κανονικής ουρήθρας και υπάρχει ακόμα ένα στόμιο το οποίο δεν καταλήγει σε ουρήθρα ώστε να περνάνε από εκεί τα ούρα αλλά είναι όπως λέμε μια ουρήθρα τυφλή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνεις ένα υπερηχογράφημα του πέους προκειμένου να φανεί ακριβώς η διαδρομή των δύο αυτών τρυπών και θα αποφασίσεις μετά με τον παιδίατρό σου και ίσως κάποιον παιδοχειρουργό εάν αξίζει τον κόπο να διορθωθεί το πρόβλημα τουλάχιστον για αισθητικούς λόγους.

Ερώτηση
“Κύριε Μάζανη διανύω τον 5ο μήνα εγκυμοσύνης και θέλω να σας ρωτήσω για το κοξακι, είναι επικίνδυνο για το έμβρυο σε περίπτωση που κολλήσω; Έχω ανησυχήσει γιατί έχω ένα αγοράκι 7 ετών που πηγαίνει δευτέρα δημοτικού”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, κάθε ίωση και γενικότερα εμπύρετη κατάσταση που περνάει μία έγκυος θα μπορούσε να επηρεάσει το έμβρυο και ανάλογα με τη σοβαρότητα του μικροβίου να εμφανίσει μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα ή και καθόλου. Το καλό με σένα είναι ότι διανύεις τον 5ο προς 6ο μήνα που σημαίνει ότι τα όργανα του εμβρύου έχουν μεγαλώσει αρκετά και θεωρητικά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιο καλά μια υποτιθέμενη ίωση από ό,τι εάν ήταν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης που σχηματίζονται τα όργανα και εκεί κάποιος ιός μπορεί να επέμβει αρνητικά και να δημιουργήσει κάποια προβλήματα. Σου συστήνω να μην ανησυχείς και εφόσον το αγοράκι σου που πηγαίνει σχολείο αισθάνεται ότι είναι άρρωστο (δηλαδή έχει μύξες, βήχα, πυρετό κλπ.) καλό είναι και εσύ αλλά  και το παιδί σου να φοράτε μάσκα η οποία να καλύπτει και τη μύτη και το στόμα και να την αλλάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου έτσι να αποφύγεις να κολλήσεις κάτι.


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook