Πίσω στην κορυφή της σελίδας
31.01.2016 | 13:41
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα μωράκι 4 μηνών και 3 ημερών. Ο παιδίατρος μας έκανε εισαγωγή στερεών τροφών. Μας ξεκινάει με ρυζάλευρο έπειτα με φρουτόκρεμα κ μετά με λαχανικά κ κρέας, ψάρι και όλα αυτά μέσα σε ένα μήνα! Ποια είναι η δική σας γνώμη; Δεν είναι λίγο νωρίς για την εισαγωγή των στερεών τροφών; Να επισημάνω ότι θηλάζω αποκλειστικά!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, είμαι σίγουρος ότι ο παιδίατρός σου κάτι έχει στο μυαλό του για να ξεκινήσει πιο νωρίς τις στερεές τροφές αφού ξέρει καλύτερα το ιστορικό του μωρού σου. Εκείνο που επικρατεί περισσότερο για την διατροφή των παιδιών είναι ότι μέχρι τον 6ο μήνα πάμε μόνο με γάλα και μετά γίνεται η προσθήκη στερεών τροφών. Βέβαια πάντοτε το διατροφικό προφίλ και πρόγραμμα εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού. 

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη καλή χρονιά! Ήθελα τη γνώμη σας σε σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζω με τη μικρή μου 17 μηνών. Από τότε που ξεκινήσαμε στερεές αρνείται να φάει οτιδήποτε! Θηλάζουμε ακόμα και ζει μόνο με γάλα! Έχουμε κάνει μια σειρά εξετάσεων (κοιλιοκάκη κ.ά.), όλες καλές! Πόσο θα ζήσει από μητρικό γάλα; Ανησυχώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, είναι η κλασική περίπτωση που έχει πετύχει πάρα πολύ ο μητρικός θηλασμός και το παιδάκι σου δεν θέλει να σε αποχωριστεί γιατί θηλάζοντας έχει επαφή μαζί σου, αισθάνεται ασφάλεια, κλπ. Σε πρώτη φάση δεν πρέπει να ανησυχείς αλλά πρέπει εσύ, με το δικό σου τρόπο, σιγά-σιγά να μειώσεις κάποιο γεύμα προκειμένου να φάει το παιδί της υπόλοιπες τροφές διότι πραγματικά εάν τρέφεται μόνο με γάλα παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα πρόβλημα στις εξετάσεις μπορεί κάποια στιγμή να προκύψει κάτι. Έχεις περιθώριο ακόμη και μέχρι 2 χρονών να θηλάσει. Μία από τις μεθόδους προκειμένου το παιδί σου να αναγκαστεί να φάει άλλες τροφές είναι να μειώσεις ένα γεύμα και να το αφήσεις να πεινάσει κάποιες ώρες προκειμένου το αίσθημα της αυτοσυντήρησης να το ωθήσει να φάει και αυτό θα είναι ακόμα πιο εύκολο εάν εσύ εκείνη τη στιγμή δεν είσαι παρούσα και κάποιος άλλος μέσα στο σπίτι προσπαθήσει να δώσει την τροφή στο παιδί. Σε γενικές γραμμές μην ανησυχείς κάποια στιγμή το παιδί θα φάει κι άλλες τροφές, αυτό είναι σίγουρο απλώς είναι θέμα χρόνου.

Ερώτηση
“Γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 14 μηνών το οποίο γεννήθηκε στις 35 εβδομάδες. Ενώ είχε ξεκινήσει να κάνει λίγα βηματάκια μόνος του αν και το έβλεπα ότι φοβόταν και έπεσε κανά 2 φορές τώρα θέλει πάντα να τον κρατάμε στο ένα χεράκι. Δεν μπουσούλησε ποτέ μόνο όταν είναι στον καναπέ και στο κρεβάτι κατεβαίνει με την όπισθεν και πιάνεται από τα έπιπλα και περπατάει αλλά και πάλι είναι πολύ επιφυλακτικός. Θέλει να τον βοηθάμε να σηκωθεί αλλιώς κάθεται και κλαίει. Τι να κάνω να τον βοηθήσω; Είναι φυσιολογικό που φοβάται;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδί σου και αυτά που κάνει ήδη είναι αρκετά για την ηλικία του. Σίγουρα το παιδί σου μπορεί να περπατήσει, είναι ικανότατο, απλώς όπως κι εσύ έχεις αντιληφθεί φοβάται λίγο γιατί είναι αυτό που λέμε περισσότερο “εγκεφαλικό” παιδί δηλαδή σκέφτεται λίγο περισσότερο και φοβάται μην πέσει. Μην το πιέζεις γιατί φέρνει αντίθετα αποτελέσματα και αν πραγματικά πέσει θα φοβηθεί και θα πάει ακόμη πιο πίσω. Βοήθησέ το να αισθάνεται ασφάλεια και θα δεις ότι πολύ σύντομα θα ισορροπήσει μόνο του και θα περπατήσει.

Ερώτηση
“Γιατρέ καλή χρονιά! Στο γιο μου 6 ετών και στην κόρη μου 18 μηνών δίνω φρέσκο κατσικίσιο γάλα σε ημερήσια βάση και συγκεκριμένα το Ερίφι! Ξέρω την άποψή σας σχετικά με το γάλα σκόνη μέχρι την ηλικία των 3 ετών, όμως θέλω να μου πείτε εάν υπάρχει πρόβλημα που έχω αντικαταστήσει το αγελαδινό με το κατσικίσιο, γιατί ορισμένοι παιδίατροι δεν το συστήνουν λόγω χαμηλού σιδήρου και φολικού οξέος! Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, όσον αφορά το μεγάλο παιδί σου δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να πίνει το συγκεκριμένο γάλα καθώς το σίδηρο, το φολικό οξύ και όλες τις άλλες βιταμίνες τις παίρνει και από την ποικιλία των άλλων τροφών που σίγουρα τρώει λόγω της ηλικίας του. Για την κόρη σου θα επαναλάβω τις απόψεις που ήδη γνωρίζεις, ότι δηλαδή με κανένα φρέσκο γάλα, είτε αγελαδινό είτε κατσικίσιο, δεν καλύπτεται τουλάχιστον στον βαθμό που ορίζει η σύγχρονη παιδιατρική.

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για το έργο σας!Το κοριτσάκι μου γεννήθηκε την 37+4 εβδομάδα ζύγιζε 2610 με ύψος 48,5,1ο μήνα 3900 με ύψος 54, 2ο μήνα 4650 με ύψος 56, 3ο μήνα 5320 με ύψος 59 και 4ο μήνα 5800 με ύψος 61. Aποκλειστικός θηλασμός! Θέλω να μου πείτε αν οι δύο τελευταίες μετρήσεις είναι οριακές και αν πρέπει να ανησυχώ! Γιατί ή παιδίατρος μου είπε ότι ίσως χρειαστεί συμπλήρωμα και από το άγχος μου νομίζω ότι δεν έχω αρκετό γάλα”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, η γνώμη μου είναι να μην ανησυχείς καθόλου γιατί από ό,τι ξέρουμε, όταν ένα παιδί γίνει 5 μηνών πρέπει απλά να έχει διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε για να είμαστε ικανοποιημένοι ότι τρέφεται σωστά, πράγμα το οποίο ήδη το δικό σου παιδί το έχει κάνει από τον 4ο μήνα. Επομένως εάν κατά τα άλλα, δηλαδή η κλινική εικόνα του παιδιού και πιθανόν εάν έχεις κάνει κάποια εξέταση, είναι καλή δεν πρέπει να ανησυχείς και μπορείς άνετα να πας μέχρι τον 6ο μήνα με αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, εκτός εάν φυσικά στην πορεία αλλάξει η εικόνα και το βάρος του παιδιού.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 7 ετών που πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι έχει χοληστερίνη. Δεδομένου του ότι τρώει υγιεινά σε γενικές γραμμές, είναι αδύνατη κ ο πατέρας της έχει κ εκείνος χοληστερίνη μας είπαν ότι είναι κληρονομική. Οι αυξημένες τιμές χοληστερίνης (γύρω στο 250) μπορούν να επιφέρουν κάποιο πρόβλημα υγείας στο παιδί; Από ποια ηλικία και μετά μπορεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή γι αυτό το λόγο; Χρειάζεται μήπως περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος ή καρδιολογική εξέταση; Πέρα απ τη διατροφή και την άσκηση μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο για να πέσει η τιμή της;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, το πιθανότερο από όλα είναι ότι το παιδί σου έχει αυτό που λέμε κληρονομική χοληστερίνη αλλά σίγουρα θα πρέπει να κάνεις και επιπλέον εξετάσεις, δηλαδή υπάρχουν υποκλάσματα της χοληστερίνης, έλεγχος του θυρεοειδή αδένα κλπ. προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης και με τις συμβουλές ενός παιδοενδοκρινολόγου θα αποφασιστεί εάν το παιδί σου εκτός από τη διατροφή και την άσκηση που κάνει θα πρέπει να πάρει και φαρμακευτική αγωγή γιατί σε γενικές γραμμές ξέρουμε ότι μετά τα 5 χρόνια εάν η χοληστερίνη είναι πράγματι υψηλή μπορεί και να μπει ένα παιδί σε φαρμακευτική αγωγή.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook