Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα κοριτσάκι 27 μηνών το οποίο το τελευταίο διάστημα αρνείται να της αλλάξουμε πάνα πεισματικά, Όταν τελικά την πείθουμε θέλει να βλέπει την πάνα πριν την πετάξουμε. Δεν θέλει με τίποτα να κάτσει στο γιογιό ούτε στο παπάκι της τουαλέτας.. Δεν την έχουμε πιέσει καθόλου απλά κάποιες φορές της το έχουμε προτείνει.. Αναρωτιέμαι αν με αυτή τη συμπεριφορά προσπαθεί να επικοινωνήσει κάτι… Πώς να το χειριστούμε;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι η κλασική περίπτωση που συμβαίνει σε πολλά παιδάκια σε αυτή την ηλικία. Δηλαδή το παιδί θεωρεί ότι τα κακά του είναι δικά του και δεν θέλει να τα χάσει, τουλάχιστον προς το παρόν και γι’ αυτό αρνείται να βγάλει την πάνα και τα βλέπει μετά την κένωση διότι έτσι αναγνωρίζει ότι είναι δικά του. Το πρόβλημα σιγά σιγά θα λυθεί καθώς το παιδί θα ωριμάζει και μαζί με αυτό και οι σφιγκτήρες του. Μην ανησυχείτε καθόλου. Προσπαθήστε με πολύ ήρεμο και διακριτικό τρόπο να το πείσετε να βγάλει την πάνα του, όπως φαντάζομαι ότι κάνετε, αλλά θέλει χρόνο. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα το ιδιαίτερο.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 3 μηνών την οποία θηλάζω και παράλληλα της δίνω συμπλήρωμα με γάλα σε σκόνη. Το τελευταίο διάστημα η μικρή κοιμάται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας χωρίς να ξυπνάει για φαγητό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις 8:30-9:30π.μ μέχρι τις 10:30-11:00 μ.μ τρώει πέντε γεύματα ανά 3 με 4 ώρες χωρίς να γκρινιάζει για φαγητό, αν και πάντα τρώει. Πράττω σωστά ή θα έπρεπε να την αφήνω και να τρώει όποτε εκείνη το ζητήσει; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αυτά που περιγράφεις είναι απόλυτα φυσιολογικά. Εφόσον το μωρό σου παίρνει το απαιτούμενο βάρος για την ηλικία του σημαίνει ότι αυτό που τρώει της φτάνει και της περισσεύει. Επομένως πρέπει να είσαι και ευχαριστημένη που τουλάχιστον τη νύχτα έχει διακόψει το γάλα. Σε γενικές γραμμές λέμε ότι δεν πρέπει να το ξεχνάς το παιδί αλλά να το αφήνει να τρώει από μόνο του όταν πεινάσει. Όμως διακριτικά είθισται να προσπαθούμε να βάλουμε κάποιο προγραμματάκι προκειμένου να μας βολέψει όλους στο σπίτι. Ο αριθμός των γευμάτων που τρώει το μωρό σου και οι ώρες που τρώει θεωρώ ότι είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα και μπορείς να το συνεχίσεις χωρίς βέβαια να είσαι πάρα πολύ πιεστική γιατί γύρω στους 4 με 5 μήνες της ζωής τα μωρά μειώνουν ακόμα ένα γεύμα, δηλαδή κάνουν 4 γεύματα το 24ωρο και τρώνε περισσότερη ποσότητα στα υπόλοιπα.

Ερώτηση
“Ποιοι άλλοι τρόποι υπάρχουν για να ρίξεις τον πυρετό του παιδιού εκτός από τη λήψη φαρμάκου και πόσο αποτελεσματικοί είναι;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη σε παραπέμπω στο σχετικό θέμα μου (κάνε κλικ εδώ) όπου θα βρεις πώς αντιμετωπίζουμε τον πυρετό χωρίς φάρμακα στο σπίτι. Φυσικά και υπάρχουν αρκετοί τρόποι όπως θα διαβάσεις οι οποίοι μπορούν να προηγηθούν πριν καταλήξουμε στο να χορηγήσουμε κάποιο αντιπυρετικό εφόσον οι τρόποι αυτοί δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ερώτηση
“Γιατρέ σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη. Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας ρωτήσω για το αγοράκι μου που είναι τεσσάρων μηνών ζυγίσει 6000 κιλά και έχει ύψος 64,5 εκατοστά, γεννήθηκε 38 εβδομάδων και δυο ημερών 2560 και 50 εκατοστά. Στο μαιευτήριο του χορηγήθηκε και ξένο γάλα λόγω ίκτερου και απώλεια βάρους για δυο μόνο ημέρες γιατί με την προτροπή του παιδιάτρου μας και με μεγάλη υπομονή και επιμονή ξεκινήσαμε αποκλειστικό θηλασμό. Βγήκαμε από το μαιευτήριο 2480 και για λίγες ημέρες πέσαμε και μείναμε στα 2440. Είναι φυσιολογική η ανάπτυξή του; Συνεχίζουμε τον θηλασμό και στις τροφές θα μπούμε από τον επόμενο μήνα. Δεν είναι καλύτερα να συνεχιστεί ο θηλασμός μέχρι τον έκτο μήνα; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς συγχαρητήρια που συνεχίζεις τόσο επιτυχημένα το θηλασμό σου. Το παιδί σου έχει πάρει πολύ ικανοποιητικό βάρος δεδομένου ότι εμείς ξέρουμε ότι όταν ένα μωρό είναι 5 μηνών πρέπει απλά να έχει διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε για να είμαστε σίγουροι ότι αναπτύσσεται σωστά, πράγμα το οποίο έχει κάνει το δικό σου παιδί. Γενικά όσον αφορά την προσθήκη στερεών τροφών και την έναρξη σιγά σιγά του απογαλακτισμού ισχύει πραγματικά ότι αυτό πρέπει να γίνεται μετά τον 6ο μήνα. Από κει και πέρα ο κάθε παιδίατρος ανάλογα με το ιστορικό του παιδιού που έχει μπορεί να θεωρήσει ότι μπορεί να ξεκινήσει κάτι πιο νωρίς. Επομένως πρέπει να το συζητήσεις με τον παιδίατρό σου.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το εμβόλιο bexsero. Πόσες δόσεις χρειάζονται; Έχω ένα κοριτσάκι 25 μηνών, κάναμε την πρώτη δόση στον 10 μήνα κ την δεύτερη στον 12, η αναμνηστική δόση πότε πρέπει να γίνει;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ισχύει από την παραγωγό εταιρεία για το συγκεκριμένο εμβόλιο, το μωρό σου πρέπει να κάνει μια τρίτη δόση τουλάχιστον ένα χρόνο μετά από την δεύτερη.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το γιο μου, ο οποίος είναι 3,5 ετών. Συνέχεια από τον Σεπτέμβρη που ξεκίνησε παιδικό έχει μπουκωμένη μύτη. Επειδή τώρα θα γεννήσω το δεύτερο παιδάκι μας από τα Χριστούγεννα έχει σταματήσει. Παράλληλα μαζί με μπούκωμα έχει και βήχα κυρίως το βράδυ. Έχει πάρει αρκετή αντιβίωση γιατί έκανε ιγμορίτιδα αλλά τώρα δεν έχει μύξες από ότι βλέπω από τον ορό που του βάζω. Ο παιδίατρος μας έχει δώσει rupafin, subicort και singulair. Επειδή όμως δεν έβλεπα αποτέλεσμα πήγαμε και σε ΩΡΛ ο οποίος μας είπε ότι έχει κρεατάκια τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν. Ακόμα μας είπε ότι ο βήχας προέρχεται από τη μύτη και μας συνέστησε σταγόνες κορτιζόνης για 15 ημέρες. Όταν ενημέρωσα τον παιδίατρό μου ήταν αντίθετος στο να πάρει το παιδί τόσες μέρες κορτιζόνη κι έτσι δεν το έκανα. Θα ήθελα τη γνώμη σας γιατί πραγματικά έχω απελπιστεί. Πότε θα πιστεύετε ότι θα καθαρίσει;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, εφόσον ο ΩΡΛ διαπιστώνει ότι έχει υπερτροφικά κρεατάκια το παιδί σου, σημαίνει ότι αυτό είναι η αιτία που τα μικρόβια “φρακάρουν” μέσα στη μυτούλα του και από κει μεταφέρονται και στο λαιμό του και στους βρόγχους αλλά μπορεί και στα αυτάκια του και να κάνει και κάποια ωτίτιδα. Επομένως εάν δεν αφαιρεθούν τα κρεατάκια θα αποτελούν αιτία και πηγή μόλυνσης του παιδιού σου. Όλα αυτά βέβαια εφόσον τα κρεατάκια είναι τόσο πολύ ανεπτυγμένα που ένας ειδικός όπως είναι ο παιδοΩΡΛ θεωρεί ότι δεν θα απαλλαγεί το παιδί σου από τις λοιμώξεις εάν δεν αφαιρεθούν.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη η μικρή μου είναι 19 μηνών. Πριν 5 μήνες, μέσα στο καλοκαίρι, έβγαλε σπυράκια στο λαιμό της και μόλις έσβησαν έμειναν ασπρίλες. Τότε ο παιδίατρος μου είπε πως συνέβη λόγω του ήλιου. Πριν 20 μέρες όμως έβγαλε ξανά και αναγνώρισα πως ήταν τα ίδια με την προηγούμενη. Αυτή τη φορά ο παιδίατρος μου είπε πως είναι ιός του οργανισμού της και μου συνέστησε κρέμα τοπικά με κορτιζόνη για να μην μείνουν ξανά άσπρα σημάδια. Πιστεύετε πως θα έπρεπε να την πάω σε ειδικό δερματολόγο; Θα φύγουν τα άσπρα σπυράκια από το δέρμα της;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δυστυχώς, όπως και άλλες φορές έχω πει, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αναγνωρίσει και να δώσει συμβουλές για δερματικά, όπως λέμε, δηλαδή για παθήσεις που πρέπει να έχει οπωσδήποτε μία οπτική εικόνα προκειμένου να βοηθήσει. Για την πρώτη περίπτωση, αυτό που έγινε το καλοκαίρι, θα μπορούσα να σκεφτώ ότι είναι σπυράκια τα οποία μετά την πτώση τους αποχρωματίστηκε το δέρμα επειδή το παιδί το καλοκαίρι το έβλεπε κατά κάποιον τρόπο ο ήλιος, οπότε η γύρω περιοχή από τα σπυράκια ήταν περισσότερο μαυρισμένη. Στη δεύτερη περίπτωση, έστω κι αν νομίζεις ότι είναι ακριβώς τα ίδια δεν μπορούμε αυτό να το πούμε με απόλυτη βεβαιότητα γι’ αυτό καλό θα ήταν να το δει κάποιος ειδικός παιδοδερματολόγος προκειμένου να κάνει τη σωστή διάγνωση και τη σωστή θεραπεία ώστε να απαλλαγείς κι εσύ από αυτό το άγχος, διότι είναι φυσιολογικό να αγχώνεσαι για κάτι που βρίσκεται στο δέρμα του μωρού σου και αισθητικά αλλά και από θέμα υγείας σε απασχολεί.

Read More

And More