Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Γιατρέ θα ήθελα τη γνώμη σας για το θέμα της χοληστερίνης. Έχω ένα κοριτσάκι 3 χρονών, όταν ήταν 2 χρονών της έκανα εξετάσεις κ η χοληστερίνη ήταν 219. Η παιδίατρος τότε δεν μου σύστησε να κάνω και πολλά πράγματα διότι σε γενικές γραμμές το παιδί τρέφεται σωστά δηλαδή γλυκά με μέτρο κ γενικά το φαγητό της είναι κρέας χωρίς λίπος, φρούτα και λαχανικά, ψάρι, όσπρια κ μερικές φορές κ προϊόντα ολικής όπως ψωμί στο τοστ και ζυμαρικά. Το μόνο που είναι με λιπαρά είναι το γάλα φρέσκο και τα γιαούρτια που είναι από τον 6ο μήνα. Τώρα που της έκανα πάλι εξετάσεις η χοληστερίνη ήταν 241. Η παιδίατρος αυτή τη φορά μου είπε ότι πρέπει να δει το παιδί ειδικός γιατρός και να μην ανησυχώ. Ποια είναι η γνώμη σας και τι μου προτείνετε; Πάντως και εγώ κ ο σύζυγός μου δεν έχουμε χοληστερίνη. Και κάτι ακόμα: οι εξετάσεις της ήταν καλές. Ευχαριστώ κ συγνώμη για το μεγάλο κείμενο”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πραγματικά η χοληστερίνη του παιδιού σου είναι υψηλή και ξέρουμε πόσο κακό είναι αυτό πλην όμως δεν επιτρέπεται να δώσουμε φάρμακα για να την μειώσουμε πριν να κλείσει τα 5 χρόνια της. Θα πρέπει να την δει ένας παιδοενδοκρινολόγος για να κάνει και άλλες εξετάσεις όπως για παράδειγμα για τον θυρεοειδή κλπ, να αξιολογήσει την ανάπτυξή της και να σου προγραμματίσει διαιτητική αντιμετώπιση τουλάχιστον προς το παρόν. Για παράδειγμα δεν θα πρέπει να δίνεις γάλα με πολλά λιπαρά, να μηδενίσεις σχεδόν τα γλυκά από την διατροφή της και γενικά να γίνει ένας πολύ σωστός διατροφικός προγραμματισμός.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να σας κάνω τρεις ερωτήσεις: 1) Η κόρη μου, 18 μηνών, έχει εμφανίσει τον τελευταίο (αρκετό θα έλεγα) καιρό πάνω στη μυτούλα της μικρά σπιθουράκια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποια από αυτά γίνονται κόκκινα και αυτός ο τοπικός ερεθισμός έχει επεκταθεί περιμετρικά (σε σχήμα οβάλ για να το καταλάβετε) στο πλάι της μύτης, δίπλα από τα χείλη και καταλήγει στο σαγονάκι. Το βράδυ ,αφού κοιμηθεί, ηρεμούν, αλλά μετά το γάλα της και κατά τη διάρκεια της ημέρας επανεμφανίζονται. Επίσης τις τελευταίες μέρες έχει εμφανίσει σ’ αυτά τη σημεία και μικρή ξηροδερμία; Από τι μπορεί να δημιουργείται; Την πειράζει άραγε κάποια τροφή και τι μπορώ να τις βάζω για να απαλυνθούν; Η παιδίατρος τηλεφωνικά (χωρίς να το έχει δει) μου είπε ότι η πιπίλα θα τα δημιουργεί από τα σάλια. Όμως η πιπίλα δεν φτάνει πάνω στη μύτη και πλάι αυτής! 2) Στο γιο μου, 6 ετών, επί καθημερινής βάσης πριν πάει στο νηπιαγωγείο δίνω σιροπάκι πολυβιταμινούχο της Μinex, γιατί είναι ολιγόφαγος (μισό ή ένα ποτήρι γάλα το πρωί, στο σχολείο δεν τρώει σχεδόν καθόλου, το μεσημέρι μεσημεριανό του, όποιο είναι αυτό, το βράδυ κανένα τοστάκι ή κάτι άλλο με το γάλα του και μερικές φορές το απόγευμα μήλο ή αχλάδι, πιο σπάνια χυμό πορτοκαλιού) και δεν ξέρω αν παίρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο 8ωρο του σχολείου καθώς και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ιώσεων του χειμώνα. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αρρωστήσει σοβαρά εκτός από μερικές μυξούλες 1-2 φορές! Πράττω καλώς ή δεν συστήνετε τη χορήγηση αυτή; 3) Τέλος, στη μικρή μου μπορώ να αντικαταστήσω το γάλα σκόνη με το βιολογικό εμπλουτισμένο γάλα (1bio3) της Ολυμπος; Κάνουν την ίδια δουλειά από άποψη συστατικών δεδομένου ότι είναι επιπλέον και βιολογικό; Αναμένω, με ανυπομονησία, τις απαντήσεις σας. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και να είστε πάντα καλά!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα και από μόνη σου έχεις καταλάβει ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνει ένας γιατρός διάγνωση από το τηλέφωνο σε ένα δερματολογικό πρόβλημα. Συνεπώς θα πρέπει να το δει από κοντά. Μπορεί να είναι μια μόλυνση από σταφυλόκοκκο, μια ατοπική δερματίτιδα κλπ κλπ. Όσον αφορά την χορήγηση βιταμινών από το στόμα θα πρέπει να γίνεται με την συνταγή του θεράποντος γιατρού διότι και οι βιταμίνες μπορεί να κάνουν κακό όταν χορηγούνται άσκοπα. Συνήθως στην Ελλάδα δεν χορηγούμε βιταμίνες καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και αρκετή ηλιοφάνεια που βοηθάει την μετατροπή των προβιταμινών σε βιταμίνες. Επίσης έχεις ένα γερό παιδί που δεν αρρωσταίνει. Επίσης δεν του έχεις κάνει αιματολογικές εξετάσεις για να δεις τις βιταμίνες, τον σίδηρο κλπ. Πώς του χορηγείς βιταμίνες ελαφριά τη καρδία; Για το γάλα της κόρης ισχύει ότι τα παιδιά μέχρι 3 χρόνων καλό θα ήταν να πίνουν τα γάλατα Νο3 που θεωρούνται πιο μελετημένα για την τρυφερή ηλικία τους.

Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι ενός έτους, γεννήθηκε 3200 κ τώρα είναι 10300. Πριν δυο εβδομάδες αλλάξαμε το γάλα nan2 σε nan3. Πριν μια εβδομάδα έπαθε μια ίωση με υψηλό πυρετό για τρεις ημέρες κ του έχει μείνει ένας βήχας όπου όταν πίνει γάλα κάνει λίγο εμετό,το ίδιο κ με το γιαουρτάκι. Επίσης μετά την αδιαθεσία του έχει μειώσει την ποσότητα που πίνει γάλα ενώ πριν έπινε 180 γραμμάρια μετά κατέβηκε 150 έπειτα 100 κ σήμερα 80. Ο παιδίατρος υποστηρίζει ότι φταίει η γρίπη εγώ ανησυχώ κ δοκίμασα το fresogo3 αλλά ξανά έφαγε λίγο κ έκανε πάλι εμετό. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα μάλλον έχει δίκιο ο παιδίατρός σου που ξέρει και καλύτερα το μωρό σου. Πράγματι μια οποιαδήποτε λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει για λίγες μέρες την όρεξη του παιδιού για φαγητό πράγμα που συμβαίνει και στους ενήλικες ενίοτε. Κάνε λίγη υπομονή και μην ξοδεύεσαι στην αλλαγή των γαλάτων. Αν το παιδί είναι υγιές θα πρέπει αργά ή γρήγορα να ανακτήσει την όρεξη του αλλιώς θα πρέπει να κάνεις εργαστηριακές εξετάσεις.

Ερώτηση
“Θα ήθελα την γνώμη σας για το αντιγριπικό εμβόλιο για τα παιδιά μου που έχουν ηλικίες 7 ετών και 11 ετών”.

Απάντηση
Το εμβόλιο για την γρίπη συστήνεται για όλα τα παιδιά από 6 μηνών και πάνω.

Ερώτηση
“Έχω ένα βρεφάκι 35 ημερών. Το βάρος του είναι 4.500 κιλά. Προχτές μου ανέβασε πυρετό 38 μια φορά κ μετά 37,6 37,3 για μια μέρα. Δεν έχει ανεβάσει ξανά. Ενώ έπινε γάλα 120 σήμερα πίνει 60-70 κ τα κακά του είναι σκούρα κ δύσοσμα από χτες. Πίνουμε frisomel απλό κ μισό ΗΑ. Εδώ κ δυο εβδομάδες έχουμε μυξούλες πράσινες. Περνάει κάποια ίωση;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα το πιθανότερο από όλα είναι ότι περνάει κάποια λοίμωξη αφού έκανε πυρετό έστω και παροδικά. Επειδή είναι πολύ μικρο δεν πρέπει να επαναπαύεσαι αλλά να το δει παιδίατρος διότι μπορεί να είναι μια ιωσούλα όπως λες αλλά μπορεί να υποβόσκει και κάτι πιο σοβαρό όπως ουρολοίμωξη κλπ.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 ετών. Από τον Μάιο μου κάνει συχνά εμπύρετα επεισόδια χωρίς συμπτώματα. Κάνει δυο φορές το μήνα κάθε μήνα. Του έχω κάνει ανοσολογικό στο Παίδων κ ήταν καλές οι εξετάσεις του. Έχω απογοητευτεί πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη εξαρτάται από πόσο πυρετό κάνει, πόσες μέρες διαρκεί, τι άλλα συμπτώματα έχει, ποια είναι η κλινική του εικόνα κατά την περίοδο του πυρετού, το βάρος του , το περιβάλλον που συναναστρέφεται κλπ. Επίσης υπάρχουν και κάποια σύνδρομα που χαρακτηρίζονται από περιόδους ανεξήγητου πυρετού όπως το PFAPA κλπ.

Ερώτηση
“Έχω ένα παιδάκι 5 ετών στο οποίο μετά από εξετάσεις βρέθηκε ότι έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία που πρέπει να δίνω με βιταμίνη D από το φαρμακείο για να αναπληρώσω αυτή την ανεπάρκεια; Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας και για την βοήθειά σας!”

Απάντηση
Για να υπολογίσουμε την σωστή και ακίνδυνη δοσολογία για να αποκαταστήσουμε την έλλειψη της βιταμίνης D πρέπει να ξέρουμε ακριβώς το βάρος του παιδιού και την τιμή της βιταμίνης που λείπει. Μην το κάνετε μόνη σας!

Read More

And More