Πίσω στην κορυφή της σελίδας
03.04.2016 | 13:55
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!


Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 4 1/2 μηνών η οποία γεννήθηκε 3180gr, 51cm, 34 cm π.κ. Σήμερα είναι 6640gr, 62 cm και 42 cm π.κ. Πρόσφατα χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 6 μέρες λόγω ιογενούς λοιμώξεως. Μετά την έξοδο της από το νοσοκομείο εμφάνισε ίωση ανωτέρω αναπνευστικού. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν έχει πάρει καθόλου βάρος αν και έτρωγε έστω και με μειωμένη όρεξη (θηλασμός και συμπλήρωμα με ξένο γάλα). Είναι φυσιολογικό; Επιπλέον λόγω της ίωσης χρειάστηκε να της χορηγηθούν για 3 ημέρες σταγόνες soldesanil. Θα επηρεάσει την ανάπτυξη της μικρής; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, το βάρος του μωρού σου βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου. Η διαταραχή της όρεξής της είναι προσωρινή και μάλλον οφείλεται στην ταλαιπωρία της από δυο απανωτές ιώσεις όπως περιγράφεις και θα επανέλθει σύντομα. Το φάρμακο που πήρε ναι μεν είναι κορτιζόνη αλλά για τόσο λίγο διάστημα που της χορηγήθηκε δεν θα της δημιουργήσει καμένα πρόβλημα.

Ερώτηση
“Η μεγάλη μου κόρη η οποία τον Ιούνιο θα γίνει 3 ετών εδώ και αρκετούς μήνες έχει πρόβλημα στις κενώσεις της. Κάποια στιγμή παρουσίασε δυσκοιλιότητα και απευθυνθήκαμε στον παιδίατρο ο οποίος μας συνέστησε να πάρει κάποια σκόνη την οποία διαλύαμε στο νερό (δεν θυμάμαι όνομα γιατί ήμασταν στο εξωτερικό) και τότε άρχισε να κάνει κακά πολλές φορές τη μέρα από λίγο. Το σταματήσαμε και από τότε τη μία δεν κάνει για μέρες και όταν κάνει είναι πολύ σκληρά με αποτέλεσμα να πονάει πολύ και την άλλη κάνει κάθε μέρα από λίγο και πολλές φορές (μπορεί και 10 φορές). Έχουμε εντάξει στη διατροφή της ακτινίδια, χυμό δαμάσκηνο και γενικά χυμούς και ό,τι άλλο μας λένε ότι βοηθάει αλλά το πρόβλημα δε φαίνεται να λύνεται. Σημειωτέον ότι φοράει ακόμα τις πάνες. Επίσης θα πρέπει να σας αναφέρω ότι μάλλον έχει ήδη αιμορροΐδα (ένα μικρό κόκκινο κρεατάκι). Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε κάποιες εξετάσεις; Μπορεί να συμβαίνει κάτι σοβαρό; Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, Με εκτίμηση, Ρένα”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι το παιδί έχει φοβηθεί ότι όταν θα κάνει κένωση θα πονέσει και για αυτό “κρατάει” τα κακά του με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος. Δεν φτάνει μόνο η σωστή διατροφή αν δεν ηρεμήσει το παιδί από τις εντυπώσεις που έχει. Επίσης για αυτό δεν θέλει να κόψει ακόμα την πάνα αφού θεωρεί ότι τα κακά της είναι ακόμα "δικά της" και δεν θέλει να "τα χάσει". Για να την βοηθήσεις θα πρέπει πρώτα να την εξετάσει ένας παιδοχειρουργός προκειμένου να θεραπευθεί η αιμορροΐδα ή η ραγάδα που έχει διότι και από εκεί μπορεί να έχει ενόχληση που επηρεάζει τις κενώσεις της.

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για το έργο σας. Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών, γεννήθηκε 38 εβδ. με κ.τ. λόγω ανεπάρκειας πλακούντα, 2,350, 45cm. Φύγαμε 2,250 και πλέον το βάρος του μωρού είναι 6,660 με ύψος 64 cm. Στην ηλικία των 3 μηνών εμφάνισε αίμα στα κακά και έντονες ενοχλήσεις και άρχισε να μειώνει τη ποσότητα γάλακτος που έπινε. Εκεί που έτρωγε 900 ml ημερησίως έφτασε να πίνει 650 με το ζόρι. Το παιδί το θήλαζα ωστόσο μετά από μια μεγάλη καθυστέρηση διάγνωσης βρήκαμε πιθανή αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και μετρίου βαθμού ΓΟΠ. Το παιδί έχει πλέον ξεκινήσει υποαλλεργικό και αντιαναγωγικό γάλα τα συμπτώματα έχουν πλέον εξαφανιστεί αλλά ακόμα δεν πίνει αρκετή ποσότητα γάλακτος περίπου 800 ml ημερησίως σε 4 γεύματα. Αυτό οφείλεται στην αλλεργία; Θα επανέλθει ξανά; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, καταλαβαίνω ότι έχεις ταλαιπωρηθεί πολύ με το μωράκι σου μέχρι να ταυτοποιηθεί η αιτία του προβλήματός του αλλά μην ανησυχείς καθόλου για το βάρος του διότι έχει πάρει περισσότερο από αυτό που θα περιμέναμε! Συγκεκριμένα στους 5 μήνες της ζωής θα έπρεπε απλώς να έχει διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε και το δικό σου μωρό έχει πάρει πολύ περισσότερο και γι' αυτό ο οργανισμός του δεν επιθυμεί να τρώει περισσότερο. Μην το πιέζεις. Αν ένα μωρό παίρνει ικανοποιητικό βάρος δεν έχει τόση σημασία για τις ποσότητες του γάλακτος που πίνει. Στην περίπτωση που δεν παίρνει βάρος τότε αρχίζουμε να μετράμε πόσο τρώει το 24ωρο.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το θηλασμό από μια γυναίκα, που δυστυχώς δεν μπορεί να κόψει εντελώς το κάπνισμα. Εννοείται ότι είναι γνωστό σε όλους μας ότι ιδίως η θηλάζουσα δεν πρέπει να καπνίζει, αλλά εφόσον δεν καταφέρνει να το κόψει τελείως (καπνίζει λίγο και σε διαστήματα κατά το δυνατόν μακριά από την ώρα του θηλασμού) είναι προτιμότερο για το μωρό σε αυτή την περίπτωση να δώσουμε ξένο γάλα ή να θηλάζει;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη θα σου απαντήσω με μια απάντηση δυσάρεστη και μια απάντηση ενθαρρυντική! Αν λοιπόν το μωρό σου ήξερε ότι η μαμά του που το θηλάζει καπνίζει θα πίστευε ότι η μαμά του το αγαπάει; Από την άλλη πλευρά αν τα τσιγάρα είναι ελάχιστα (πόσα;) προκειμένου να στερηθεί το μωρό τα οφέλη του μητρικού γάλακτος θα κάνουμε τα στραβά μάτια που λέμε. Επίσης τι γινόταν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην φάση που τα όργανα του βρίσκονταν σε δημιουργία; Συμπερασματικά: επιστημονικά δεν επιτρέπεται το κάπνισμα κατά την διάρκεια του θηλασμού και δεν αναφέρεται πουθενά ποσά τσιγάρα επιτρέπονται, αλλά το παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται ούτε σε χώρους που υπάρχουν καπνιστές λόγω παθητικού καπνίσματος. Από και πέρα έγκειται στη συνείδηση της κάθε μητέρας.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 2.5 μηνών. Της φτιάχνω γάλα 120 ml κ τα στραγγίζει. Πολλές φορές κλαίει μόλις φάει, μήπως θέλει παραπάνω γάλα;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, το μωράκι σου το έχεις στην πείνα! Φτιάξε τόσο γάλα ώστε στο τέλος το μωρό να χορταίνει και να μένει γάλα στο μπιμπερό. Δεν υπάρχει ένα όριο ποσότητας προς τα επάνω φτάνει το μωρό να χορταίνει και αυτό φαίνεται αν μένει γάλα στο μπιμπερό και το κάθε παιδί τρώει διαφορετικές ποσότητες. Να ξέρεις ότι τα μωρά έχουν το αίσθημα της αυτορύθμισης στο φαγητό.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ και συγχαρητήρια για την δουλειά σας! Έχω μια κόρη 3 μηνών και ζυγίζει 8,5 κιλά την θηλάζω αποκλειστικά. Γεννήθηκε 3,740.Ο γιατρός που την παρακολουθεί μου είπε ότι θα πρέπει να δώσω κρέμες μετά τον 4 μήνα, γιατί είναι αρκετά αναπτυγμένη. Εγώ δεν συμφωνώ γιατί στον πρώτο μου γιο που είχα και άλλο γιατρό έκανα αποκλειστικό θηλασμό μέχρι και τον 6 μήνα, ήταν και αυτός αρκετά ανεπτυγμένος. Εσείς τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ευχαριστώ!”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, και εγώ είμαι της άποψης να θηλάσεις αποκλειστικά μέχρι τους 6 μήνες και αυτές είναι οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επίσης το γάλα σου είναι καταπληκτικό καθώς το βάρος που έχει πάρει το μωρό σου είναι υπεραρκετό!

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών και ξυπνάει τη νύχτα αν δεν της δώσω να φάει ξυπνάει κάθε μια ώρα με το που της δώσω να φάει κοιμάται και ξυπνάει το πρωί πάλι. Τι μου προτείνετε να κάνω για να μην ξυπνάει το βράδυ; Πίνει 240ml γάλα και τρώει κανονικά κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης κοιμάται μια ώρα στις 10.30 το πρωί και άλλη μια ώρα στις 3.00 το μεσημέρι και μετά 21.00 το βράδυ μετά το μπάνιο της”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη δεν γράφεις τι ώρα ξυπνάει το βράδυ για να φάει. Σε πρώτη φάση δεν φαίνεται αντικανονικό αν ξυπνάει για παράδειγμα στις 12 και αφού φάει ξανακοιμάται μέχρι το πρωί. Το κακό θα ήταν να ξυπνάει την νύχτα κάθε 1-2 ώρες και να μισοτρώει επειδή θέλει για δει την μαμά του και όχι επειδή πραγματικά πεινάει.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10