Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις απορίες που έχουν οι ανήσυχοι γονείς!

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 12 μηνών και θα ήθελα τη γνώμη σας για το πιο γάλα να επιλέξω. Ο παιδίατρός μας το έχει αφήσει ανοικτό: σκόνη, φρέσκο, εβαπορέ. Εγώ είμαι ανάμεσα στη σκόνη και στο φρέσκο αλλά δεν ξέρω τι είναι το καλύτερο. Σας παρακαλώ, πείτε μου κάτι πιο συγκεκριμένο”.

Απάντηση
Το τελευταίο διάστημα, η διατροφή του παιδιού όσον αφορά στην επιλογή του γάλακτος από το χρόνο και μετά έχει αλλάξει ριζικά. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι το καλύτερο γάλα για το παιδί από το χρόνο μέχρι τα τρία χρόνια είναι τα γάλατα νούμερο τρία, τα οποία έχουν ειδική σύνθεση με λιγότερο πρωτεϊνικό φορτίο με λιγότερα λιπαρά ώστε να αποφεύγεται η παχυσαρκία στα παιδιά διότι αποδείχτηκε ότι οι υπερβολικές πρωτεΐνες δημιουργούν παχύσαρκα παιδιά. Άρα λοιπόν θα ζητήσετε ένα γάλα νούμερο τρία είτε αυτό είναι σε σκόνη είτε σε υγρή μορφή αλλά σίγουρα όχι το φρέσκο και όχι το εβαπορέ.

Ερώτηση
“Ο μικρός μου είναι 3 χρονών. Έχει κρεατάκια και προφανώς αλλεργία. Έχει μπουκωμένη μύτη και το βράδυ δυσκολεύεται η αναπνοή του. Τι μπορούμε να κάνουμε;”

Απάντηση
Θα πρέπει να τον δει ένας παιδοωτορινολαρυγγολόγος ώστε να διαπιστωθεί εάν πραγματικά υπάρχουν κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) και σε τι βαθμό είναι αυτές. Εάν είναι μεγάλες τότε είναι πιθανόν να χρειαστεί αφαίρεση προκειμένου να ελευθερωθεί η μύτη του παιδιού. Εάν είναι μικρές τότε θα πρέπει να περιμένετε και με διάφορα αποσυμφορητικά και αντισταμινικά να διευκολύνετε την αναπνοή του παιδιού.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 3,5 μηνών και το δεξί ματάκι της τσιμπλιάζει, εννοώ ότι βγάζει ένα κίτρινο ή πράσινο υγρό. Η γιατρός της πρότεινε αρχικά μασάζ και σκούπισμα με χλιαρό, βρασμένο νερό. Δεν υπήρξε βελτίωση και τώρα χρησιμοποιούμε Fucidine. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το πού μπορεί να οφείλεται και αν πρέπει να την εξετάσει παιδοφθαλμίατρος”.

Απάντηση
Συνήθως στα νεογνά αυτής της ηλικίας ο δακρυϊκός πόρος που μεταφέρονται τα δάκρυα είναι στενός σε κάποιο σημείο με αποτέλεσμα να φράζει και μετά μπαίνουν και κάποια μικρόβια και δημιουργείται αυτή τη τσίμπλα. Όσο πάει συντηρητικά, δηλαδή με μασάζ και κολλύρια, ακολουθούμε αυτή την αντιμετώπιση. Εάν κάποια στιγμή υπάρξει ολική απόφραξη του δακρυϊκού πόρου τότε δημιουργείται ένα φούσκωμα στην περιοχή, σαν κύστη δηλαδή, και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το δει παιδοοφθαλμίατρος γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί διάνοιξη με καθετηριασμό.

Read More

And More