Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος Δρ. Σπυρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Ερώτηση
Ο 7χρονος γιος μου ταλαιπωρείται από τον περασμένο Σεπτέμβρη από κνίδωση. Έχουμε κάνει εξετάσεις, ανοσολογικές, και βγήκαν καλές. Οι γιατροί μας καθησυχάζουν. Εσείς τι λέτε, πότε θα απαλλαγούμε; Απο την εμπειρία σας, πόσο καιρό κρατάει αυτό το πρόβλημα;

Απάντηση
Το παιδί σας έχει αυτό που ονομάζουμε χρόνια κνίδωση. Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον εξειδικευμένο ασθενή και όχι την ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε άτομο αλλάζει η πρόγνωση. Μπορεί να κρατήσει ακόμα λίγους μήνες ή και χρόνια. Θα ωφεληθεί πολύ το παιδί σας αν καταφέρετε να αντιληφθείτε ποια είναι η ουσία, δηλαδή η αιτία της κνίδωσής του. Δύσκολο μεν αλλά όχι ακατόρθωτο.

Ερώτηση
Η κορούλα μου είναι 1 χρόνου και τη θηλάζω ακόμα, νιώθω όμως ότι της κάνω κακό γιατί ούτε τρώει το φαγητό της και δένεται ακόμα περισσότερο μαζί μου, σε σημείο που κάθεται στα πόδια μου όταν πλένω πιάτα και να κλαίει για να την πάρω αγκαλιά και να της δώσω γάλα. Τι να κάνω. Να της το κόψω;

Απάντηση
Εφόσον ο παιδίατρός σας σας διαβεβαιώνει ότι το μωρό σας αναπτύσσεται φυσιολογικά δεν πρέπει να διακόψετε το μητρικό θηλασμό. Προσπαθήστε να βρείτε τενχνάσματα ώστε να τρώει και τις υπόλοιπες τροφές.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωρό 10 μηνών. Τι πρέπει να κάνω με το φαγητό του για να αρχίσει να τρώει μισοαλεσμένα; Μήπως είναι πολύ νωρίς; Έχει δύο δοντάκια.”

Απάντηση
Από αυτή την ηλικία ξεκινήστε να δίνετε μισοαλεσμένα με το χειροκίνητο μύλο, ένα πιρούνι ή τα δάχτυλά σας. Δώστε του με προσοχή να πιπιλήσει ένα μεγάλο κόκκαλο μπριζόλας ή κοτόπουλου ώστε να γλυκαθεί στη νοστιμιά και του σκληρού. Δώστε του να δοκιμάσει ένα μεγάλο κομμάτι παξιμάδι, το οποίο καθώς λιώνει το γλυκαίνει το άμυλο. Σιγά-σιγά μέχρι τους 17-18 μήνες θα μάθει να τρώει μη αλεσμένα.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 10 μηνών και πίνει ελάχιστο γάλα, 40-50 ml. Βέβαια τρώει όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή 4 φρουτάκια αλεσμένα, το μεσημεριανό του γιαουρτάκι, όλα μια χαρά. Γάλα του φτιάχνω 180 ml πίνει 30-50ml και στο υπόλοιπο βάζω 3-4 κουταλιές από κρεμούλες και γίνεται σαν χυλός και το τρώει. Τα κιλά του όταν ήταν 9 μηνών ήταν 9500 και ύψος 75 εκατ. Τι να κάνω με το γάλα;”

Απάντηση
Φαίνεται ότι το μικρό σας υπάγεται σε εκείνες τις περιπτώσεις που δεν πίνουν το γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καμιά φορά υπάρχει και κληρονομικότητα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με άλλα γαλακτοκομικά για να παίρνει ασβέστιο όπως γιαούρτια τυριά (ένταμ, τσένταρ, παρμεζάνα) και να φτιάχνετε κρέμες με γάλα.

Read More

And More