Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Ερώτηση
“Ποιο κατά τη γνώμη σας γάλα είναι το καλύτερο για το παιδί, το συμπυκνωμένο ή το φρέσκο;”

Απάντηση
Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Η σύγχρονη διατροφή για το παιδί λέει ότι τα παιδιά από τους 12 μήνες έως 3 χρονών θα πρέπει να διατρέφονται με τα καινούργια γάλατα που τα ονομάζουμε νούμερο 3.Το εβαπορέ και το φρέσκο έχουν υπερβολικό φορτίο πρωτεϊνών και αυτό έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των παιδιών όπως η παχυσαρκία κ.ά.. Τα νούμερο 3 γάλατα βρίσκονται σε σκόνη αλλά και σε υγρή μορφή. Μπορείτε να διαλεξετε όποιο θέλετε ανάλογα με τη γεύση που επιθυμεί το παιδί σας.

Ερώτηση
“Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω ένα αγοράκι 35 ημερών το οποίο τις τελευταίες ημέρες ρουθουνίζει αρκετά και έχει πιθανόν συσσωρευμένες βλέννες στο λαιμό του που το ενοχλούν με αποτέλεσμα να μην τρώει καλά και να μου κάνει έντονες γουλιές. Ο παιδίατρος μας σύστησε χρήση φυσιολογικού ορού πριν από κάθε γεύμα και αναρροφητήρα, καθώς επίσης και σταγόνες tobranex για τρεις ημέρες σε κάθε ρουθούνι. Να σας πω επίσης πως γέννησα με καισαρική και η παιδίατρος στο μαιευτήριο μου είπε πως είχε αρκέτες βλέννες μέσα του από αυτά που πήρε απο την κοιλιά μου. Είναι κάτι ανησυχητικό;”

Απάντηση
Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Καταρχήν δεν έχει καμία σχέση με την περίοδο του τοκετού σας αφού εκείνες οι βλέννες ήταν από τη γέννα και τις πρώτες μέρες της ζωής φεύγουν. Γενικά όλα τα μωρά έχουν μία μικρή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και επειδή η μύτη δεν πρέπει να είναι στεγνή αλλά να υπάρχει μια σχετική υγρασία διότι με αυτόν τον τρόπο καταπολεμούνται τα μικρόβια και οι σκόνες που μπαίνουν μέσα στη μύτη του μωρού πολλές φορές τα παιδιά ρουθουνίζουν. Εάν προστεθεί και κάποια μικρή ιωσούλα ή κρυωματάκι οι μύξες γίνονται περισσότερες. Σε αυτή την περίπτωση ακολουθούμε γενικά τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο παιδίατρός σας.

Ερώτηση
“Έχω δυο αγοράκια 19 μηνών. Ενώ τρώνε στερεά τροφή το κυρίως γεύμα το τρώνε αποκλειστικά και μόνο λιωμένο στο μίξερ! Τι να κάνω για να αρχίσουν να τρώνε το μεσημεριανό σε στερεά μορφή;”

Απάντηση
Στην ηλικία που βρίσκονται τα μωρά σας είναι σίγουρο ότι σας εκμεταλλεύονται και βαριουνται να μασήσουνε. Βέβαια φαίνεται ότι κι αυτό το έχετε καταφέρει εσείς διότι πολύ πιο νωρίς θα έπρεπε να είχατε βρει τρόπο να τρώνε στερεές τροφές. Εν πάσει περιπτώσει ξεκινήστε να μειώνετε τις τροφές εκείνες που τρώνε αλεσμένες όπως ό,τι είναι υγρό ώστε να πεινάσουν και να αναγκσατούν να φάνε την τροφή τους στερεά. Ξεκινάτε να τη λιώνετε στο χειροκίνητο μύλο ή με το πιρούνι ή με τα δάχτυλά σας. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να τρώνε εφόσον φυσικά πεινάνε και δεν μπορούν να κάνουνε διαφορετικά.

Ερώτηση
“Έχω δίδυμα αγοράκια 16, 5 μηνών και ο μικρός έχει αρχίσει και δαγκώνει άλλοτε για παιχνίδι και άλλοτε όταν εκνευριστεί, τον μεγάλο ή εμάς. Πώς να το χειριστώ;”

Απάντηση
Είναι μία κακή συνήθεια που την έχουν πολλά παιδάκια και είναι και επικίνδυνη διότι με το δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει και κάκωση σε ένα άλλο παιδί και μεταφορά μικροβίων από το στόμα του. Συνήθως καταφέρνουμε να αλλάξει αυτή την κακή συνήθεια με μεγάλη επιμονή με διακριτικότητα και όχι επιθετικότητα. Μερικές φορές βρίσκεται κάποιο άλλο παιδί της παρέας το οποίο θα κάνει στο δικό σας το απιδί την ίδια κακιά πράξη και τότε θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται και αυτό όπως θέλει. Δηλαδή ο ΄θυτης που είναι το παιδί σας θα γίνει θύμα και θα καταλάβει ότι δεν μπορεί πάντα αυτό να κάνει ό,τι θέλει.

Read More

And More