Ο παιδίατρος λύνει τις απορίες σας!

Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις και απορίες για τα παιδιά σας!

Ερώτηση

“Έχω ένα αγοράκι 9,5 μηνών και 9,700 κιλά. Δεν έχει βγάλει ακόμα δοντάκια! Πριν 3 μέρες μου ανέβασε πυρετό μέχρι και 39 και είχε διάρροια. Πήγα στον παιδίατρο μας και μού είπε ότι είναι κάποια ίωση και να του δίνω ανά 2 με 3 ώρες ponstan και algofre εναλλάξ. Δεν τρώει καθόλου και πίνει μόνο γάλα. Όταν βάζω το δάχτυλο μου στο στόμα του κλαίει σαν να πονάει και το βράδυ ξυπνάει συνέχεια με κλάματα! Μου είπε ο παιδίατρος ότι όλα προέρχονται από την ίωση. Τώρα δεν έχει πυρετό άλλα συνεχίζει να γκρινιάζει, ειδικά στον ύπνο του το βράδυ, να πίνει μόνο γάλα και να τρώει πολύ λίγο κοτόπουλο. Όλα προκλήθηκαν τελικά από τα δόντια και τι με συμβουλεύετε να κάνω για να τον ηρεμώ; Και είναι φυσιολογικό που δεν έχει βγάλει κανένα δοντάκι ακόμα;”

Απάντηση

Συνήθως τα παιδιά βγάζουν το πρώτο δόντι τους μεταξύ 6 και 9 μηνών. Μερικά παιδιά μπορεί να καθυστερήσουν και πέρα από αυτή την περίοδο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Την περίοδο της οδοντοφυΐας τα παιδιά δείχνουν ανησυχία και μπορεί να διαταραχθεί ο ύπνος τους και η όρεξή τους. Σε μεγάλη ανάγκη, αν φαίνεται ότι πονάνε μπορούμε να χορηγήσουμε κάποιο αναλγητικό. Επίσης κάνουμε μασάζ στα ούλα τους με το δάχτυλό μας ή χρησιμοποιούμε μια ειδική δαχτυλίθρα από σιλικόνη ή μία μαλακιά οδοντόβουρτσα.

Ερώτηση

“Ο γιος μου είναι 11,5 ετών. Εδώ και ένα χρόνο το πέος του άρχισε να μεγαλώνει και τους τελευταίους μήνες παρατηρώ να είναι μόνιμα διογκωμένο, σαν σε στύση. Δε νομίζω να έχει εκσπερματίσει ακόμη. Είναι φυσιολογικό;”

Απάντηση

Φυσικά και είναι φυσιολογικό στην ηλικία αυτή που το παιδί σας μπαίνει στην εφηβεία να βλέπετε τα γεννητικά του όργανα να αλλάζουν, δηλαδή να μεγαλώνει το πέος, οι όρχεις και να έχει τρίχωμα. Επίσης μπορεί να έχει στύση αν και η εκσπερμάτιση σε αυτή την ηλικία είναι λίγο σπάνια.

Ερώτηση

“Έχω μια κόρη 2 μηνων. Της έχω αλλάξει τρεις φορές τα γάλατα. Στην αρχή παίρναμε frizolac, μετά το aptamil ec για κολικούς, τώρα τελευταία το aptamil ar, επειδή έκανε λίγο εμετό και επινε λαίμαργα με αποτέλεσμα να πνίγεται συνέχεια. Από το ar πήραμε ένα κουτί και μετά το αλλάξαμε πάλι επειδή δεν υπήρχε και πήραμε το frizolac comfort αλλά επειδη δεν ειναι πηχτό σαν το ar πνίγεται πάλι. Η ερώτησή μου είναι αν μπορώ να της δίνω πάλι το aptamil ar που το πίνει ήρεμα και ας μου κάνει κακάκια με δυσκολία μια φορά την ημέρα ή της κάνω κακό που της αλλάζω συνέχεια γάλατα; Επίσης μπορώ να αναμίξω δύο γάλατα μαζί της ίδιας εταιρίας για να μου κάνει πιο εύκολα κακάκια ή απλά να της βάζω λίγο χαμομήλι στα γεύματά της;”

Απάντηση

Καταρχήν το μωρό σας δεν έχει δυσκοιλιότητα. Δυσκοιλιότητα λέμε όταν τα κακά του μωρού είναι βώλοι-βώλοι σαν της κατσίκας. Η συχνότητα των κενώσεων δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Μπορεί να κάνει μία κένωση κάθε τρεις μέρες αλλά μπορεί να κάνει και 10 φορές την ημέρα. Μπορείτε να αναμίξετε δύο γάλατα, και διαφορετικής εταιρίας εάν αυτό ο παιδίατρός σας το κρίνει απαραίτητο για να βοηθήσει στο πρόβλημα που έχει το παιδί σας. Επίσης είναι καλύτερο με τη βοήθεια του παιδιάτρου σας να επιλέξετε το κατάλληλο γάλα, ανάλογα με τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί σας.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 26 μηνών και το τελευταίο εξάμηνο δεν θέλει καθόλου το γάλα. Από τα γαλακτοκομικά του αρέσει μόνο το κασέρι. Πρέπει να τον πιέσω να πιει γάλα;”

Απάντηση

‘Οχι. Δεν είναι τόσο σημαντικό μετά τα δύο χρόνια να πίνει γάλα εάν αυτό δεν το θέλει. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πηγές ασβεστίου με άλλα τρόφιμα όπως είναι το γιαούρτι και τα τυριά. Θα ήταν προτιμότερο να τρώει ένταμ, τσένταρ και παρμεζάνα. Μην το πιέσετε πάντως να πίνει γάλα. Πολύ διακριτικά προσπαθήστε το. Τις περισσότερες φορές μετά από λίγο καιρό τα παιδιά ξαναρχίζουν να το πίνουν εκεί που δεν το περιμένετε.

Read More

And More