Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Έχετε απορίες για τα παιδιά σας; Σας απασχολούν ζητήματα όπως ο θηλασμός, η διατροφή, οι ασθένειες των μωρών; Ο παιδίατρος του Tlife σάς απαντά!

Ερώτηση
“Γιατρέ η μικρή μου ειναι 7μιση μηνών και ακόμη ξυπνάει το βράδυ κάθε μια ώρα με γκρίνια.Έχω δοκιμάσει μήπως πεινάει, δεν είναι αυτό, της δίνω νεράκι, μετά από μια ώρα πάλι γκρίνια, της έδωσα και ντεπονάκι μήπως είναι τα δόντια, γιατί δεν έχει βγάλει κανένα ακόμη. Ο παιδίατρος λέει πως δεν έχει κάτι παθολογικό και ότι τα δοντάκια της αργούν ακομη. Τι να κάνω άλλο;”

Απάντηση

Εάν δεν είναι ένα απο αυτά τα πράγματα που περιγράφετε σαν πιθανή αιτία για το ξύπνημα του παιδιού σίγουρα είναι κάτι άλλο και το σημαντικότερο απ όλα είναι να είναι κάτι ψυχολογικό με την καλή έννοια βέβαια. Δηλαδή το παιδί μπορεί να έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία με τη μαμά του και να μην το φτάνει να περνάνε πολλές ώρες χωρίς να τη βλέπει. Είναι μια πολύ συχνή αιτία στα παιδάκια αυτής της ηλικίας να ξυπνάνε το βράδυ για να δούνε τη μαμά τους. Και επειδή η μαμά προσπαθεί να τα βάλει να βάλει να κοιμηθούνε, συνήθως μετατοπίζουν το πρόβλημα στο φαγητό και τρώνε γιατί έτσι η μαμά τους τα προσέχει. Ελέγξτε μήπως είναι ζεστό το δωμάτιο του παιδιού, μήπως είναι πολύ σκεπασμένο, μήπως δεν αερίζεται καλά ο χώρος.

Ερώτηση
“Το μωρό μου 2,5 μηνών πέρασε γαστρεντερίτιδα με πράσινες κενώσεις και βλέννα. Ο παιδίατρος μού πρότεινε να κάνω δίαιτα εγώ μιας και το θηλάζω. Επι 14 μέρες δεν είδα καμία αλλαγή παρά μόνο το χρώμα που επανήλθε στο κίτρινο. Οι κενώσεις συνέχιζαν να είναι υδαρείς έως νερό. Σταμάτησα τη διατροφή με πρωτοβουλία δική μου και άρχισα να τρώω κανονικά. Οι κενώσεις αρχίζουν να επανέρχονται και το γάλα μου να αυξάνεται μιας και είχε ελαττωθεί σημαντικά. Έκανα σωστά; Χρειάζεται δίαιτα από τη μεριά μου όντως;”

Απάντηση

Βασικά ξέρουμε ότι τα μωράκια που θηλάζουν αποκλειστικά έχουν κενώσεις πολύ υδαρείς που όμως δεν είναι διάρροια. Καμία φορά αυτό που τρώει η μαμά επειδή περνάει στο παιδί μπορεί να του προκαλέσει διαταραχές στις κενώσεις όπως και παρουσία βλεννών και αν υπάρχει και αίμα τότε μπορεί να είναι αλλεργία στο γάλα που πίνει η μαμά. Μερικές φορές σε αυτήν την ηλικία, παρόλο που ένα μωρό δεν έχει πυρετό, οι υδαρείς έως διαρροϊκές άσχημες κενώσεις μπορεί να είναι ένδειξη μιας ουρολοίμωξης, οπότε σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να κάνουμε μια γενική ούρων και μια ουροκαλλιέργεια για να το επιβεβαιώσουμε ή όχι. Σίγουρα το μητρικό γάλα είναι το πιο αθώο απ όλα. Εφόσον βλέπετε ότι το μωρό σας τρώει καλά και αναπτύσσεται σωματικά σωστά τότε δεν θα πρέπει να σταματήσετε να θηλάζετε. Φυσικά να αποκλείσετε όλες τις άλλες παθολογικές αιτίες.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 13 μηνών, είναι αρκετά ζωηρή και δραστήρια, στο “οχι” και στο “μη” δείχνει να διασκεδάζει περισσότερο και δεν υπακούει. Φαίνεται όμως να συμμορφώνεται στην τιμωρία στο πάρκο για λίγα δευτερόλεπτα. Επειδή προσπαθώ να αποφύγω ατυχήματα, θα ήθελα να ρωτήσω: η μέθοδος της τιμωρίας χωρίς φωνές, όπως την περιγράφω, είναι σωστή; Ή θα πρέπει να ακουλουθήσω την παραδοσιακή μέθοδο ξυλίτσες στα χεράκια;”

Απάντηση

Σίγουρα οι παιδιατροι και οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο. Το παιδί σας είναι πάρα πολύ έξυπνο και θα πρέπει εσείς να φανείτε εξυπνότερη από αυτό για να σας παραδέχεται και να υπακούει σε αυτά τα οποία υποδεικνύετε. Είναι σίγουρο ότι η συμπεριφορά σας δεν πείθει το παιδί και δεν σας παίρνει στα σοβαρα. Σίγουρα το παιδί σας το αγαπάτε και κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για το καλύτερό του. Όμως πρέπει να αλλάξετε τρόπο συμπεριφοράς όχι φυσικά να γίνετε βίαιη αλλά με διακριτικότητα και εξυπνάδα να καταφέρετε να πείσετε το παιδί σας γι’ αυτό το οποίο θέλετε.

Ερώτηση
“Τι είδους ασθένειες ή μολύνσεις είναι πιθανό να κολλήσει ένα μωρό μερικών μηνών όταν βάζει στο στόμα του ό,τι βρει από προσωπικά αντικείμενα, κλειδιά, κινητά ή άλλα που ανήκουν σε πρόσωπα εκτός των γονιών; Δεν το προλαβαίνω, βάζει στο στόμα ό,τι βρει. Μπορεί να κολλήσει κάτι;”

Απάντηση

Τα μωρά κάποια στιγμή περνούν το στάδιο της στοματικής αναγνώρισης του εξωτερικού κόσμου, άρα λοιπόν είναι πάρα πολύ φυσικό ότι βρουν να το βάζουν στο στόμα τους. Φυσικά μπορεί να κολλήσει τα πάντα όπως λέμε διότι τα μικρόβια βρίσκονται παντού σε όλα αυτά τα αντικείμενα που μου έχετε περιγράψει. Άρα δεν υπάρχει ουσιαστικά μία ασφάλεια πρέπει συνεχώς να είσαστε προσεκτική να μη βάζει αντικείμενα που πιθανολογείτε ότι είναι βρώμικα.

Read More

And More