Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Έχετε απορίες σχετικά με την υγεία του παιδιού σας; Ο Δρ Σπύρος Μαζάνης, παιδιάτρος, σας τις λύνει!

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσακι 3,5 ετών και έχω πρόβλημα με το θέμα ότι δεν μπορεί να ενεργηθεί στην τουαλέτα ενώ το θέμα της ούρησης το έχουμε λύσει από τα 2 χρόνια της και πηγαίνει κανονικά!Έχω δοκιμάσει διάφορους τρόπους αλλά πάλι καταλήγουμε στο pampers!Eκεί που λέει ότι θα πάει τουαλέτα μετά αρνείται πάλι και θέλει pampers!Έχει κοψει και το βράδυ την πάνα για τα ούρα.Δεν ξέρω πως να την αντιμετωπίσω και θα ήθελα την γνώμη σας.”

Απάντηση
Δεν πρέπει να ανησυχείτε γιατί είναι φανερό ότι το μωρό σας ακόμα δεν έχει ωριμάσει όσον αφορά στους σφιγκτήρες του. Έχει ελέγξει τον σφιγκτήρα της ούρησης αλλά όχι της αφόδευσης. Σε αυτή την ηλικία πολλές φορές τα μωρά θεωρούν ότι τα κακά είναι δικά τους και δεν θέλουν να τα χάσουν και γι’ αυτό καθυστερούν να ελέγξουν τον σφιγκτήρα τους. Μην ανησυχείτε συνεχίστε όμως διακριτικά να προσπαθείτε να πείσετε το παιδί να κάνει τα του κακά του στην τουαλέτα χωρίς όμως αυτό να σας δημιουργεί πανικό διότι μεταφέρετε την ανησυχία σας στο παιδί και αυτό φέρνει τα αντίθετα αποτελεσματα.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 21μηνών, έχει βγάλει 4 δόντια πάνω, δύο κάτω και 4 τραπεζίτες συνολικά. Η σχέση του με το φαγητό άριστη μέχρι περιπου πριν ένα μήνα που άρχισε να δείχνει αποστροφή σε οτιδήποτε αλεσμένο. Δεν είναι σε θέση όμως να φάει τροφή μη αλεσμένη γιατί δεν έχει αρκετά δόντια. Επίσης έχει αρχίσει να γίνεται επιλεκτικός στο τι θέλει να φάει. Πώς το αντιμετωπίζω; “

Απάντηση
Καταρχην το μωρό σας έχει αρκετά δόντια για την ηλικία του. Να υπολογίσετε ότι τα μωρά αποκτούν 20 δόντια μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Επίσης για τον αριθμό των δοντιών που έχει θα μπορούσε παρα πολύ καλά να τρώει τις τροφές χωρίς να είναι αλεσμένες. Ήδη το ίδιο το παιδί το θέλει αλλά ακόμα δεν έχει μάθει καλά την τεχνική. Μην ανησυχείτε, προσπαθήστε να του δίνετε τις τροφές λιγότερο αλεσμένες είτε λιωνοντάς τες με το πιρούνι ή με το δάχτυλό σας σε μύλο χειροκίνητο και όχι ηλεκτρικό. Ας τρωει όση ποσότητα θέλει και το υπολοιπο αλεσμένο. Πολύ σύντομα θα μάθει το παιδί σας να τρώει χωρίς να αλεθετε την τροφή.

Ερώτηση
“Τι πρέπει να τρώμε στο θηλασμό για να μην επηρεάζει το μωρό;”

Απάντηση
Θα πρεπει να αποφεύγετε να τρώτε πολλές σοκολάτες, αναψυκτικά που περιέχουν καφείνη και γενικά ερεθιστικές τροφές οπως είναι οι υπερβολικές σάλτσες. Απο την αρχή δεν απαγορεύεται τίποτα άλλο εκτός και αν στην πορεία διαπιστώσετε ότι το μωρό σας έχει παρα πολλά αέρια ή κολικούς. Τότε θα αρχίσουμε να μειώνουμε τις τροφές εκείνες που μπορεί να προκαλέσουν αέρια όπως τα όσπρια, μπρόκολα, κουνουπίδι, αγγινάρες, λάχανο κ.λπ.

Ερώτηση
“Θηλάζω κοντά 3 μήνες. Μπορώ να κάνω βαφή στα μαλλιά μου;”

Απάντηση
Θα σας συμβούλευα να μην κάνετε καμία βαφή έστω κι αν ο κομμωτής σας σάς πει ότι ότι τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσει είναι οικολογικά και ασφαλή. Στην αγορά έχουμε διαπιστώσει ότι κυκλοφορούν προϊόντα μαϊμού και αυτό θα μπορουσε να βλάψει το μωρό σας.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο σχεδόν 10 μηνών και έπεσε από την κούνια στο πάτωμα. Έκλαψε αλλά σταμάτησε. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Κάθε παιδακι που πέφτει και χτυπάει χρειάζεται 48 ώρες παρακολούθηση γιατί ενδεχομένως ένα μικρό αγγείο που έσπασε μέσα στον εγκεφαλο να κάνει σιγά σιγά αιμάτωμα και να δώσει συμπτώματα μετά από πολλές ώρες. Παρατηρούμε το παιδί μήπως έχει αδικαιολόγητη υπνηλία, εάν κάνει εμετούς ή αν βγάλει άιμα από το στόμα, από τα αφτιά ή ουρήσει αίμα. Καλό θα ήταν πάντοτε μετά από μία πτώση να ελέγχεται η κλινική του συμπεριφορά από τον παιδίατρο και αν το κρίνει απαραίτητο από τον νευροχειρουργό.

Ερώτηση
“Το μωράκι μου είναι 6 μηνών και μιας εβδομάδας και έχει προσβληθεί από σαλμονέλα τύπου enteritis. Ο γιατρός μας έχει δώσει ορό και για το νερό και για το γάλα της και κρεμούλες χωρίς γάλα. Σημειώστε ότι θηλάζω ακόμα πρωί-βράδυ. Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω για το μωράκι μου; Φεύγει ποτέ αυτό το μικρόβιο;”

Απάντηση
Το μητρικό γάλα είναι το πιο ασφαλές για την περίπτωση αυτή. Η σαλμονέλα είναι ένα μικρόβιο αρκετά περίεργο όπου ακόμα και σήμερα οι απόψεις διίστανται αν θα πρέπει να το θεραπεύσουμε με αντιβίωση ή όχι. Πολλές φορές γίνεται φορέας το παιδί που έχει νοσήσει και ακόμα και για ένα ή δύο χρόνια μπορεί να βρίσκεται το μικρόβιο αυτό στις εξετάσεις που κάνουμε. Σίγουρα όμως κάποια στιγμή θεραπεύεται δεδομένου ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε σήμερα είνα πάρα πολύ εξελιγμένα και ασφαλή.

Read More

And More