Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Γιατρέ μου έχω ένα μωράκι 9 μηνών. Είναι στη φάση που βγάζει δόντια και αρνείται να φάει την πρωινή της φρουτόκρεμα. Έχω δοκιμάσει όλους τους συνδυασμούς φρούτου, έχω βάλει και μπισκοτάκι αλλά τίποτα. Έχει αντικαταστήσει το φρούτο με γάλα. Το μεσημεριανό της το τρώει κανονικά”.

Απάντηση

Πολλά παιδιά δεν δέχονται τα φρούτα ή την μεικτή φρουτόκρεμα ιδιαίτερα αν προτιμάνε τις γλυκιές γεύσεις. Δοκιμάστε ξεχωριστά το κάθε φρούτο ή φτιάξτε φρουλάτο, δηλαδή προσθέστε γάλα στα φρούτα. Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια έστω και διακριτικά να φάει μικρή ποσότητα φρούτου. Ας φάει έστω και ένα φρούτο την ημέρα. Πολλές φορές κάνουμε διάφορα τεχνάσματα όπως να κόψουμε το φρούτο σε κυβάκια ή φατσούλες και έτσι ξεγελάμε το παιδί.


Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 8 χρονών και εδώ και τρεις μέρες κάνει μια φορά τη μέρα δέκατα ως 37,6 χωρίς κανένα σύμπτωμα, εμ πολύ καλή διάθεση. Τι μπορεί να είναι;”

Απάντηση

Εφόσον το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, αυτό που περιγράφετε το πιθανότερο απ’ όλα σημαίνει ότι περνάει κάποια ίωση, αυτό που λέμε στη λαϊκή γλώσσα “στο πόδι”, γι’ αυτό κάνει τα δέκατα χωρίς να είναι επηρεασμένη η υπόλοιπη γενική του διάθεση. Εάν το παιδί καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα σε δύο τρεις μέρες θα έχει αποκατασταθεί η κανονική του θερμοκρασία. Εάν μπει και κάποιο άλλο μικρόβιο, ενδεχομένως να θα σας κάνει πραγματικά υψηλό πυρετό και θα έχει και άλλα συμπτώματα κάποιας αρρώστιας.

Ερώτηση
“Είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο της γρίπης στα παιδιά;

Απάντηση
Στην Ελλάδα το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι υποχρεωτικό είναι όμως απ’ αυτά τα εμβόλια τα οποία συστήνουμε να γίνονται. Συγκεκριμένα συστήνεται να το κάνουμε σε όλα τα παιδιά πάνω από 6 μηνών. Επίσης οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με παιδάκια που είναι κάτω των 6 μηνών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο προκειμένου να προστατεύσουν αυτά τα μωρά.

Ερώτηση
“Με λένε Νατάσα και έχω ένα παιδί στην προεφηβεία (10). Κλαίει συνέχεια χωρίς λόγο και δεν της έχει έρθει περίοδος. Επίσης πότε θα πάει σε γυναικολόγο;”

Απάντηση

Δεν είναι σαφές από την ερώτησή σας εάν το παιδί έχει προβληματιστεί επειδή δεν έχει περίοδο και γι’ αυτό κλαίει. Είναι σίγουρο ότι το παιδί μπαίνει στην προεφηβεία του και γι’ αυτό θα έχει διάφορα προβλήματα που έχουν σχέση με αυτήν την περίοδο. Όσον αφορά στην έμμηνο ρύση είναι η ηλικία που σιγά-σιγά απ’ ο,τι φαίνεται θα μπει σε αυτή την διαδικασία και ίσως να είναι η περίοδος που θα πρέπει να την ενημερώσετε γι’ αυτό για να είναι έτοιμη και καθησυχασμένη.

Ερώτηση
“Είναι φυσιολογικό τα μωρά να θέλουν να φάνε όταν βγάζουν δόντια; Πότε γίνεται ανησυχητικό;”

Απάντηση

Συνήθως τα μωρά όταν βγάζουν δόντια έχουν κάποια διαταραχή στην όρεξή τους διότι πονάνε και καμιά φορά μπορεί να εμποδίζεται και η μάσησή τους. Στο δικό σας το παιδί φαίνεται ότι συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή η ανησυχία που έχει με το πρήξιμο των ούλων, πάνω στην απελπισία του επειδή ενοχλείται αναγκάζεται να τρώει πιο συχνά προκειμένου να παρηγορηθεί.


Ερώτηση
“Γιατρέ, πριν 7 μήνες γέννησα στο Ιασώ. Φεύγοντας είδα στο βιβλιάριο του μωρού να γίνει επανεξέταση ως προς την ομάδα αίματος, η οποία είναι Β θετικό. Θεωρείται απαραίτητη η επαναεξέταση;”

Απάντηση

Πολλές φορές συμβαίνει επειδή η εξέταση για την ομάδα αίματος να γίνεται στα πρώτα 24ωρα της ζωής να φαίνεται στο εργαστήριο ότι δεν είναι 100% αυτή η οποία δίνουμε στους γονείς. Επομένως σε αυτήν την περίπτωση ζητείται μία επανεξέταση όταν το παιδί θα είναι 6 μηνών προκειμένου να προσδιοριστεί 100% η ομάδα του αίματός του. Άρα στη δική σας περίπτωση καλό είναι να το κάνετε όταν περίπου θα είναι 6 μηνών.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 21 μηνών. Μου είπαν ότι έχει υποσπαδία. Πριν 5 μήνες κάναμε την επέμβαση και τώρα μου είπαν ότι πρέπει να ξανακάνει γιατί έσπασε ένα ράμμα. Αν το αφήσω έτσι θα υπάρχει πρόβλημα; Ποια είναι η γνώμη σας;”

Απάντηση

Πραγματικά, ο υποσπαδίας είναι μία χειρουργική επέμβαση που πολλές φορές έχει επιπλοκές. Στη δική σας περίπτωση που έσπασε το ράμμα θα πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην ουρήθρα του παιδιού.

Read More

And More