Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 27 μηνών της οποίας το ένα ματάκι κάποιες φορές δακρύζει χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος. Ο παιδίατρος μας είπε ότι το ματάκι της μάλλον κρατάει πολύ υγρό αλλά να μην ανησυχούμε. Ποιά είναι η δική σας γνώμη; Χρειάζεται να επισκεφτούμε γιατρό ώστε να αφαιρεθεί το πλεονάζον ίσως υγρό;”

Απάντηση
Πολλές είναι οι αιτίες που ένα ματάκι μπορεί να δακρύζει. Για παράδειγμα μπορεί να είναι μικρός ο δακρυϊκός πόρος από όπου αποβάλλονται τα δάκρυα και αυτό να είναι η αιτία να λιμνάζουν και κάποια στιγμή να τρέχουν. Επίσης κατά την διάρκεια της οδοντοφυΐας, που είναι πολύ πιθανόν το μωρό σας ακόμα να βγάζει δόντια, μπορεί να ερεθίζεται το μάτι από την πλευρά που βγαίνει το δόντι και να υπάρχει μία δακρύρροια. Για να είστε σίγουρη ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα θα πρέπει να δει το μωρό σας κάποιος παιδοοφθαλμίατρος.

Ερώτηση
“Είναι σωστό ένα μωράκι 3 μηνών να κοιμάται συνεχόμενα 10 ώρες περίπου ή θα πρέπει να το ξυπνάμε για να φάει;”

Απάντηση
Δεν είναι απαραίτητο να ξυπνάμε το μωρό για να φάει. 8-10 ώρες ύπνου είναι φυσιολογικό να κοιμάται εφόσον φυσικά όταν ξυπνάει τρώει και μέσα στις επόμενες ώρες που είναι ξύπνιο καλύπτει την ποσότητα του φαγητού που πρέπει να πάρει. Αυτό φαίνεται από το εάν το μωρό παίρνει κανονικά βάρος.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 40 ημερών, κοριτσάκι. Πίνει μόνο ξένο γάλα, δυστυχώς, και έχει και πάλινδρόμηση. Η παιδίατρος που το παρακολουθεί μου είπε ότι η αποστείρωση θα κοπεί μόλις κλείσουμε τον 2ο μήνα. Είναι δυνατόν; Ξέρω ότι η αποστείρωση σταματάει κάπου στον 6ο και φοβάμαι γιατί έχω ακούσει για το βακτήριο που δημιουργείται στα μπιμπερό. “

Απάντηση
Συνήθως διαητρούμε την αποστείρωση μέχρι 6 μηνών και λίγες μέρες, την ηλικία που το παιδί έχει κατά κάποιο τρόπο έχει ολοκληρώσει το αμυντικό του σύστημα και μπορεί να ανταποκρίνεται στα συνήθη μικρόβια. Άρα λοιπόν μετά τον 6 μήνα μπορείτε να σταματήσετε την αποστείρωση.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 11 μηνών και σε ένα μήνα θα ξεκινήσουμε το αβγό. Πώς πρέπει να του το δίνω; Μελάτο ή σφιχτό; Και εάν είναι μελάτο πόση ώρα να το βράζω; Να του το δίνω πρωί πριν τα φρούτα ή το απόγευμα; Επίσης μέλι να αρχίσω να του δίνω;”

Απάντηση
Καταρχήν το αβγό και τα παιδιά και οι ενήλικες πρέπει να το τρώμε σφιχτό σαν πασχαλινό και ποτέ να μην είναι μελάτο. Ο λόγος είναι ότι τα αβγά μπορεί να περιέχουν ένα μικρόβιο που λέγεται σαλμονέλα και αν το κολλήσει το παιδί θα πάθει διάρροιες. Καλό είναι να το δίνετε το πρωί, την ώρα που λέμε δεκατιανό και συνήθως πριν από τα φρούτα ώστε όπως θα διψάει μετά το αβγό, να τρώει και πιο ευχάριστα τα φρούτα. Μέλι μπορείτε να ξεκινήσετε μετά τα πρώτα του γενέθλια.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 8 ετών και τώρα ξεκίνησε τάε κβο ντο. Άκουσα μια φήμη ότι θα της κάνει κακό στο ύψος της. Ιατρικά ισχύει;”


Απάντηση
Πραγματικά υπάρχουν μερικά αθλήματα που βοηθούν ώστε ένα παιδί να πάρει περισσότερο ύψος και άλλα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι εάν το γονίδιο του παιδιού είναι να γίνει ψηλό τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει. Γενικά, η πάλη, το μπαλέτο, η κολύμβηση είναι από τα αθλήματα που μπορεί να εμποδίσουν το ύψος του παιδιού. αντίθετα το βόλευ και το μπάσκετ είναι αυτά που μπορεί να βοηθήσουν στο να πάρει μερικούς πόντους παραπάνω.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 3,5 ετών και από μωρό, περίπου 10 μηνών, άρχισε να κάνει λαρυγγίτιδες. Δεν αρρωσταίνει από τίποτα άλλο εκτός από αυτές. Τις περνάει δύσκολα και κρατάνε μέρες, 4-5. Μπορεί να υπάρχει κάποια ευαισθησία στο λάρυγγά του; Μπορώ να τον βοηθήσω κάπως; Η ομοιοπαθητική μπορεί να δώσει κάποια λύση;”

Απάντηση
Όπως τα περιγράφετε σίγουρα φαίνεται ότι το παιδί σας έχει κάποια ευαισθησία στο να παθαίνει λαρυγγίτιδες. Οι λαρυγγίτιδες όπως θα ξέρετε είναι συνήθως ιογενούς αιτιολογίας άρα κάθε παράγοντας που προκαλεί ιώσεις στο παιδί σας είναι επόμενο να του προκαλεί λαρυγγίτιδες όπως εάν βρίσκεται σε περιβάλλον που υπάρχει αυξημένη υγρασία, ή σε περιβάλλον όπου υπάρχουν πολλά παιδιά που είναι άρρωστα κλπ. Ο καλύτερος τρόπος είναι η πρόληψη εφόσον έχετε εντοπίσει ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να πυροδοτήσουν την λαρυγγίτιδα του παιδιού σας. Πάντως έτσι κι αλλιώς καθώς περνάνε τα χρόνια και ειδικά μετά τα 7 χρόνια η λαρυγγίτιδα συνήθως “αφήνει” αυτά τα παιδιά που έχουν τη συγκεριμένη ευαισθησία.

Read More

And More