Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Το παιδάκι μου είναι 31 μηνών και ζυγίζει 23 κιλά. Όταν τρέχει λαχανιάζει. Τρώει πολύ και όλη μέρα μασουλάει. Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του; Πρέπει να κάνουμε κάποιες εξετάσεις; Το ύψος του είναι περίπου 95 εκατοστά.”

Απάντηση
Εάν δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, τα 23 κιλά του παιδιού σας είναι υπερβολικά, ενώ το ύψος είναι απλώς μέσα στα φυσιολογικά όρια. Σίγουρα το παιδί σας έχει πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί το αντίθετο. Οι εξετάσεις έχουν κατεύθυνση προς τον έλεγχο του θυρεοειδή, σακχαρώδη διαβήτη και από κει και πέρα αρκετές άλλες εάν δεν βρεθεί τίποτα από αυτές τις συγκεκριμένες.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι έξι μηνών και δυσκολεύεται με τον ύπνο της. Αρχικά αποκοιμιέται με κάποιον ήχο (σεσουάρ) και στο μισάωρο ακριβώς ξυπνάει με ανησυχία χωρίς να έχει χορτάσει τον ύπνο της, σα να χτυπάει ρολόι, κυρίως κατά τη διάρκεια της μέρας. Για ποιο λόγο παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά; Έχει κάποια ενόχληση ή είναι συνήθεια; Τι μπορώ να κάνω ωστε να τη βοηθήσω να αποκοιμιέται μόνη της χωρίς κάποιο θόρυβο και να μην ξυπνάει στο μισάωρο; Να αναφέρω, αν βοηθάει, ότι τη θηλάζω αποκλειστικά και σιγά σιγά περνάμε στις στερεες τροφές.Ταυτόχρονα έχει δυσανεξία στη πρωτεΐνη γάλακτος οπότε ακολουθώ ειδική διατροφή”.

Απάντηση
Το πιθανότερο απ’ όλα είναι ότι πρόκειται για μία συνήθεια που έχει αποκτήσει το παιδί σας και το έχει μετατρέψει σε βιολογικό ρολόι. Χρειάζεται επιμονή κι υπομονή για να αλλάξετε αυτό το πρόγραμμα. Κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και κάθε μανούλα θα χρησιμοποιήσει διαφορετικό τρόπο για να πετύχει το σκοπό της. Σίγουρα όμως πρέπει να αλλάξετε το πρόγραμμα. Συνήθως ψάχνουμε να βρούμε τρόπους που να ηρεμούν το παιδί πριν από τον ύπνο, να το ξυπνάμε κάποιες ώρες που εμείς θέλουμε να ξυπνήσει για να το βάλουμε σε κάποιο πρόγραμμα ή προσπαθούμε να βρουμε τι είναι εκείνο που θα εξυπηρετούσε την αλλαγή όλου αυτού του προγράμματος.


Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 14 χρονών και δεν της έχει έρθει ακόμα η περόοδος. Να σας πω ότι πριν από 7 μήνες παρουσίασε διαβήτη και κάνει ινσουλίνη. Πρέπει να την δει γυναικολόγος;”

Απάντηση
Σίγουρα θα πρέπει να τη δει παιδογυναικολόγος και παιδοενδοκρινολόγος για να διαπιστωθεί αν πραγματικά υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι. Το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρουσίασε διαβήτη το παιδί δεν σημαίνει ότι δεν είχε προβλήματα και πριν από αρκετό καιρό πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Άρα λοιπόν πρέπει να κατευθυνθείτε προς αυτές τις δύο ειδικότητες.

Ερώτηση
“Η κόρη μου, 8 ετών, έχει χοληστερίνη 238! Στα κιλά της είναι σωστή και τρώει αρκετά υγιεινά. Εγώ και ο σύζυγός μου έχουμε 220 χοληστερίνη. Είναι κληρονομικό; Μετά από δίαιτα 6 μηνών έπεσε μόνο πολύ λίγο στα 220. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Η τιμή της χοληστερίνης του παιδιού σας είναι αρκετά υψηλή διότι τα παιδιά έχουν διαφορετική αξιολόγηση της χοληστερίνης, δηλαδή πρέπει να είναι κάτω από 150. Επομένως, εκτός από τη διατροφή της και την ενθάρρυνση προς ασκήσεις γυμναστικής και ιδιαίτερα περπάτημα, θα πρέπει στις επόμενες εξετάσεις της να κάνετε και πιο εξειδικευμένες για τη χοληστερίνη ώστε να διερευνηθεί εάν το πρόβλημα είναι κληρονομικό.

Ερώτηση
“Γεια σας!! Έχω ένα μωράκι που χρόνισε πριν μια βδομάδα. Τον θηλάζω, δεν έχει πιει ξένο γάλα.. Δεν έχει πάρει μπουκάλι. Τώρα θέλω να σταματήσω, χωρίς όμως να πάρω χάπια. Εφτασα στο σημείο να τον θηλάζω πρωί και βράδυ, χωρις ενδιάμεσα γεύματα. Εδώ και δύο μέρες σταμάτησα το βραδινό. Προσπαθω να να του δώσω ξένο αλλά δεν το πίνει. Πλέον θηλάζω πρωί μόνο και το βραδυ δεν πίνει γάλα. Είναι σωστός ο τρόπος για να διακόψω; Τι να κάνω τωρα; Να σταματήσω και το πρωί ή όχι; Πειράζει που δε θα πίνει γάλα μέχρι να δεχτεί το μπουκάλι; Πείτε μου,τι θα ήταν καλύτερο για το μωρό;”

Απάντηση
Σίγουρα έχετε φτάσει σε ένα σημείο που είναι πολύ ελάχιστο το γάλα που δίνετε στο μωρό σας. Απ’ ότι φαίνεται είναι μάλλον περισσότερο μία συνήθεια και για τους δυο σας. Καλό είναι σιγά σιγά να το το κόψετε, διότι μόνο έτσι αν διαπιστώσει το παιδί ότι δεν υπάρχει γάλα από τη μαμά θα αναγκαστεί να φάει το ξένο γάλα.

Ερώτηση
“Έχασα το βιβλιάριο του παιδιού πριν 6 μήνες. Είναι 26 μηνών. Ο παιδίατρος αρνείται να μοου δώσει τα τελευταία εμβόλια για να ξεκινήσω πάλι εμβολιασμό. Έχει μείνει πίσω αρκετά. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον παιδίατρο που έχει κάνει μέχρι τώρα τα εμβόλια του παιδιού. Πάνω κάτω επειδή χρησιμοποιούμε τις ίδιες ημερομηνίες στον προγραμματισμό των εμβολίων θα μπορείτε να βρείτε τι περίπου έχετε κάνει εάν τουλάχιστον ήσασταν σταθερή σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς και έτσι να αποκτήσετε καινούργιο βιβλιάριο και να συνεχίσουν οι εμβολιασμοί από κει που έχετε σταματήσει, καθώς είναι απαραίτητο το παιδί να ολοκληρώσει τα εμβόλιά του.

Read More

And More