Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει κάθε βδομάδα τις δικές σας απορίες σχετικά με την υγεία, τη διατροφή και τη συμπεριφορά των παιδιών σας!

Ερώτηση
«Έχω ένα αγοράκι 19 μηνών με ύψος 81 εκατοστά και βάρος 11 κιλά. Είναι κανονικό το ύψος του ή θεωρείται κοντό;»

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Και το βάρος και το ύψος του μωρού σας βρίσκεται στην 70η εκατοστιαία θέση, δηλαδή πάρα πολύ καλά.

Ερώτηση

«Ατοπική δερματίτιδα σε κοριτσάκι 9 μηνών (πρώτη φορά εμφανίστηκε 4 μηνών) στα πόδια και ελαφρώς στο πρόσωπο. Κόκκινο και ξηρό δέρμα, κατά τα άλλα υγιέστατη. Θηλάζω. Βάλαμε κορτιζονούχα κρέμα (συνταγή δερματολόγου). Υποχώρησε και ξαναεμφανίστηκε. Τι προτείνετε;»

Απάντηση
Η ατοπική δερματίτιδα δείχνει ότι το παιδί έχει το μηχανισμό να κάνει αλλεργίες. Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν αυτόν τον μηχανισμό. Μπορεί να είναι κάτι από αυτά που τρώτε εσείς μιας και θηλάζετε και όλα περνάνε στο παιδί αλλά και εξωτερικοί παράγοντες όπως τα ρούχα, τα σαμπουάν, η σκόνη του σπιτιού, τα λουλούδια, τα ζώα κ.λπ. Όπως καταλαβαίνετε πρέπει να ψάξετε προς αυτή την κατεύθυνση για ν’ ανακαλύψετε τι πειράζει το μωρό σας.

Ερώτηση
«Η κόρη μου είναι σχεδόν 2,5 ετών και φοράει ακόμα πάνες! Πότε θα είναι έτοιμη να τις κόψει;»

Απάντηση
Συνήθως στα 3 χρόνια ωριμάζουν οι σφιγκτήρες και ένα παιδί μπορεί να ελέγξει τα τσίσα του και τα κακά του. Από τα δύο και μετά προσπαθούμε να παρατηρήσουμε αν το παιδί την ώρα που θέλει να κάνει κακά του αποσύρεται από το παιχνίδι του ώστε να το εκμεταλλευτούμε και να το βάλουμε να καθίσει σε γιογιό ή σε κανονική λεκάνη.

Ερώτηση
«Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών. Γεννήθηκε 3060 γραμμ. και ύψος 49 εκ. Τώρα ζυγίζει 6200 γραμμ. και είναι 62 εκ. Κάνω αποκλειστικό θηλασμό και θέλω να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό να έχει μέσα στη μέρα ακόμα και 11-12 γεύματα. Μόνο το βράδυ κοιμάται συνεχόμενα για 5 ή 6 ώρες χωρίς να ξυπνάει για να το ταίσω. Καταλαβαίνω πως τις περισσότερες φορές που τρώει απλά θέλει να χαλαρώνει στην αγκαλιά μου. Επίσης έχει κοντό χαλινό στη γλωσσίτσα του και θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το πότε μπορούμε να του κάνουμε την επεμβασούλα. Θα πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί ξανά τη γλώσσα του όταν για παράδειγμα μπουν στο μενού και στερεές τροφές αν η επέμβαση γίνει στους 6 μήνες;»

Απάντηση
Το βάρος που έχει το μωρό σας είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό για την ηλικία του. Σίγουρα ο θηλασμός σας είναι πετυχημένος. Θα μπορούσατε σιγά σιγά να μειώσετε την ποσότητα των γευμάτων αν αυτό σας ενοχλεί επειδή από ό,τι φαίνεται χρησιμοποιεί το στήθος σας και για να χαλαρώνει. Ο κοντός χαλινός της γλώσσας καλό θα ήταν να κοπεί προτού βγάλει δόντια.

Ερώτηση
«Έχω ένα αγοράκι 10 μηνών και μου έκανε δύο απανωτά επεισόδια βρογχίτιδας και καπάκι βρογχιολίτιδας. Αφού τα αντιμετωπίσαμε με αντιπυρετικά, αντιβίωση, η παιδίατρος μου συστήνει μια θεραπεία προληπτική τη λεγόμενη σινκιουλέρ, αν τη λέω σωστά. Τι μου συστήνετε εσείς; Δεν έχει αρρωστήσει ξανά, μόνο αυτή τη διπλή ίωση. Να προχωρήσω στη θεραπεία;»

Απάντηση
Το φάρμακο που σας προτείνει η παιδίατρός σας είναι σχετικά ακίνδυνο και το δίνουμε πολύ συχνά σε παιδιά που υποψιαζόμαστε ότι θα μας κάνουν χρόνια βρογχιολίτιδα. Έτσι θα μπορούσαμε να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τα επεισόδια βρογχιολίτιδας διότι έτσι θα γλιτώσει το παιδί από αντιβιώσεις που είναι πολύ πιο τοξικές από το σίνκιουλερ.


Read More

And More