Πίσω στην κορυφή της σελίδας
22.04.2013 | 22:27

Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει όλες τις απορίες των γονιών για τα μωρά και τα μεγαλύτερα παιδιά!

Ερώτηση
“Το μωρό μου γεννήθηκε πρόωρα. Είναι τώρα 3,5 μηνών. Κανά δυο μέρες τώρα παλεύω να τον ταίσω με το μπιμπερό. Εκτός του ότι μπορεί να περάσουν 4-5 ώρες μέχρι να πεινάσει, όταν πάω να του δώσω το μπιμπερό σπρώχνει με τη γλώσσα του την πιπίλα και αφού το κάνει 2-3 φορές με το ζόρι το πίνει”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, από αυτά τα λίγα που περιγράφεις φαίνεται ότι το μωρό σου δεν έχει ανορεξία αλλά απλώς πεινάει αργότερα από αυτό που έκανε μέχρι τώρα. Είναι κάτι αναμενόμενο διότι γύρω στους 4 μήνες τα παιδιά αρχίζουν να αραιώνουν τις ώρες των γευμάτων και ίσως να αυξάνουν την ποσότητα του γάλακτος που τρώνε. Εφόσον λοιπόν πεινάει αφήστε το να φάει όσο θέλει και όταν θέλει, απλώς να ελέγχετε το βάρος του για να διαπιστώσετε αν βρίσκεστε σε αυτήν την περίπτωση.


Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 5 εβδομάδων. Όταν γεννήθηκε είχε ένα μικρό σημαδάκι κόκκινο στο μέτωπο. Από τότε αυτό μεγάλωσε και έγινε έντονο κόκκινο. Ο παιδίατρος μου είπε ότι είναι αιμαγγείωμα και ότι δεν πρόκειται να φύγει μόνο του. Με παρέπεμψε όμως σε αγγειολόγο για περισσότερες λεπτομέρειες. Από γνωστούς μου ξέρω ότι αυτά τα αιμαγγειώματα σταδιακά υποχωρούν. Τελικά ποια είναι η αλήθεια και οι πιθανοί τρόποι θεραπείας;”

Απάντηση

Πράγματι αυτό που περιγράφετε είναι αιμαγγείωμα. Συνήθως, αυτά τα αιμαγγειώματα, αν είναι μικρά μπορεί και να φύγουν. Μερικά από αυτά μπορεί να υπάρχουν και σε όλη τη ζωή του ανθρώπου χωρίς να δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια θεραπεία με ένα σιροπάκι το οποίο αν το δώσουμε μπορεί να εξαφανίσει το αιμαγγείωμα. Το θέμα είναι ότι η θεραπεία πρέπει να γίνει πριν τον πρώτο χρόνο της ζωής. Θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα ειδικό αγγειολογικό κέντρο για παιδιά όπου αφού δουν το αιμαγγείωμα θα διαπιστώσουν εάν υπάγεται στην  περίπτωση που σας αναφέρω και πιθανόν να ζητήσουν να γίνει και ένα υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή άνω και κάτω κοιλίας. Ένα από τα καλύτερα αγγειολογικά κέντρα γι' αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται στο Ιασώ Παίδων.


Ερώτηση
“Έχω απίστευτες τύψεις που θήλασα το γιο μου μόνο 20 μέρες. Είχε ματώσει το στήθος μου μετά από μία βδομάδα και δεν το έπιασε ξανά, δεν ήθελε. Ύστερα το έβγαζα με το θήλαστρο αλλά μού κόπηκε το γάλα. Να σημειώσω ότι από 20 ημερών έπινε 240 ml κάθε 4 ώρες. Σήμερα είναι ενός έτους, υγιέστατος, μια φορά ίωση χωρίς πυρετό, μόνο η μύτη του είχε μπουκώσει. Και πάλι όμως δεν φεύγουν οι τύψεις”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεσαι τύψεις που δεν θήλασες. Εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο μεγαλώνουν καλά και με το ξένο γάλα. Σίγουρα  ο μητρικός θηλασμός είναι ανώτερος από οποιοδήποτε άλλο γάλα, όμως μια μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει δεν έγινε δα και τίποτα  το φοβερό. Εξάλλου να έχετε υπόψη σας ότι ακόμα και το μπιμπερό χρειάζεται αγάπη.


Ερώτηση
“Η κόρη μου κάθε φορά που πάμε στον παιδίατρο φοβάται απίστευτα, ειδικά όταν πάει ο γιατρός να την εξετάσει. Ο χειρότερος φόβος της είναι τα εμβόλια. Τι μπορώ να κάνω για να την ηρεμώ και να μην κλαίει συνέχεια;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν μάς λέτε και κάτι πρωτότυπο. Γενικά τα παιδιά φοβούνται όταν πηγαίνουν στον παιδίατρο, όχι γιατί φοβούνται τον ίδιο τον παιδίατρο αλλά αυτό που κάνει, δηλαδή το εμβόλιο, που είναι ένα τσίμπημα και όπως και να το κάνουμε πονάει. Χρειάζεται μια προετοιμασία από το σπίτι. Θα πρέπει να εκθειάζετε τον παιδίατρο και αυτό που κάνει, ότι δηλαδή τα εμβόλια είναι για καλό, για να μην αρρωσταίνουμε και να είμαστε δυνατοί. Μπορείτε να παίζετε και τον γιατρό στο σπίτι, να έχετε κάποιες ψεύτικες σύριγγες ώστε με αυτόν τον τρόπο να απαλύνουμε την αγωνία και τον πόνο του παιδιού. Σίγουρα μετά τα 2 χρόνια της ζωής, το παιδί έχει συνηθίσει αυτή τη διαδικασία και θα δείτε ότι σιγά-σιγά θα ηρεμεί και θα δέχεται την επίσκεψη στον παιδίατρο με περισσότερη καρτερικότητα.

Ερώτηση
“Από την προηγούμενη Πέμπτη ο γιος μου, 22-23 μηνών, ανέβασε πυρετό. Έφτασε μέχρι 39. Δεν πήραμε αντιβίωση ενώ ήταν ερεθισμένο το αυτάκι κι ο λαιμός. Ακόμα και χτες το βράδυ έκανε 38,5 και σήμερα το μεσημέρι πάλι 38,5. Με αντιπυρετικά πέφτει. Αλλά δεν είναι πολλές οι μέρες που έχει πυρετό και δεν μειώνεται σταδιακά; Ανησυχώ.”

Απάντηση

Γενικά ένα παιδί αυτής της ηλικίας, δηλαδή μερικών μηνών, που κάνει πυρετό πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, γιατί ακόμη και μία ίωση ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει εικόνα και να μας δώσει μια βαρύτερη ασθένεια. Σίγουρα με τις συμβουλές του παιδιάτρου μπορούμε να περιμένουμε και τρεις μέρες αλλά εάν συνεχίζει  να έχει πυρετό πρέπει οπωσδήποτε να το εξετάσει ο παιδίατρός του.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2 ετών με βάρος 11,5 κιλά και ύψος 85 πόντους. Είναι φυσιολογικές αυτές οι τιμές; Είναι πολύ υπερκινητικό παιδί. Επίσης, ακόμα τρώμε κάποιες τροφές αλεσμένες.”

Απάντηση

Βάσει των τιμών που μου δίνετε το παιδί σας έχει τα εξής χαρακτηριστικά: για την ηλικία του το βάρος πρέπει να είναι από 9, 8 κιλά έως 14,9 κιλά με μέσο όρο 12,200 κιλά και το ύψος του πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 80 και 93 πόντων με μέσο όρο 85. Άρα το δικό σας παιδί είναι αρκετά φυσιολογικό. Επίσης αν κάποιες τροφές τις τρώει ακόμα αλεσμένες, δεν χάθηκε ο κόσμος. Σιγά-σιγά με την προσπάθεια τη δικιά σας και διακριτικά θα το κάνετε να τρώει χωρίς να αλέθετε.


Ερώτηση
“Ονομάζομαι Κατερίνα και σε λιγότερο από ένα μήνα περιμένω το πρώτο μου παιδάκι. Ο πατέρας μου έχει περάσει ηπατίτιδα Β και θα ήθελα να ρωτήσω αν θα πρέπει να προσέχω κάτι τώρα με τον ερχομό του μωρού. Η μητέρα μου, εγώ και η αδερφή μου είμαστε απόλυτα υγιείς.”

Απάντηση

Μέλλουσα μαμά μάς ενδιαφέρει βασικά εσείς να μην είστε φορέας της ηπατίτιδας Β διότι σε αυτή την περίπτωση με το που θα γεννιόταν το παιδί θα έπρεπε να κάνει αμέσως και εμβόλιο και ορό. Ο παππούς είναι ένα μακρινό πρόσωπο, και έτσι κι αλλιώς το μωρό σας κάποια στιγμή, πολύ σύντομα, γύρω στους 2 μήνες της ζωής, του θα ξεκινήσει την προφύλαξή του και με το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα κοριτσάκι 3 χρονών. Στον ύπνο της ροχαλίζει. Την πήγα σε ΩΡΛ και μου είπε ότι έχει υπερτροφικές αμυγδαλές και καλό είναι να τις αφαιρέσουμε. Το παιδί φέτος δεν έχει κάνει πυρετό, ούτε έχει πάρει αντιβίωση. Εσείς τι προτείνετε;”

Απάντηση

Είναι σίγουρο ότι ροχαλίζει από τις υπερτροφικές αμυγδαλές ή συνυπάρχουν και αδενοειδής εκβλαστήσεις, δηλαδή κρεατάκια; Εάν το παιδί δεν παθαίνει αμυγδαλίτιδες, βγάζουμε τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια εάν το ροχαλητό επηρεάζει την ανατομία της άνω γνάθου και βλέπουμε τα χειλάκια του να παραμορφώνονται.

Ερώτηση
“Γιατρέ, ο γιος μου είναι 6 χρονών και το τελευταίο διάστημα (δίμηνο) άρχισε να μού κόβει το βραδινό γάλα. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να επιμείνω ή είναι σε μια ηλικία που δεν είναι και τόσο απαραίτητο; Με το γάλα του δεν είχα ποτέ πρόβλημα, έπινε 3 γεύματα την ημέρα”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πράγματι το παιδί σας βρίσκεται σε μια ηλικία που η σύγχρονη παιδιατρική λέει ότι δεν είναι και τόσο απαραίτητο να πίνει μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Μπορείτε να σταματήσετε να δίνετε το βραδινό γάλα και μέσα στο 24ωρο μπορείτε να συμπληρώνετε τις πηγές ασβεστίου με γιαούρτι και με τυριά.

Ερώτηση
“Η κορούλα μου είναι 17 μηνών και εδώ και 3 μήνες όταν μπαίνει στο αυτοκίνητο κάνει πάντα εμετό. Μένω εξωτερικό και συχνά ταξιδεύω. Τι προτείνετε να κάνω;”

Απάντηση

Δυστυχώς, γι' αυτή την ηλικία δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να δώσετε για να μην κάνει εμετό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Συνήθως προτιμούμε να ταξιδεύουμε νύχτα ώστε το παιδί στο καθισματάκι του να μπορεί να κοιμάται φυσικά δεμένο.


Ερώτηση
“Γιατρέ καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 2 ετών. Από τότε που άρχισε να μιλάει χρησιμοποιεί πολύ συχνά την λέξη “φοβάμαι” ή “τρόμαξα”. Τον τελευταίο καιρό κατάλαβα ότι την τρομάζει πολύ η πολυκοσμία, οι δυνατές φωνές ακόμη και τα γέλια! Το παιδί ζει σε ένα πολύ ήρεμο περιβάλλον, ακόμη και ο καβγάς με τον άντρα μου, αν συμβεί, γίνεται με χαμηλούς τόνους και πολλές φορές και με χαμόγελο. Φταίει αυτό το περιβάλλον, είναι φυσιολογική συμπεριφορά της ηλικίας της ή πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον παιδοψυχολόγο; Δεν μπορούμε για παράδειγμα να πάμε σε ένα πάρτι γενεθλίων που θα γίνει σε κλειστό χώρο. Θα αρχίσει το κλάμα λέγοντάς μου τρόμαξα!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πράγματι η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι θα έλεγα λίγο υπερβολική όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κόσμου. Πιθανόν κάποια στιγμή κάτι να συνέβη και αυτό να την κάνει να φοβάται και να τρομάζει. Σίγουρα θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον παιδοψυχολόγο για να σας βοηθήσει από τώρα που είναι νωρίς να αντιμετωπίσετε το μικρό αυτό πρόβλημα του μωρού.

Ερώτηση
“Θηλάζω. Επιτρέπεται να κάνω ένα-δυο τσιγάρα;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη δεν θα εκμαιεύσετε ποτέ από έναν παιδίατρο ότι μπορείτε να κανέτε έστω και ένα ή δύο τσιγάρα. Όπως θα έχετε διαβάσει, η νικοτίνη και άλλες ουσίες περνάνε μέσα στο γάλα σας και καταλήγουν στο μωρό σας. Αυτές τις ουσίες κατόπιν μπορούμε να τις ανιχνεύσουμε στα ούρα του παιδιού. Καλό θα ήταν να μη θηλάζετε καθόλου.




Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

LATEST NEWS

Τελευταία ενημέρωση: 17:55

Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook