Πίσω στην κορυφή της σελίδας
28.04.2013 | 00:03
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά κάθε εβδομάδα στις δικές σας ερωτήσεις!

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά κάθε εβδομάδα στις δικές σας ερωτήσεις!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά κάθε εβδομάδα στις δικές σας ερωτήσεις!

Ερώτηση
“Γιατρέ συγχαρητήρια για την υποστήριξη που προσφέρετε σε όλους εμάς τους γονείς! Έχω ένα γιο 9 χρονών και παρατηρώ τελευταία οτι μυρίζει άσχημα η αναπνοή του ακόμα και μετά το φαγητό. Τα δόντια του ειναι σε καλή κατάσταση και τα πλένει κάθε βράδυ προσεκτικά. Τι μπορεί να συμβαίνει; Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω; Ο μικρός είναι 1,45/48kg. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας!”

Απάντηση
Καταρχήν το βάρος και το ύψος του παιδιού σας βρίσκεται γύρω στην 95η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι πάρα πολύ ψηλός και αρκετά βαρύς. Το ότι μυρίζει η αναπνοή του συμβαίνει πολύ συχνά στα παιδιά επειδή πριν κοιμηθούν πίνουν γάλα ή επίσης επειδή περνούν διάφορες ιώσεις "στο πόδι" όπως λέμε δηλαδή έχουν κάποιον ερεθισμό στο λαιμό τους ή στη μύτη τους χωρίς να κάνουν πυρετό και αυτή η επιφανειακή φλεγμονή δημιουργεί αυτή την άσχημη αναπνοή.


Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, διαβάζω τη στήλη σας πολύ καιρό και μού αρέσει πολύ. Θα ήθελα να ζητήσω τη συμβουλή σας σχετικά με το γιο μου. Είναι 30 μηνών έχει βάρος 12 κιλά, ύψος 92 εκ., περίμετρος κεφαλιού 42 εκ. (αν το θυμάμαι σωστά όπως τον μέτρησε η παιδίατρος). Η παιδίατρός μας έχει την άποψή ότι στην καμπύλη με τα χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας του έχει μείνει στάσιμος. Δυστυχώς δεν τρώει πολύ κρέας, το τρώει μόνο σε μορφή κεφτέδων, όλα τα άλλα του φαίνονται σκληρά, και κοτόπουλο, άλλά όχι 3 φορές τη βδομάδα όπως λέι η παιδίατρος ότι πρέπει. Όμως το παιδί δε μπορεί να το ταίζω 3 φορές τη βδομάδα κρέας γιατί το βαριέται και μού το πετάει και τελικά δεν τρώει τίποτα. Ψάρι κάνω 1 φορά τη βδομάδα αντί για 2 που λέει ότι πρέπει, Το ίδιο και με το αυγό. Δε ξέρετε τι έπαθα μέχρι να συνηθίσει να τρώει το αυγό και το ψάρι μετά τους 12 μήνες. Άμα κάνω πάνω από 1 φορά τη βδομάδα αυγό το φτύνει. Τι να κάνω; Επιλέγει να τρώει μόνο μακαρόνια και τηγανιτές πατάτες (όχι και τόσο υγιεινές τροφές βέβαια...) αλλά τι να κάνω; Μήπως τα παραλέει η παιδίατρος; Είναι τόσο σημαντικό το κρέας και το αβγό; Περιμένω την απάντησή σας.”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, βάσει των στοιχείων που μου δίνεις, εάν είναι πράγματι οι μετρήσεις σωστές, υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με την περίμετρο του κεφαλιού, διότι βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Εάν είναι έτσι τα πράγματα, τότε τουλάχιστον και μόνο γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να το δει παιδοενδοκρινολόγος και ειδικός γιατρός που ασχολείται μόνο με το κρανίο των παιδιών. Το ύψος του βρίσκεται στην 45η εκατοστιαία θέση, δηλαδή σχεδόν στη μέση, και το βάρος του στη 12η εκατοστιαία θέση, δηλαδή χαμηλό αλλά μέσα στα φυσιολογικά όρια. Όσον αφορά στη διατροφή του για το κρέας σίγουρα θεωρούμε ότι οι ζωικές πρωτεΐνες αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής του παιδιού, όμως στην περίπτωση όπως του δικού σου παιδιού που δεν θέλει με τίποτα αυτή τη γεύση μπορείς να αντικαταστήσεις το κρέας με άλλες τροφές όπως είναι τα όσπρια, το ασπράδι του αυγού, το γάλα, οι ξηροί καρποί κ.λπ. Βέβαια είναι σίγουρο ότι το μωρό σου δεν είναι ανόρεχτο. Θέλει να φάει αλλά έχει κάποια ιδιορρυθμία στις γεύσεις. Αυτό βασικά παλεύεται, δηλαδή με πολύ ωραίο τρόπο και διαφορετικές συνταγές, με μεγάλη φαντασία, μπορείς να αλλάξεις το μαγείρεμα και να καταφέρεις το παιδί σου να φάει όλα αυτά που είναι πιο εύκολα να του τα χορηγήσεις καθημερινά, όπως τα κρέατα κ.λπ.


Ερώτηση
“Το αγοράκι μου 1 έτους, μετά από μία ίωση με εμετούς και έντονη γκρίνια εμφάνισε βουβωνική κήλη. Έκανα υπέρηχο και έδειξε ότι είναι μια κήλη με υγρό. Από την άλλη μεριά εμφανίζεται μια μικρή κήλη πάλι με υγρό. Τι πρέπει να κάνω;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη μην ανησυχείς, είναι μία βουβωνοκήλη, η οποία πολύ εύκολα χειρουργείται. Το χειρουργείο κρατάει πολύ λίγο χρόνο και συνήθως το παιδί πηγαίνει μετά μερικές ώρες από το χειρουργείο στο σπίτι του. Άρα πρέπει να απευθυνθείς σε παιδοχειρουργό και καλό είναι να κάνεις την επέμβαση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να είναι κάτι προγραμματισμένο μη σου τύχει κάποια επιπλοκή κατά τη διάρκεια των διακοπών και μακριά από νοσοκομεία οπότε άρον-άρον και εσπευσμένα θα τρέχεις να κάνεις το χειρουργείο.


Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, πρώτα απ' όλα θέλω να σας εκφράσω την συμπάθειά μου στο πρόσωπό σας και μετά να σας παραθέσω τον προβληματισμό μουο στο θέμα της κόρης μου. Μεγαλώνω την κόρη μου εγώ διότι δεν εργάζομαι και είμαστε όλη την ημέρα μαζί και αυτό ίσως την κάνει να με βλέπει δεδομένη και να μου συμπεριφέρεται επιθετικά, διότι αντίθετα, στον πατέρα της φέρεται πολύ τρυφερά γιατί δεν τον βλέπει πολλές ώρες αλλά και γιατί είναι πιο αυστηρός και μαζεύεται. Κάποιοι μού λένε να μην αντιδράω ώστε να εξωτερικεύει το θυμό της και άλλοι λένε ότι στη μαμά πρέπει να έχει σεβασμό και να μην το επιτρέπω. Να σημειώσω ότι είναι 4 ετών και ότι αυτή τη συμπεριφορά δεν την έχει με παιδιά που την ενοχλούν, τούς φωνάζει μόνο και μετά ζητάει τη βοήθειά μου. Τι να κάνω;”

Απάντηση

Είναι αλήθεια, αγαπητή μανούλα, ότι οι μαμάδες φθείρονται μαζί με τα παιδιά διότι είναι όλο το 24ωρο μαζί τους. Το παιδί σου είναι σε μια ηλικία που θέλει να δείξει την προσωπικότητά του, γίνεται πιο αυτόνομο και αυτό θα το κάνει με τον πιο κοντινό άνθρωπο που ξέρει ότι την αγαπάει και θα την ανεχτεί. Πρέπει λοιπόν η δική σου συμπεριφορά να αλλάξει σιγά σιγά, να δείξεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να βάλεις κατά κάποιον τρόπο τους κανόνες μέσα στην οικογένεια και να μάθει το παιδί τους ρόλους. Είναι κάτι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Πιστεύω ότι μπορεί να χρειαστείς τη βοήθεια ενός παιδοψυχολόγου για να σού δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές.

Ερώτηση
“Η μικρή μου γεννήθηκε με καισαρική στην 35η εβδομάδα, 2,500 κιλά και 46 εκατοστά. Είναι 2,5 ετών, 13 κιλά και 90 εκατοστά. Έχει αιματοκρίτη 40 αλλά ο σίδηρός της είναι 30. Ο γιατρός μάς συνέστησε χοιρινό συκώτι. Έφαγε χτες τηγανιτό, παναρισμένο με αβγό και φρυγανιά. Μετά από ένα μήνα και αφού φάει 3 φορές μέσα στο μήνα μάς είπε για επαληπτικές εξετάσεις. Τι άλλο μπορεί να φάει εκτός από πιπεριά, σπανάκι, φακές, πορτοκάλι; Δεν θα ήθελα να πάρει σίδηρο αμπούλες αν δεν εξαντλήσουμε την τόσο πλούσια σε βιταμίνες ελληνική κουζίνα. Παρόλο που τρώει απ\' όλα δεν ανεβαίνει ο σίδηρος, ο οποίος ήταν 32 από 15 μηνών που έκανε την πρώτη γενική αίματος. Είναι δραστήρια χωρίς σημάδια κόπωσης. Σε κιλά και ύψος είναι σε καλά επίπεδα; Να σημειώσω ότι εγώ έχω μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και ο σύζυγος έχει ένα στίγμα αδιευκρίνιστο μάς είπαν κι έχει και αυτός χαμηλό σίδηρο. Ο προγεννητικός έλεγχος έγινε καθ\' όλα και η προσπάθεια για παιδί προγραμματισμένα μετά από πολλές εξετάσεις για διασταυρώσεις για να έχουμε ένα υγιές παιδί χωρίς τις δικές μου ταλαιπωρίες, πράγμα που καταφέραμε.”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, βάσει των στοιχείων που μου δίνεις, το βάρος και ύψος του παιδιού σου βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση, δηλαδή στη μέση, που είναι πάρα πολύ καλά. Όσον αφορά στο πώς θα βοηθήσεις το παιδί να πάρει σίδηρο μέσα από τις τροφές, να έχεις υπόψη σου ότι η τροφή που έχει τον περισσότερο σίδηρο είναι το κρέας από στρουθοκάμηλο, που έχει 10 φορές περισσότερο σίδηρο από το μοσχάρι. Επίσης τα σαλιγκάρια έχουν πάρα πολύ σίδηρο, οι φακές, το σπανάκι, το βοδινό κρέας, το χορινό κρέας (το οποίο όμως δεν έχει πολύ καλή βιοδιαθεσιμότητα μέσα στον οργανισμό). Όσον αφορά στο συκώτι και γενικά τα εντόσθια, μετά το ντόρο που έχει γίνει με τις τρελές αγελάδες, αποφεύγουμε να τα δίνουμε στα παιδιά και στους ενήλικες και προσπαθούμε να το αντικαταστήσουμε με άλλες τροφές. Επίσης, εάν για ένα μικρό διάστημα 2-3 μηνών χρειαστεί να πάρει λίγο σίδηρο από το στόμα προκειμένου να ανεβάσει τα επίπεδά του και ύστερα να τα συντηρήσεις με τη διατροφή δεν θα ήταν άσχημο. Ο σίδηρος δεν είναι αντιβίωση ή άλλη χημική ουσία, παρά μόνο ένα στοιχείο, απαραίτητο για το αίμα του, δηλαδή μπορεί να το πάρει για ένα διάστημα χωρίς να κάνεις κανένα κακό.

Ερώτηση
“Το αγοράκι μου είναι 15 μηνών και εδώ και μια εβδομάδα, ενώ δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τον ύπνο, με το που τον πάμε στην κούνια και τον αφήνουμε να κοιμηθεί, ουρλιάζει και δείχνει σαν να θέλει να βγει από την κούνια, γιατί ίσως να τη θεωρεί φυλακή. Επιπλέο, για δυο βδομάδες τον φύλαγε το πρωί μια κοπέλα. Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η τόσο νευρική αντίδραση;”

Απάντηση
Μάλλον μόνη σας έχετε κάνει τη διάγνωση. Πιθανόν να αισθάνθηκε μεγάλη ανασφάλεια με την παρουσία της κοπέλας που τον φύλαγε και έτσι να φοβάται ότι ,καθώς θα σας αποχωριστεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί και να σας χάσει. Χρειάζεται πολλή διακριτικότητα, κουβεντούλα και αγάπη ώστε το παιδί να αισθανθεί ξανά ασφάλεια και να μην έχει κανένα πρόβλημα στον ύπνο του.


Ερώτηση
“Λέγομαι Ανέστης και είμαι από το Βόλο. Έχουμε μια κορούλα 2,5 ετών και έχουμε την υποψία ότι έχει κρεατάκια στη μυτούλα. Στον ύπνο της ροχαλίζει και κάνει και λίγες άπνοιες. Τι μπορεί να είναι;”

Απάντηση
Αγαπητέ φίλε, παρόλο που στην ηλικία αυτή του παιδιού σπάνια υπάρχουν κρεατάκια, καλό είναι να το δει κάποιος παιδοωτορινολαρυγγολόγος διότι εάν πραγματικά έχει κρεατάκια και ροχαλίζει και ειδικότερα κάνει άπνοιες, θα πρέπει να βγουν για να απελευθερωθεί η αναπνοή του παιδιού. Η επέμβαση είναι πάρα πολύ εύκολη, συνήθως το παιδί δεν μένει στο νοσοκομείο αλλά μερικές ώρες μετά το χειρουργείο πηγαίνει στο σπίτι.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγόρι 5,5 ετών που δεν έχει κόψει την πάνα. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Δεν την έχει κόψει καθόλου μέχρι τώρα ή την είχε κόψει και την ξανάρχισε; Είναι δύο διαφορετικά πράγματα! Εν πάσει περιπτώσει πρέπει να κάνετε προσπάθεια να την κόψει την πάνα, ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι και μπορεί το παιδί καθώς φοράει λιγότερα ρούχα να το χειριστείτε καλύτερα. Χρειάζονται πολλές πληροφορίες για να σας βοηθήσω, δηλαδή όταν το παιδί έχει κάνει τα κακά του στην πάνα σάς ζητάει να το αλλάξετε γιατί σιχαίνεται ή τα κρατάει επειδή τα θεωρεί δικά του; Χρειάζεται πολλή συζήτηση.

Ερώτηση
“Ο μικρός μου είναι 15 μηνών και δεν ακούει κανέναν, ανεβαίνει πάνω στους καναπέδες, πετάει πράγματα, χτυπάει και πολλά άλλα. Τού μιλάω αλλά δεν λέει να καταλάβει”.

Απάντηση
Το μωράκι σας βρίσκεται σε μια ηλικία όπου τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να αυτονομούνται, να δείχνουν την προσωπικότητά τους και να θέλουν να επιβάλλονται. Επίσης παρατηρούν το περιβάλλον τους για να δουν αυτά που κάνουν μέχρι πού "τα παίρνει", ποια είναι, δηλαδή, η αντίδραση των ανθρώπων που τα φροντίζουν. Τα μωράκια είναι κάτι σαν τα σκυλάκια, όπως τα εκπαιδεύσεις έτσι θα κάνουν. Στο χέρι σας λοιπόν είναι, και από πολύ νωρίς, βέβαια, να βάλετε τάξη και να μάθετε τους ρόλους του καθενός μέσα στο σπίτι. Θα έλεγα ότι είναι ένα χαριτωμένο παιχνίδι αυτό γιατί είναι μέσα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης που κάνουν οι γονείς στο παιδί τους.
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Check this
Τα νύχια σου στο επίκεντρο! Πώς να κάνεις το πιο glam γιορτινό μανικιούρ με έμπνευση από τους Dolce & Gabbana!
Ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ που θα αποθεώσουν το στιλ σου στα χριστουγεννιάτικα πάρτι
Γυμναστική στο σπίτι: Κάψε το λίπος από όλο το σώμα σε 30 λεπτά
London Calling: Μια βόλτα στις πιο εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες βιτρίνες του Λονδίνου!
Top 10