Πίσω στην κορυφή της σελίδας
04.05.2013 | 22:31
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά κάθε εβδομάδα στις δικές σας ερωτήσεις!

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά κάθε εβδομάδα στις δικές σας ερωτήσεις!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά κάθε εβδομάδα στις δικές σας ερωτήσεις!

Ερώτηση

“Η μπέμπα μου είναι 9 μηνών, 7850 κιλά, 71 εκ. ύψος και 44 περίμετρο κεφαλής. Γεννήθηκε φυσιολογικά με βάρος 2.870. Τους τελευταίους 2 μήνες πήρε μόνο 100 γραμμάρια όμως πέρασε γαστρεντερίτιδα και επίσης σε αυτό το διάστημα άρχισε να μπουσουλάει ενώ είναι και πολύ ζωηρή. Είναι σχετικά ολιγόφαγη όμως πίνει πολύ γάλα (700 ml). Είναι κακό για την ανάπτυξή της το ότι πήρε μόνο τόσο βάρος;”

Απάντηση

Τα σωματομετρικά στοιχεία του παιδιού σας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν πρέπει να ανησυχείτε. Σ' αυτή την ηλικία που βρίσκεται το μωρό σας, επειδή έχει αρχίσει να μποουσουλάει, καίει και πολλές θερμίδες άρα επηρεάζεται λίγο και το βάρος του. Επίσης η γαστρεντερίτιδα φέρνει λίγο πίσω το βάρος των παιδιών. Μην ανησυχείτε όλα είναι καλά.

Ερώτηση
“Μετά το κόψιμο της πιπίλας είναι πολύ ανήσυχο, με αποτέλεσμα να έχει κόψει το μεσημεριανό ύπνο. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό, γιατρέ;”

Απάντηση

Δεν γράφετε τι ηλικία έχει το παιδί σας για να δούμε πώς θα το χειριστούμε. Γενικά πάντως αφού έκοψε την πιπίλα δεν πρέπει να ξαναγυρίσετε πίσω για να παρηγορήσετε το παιδί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μεθόδους, βάζοντας τη φαντασία σας να δουλέψει. Μπορείτε να του διαβάσετε παραμύθια, να λέτε ιστορίες, να ακούει χαλαρωτική μουσική και γενικά ο,τιδήποτε θα μπορούσε να το ηρεμήσει και να του αποσπάσει την προσοχή αλλά όχι να γυρίσετε πίσω στην πιπίλα.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 8 χρονών. Ξαφνικά πριν ένα μήνα ανακαλύψαμε ότι πάσχει από σπονδυλολίσθηση πρώτου βαθμού. Ζούμε σε επαρχία και ο κάθε γιατρός μού λέει διαφορετικά. Τώρα μού είπαν να βάλει κηδεμόνα και στα 14 να κάνει επέμβαση. Θέλω πολύ να μού πείτε τη γνώμη σας”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πράγματι έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα για την ηλικία του παιδιού σας. Θα πρέπει να το δει ένας πάρα πολύ καλός παιδο-ορθοπαιδικός ο οποίος θα σας δώσει και τη σωστή λύση. Επειδή είστε σε επαρχία σάς προτείνω τον παιδο-ορθοπαιδικό κ. Κανελόπουλο που βρίσκεται στην παιδιατρική κλινική του Ιασώ Αθηνών (τηλ. 210-6184000).

Ερώτηση
“Γιατρέ, από όταν αρχίζουν να περπατάνε τα μωράκια μας πρέπει να φοράνε ανατομικά παπουτσάκια; Και ως ποια ηλικία πρέπει να τα φοράνε ώστε να σχηματιστεί η καμάρα στο ποδαράκι τους και να μην έχουν πλατυποδία;”

Απάντηση

Γενικά η πλατυποδία είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί παρά μόνο να βοηθήσουμε το παιδί. Μέχρι την ηλικία τουλάχιστον των 3 χρόνων που το παιδί σταθεροποιεί καλά το βάδισμά του, καλό είναι να χρησιμοποιούμε παπουτσάκια ανατομικά και όχι βέβαια ορθοπαιδικά. Τι σημαίνει αυτό; Ένα καλό παπούτσι πρέπει να είναι καλής ποιότητας, δηλαδή δερμάτινο, να είναι η φτέρνα του παιδιού μέσα και να έχει μία καλή καμάρα. Δε χρειάζεται να είναι πανάκριβο ούτε κάποιας ειδικής μάρκας. Αν έχει αυτά τα τρία χαρακτηριστικά είναι ό,τι πρέπει.

Ερώτηση
“Ο γιος μου γεννήθηκε 4100 με ύψος 54 και τώρα που είναι 11 μηνών είναι 11.100 με ύψος 80. Είναι φυσιολογικό; Ανησυχώ μήπως είναι πολλά τα κιλά του”.

Απάντηση

Συνήθως λέμε ότι ένα φυσιολογικό παιδί όταν γίνεται 12 μηνών τριπλασιάζει το βάρος που γεννήθηκε. Επίσης, στους 12 μήνες παίρνει το αγόρι το λιγότερο 20-22 εκατοστά ύψος. Άρα το δικό σας παιδί δεν βλέπω να είναι παχύσαρκο, δεδομένου ότι με το βάρος που γεννήθηκε δεν έχει τριπλασιάσει το βάρος του.

Ερώτηση
“Είμαι μια μανούλα με 3 παιδάκια. Η μικρή μου είναι 15 μηνών και δυστυχώς έχουμε μεσοκολπική επικοινωνία. Κάναμε τρίπλεξ καρδιάς και το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς γιατί το κενό είναι μεγάλο. Η επέμβαση θα γίνει στο Ωνάσεια. Το άγχος μου είναι ότι το παιδί δεν μπρεί να πάρει βάρος. Της έχω πάρει και ένα ειδικό γάλα για να τη βοηθήσω. Τι άλλο μπορώ να κάνω ώστε να δυναμώσει και τώρα και μετά το χειρουργείο; Το παιδί είναι μόνο 8 κιλά."

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα δεν ξέρω όλο το ιστορικό του μωρού σου αλλά σίγουρα μία μεσοκολπική επικοινωνία τέτοιου βαθμού που χρειάζεται χειρουργείο σίγουρα εμποδίζει και την σωματική ανάπτυξη του παιδιού δεδομένου ότι το αίμα αναμιγνύεται το αρτηριακό με το φλεβικό και έτσι δεν οξυγωνόνονται καλά οι ιστοί. Πιστεύω ότι και οι καρδιολόγοι αυτό θα σού το έχουν εξηγήσει. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο και οφείλεται στο καρδιολογικό πρόβλημα, μετά την επέμβαση θα αλλάξει προς το καλύτερο και το παιδί θα αρχίσει να παίρνει βάρος. Καλή επιτυχία.


Ερώτηση
"Έχω ένα αγοράκι 2,5 χρονών και είναι 12,5 κιλά και έχει ύψος 91 εκ. Γεννήθηκε 2630 και 49 πόντους. Ανησυχώ λίγο για το βάρος του γιατί τρώει κανονικά για την ηλικία του και από όλες τις ομάδες τροφών. Ποια είναι η γνώμη σας; Πρέπει να αυξήσω κάποια τροφή;"

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, βάσει των σωματομετρικών στοιχείων, το παιδί σου βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και δεν θα έλεγα ότι θα πρέπει να το παχύνεις περισσότερο. Θα έλεγα να τρώει τις καλές που λέμε δηλαδή κρέας, φρούτα, χόρτα. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ερώτηση
"Γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 15 μηνών. Έπαθε σύμμυση χειλέων αιδοίου μέσα σε ένα μήνα. Τι επιλογές έχω; Υπάρχει περίπτωση να κλείσει η ουρήθρα ώστε να μην μπορεί να βγάλει ούρα και να δημιουργηθεί θέμα στους νεφρούς της ή κάποιο άλλο πρόβλημα; Σας παρακαλώ συμβουλέψτε με". 

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, δεν έχει καμία σχέση αυτό που λες με την ουρήθρα του παιδιού. Η σύμμυση είναι κάτι εξωτερικό και κάτω από την ουρήθρα άρα έστω κι αν κλείσει εντελώς ο κόλπος δεν θα εμποδίσει το παιδί σου να βγάζει ούρα. Απλώς εάν έχει κλείσει αρκετά ο παιδίατρός σου θα κάνει μια μικρή επεμβασούλα που μπορεί να γίνει και στο ιατρείο βάζοντας μια αναισθητικη αλοιφούλα, μπορεί να το ανοίξει και έτσι να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ερώτηση
"Γειά σας γιατρέ. Έχω μια κορούλα 20 μηνών. Γεννήθηκε 3.780γρ. και ύψος 52cm. Τώρα είναι 12.500γρ. και 86εκ. Δεν τις δίνω καθόλου ο,τιδήποτε θεωρούμε "ανθυγιεινό". Αν και θέλει συνεχώς να τρώει, τις δίνουμε φρούτα, γιαουρτάκια και τα τρώει με μεγάλη ευχαρίστηση. Εχει αδυναμία όμως στο ψωμί και το τυρί. Είναι κακό να τρώει κάθε μέρα; Θέλω να το αποφεύγουμε άλλα είναι πολύ δύσκολο, στέκεται μπροστά στο ψυγείο και περιμένει."

Απάντηση

Δε νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείτε. Στα μωρά αρέσει το ψωμί γιατί καθώς το τρώνε και έρχεται σε επαφή με το σάλιο διαλύεται το άμυλο και γλυκίζει. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε και ψωμί και τυρί αλλά να μη γίνεται κατάχρηση. Μπορείτε να παρουσιάζετε ψωμί στο παιδί αλλά να μη φαίνεται μια μεγάλη φρατζόλα από την οποία του κόβετε ένα κομματάκι. Όταν ανοίγετε το ντουλάπι ας βλέπει ότι μέσα υπάρχουν μία ή δύο φετούλες που αφού τις φάει διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει άλλη ποσότητα. Έτσι σιγά σιγά θα αυτοπεριοριστεί.

Ερώτηση
"Εδώ και λίγες μέρες ο 9 μηνών γιος μου μείωσε τα γεύματά του. Είναι σοβαρό;"

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, δεν μού γράφεις πόσα γεύματα έκανε, πώς τα μείωσε, πόσο βάρος είχε, πόσο βάρος έχει τώρα. Συνήθως σε αυτή την ηλικία κόβουν κάποιο γεύμα βέβαια καθώς γίνονται πιο κινητικά, αρχίζουν να βγάζουν και δοντάκια,. Επίσης η ζέστη τα επηρεάζει πάρα πολύ και τους δημιουργεί μια αναστάτωση στη διατροφή τους.

Ερώτηση
"Η κόρη μου είναι 11 μηνών και μόλις έκανε τα πρώτα βηματάκια μόνη της. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι το βαθουλωματάκι στο πάνω μέρος του κεφαλιού της δεν έχει κλείσει ακόμα και δείχνει να είναι αρκετά μεγάλο; Είναι ανησυχητικό;"

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, συνήθως η πρόσθια πηγή που είναι αυτό το βαθουλωματάκι που λες, έχει περιθώριο να κλείσει μέχρι 2 χρονών. Βέβαια ο παιδίατρος το μετράει και βλέπει την πρόοδο του κλεισίματος και αν είναι κάτι ανησυχητικό ή όχι.

Ερώτηση
“Γιατρέ, τι δείκτη αντηλιακού πρέπει να φοράνε τα παιδάκια μας; Έχω ενός έτους παιδάκι και μού είπε ο παιδίατρος πως το 25άρι αρκεί. Νομίζω πως είναι λίγο σαν δείκτης. Τι προτείνετε;'

Απάντηση

Τα αντηλιακά είναι ένα μεγάλο θέμα και πάντα επίκαιρο τώρα που έρχεται το καλοκαίρι. Γενικά ένας δείκτης πάνω από 20 είναι πολύ καλός αν και θα έλεγα ότι το 50άρι είναι το καλύτερο. Σημασία όμως δεν έχει πόσο υψηλός είναι ο δείκτης αλλά πώς χρησιμοποιούμε το αντηλιακό. Πρέπει να βάζουμε οπωσδήποτε αντηλιακό μισή ώρα πριν εκθέσουμε το παιδί στον ήλιο και τακτικά να επαναλαμβάνουμε την επάλειψη, ειδικά όταν είναι στη θάλασσα ή όταν ιδρώνει.



Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook