Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Έχετε απορίες για την υγεία, τη διατροφή, τη συμπεριφορά των παιδιών σας; Στείλτε την ερώτησή σας και ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης θα την απαντήσει!

Ερώτηση

“Ο γιος του αδερφού μου γεννήθηκε με πρόβλημα στο ματάκι του και διαπιστώθηκε τελικά ότι πάσχει από το Σύνδρομο FEVR (οικογενής εξιδρωματική υαλοαμφιβληστροειδοπάθεια). Θα ήθελα να ρωτήσω αν η ασθένεια αυτή είναι κληρονομική και αν θα πρέπει να υποβληθούν και τα δικά μου παιδιά σε κάποιον επιπλέον έλεγχο διότι έχω ακούσει ότι τα συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να παρουσιαστούν και σε μεγαλύτερη ηλικία”.

Απάντηση
Το σύνδρομο αυτό είναι μία γενετική ασθένεια που σημαίνει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει σε ένα ή περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας. Επειδή το 85% των προσβεβλημένων ατόμων είναι χωρίς εμφανή συμπτώματα θα πρέπει τα ίδια μέλη μιας οικογένειας να ελεγχθούν γενετικά για πιθανές μεταλλάξεις των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη νόσο. Οι απόγονοι ενός ατόμου με το σύνδρομο βρίσκονται σε κίνδυνο 50% να κληρονομήσουν τη μετάλλαξη. Στη δική σας περίπτωση θα σας συμβούλευα να ελεγχθείτε πρώτα εσείς προσωπικά αφού το κρούσμα βρίσκεται στην οικογένεια του αδελφού σας που κάποτε ήσασταν στην ίδια οικογένεια. Επίσης πρέπει να ελεγχθεί και ο αδελφός σας και η γυναίκα του για να δειτε από ποιον κληρονόμησε τη νόσο το ανιψάκι σας. Αν βέβαια αποδειχτεί ότι εσείς είστε “φορέας” ασυμπτωματικός τότε θα πρέπει να ελέγξετε και τα παιδιά σας.
Ερώτηση
“Η μικρή μου είναι 11 μηνών και δεν έχει πάρει ποτέ της πιπίλα αλλά βυζαίνει το δάχτυλό της όταν πάει για ύπνο και ορισμένες φορές όταν παίζει. ΤΙ μπορώ να κάνω να της το κόψω;”

Απάντηση
Βασικά ο χρόνος που χρησιμοποιεί και πιπιλάει το δάχτυλό της είναι λίγος άρα δεν πρέπει να έχετε κάποια ανησυχία. Θα πρέπει σιγά σιγά όμως από το χρόνο και μετά να προσπαθήσετε να μειώσετε τις ώρες μέχρι να σταματήσει τελείως να πιπιλάει το δάχτυλό της. Ο πρώτος και πιο πρακτικός τρόπος είναι όταν έχει το δάχτυλο στο στόμα να της το τραβάτε δηλαδή να της χαλάτε αυτή την ευχαρίστηση και καθώς το κάνετε συνεχώς υπάρχει μία, όπως λέμε, αποτοξίνωση από το δάχτυλό της και σιγά σιγά θα το σταματήσει.
Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για τη στήλη σας! Έχω ένα κοριτσάκι 29 μηνών και είναι 91 εκ. και 14 κιλά. Η παιδίατρος μού είπε πως είναι φυσιολογική. Γενννήθηκε 49 εκ. και 2630. Επίσης είδε λίγο πρησμένους τους λεμφαδένες αλλά μού είπε ότι και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν έχει περάσει τώρα τελευταία κάποια ίωση. Από Σεπτέμβριο σκέφτομαι να την πάω παιδικό. Ποια η άποψή σας;”

Απάντηση
Πραγματικά η σωματική ανάπτυξη του μωρού σας είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα αφού το βάρος του και το ύψος του βρίσκονται στην 50η εκατοστιαία θέση, δηλαδή στη μέση. Όσον αφορά στους αδένες, πολλές φορές διογκώνονται όταν παρουσιάζεται κάποια ίωση ή κάποια φλεγμονή στο λαιμό, στα αυτιά, στη μύτη και δεν υποχωρούν αμέσως αλλά περνούν αρκετοί μήνες. Αν το παιδί δεν έχει πυρετό και αν αυτοί οι αδένες δεν φαίνονται με το μάτι σας υπερβολικά μεγάλοι τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα διότι αυτή τη στιγμή το παιδί σας δεν νοσεί.
Ερώτηση
“Έχω έναν γιο 15 μηνών και έχει βάρος 8500kg και ύψος 80cm. Γεννήθηκε 3410kg και 50cm, έκανα αποκλειστικό θηλασμό μέχρι 10 μηνών και μετά δεν έπινε καθόλου το ξένο γάλα. Τώρα ξεκίνησε να πίνει λίγο. Κάναμε εξετάσεις γενική αίματος, σίδηρο Fe, θυρεοειδή, γενική ούρων και καλλιέργεια και ήταν όλες πολύ καλές. Έχουμε πέσει στις καμπύλες και φοβάμαι για την ανάπτυξή του. Τι θα με συμβουλεύατε κ.Μαζάνη; Υπάρχουν άλλες εξετάσεις που θα πρέπει να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν συγχαρητήρια που θηλάσατε το μωρό σας τόσους πολλούς μήνες. Τώρα πράγματι το βάρος του βρίσκεται μισό κιλό κάτω από την τελευταία καμπύλη ενώ το ύψος του βρίσκεται στο 50% δηλαδή στη μέση. Αφού οι εξετάσεις που έχετε κάνει είναι φυσιολογικές το πιθανότερο απ’ όλα είναι το παιδί σας να έμεινε λίγο πίσω επειδή τον τελευταίο καιρό δεν έπινε τόσο γάλα όσο θα χρειαζόταν. Εκείνο που θα σας συμβούλευα είναι να κάνετε μία ακτινογραφία άκρας χειρός για να μελετήσετε την οστική ηλικία του παιδιού και από κει και πέρα εάν όλα είναι καλά να προσπαθήσετε να βάλετε στη διατροφή του τροφές που έχουν υψηλή θερμιδική αξία όπως π.χ. ταχίνι και φυστικοβούτυρο και να του δώσετε προϊόντα που υπάρχουν στα φαρμακεία, που έχουν περισσότερες θερμίδες από όσες έχουν τα συνηθισμένα σκευάσματα, με γεύση γάλακτος.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 21 μηνών και έχει ύψος 84 εκ., βάρος 11 κιλά και περίμετρο κεφαλής 49,5 εκ. Σε σχέση με άλλα παιδάκια μού φαίνεται πιο μικρούλης. Σας ανησυχεί κάτι σε σχέση με τις μετρήσεις του;”

Απάντηση
Το ύψος του βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι προς το κοντό και το βάρος του είναι περίπου στη 10η εκατοστιαία θέση δηλαδή προς το αδύνατο. Είναι βέβαια μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας με τι βάρος γεννήθηκε, σε ποια εβδομάδα της κύησης γεννήθηκε και επίσης την κληρονομικότητα που έχει από την οικογένειά του.
Ερώτηση
“Το αγοράκι μου εδώ και 15 ημέρες βγάζει εξανθήματα μετά από γεύμα κατευθεία. Την πρώτη φορά που έβγαλε είχε φάει έτοιμη φρουτόκρεμα, ηρέμησαν για 3 μέρες και μετά ξανάβγαλε και συνεχίζει. Παίρνει σταγόνες φενιστίλ και προσέχω να μην τρώει ό,τι προκαλεί αλλεργία. Τα εξανθήματα τα βγάζει στα χέρια και στα πόδια και εσωτερικά στους γλουτούς. Όταν κοιμάται ηρεμούν και μόλις ξυπνάει και τρίβονται φουντώνουν πάλι. Μήπως τον επηρεάζει και κάποιος εξωτερικός παράγοντας εκτός από την τροφή και προκαλείται αυτή η αλλεργία;”

Απάντηση
Έτσι όπως περιγράφετε τα συμπτώματα του παιδιού είναι φανερό ότι πρόκειται για κάποια αλλεργία. Οι αλλεργίες όπως ξέρετε έχουν πάρα πολλές αιτίες. Μπορεί να είναι τροφικής αιτιολογίας μπορεί να είναι όμως και περιβαλλοντικής. Ό,τι ανακαλύπτετε ότι το ενοχλεί θα πρέπει να το αφαιρείτε από τη διατροφή του ή από το περιβάλλον του. Όσον αφορά στο περιβάλλον, μπορεί να είναι τα απορρυπαντικά που πλένετε τα σεντόνια ή τα ρούχα, η σκόνη του σπιτιού, το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε και διάφορες άλλες ουσίες. Στην περίτπωση που το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό, θα μπορούσατε να κάνετε ειδικές εξετάσεις αλλεργικές, για να διαπιστώσετε σε ποιες ουσίες είναι το παιδί αλλεργικό για να μπορέσετε να τις αφαιρέσετε από το περιβάλλον του παιδιού.
Ερώτηση
“Το παιδί μου, 3 ετών, δεν είναι φανατικός του γάλακτος. Θήλαζε μέχρι τα 2,5 έτη μαζί με στερεές τροφές και χωρίς συμπλήρωμα κανενός γάλακτος , δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ μπιμπερό και πίνει περίπου μισή κούπα γάλα την ημέρα, μόνο μαζί με τα δημητρικά. Τρώει όμως γιαούρτι και τυρί κίτρινό σχεδόν κάθε μέρα. Θα πρέπει να ανησυχώ που δεν πίνει πολύ γάλα;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν συγχαρητήρια που θηλάσατε το μωρό σας μέχρι τα 2,5 χρόνια. Το παιδί σε αυτή την ηλικία καλό θα ήταν να πίνει περίπου 500 ml γάλα το 24ωρο. Σε αυτά όμως συνυπολογίζουμε ο,τιδήποτε γαλακτοκομικό τρώει όπως γιαούρτι και τυρί. Άρα νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε από τη στιγμή που το παιδί παίρνει καλό βάρος.
Ερώτηση
“Γιατρέ συγχαρητήρια για τη στήλη σας! Έχω ένα αγοράκι και εδώ και 7 ημέρες είμαστε στον 9ο μήνα. Είναι 9 κιλά και έχει σταματήσει να θηλάζει από τον 7 μήνα,έ χει βγάλει 2 δόντια.Το πρόβλημά μας είναι με τον ύπνο, γενικά όταν καταλαβαίνει ότι πάω να τον κοιμίσω κλαίει νευρικά ενώ τρίβει τα μάτια του, νυστάζει αλλά αρνείται να κοιμηθεί μέχρι που θα κοιμηθεί από εξάντληση. Και την ημέρα κοιμάται το πολύ 2 ώρες σύνολο. Το βράδυ θα κοιμηθεί γύρω στις 11, ξυπνάει στις 3 για να φάει και μετά στις 9 το πρωί. Είναι φυσιολογικό;”

Απάντηση
Δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι παθολογικό. Πάρα πολύ συχνά το βλέπουμε σε πολλά παιδάκια ενώ νυστάζουν να μη θέλουν να κοιμηθούν προκειμένου να μην αποχωριστούν την παρουσία των γονιών τους. Έτσι λοιπόν δημιουργείται εκνευρισμός μέχρι που τελικά κουράζονται και κοιμούνται. Χρειάζεται να κάνετε υπομονή και σιγά σγιά να ρυθμίσετε τις ώρες του ύπνου του παιδιού. Ένας τρόπος είναι τουλάχιστον 2 ώρες πριν την ώρα που εσείς υπολογίζετε ότι πρέπει να κοιμηθεί να χαμηλώνετε τα φώτα στο σπίτι, να ακούτε χαλαρή μουσική, δηλαδή να μπαίνετε στη διαδικασία του ύπνου ώστε σιγά σιγά φθάνοντας στην ώρα που επιθυμείτε να κοιμηθεί να έχει χαλαρώσει και έτσι σιγά σιγά θα μπει σε έναν καινούργιο βιολογικό ρυθμό.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα γιο 33 μηνών με ύψος 1,10 και βάρος 21 κιλά. Δεν τρώει υπερβολικά, κινείται αδιάκοπα, αλλά πάντα ήταν εύσωμος. Γεννήθηκε πρόωρος 34 εβδομάδων, 3200 κιλά και 51 πόντους, στον χρόνο ήταν 15 κιλά και είχε πάρει 30 ολόκληρους πόντους. Να ανησυχώ και αν ναι, τι μπορώ να κάνω, εφόσον το παιδί δεν τρώει πολύ και κινείται ασταμάτητα;”

Απάντηση
Πράγματι το παιδί σας είναι πολύ βαρύ, βρίσκεται πάνω από την τελευταία εκατοστιαία θέση αλλά και πολύ ψηλό διότι και το ύψος βρίσκεται πάνω από την τελευταία εκατοστιαία θέση. Βέβαια μας ανησυχεί το πολύ βάρος του και γι’ αυτό θα πρέπει αφενός μεν να κάνετε γενικές εξετάσεις αίματος και ορμονικές δηλαδή για θυρεοειδή και για ζάχαρο και μετά με τον παιδίατρό σας ή και με κάποιον παιδοδιαιτολόγο να φροντίσετε να κάνετε μία σωστή διατροφή προκειμένου το παιδί από δω και πέρα να μην παίρνει τόσο πολύ βάρος. Σίγουρα σε αυτή την ηλικία δεν μπορούμε να κάνουμε δίαιτα για να το αδυνατίσουμε μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε μία καλή διατροφική εκπαίδευση.


Ερώτηση
“ Έχω ένα κοριτσάκι 8 μηνών. Θήλασα την μικρή για 3 μήνες και της έδινα και συμπλήρωμα ξένο. Μετά άρχισε να μου βγάζει γουλίτσες. Άλλες φορές λιγότερο άλλες περισσότερο. Μερικές φορές ήταν σαν να το έβγαζε όλο. Μας είπε η παιδίατρος ότι όταν αρχίσει να τρώει δεν θα έχουμε πρόβλημα. Εδώ και 2 και κάτι μήνες που τρώει πολλές φορές βγάζει φαγητό. Μπορεί να βγάλει φαγητό ακόμη και 2 ώρες μετά. Δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν την κουνάω καθόλου, μόλις φάει, την αφήνω στο καρεκλάκι της, και νερό της δίνω μισή με μια ώρα μετά. Μπορώ να κάνω κάτι να βοηθήσω την μικρή; Αυτό μπορεί να της δημιουργήσει πρόβλημα στο στομάχι;”

Απάντηση
Από αυτό που περιγράφετε φαίνεται ότι το μωρό σας έχει αυτό που λέμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου προκειμένου να δείτε να πραγματικά υπάρχει αυτή η παλινδρόμηση και σε τι βαθμό. Για να γίνει αυτό το υπερηχογράφημα πρέπει το παιδί να μείνει 3 ώρες νηστικό και την ώρα που θα γίνεται το υπερηχογράφημα να αρχίσετε να το ταίζετε για να δείτε πώς ανεβαίνει και πώς κατεβαίνει το γάλα από το στομάχι στον οισοφάγο. Εάν πραγματικά έχει ΓΟΠ ανάλογα με τον βαθμό της σοβαρότητας θα πρέπει να δώσετε συγκεκριμένο γάλα αντιαναγωγικό όπως επίσης υπάρχουν και κάποια σιρόπια που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερώτηση
“Το αγοράκι μου είναι 7 μηνών και τους τελευταίους 2 μήνες παίρνει μόνο 200 γραμμ. το μήνα. Έχει ήπια ΓΟΠ, τού δίνω γάλα AR και τρώει κανονικά. Γεννήθηκε 3 κιλά στις 39 εβδομάδες. Τού έκανα τεστ για ουρολοίμωξη και είναι όλα καλά. Τι περαιτέρω εξετάσεις χρειάζεται να ακολουθήσω;

Απάντηση

Καταρχήν συνήθως σε αυτήν την ηλικία των 7 με 9 μηνών πολλά παιδάκια δεν παίρνουν πολύ βάρος επειδή έχουν αρχίσει να κινούνται και χάνουν αρκετές θερμίδες. Σημασία έχει στην καμπύλη του βάρους το παιδί να μη φαίνεται ότι έχει πάρει την κατιούσα. Εφόσον είναι όλα εντάξει δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Read More

And More