Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Κάθε εβδομάδα ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις και τις απορίες των γονιών για την υγεία, τη διατροφή, τη συμπεριφορά των παιδιών κάθε ηλικίας!

Ερώτηση
“Ο μικρούλης μου τον Ιούνιο θα γίνει 2 ετών. Από τον πρώτο μήνα εμφάνισε μια cafe au lait κηλίδα στην πλάτη η οποία με τον καιρό μεγάλωσε μεν σε μέγεθος αλλά ξεθώριασε σε χρώμα. Αργότερα εμφάνισε άλλη μια λίγο πιο κάτω, επίσης όχι έντονη. Τους τελευταίους τρεις μήνες παρατηρώ ότι έχει εμφανίσει και ανάμεσα στα ποδαράκια άλλη μια και κάτω από το πιγούνι του, αυτές μικρότερες. Η παιδίατρος μας λέει ότι εξετάζουμε για νευροϊνωμάτωση από τις 7 κηλίδες και πάνω, αλλά εγώ ανησυχώ.Επίσης είχε για μήνες, μετά από επιπεφυκίτιδα, ένα εξογκωματάκι πάνω στο βλέφαρό του το οποίο έφυγε τώρα.Θα ήθελα τη γνώμη σας για το αν θα πρέπει να υποβάλλω το παιδί σε εξετάσεις ή απλά να το παρακολουθώ”.

Απάντηση
Πρώτον, θα πρέπει να εξετάσετε το κληρονομικό ιστορικό της οικογένειάς σας και του συζύγου σας, δηλαδή μήπως βρείτε κάποια άλλα μέλη της οικογένειας να έχουν cafe au lait κηλίδες. Εάν συμβαίνει αυτό τότε τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα. Δεύτερον, θα περιμένετε να γίνουν πάνω από 7 οι κηλίδες , συνήθως πάνω από 10, οπότε τότε θα πρέπει να εξετάσετε το παιδί σας για την νευροϊνωμάτωση. Δεν πρέπει να αγχώνεστε. Τις περισσότερες φορές μπορεί οι κηλίδες να είναι πολλές χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι το παιδί νοσεί.

Ερώτηση
“Έχω μια μπεμπούλα 5,5 μηνών που θηλάζει αποκλειστικά. Γεννήθηκε 3,900 και 52 πόντους και τώρα είναι 7 κιλά και 67 πόντους. Έχουμε το εξής πρόβλημα όμως: πολλές φορές θηλάζει και την παίρνει ο ύπνος ενώ θηλάζει. Την κρατάω ένα 20λεπτο στην αγκαλιά μου μήπως ρευτεί αλλά σπάνια ρεύεται κοιμισμένη. Μόλις τη βάλω όμως στην κούνια μετά από μία ώρα ξυπνάει κλαίγοντας και κλαίει για να ρευτεί. Μετά δεν την ξαναπαίρνει ο ύπνος εάν δεν την βάλω στο στήθος και όπως καταλαβαίνετε είναι φαύλος κύκλος. Τι θα μπορούσα να κάνω για να μην ταλαιπωρείται τόσο; Να σημειώσω ότι δεν κάνει ποτέ εμετό. Επίσης θα ήθελα να μου πείτε πώς βρίσκετε την ανάπτυξή της”.

Απάντηση
Θα σας πρότεινα το εξής: μην αφήνετε το μωρό σας να το παίρνει ο ύπνος ενώ θηλάζει. Όταν καταλαβαίνετε ότι σχεδόν έχει χορτάσει, καλό είναι να το διακόπτετε πριν κοιμηθεί και να το βάζετε να ρευτεί. Έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να ρευτεί αφού θα είναι ξύπνιο. Η ανάπτυξη του μωρού σας είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει αποκλειστικό θηλασμό. Δηλαδή αν έτρωγε ξένο γάλα το παιδί θα έπρεπε να είναι λίγο πιο παχύ.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 27 μηνών. Μέχρι πριν 2 βδομάδες έτρωγε μόνο αλεσμένα. Οι κενώσεις της είναι σαν πάστα. Είναι φυσιολογικό ακόμα σε αυτήν την ηλικία;”

Απάντηση
Οι κενώσεις του μωρού σας δεν αποτελούν πρόβλημα. Να ανησυχήσετε εάν τα κακά του είναι πολύ σκληρά σαν της κατσίκας ή εάν είναι πολύ υδαρή, πιο αραιά από γιαούρτι και περιέχουν μέσα και αίμα. Το θέμα το δικό σας είναι γιατί ακόμα σε αυτή την ηλικία το μωρό τα τρώει αλεσμένα. Έπρεπε πολύ πιο νωρίς να κάνετε προσπάθειες να δώσετε τις τροφές πιο στερεοποιημένες. Κάντε το από τώρα.

Ερώτηση
“Γιατρέ το μωράκι μου είναι 23 ημερών και ενώ το προσωπάκι του μέχρι τώρα ήταν καθαρό ξαφνικά άρχισε να βγάζει σπυράκια τύπου ακμής σε όλο του το κεφαλάκι. Εγώ το καθαρίζω καθημερινά με αποστειρωμένη γάζα και φυσιολογικό ορό. Μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο για να φύγουν; Πότε υποχωρούν; Είναι ενοχλητικά για το μωρό;”

Απάντηση
Πολύ συχνά, τα μωράκια λίγων εβδομάδων βγάζουν αυτό που λέμε “βρεφική ακμή” είτε στο κεφαλάκι τους είτε και στο πρόσωπο. Συνήθως αυτό προέρχεται από τις ορμόνες που έχουν πάρει από τη μαμά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν αποκλείεται όμως να είναι και αυτό που λέμε “δροτσίλα” δηλαδή λόγω της υπερβολικής θερμοκρασίας που υπάρχει αυτή την εποχή τα μωράκια ζεσταίνονται, ιδρώνουν στο κεφαλάκι τους, ο ιδρώτας δεν προλαβαίνει να εξατμιστεί και γι’ αυτό δημιουργούνται αυτά τα σπυράκια. Προσπαθήστε τουλάχιστον να φροντίσετε τη θερμοκρασία στο χώρο που βρίσκεται το παιδί ώστε να κάνει ούτε πολλή ζέστη αλλά ούτε και κρύο. Όταν θα βλέπετε ότι είναι ιδρωμένο, καλό είναι να το σκουπίζετε όσο γίνεται πιο συχνά προκειμένου να μην επηρεάζεται η επιδερμίδα του. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν τα οποία περιέχουν βρώμη και βοηθούν πάρα πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ερώτηση
“Έχω έναν μικρούλη 4 χρονών. Δεν τρώει σχεδόν τίποτα μόνο πατάτες ψημένες όπως να’ ναι και μακαρόνια στο ζουμί. Από γλυκά, άλλο τίποτα! Τα πάντα! Τι να κάνω για να τρώει έστω τις απαραίτητες τροφές, όπως γάλα;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το μωρό σας δεν είναι ανόρεκτο. Τρώει αλλά τρώει αυτά που θέλει. Ο παιδίατρος θα μπορούσε να σας βοηθήσει αν το παιδί είχε πραγματικά ανορεξία για να διαπιστώσουμε από πού πραγματικά προέρχεται. Στη δική σας περίπτωση απλώς έχει κακές συνήθειες τις οποίες βοηθήσατε κι εσείς να τις αποκτήσει, διότι αφού είστε ο κηδεμόνας του θα έπρεπε να φροντίσετε πολύ πιο νωρίς να μην κάνετε όλα τα χατίρια του. Τώρα θα πρέπει να κουραστείτε λίγο παράπάνω αλλά το πετύχετε, αν θέλετε, να του αλλάξετε τρόπο διατροφής. Εξαφανίστε από το σπίτι σας όλα τα γλυκίσματα και όλες εκείνες τις τροφές που δεν είναι απαραίτητες. Μειώστε τις πατάτες και τα μακαρόνια, ώστε όταν το παιδί πεινάσει να αναγκαστεί σιγά-σιγά να φάει κι άλλες τροφές. Φυσικά κάντε του διάφορες συνταγές ώστε κάτι να βρεθεί να τού αρέσει. Σίγουρα πάντως μην ενδίδετε άλλο στις επιθυμίες του διότι στο μέλλον τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα και επιπλέον μπορεί να αποκτήσει και κάποια παθολογία αφού δεν σιτίζεται με όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το παιδί σε αυτή την ηλικία.

Ερώτηση
Ο μικρός μου είναι 5,5 χρονών και με το παραμικρό κάνει εμετό. Από ενός έτους και μετά το έχει αρχίσει αυτό. Δεν έχει παλινδρόμηση, έχουμε κάνει εξετάσεις, αναπτύσσεται κανονικά. Είναι 1,20 ύφος και 23 κιλά αλλά έχω μεγάλο πρόβλημα. Όπου και να είμαστε κάνει εμετό. Ο γιατρός μάς είπε ότι είναι ψυχολογικό, θα του περάσει αλλά εγώ βλέπω πως όσο μεγαλώνει χειροτερεύει. Ακόμα και όταν τρέχει μετά από λίγο κάνει εμετό. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Τον έχω βάλει τιμωρία να προσπαθήσει να το σταματήσει, τίποτα. Τού είπα θα του πάρω ό,τι θέλει εάν σε ένα μήνα δεν ξανακάνει εμετό, τίποτα. Δεν το σταματάει με τίποτα! Τι να κάνω;”

Απάντηση
Σίγουρα το πρόβλημα του παιδιού σας θα πρέπει να το μελετήσετε προς δύο κατευθύνσεις: η μία είναι η ψυχολογική, όπως σάς είπε και ο παιδίατρός σας, αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό θα πρέπει να έχουν γίνει αρκετές εξετάσεις ώστε να διαπιστώσουμε πραγματικά ότι το παιδί δεν έχει κάποιο γαστρεντερολογικό πρόβλημα. Δεν γράφετε τι εξετάσεις έχετε κάνει, σίγουρα όμως θα πρέπει το παιδί σας να το δει ένας ειδικός παιδο-γαστρεντερολόγος διότι θα χρειαστεί να κάνει κάποιες ειδικές εξετάσεις που έχουν σχέση με τον οισοφάγο και με το στομάχι του παιδιού για να διαπιστωθεί εάν η ανατομία και η λειτουργία του συστήματος αυτού είναι η σωστή. Μετά τελευταίο έρχεται να το αποδώσετε σε ψυχολογικούς παράγοντες και προς εκείνην την κατεύθυνση πλέον να κάνετε συγκεκριμένη θεραπεία.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 7 χρονών και το βράδυ ακόμα κατουριέται. Επί ένα χρόνο έβαζα ξυπνητήρι το βράδυ για να τον σηκώσω να κατουρήσει αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Κοιμάται πάντα πολύ βαριά και δεν έχει καμία αίσθηση το βράδυ. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Θα πρέπει πρώτα να εξετάσετε το κληρονομικό ιστορικό της οικογένειάς σας για να δείτε εάν αντίστοιχα κάποιο μέλος είχε το ίδιο πρόβλημα και σε ποια ηλικία έκοψε τα τσίσα του. Θα ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο εάν βρεθεί κι άλλο μέλος της οικογένειας με το ίδιο πρόβλημα. Από κει και πέρα, μετά τα 7 χρόνια θα πρέπει το παιδί σας να κάνει έναν ουροδυναμικό έλεγχο, προκειμένου να δούμε εάν το νεύρο που νευρώνει την ουροδόχο κύστη λειτουργεί σωστά. Στο συμπληρωματικό έλεγχο, θα χρειαστεί να κάνετε μιαν ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης διότι σε μερικές περιπτώσεις που υπάρχει η λεγόμενη “δισχιδής ράχη” τότε υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να ελέγξει το παιδί τους σφιγκτήρες του.

Ερώτηση
“Είμαι η μαμά ενός μωρού 8 μηνών και έχει ξεκινήσει ένα σύστημα να ξυπνά τη νύχτα, δηλαδή αν καταφέρουμε να κοιμηθούμε 9-9.30 ξυπνά ή 3 το πρωί, όπως χθές ή 5. Της δίνω γάλα, όταν επιχείρησα να τις δώσω τσάι ξύπνησε μετά από μια ώρα! Είναι από τα μεγαλόσωμα μωρά και χθες δοκιμάσαμε να βάλουμε 3 κουταλιές ρυζάλευρου στο τελευταίο της γάλα για να χορτάσει μπας και είναι αυτό και ξυπνάει αλλά παρ’ ολίγο να το κάνει εμετό και το σταμάτησα επιτόπου. Το θέμα είναι ότι ακόμα την έχουμε δίπλα μας. Τι θα γίνει όταν πάει στο δωμάτιο της; Δεν θα κοιμάμαι καθόλου; Διότι εντάξει η πιπίλα να πέφτει, αλλά γυρίζει ανάποδα και κουνιέται στα τέσσερα μπρος πίσω! Και τη γυρίζω, και ξανά το ίδιο και μετά την ταίζω και κοιμάται για 3 ώρες και μετά το ίδιο!Σας παρακαλώ βοηθήστε με!”

Απάντηση
Όπως περιγράφετε, το παιδί κοιμάται αρκετά. Από τις 9.30 μέχρι τις 5 είναι αρκετές ώρες και μπορεί μετά να ξυπνάει και να θέλει να φάει. Ένας τρόπος για να αποφύγετε το βραδινό ξύπνημα είναι να του δίνετε να τρώει λίγο πιο αργά το βραδινό, δηλαδή γύρω στις 10.30, οπότε θα πάτε έτσι μέχρι τις 6 το πρωί, που είναι ένας λογικός χρόνος. Επίσης, στην ηλικία που είναι το μωρό σας θα πρέπει να έχει ξεκινήσει να τρώει και άλλες τροφές, δηλαδή κρέας και χόρτα, οπότε αυτό θα το χορταίνει περισσότερο και θα έχει λιγότερη ανάγκη να ξυπνάει και να τρώει.

Read More

And More