Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Κάθε εβδομάδα ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι που γεννήθηκε 2150 γραμμάρια την 38η εβδομάδα. Σήμερα είναι 20 μηνών, είναι 86 εκ.και 12.5 κιλά. Το πρωί και το βράδυ πίνει 210 γραμ. γάλα, φρουτόκρεμα 180 γραμ., φαί 180 γραμ. (τα ζυγίζω κάθε μέρα) και ένα γιαουρτάκι advance. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο από τα παραπάνω (κιλά, διατροφή κτλ)”.

Απάντηση
Το μωρό σας αν και γεννήθηκε με χαμηλό βάρος, σήμερα έχει το βάρος που θα θέλαμε να είχε ένα παιδί 2 χρονών. Το ύψος του επίσης είναι πάρα πολύ καλό άρα βάσει αυτών των οποίων τρώει η ανάπτυξή του είναι πάρα πολύ καλή.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 19 μηνών και προχθές η παιδίατρός μας κατέβασε το πετσάκι από το πουλάκι μας. Μάς είπε να το κατεβάζουμε από δω και πέρα κάθε μέρα για 10 μέρες elecon και μετά κάθε μέρα. Έχω άκουσει όμως από άλλους παιδιάτρους ότι δεν κάνει να πειράζουμε το πετσάκι. Εσείς τι λέτε;”

Απάντηση
Γενικά όταν τα αγοράκια έχουν μία φίμωση, αυτήν που ονομάζουμε φυσιολογική, μέχρι 2 χρονών το ανοίγουμε ελάχιστα μόνο για να το καθαρίσουμε. Μετά τα δύο χρόνια κάνουμε αυτό που λέμε αποκόλληση των συμφύσεων.Πολλές φορές όμως και πριν τα δύο χρόνια εάν είναι εύκολο ή εάν έχει μαζέψει αρκετό σμήγμα η περιοχή τότε ο παιδίατρος επεμβαίνει και πιο νωρίς από τα 2 χρόνια. Πιθανόν να είστε σε αυτήν την περίπτωση. Καλό είναι από δω και πέρα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα να ανοίγετε το πουλάκι του εφόσον έχει γίνει η αποκόλληση των συμφύσεων από την παιδίατρό σας, να το σαπουνίζετε και να το ξεπλένετε προκειμένου να διατηρείτε καθαρή την περιοχή.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη σάς ευχαριστώ για την πολύτιμη βοηθειά σας μέσω της στήλης! Έχω μια κορούλα 4,5 μηνών και εδώ και 2 εβδομάδες μουγκρίζει και τσιρίζει. Ενώ είναι πολύ ήρεμη ως μωρό, τσιρίζει ή μουγκρίζει από χαρά, από πείνα, περιέργεια, από τα πάντα και για τα πάντα! Κάποιες φορές φοβάμαι πως θα πονέσει ο λαιμός της! Είναι φυσιολογικό; Πώς πρέπει να το χειριστώ; Μέχρι τώρα της λέω πολύ ήρεμα “τι ωραία φωνή!” και γελάω. Κάνω λάθος; “

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, απ’ ό,τι φαίνεται έχετε ένα μωράκι πολύ ζωηρό και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Το να εκδηλώνει τη χαρά της και τις άλλες της επιθυμίες με φωνή δεν είναι κάτι παθολογικό. Απλώς εσείς θα πρέπει να είστε όπως ακριβώς κάνετε, φυσιολογική, ήρεμη και διακριτική, προκειμένου αυτό να μη γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και βραχνιάζει ο λαιμός της.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 13 μηνών. Περπατάει από 12 μηνών, είναι δραστήριος, γελάει πολύ μόνο με τους πολύ δικούς του ανθρώπους και το πρόβλημα είναι ότι κλαίει πολύ όταν ακούει δυνατές φωνές από παιδάκια, δεν παίζει με άλλα παιδάκια, δεν είναι πολύ κοινωνικός έξω από το σπίτι και ζηλεύει πολύ. Οι λεξούλες που λέει είναι μαμά, μπαμπά και στην προσπάθεια για το παππού και διάφορες κραυγές χαράς. Τι πρέπει να κάνω γιατρέ; Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από αυτό που περιγράφετε φαίνεται ότι το παιδί σας είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είναι ένα κοινωνικό παιδάκι και βέβαια όλα τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν την ίδια συμπεριφορά. Το ότι το ενοχλούν οι πολύ δυνατές φωνές αυτό δε σημαίνει ότι είναι πρόβλημα. Θα ανησυχήσετε μόνο εάν το παιδί δεν επικοινωνεί με τα μάτια μαζί σας, δηλαδή αποφεύγει να σας κοιτάξει στα μάτια. Επίσης εάν ξεκινήσετε να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό θα δείτε τη συμπεριφορά του παιδιού σας θα βελτιωθεί καθώς θα αναγκαστεί να επικοινωνήσει με τα παιδιά της ηλικίας του και να κοινωνικοποιηθεί.

Ερώτηση
“Εχω ένα αγοράκι 40 ημερών. Από την μέρα που γεννήθηκε η μύτη του είναι μπουκωμένη με αποτέλεσμα να νιώθει ενόχληση. Ο γιατρός του μας είπε ότι είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλά μωράκια και ότι θα φύγει με τον καιρό”.

Απάντηση
Πράγματι τα μωράκια πολλές φορές ρουθουνίζουν καθώς τα περισσότερα έχουν μία μικρή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος με αποτέλεσμα να “φρακάρουν” οι βλέννες που φυσιολογικά υπάρχουν μέσα στη μυτούλα. Η μύτη των μωρών δεν πρέπει να είναι στεγνή διότι έτσι μπαίνουν πολλά μικρόβια. Στο βαθμό λοιπόν που το κάνει το παιδί σας χρησιμοποιήστε πολλές φορές φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό σε μορφή σπρέυ προκειμένου να μη γεμίσουν τα ρουθούνια του πολλές μύξες και περάσει κάποιο μικρόβιο πίσω στα αυτιά και κάνει κάποια ωτίτιδα.

Ερώτηση
“Το 9 μηνών αγοράκι μου κάνει συχνά υψηλό πυρετό 40 για μια ημέρα και μετά του πέφτει”.

Απάντηση
Στην ηλικία που είναι το μωρό σας μπορεί να περνάει κάποιες ιώσεις που αντιμετωπίζει πολύ καλά ο οργανισμός του και γι’ αυτό κάνει μόνο μία μέρα πυρετό. Επίσης μπορεί να υπάρχει κάποια ουρολοίμωξη η οποία υποβόσκει και κάθε τόσο δημιουργεί αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας. Οπωσδήποτε θα πρέπει να κάνετε μία γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια για να βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι δεν έχετε ουρολοίμωξη.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 13 μηνών και θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να φάει σε αυτή την ηλικία από το φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια λόγω του αλατιού που έχει το φαγητό”.

Απάντηση
Φυσικά σε αυτή την ηλικία ξεκινάμε να δίνουμε στα μωρά ό,τι τρώει όλη η οικογένεια. Όμως πρέπει να είναι μαγειρεμένο με υγιεινό τρόπο. Για παράδειγμα δεν πρέπει να έχει το φαγητό αλάτι και πιπέρι. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε άλλα μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρύφαλο, σκόρδο, κρεμμύδι κλπ. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μαγειρεύετε το φαγητό όλης της οικογένειας χωρίς αλάτι και όποιος θέλει μετά να το προσθέτει στο πιάτο του.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 22 μηνών. Όταν πάμε στη θάλασσα κοκκινίζουν και δακρύζουν τα ματάκια του και αυτό διαρκεί το πολύ μερικές ώρες, σπάνια ως την άλλη μέρα. Τι μπορεί να είναι;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα το πιθανότερο από όλα είναι ευαισθησία και ερεθισμός του μωρού σας από τον ήλιο, τη σκόνη, τον αέρα και τη θάλασσα. Πιστεύω ότι το καλύτερο από όλα είναι μετά το μπάνιο να του κάνετε ένα ξέβγαλμα με καθαρό νερό όπως επίσης να του φοράτε και γυαλιά ηλίου.

Ερώτηση
“Θα ήθελα την αποψή σας. Έχω ένα μωράκι 3,5 μηνών και έχει ένα βηχαλάκι εδώ και μία εβδομάδα, το πήγα στον παιδίατρο και μου είπε οτι δεν έχει ακροαστικά! Μου έδωσε ένα σιρόπι όμως, το mucothiol για 3 μέρες και αν δεν του περάσει να του δώσω αντιβίωση amoxil 3ml ανα 8ωρο. Του ξεκίνησα το σιροπάκι αλλα φοβάμαι επειδή είναι μικρούλης! Τι να κάνω;”

Απάντηση
Το σιροπάκι που σας έδωσε ο παιδίατρός σας είναι πάρα πολύ ελαφρύ και ακίνδυνο και μπορείτε να το δώσετε για μερικές μέρες. Αν όμως συνεχίζει να βήχει και να έχει περισσότερα φλέμματα καλό είναι να το ακούσει και πάλι ο παιδίατρος γιατί μπορεί να έχει αλλάξει η εικόνα του και να χρειαστούν άλλα φάρμακα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Έχω ένα αγοράκι 3 χρονών, ύψος 96 πόντους και βάρος 14 κιλά. Είναι καλές οι αναλογίες που έχει; Είναι δύσκολος στο φαγητό. Γεννήθηκε 38η εβδομάδα, 51 πόντους, και 3.100 κιλά”.

Απάντηση
Σε γενικές γραμμές τα σωματομετρικά στοιχεία του μωρού σας είναι ικανοποιητικά. Δεν είναι ένα παιδί εξαιρετικά παχύ αλλά δεν είναι και αδύνατο. Νομίζω ότι είναι το καλύτερο απ’ όλα.

Read More

And More