Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Κάθε βδομάδα, ο παιδίατρος Δρ. Σπυρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των γονιών για τα παιδιά και την υγεία τους!

Ερώτηση
“Μπορώ σας παρακαλώ να σάς ρωτήσω, επιτρέπεται να εμβολιάσουμε το παιδί με το εμβόλιο της ερυθράς όταν η μητέρα είναι εγκυμονούσα 2,5 μηνών;”

Απάντηση
Αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να εμβολιαστεί ένα παιδί θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός. Επειδή όμως οι κατασκευαστικές εταιρείες των εμβολίων αυτών συνιστούν να μην εμβολιάζονται οι έγκυες αλλά ούτε και τα παιδιά τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, καλό θα ήταν να καθυστερήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση να εμβολιαστεί το παιδί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Εξάλλου μία καθυστέρηση μερικών μηνών δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη , έχω ένα κοριτσάκι 2,5 χρονών και έχουμε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, δηλαδή κάνουμε κακάκια κατσίκας αλλά όχι πάντα και με καθυστέρηση 4 ή 5 ημέρες. Τώρα πρόσφατα κάναμε και κλύσμα και ταλαιπωρήθηκε πολύ το μωρό, η παιδίατρος μάς έκοψε το γάλα για δυο εβδομάδες ,πίνουμε το nestle neslac και μας έδωσε και σιρόπι το duphalac για ένα μήνα. Θα ήθελα και τη δική σας γνώμη και να μου προτείνετε κάποιο γάλα και διατροφή”.

Απάντηση
Σε γενικές γραμμές, πριν φτάσουμε στα φάρμακα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας θα πρέπει να προσπαθήσουμε αρκετά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, με κατάλληλη διατροφή. Για παράδειγμα, το δικό σας παιδί θα μπορούσε να αποφύγει να τρώει μήλο, μπανάνα, καρότο, ρύζι και να εμπλουτίσετε τη διατροφή του με ακτινίδια, δαμάσκηνα, βανίλιες, κουάκερ, πορτοκαλάδες, μέλι, λάδι. Επίσης θα πρέπει να βάλε ένα πρόγραμμα ώστε κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα, να βάζετε το παιδί να κάθεται στην τουαλέτα, έστω κι αν δεν έχει ανάγκη να αφοδεύσει. Με αυτό τον τρόπο συνηθίζει σιγά σιγά το εντεράκι του να λειτουργεί.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα την βοήθεια σας! Έχω μια κόρη 5,5 χρονών και ειναι 30 κιλά και ύψος 1,20. Έχουμε ξεφυγει κατά πολύ σε βάρος, προσπαθώ να μαγειρεύω φαγητά που δεν παχαίνουν και δεν της δίνω να τρώει ό,τι θέλει! Είναι πολύ λιχούδα και όποιος τρώει θέλει κι εκείνη! Θα μπορούσατε να με συμβουλέψετε τι πρέπει να κάνω; Τι κάνω λάθος;”

Απάντηση
Τα σωματομετρικά του παιδιού σας πραγματικά βρίσκονται στην ανώτερη κλίμακα. Θέλει προσοχή. Καταρχήν θα πρέπει να κάνετε έναν πλήρη ενδοκρινολογικό έλεγχο για να δείτε μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις ορμόνες του παιδιού, όπως θυρεοειδή, σακχαρώδη διαβήτη, χοληστερίνη κ.λπ. Δεύτερον, εφόσον από μόνη σας δεν έχετε καταφέρει με τη διατροφή να πετύχετε το επιθυμητό καλό θα ήταν ένας παιδοδιατροφολόγος να σάς κάνει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε με αυτόν τον τρόπο να είστε σίγουρη ότι από δω και πέρα το παιδί σας τουλάχιστον δεν θα πάρει άλλο βάρος, διότι όπως ξέρετε στις μικρές ηλικίες είναι και επικίνδυνο να κάνουμε αυστηρές δίαιτες.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζανη, έχω μια κόρη 5 χρονών η οποία είναι πολύ επιρρεπής στον εμετό. Οταν κάτι δεν της αρέσει ή φάει παραπάνω κάνει εμετό .Επίσης όταν είμαστε εκτός σπιτιού αποφεύγει να τρώει γιατί μάλλον αγχώνεται μήπως κάνει εμετό. Γενικά είναι δύσκολη με τα φαγητά. Τι μπορώ να κάνω για να ξεπεράσει τη φοβία αυτή και να τρώει και να δοκιμάζει απ’ όλα; Η αναπτυξή της είναι καλή αλλά με πολλή υπομονή και επιμονή από μέρους μου.”

Απάντηση
Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα των παιδιών είναι καθαρά ψυχολογικό. Δηλαδή κάποια στιγμή έκανε εμετό, αισθάνθηκε άσχημα και από κει και πέρα φοβάται. Επίσης πολλές φορές τα παιδιά σε αυτή την ηλικία χρησιμοποιούν τον εμετό για να προκαλέσουν την προσοχή των γονιών τους. Θα πρέπει λοιπόν γύρω από αυτό να επικεντρώσετε την προσοχή σας, να ανακαλύψετε πόσο το παιδί χρησιμοποιεί και χειρίζεται τον εμετό για να προκαλέσει την προσοχή σας και σιγά σιγά με κατάλληλους χειρισμούς να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα. Πολύ πιθανόν να χρειαστεί σε αυτή την περίπτωση και κάποιοςπαιδοψυχολόγος για να σας δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες.

Ερώτηση
“ Έχω ένα γιο 2 εβδομάδων. Γεννήθηκε με βραχύ χαλινό γλώσσας. Η παιδίατρος στο μαιευτήριο μάς είπε να απευθυνθούμε σε παιδοχειρουργό πριν τους 6 μήνες, ώστε να διορθώσει το πρόβλημα, χωρίς να χρειαστεί αναισθησία. Ο παιδίατρος που τον παρακολουθεί μάς είπε να περιμένουμε ως τους 6 μήνες για να σταθεροποιηθεί, γιατί – αν το κάνουμε τώρα – μπορεί και να ξαναβγει. Μάς είπε, επίσης ότι και στους 6 μήνες θα γίνει με διαθερμία, χωρίς αναισθησία. Και κάτι ακόμα: μάς διαβεβαίωσε οτι ο βραχύς χαλινός δεν επηρεάζει το λόγο και τη μάσηση. Ποια η γνώμη σας; Πότε να απευθυνθούμε σε γιατρό; Συγγνώμη για τη μακροσκελή ερώτηση, αλλά έχουμε αγχωθεί πολύ.”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αυτό είναι ένα μικρό προβληματάκι που το συναντούμε πάρα πολύ συχνά στα παιδάκια. Γενικά όλοι οι άνθρωποι έχουμε χαλινό γλώσσας που ουσιαστικά στηρίζει την κίνηση της γλώσσας μας. Στη δική σας περίπτωση, επειδή το μωράκι έχει αυτό το χαλινό λίγο πιο κοντό, καλό θα ήταν να κοπεί πριν φτάσει τους 6 μήνες που θεωρούμε ένα οριακό σημείο διότι από κει και πέρα το παιδί βγάζει δόντια και αρχίζει να γίνεται το πράγμα λίγο πιο δύσκολο. Ο χαλινός της γλώσσας κόβεται πάρα πολύ εύκολα σε αυτή την ηλικία, δε χρειάζεται ούτε νάρκωση, ούτε μπαίνει κάποιο ράμμα. Συνήθως ο παιδοχειρουργός βάζει μία αλοιφούλα που αναισθητοποιεί τοπικά την περιοχή, κόβεται μέσα σε δευτερόλεπτα και δεν εμποδίζει καθόλου μετά το παιδί για να φάει. Η γνώμη μου είναι να το κάνετε πριν κλείσει τους 6 μήνες και οπωσδήποτε όσο πιο νωρίς το κάνετε τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγείτε από αυτό το άγχος.

Ερώτηση
“Μπορεί η θερμοκρασία του παιδιού το καλοκαίρι να είναι πιο πάνω από το φυσιολογικό;”

Απάντηση
Πράγματι καμιά φορά το καλοκαίρι, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν μερικά δέκατα παραπάνω θερμοκρασία από το φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα παιδί ακόμα και όταν κλαίει ή έχει έντονη δραστηριότητα ή γελάει ή τρώει ή μετά από αφόδευση. Καλό είναι να παρακολουθήσετε για κάποιες μέρες τη θερμοκρασία του παιδιού ώστε να διαπιστώσετε ότι πράγματι πρόκειται για κάτι περαστικό.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 21 μηνών που λέει καθαρά πάνω από 50 λέξεις και ό,τι άλλο ακούει το επαναλαμβάνει όπως μπορεί. Γενικά η ανάπτυξή του είναι καλή. Έχουμε όμως κάποια προβλήματα. Πρώτον, στην επαφή του με τα άλλα παιδάκια, κυριώς τα αγόρια που φωνάζουν δυνατά, τα φοβάται. Υπάρχουν βέβαια και άλλα, πιο ήσυχα εδώ στη γειτονιά με τα οποία παίζει. Εγώ τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω να το ξεπεράσει; Και το δεύτερο πρόβλημά μου είναι ότι είναι κολλημένος πάνω μου. Τι να κάνω για να γίνει πιο ανεξάρτητος; Γεννήθηκε 40 εβδομάδων, 4150 κιλά”.

Απάντηση
Απ’ ό,τι φαίνεται το μωράκι σας για να λέει τόσες λέξεις σε αυτή την ηλικία είναι αρκετά ανεπτυγμένο όσον αφορά την πνευματική του εξέλιξη. Κατά συνέπεια θα περιμέναμε αυτό το οποίο συμβαίνει, δηλαδή να είναι ένα παιδί αρκετά εγκεφαλικό και να ενοχλείται από τις δυσάρεστες φωνές που προκαλούν τα άλλα παιδιά. Το γεγονός ότι είναι προσκολλημένο επάνω σας, δεν είναι κακό, φαίνεται ότι του έχετε δείξει πολλή αγάπη και ήσασταν πολύ κοντά στο παιδί σας σε αυτήν την ηλικία. Σιγά σιγά θα μπορείτε να κάνετε μία αποτοξίνωση δηλαδή να κόψετε σιγά σιγά τον “ομφάλιο λώρο” εφόσον το παιδί αρχίζει να συναναστρέφεται και άλλα παιδάκια. Πιθανόν όταν θα πάει και στον παιδικό σταθμό θα είναι ακόμα πιο εύκολο να συμβεί αυτό.

Ερώτηση
“Τι μπορώ να δώσω στην 4 ετών κόρη μου για τη ναυτία στο αυτοκίνητο;”

Απάντηση
Δυστυχώς αποφεύγουμε να δίνουμε στα παιδιά τα συνηθισμένα φάρμακα που υπάρχουν στα φαρμακεία για τον ίλιγγο, διότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον εγκέφαλο των παιδιών. Καλό θα ήταν να ταξιδεύετε τις ώρες που το παιδί θα κοιμόταν και να έχει και γεμάτο το στομάχι του προκειμένου να μην αισθάνεται αυτή τη ναυτία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα ήταν καλό να κάνετε αρκετές στάσεις ώστε το παιδί να ξεκουράζεται. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία στο ταξίδι.


Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω μια κόρη 2 ετών με δυσκοιλιότητα. Αρνείται να φάει φρούτα και λαχανικά, κυρίως αυτά που ξέρω πως θα τη βοηθήσουν να ενεργηθεί άμεσα, με αποτέλεσμα κάθε 2 με 3 μέρες να έχουμε πρόβλημα στο σπίτι. Πονάει υπερβολικά και όταν κάνει τα κακά της είναι πολύ σκληρά. Της δίνω πρεβιοτικά της Biogaia και της βάζω λίγη κρέμα proctocinalar όταν πονάει πολύ. Φυσικά και τα δύο μού τα σύστησε η παιδίατρος που την παρακολουθεί. Γνωρίζω πως πρέπει να τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς και τι πρέπει να αποφεύγω να της δίνω. Πώς μπορώ όμως να την κάνω να τα δει με άλλο “μάτι”; “

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, απ’ ο,τι φαίνεται έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος πλέον με το παιδί σου καθώς το παιδί έχει συνδυάσει τα κακά με πόνο οπότε αποφεύγει να αφοδεύσει με αποτέλεσμα να γίνονται τελικά σκληρά και να πονάει ακόμα περισσότερο. Η μόνη λύση είναι πραγματικά να καταφέρετε να δώσετε να φάει στο παιδί αυτά που πρέπει με διάφορους τρόπους όπως για παράδειγμα ακτινίδια, δαμάσκηνα, βανίλιες, κουάκερ, μέλι, λάδι που μπορείτε να τα συνδυάσετε με πολλές τροφές και με φαντασία προκειμένου να φάει το παιδάκι. Επίσης κάποια στιγμή μπορείτε να χορηγήσετε ένα ειδικό λαδάκι που το παίρνει από το στόμα και κάνει τα κακά πιο μαλακά. Με αυτό τον τρόπο εάν καταφέρει 3-4 φορές να κάνει κακά της χωρίς να πονέσει, μπορεί να ξεφύγει από αυτόν τον φόβο και να αρχίσει να λειτουργεί το εντεράκι της πιο αποτελεσματικά.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα γιο 19 μηνών και το τελευταίο διάστημα συνεχώς φωνάζει και μάς έχει πάρει τ’ αυτιά! Όσο και να τού λέμε να κάνει πιο σιγά (γιατί μάς έχει φέρει και σε δύσκολη θέση με τους γειτόνους), συνεχίζει και το κάνει. Γιατί το κάνει αυτό; Είναι φάση που περνάει;”

Απάντηση
Εφόσον όλη η άλλη συμπεριφορά του μωρού σας είναι φυσιολογική φαίνεται ότι το μωρό με αυτόν τον τρόπο προκαλεί την προσοχή σας και το έχει κάνει παιχνίδι. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν για μερικές μέρες να αγνοήσετε αυτό που κάνει, να μη δείξετε ότι σας ενοχλεί ή ότι δίνετε σημασία στις φωνές του και με αυτόν τον τρόπο εφόσον δει ότι δεν πετυχαίνει το σκοπό του από μόνο του θα σταματήσει να φωνάζει και φυσικά θα ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Read More

And More