Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Μέσα σε τρεις μήνες ο γιος μου είχε δυο κατάγματα: χλωρού ξύλου και κνήμης. Μπορεί να ευθύνεται κάτι αλλο πέρα απο τη βίαια πτώση; Ο μικρός ειναι 5 χρόνων! Ευχαριστώ!”

Απάντηση
Εάν το παιδί σας μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα που να έχει υποψιάσει τον παιδίατρό σας για έλλειψη ασβεστίου, βιταμινών κλπ τότε θα υποθέσουμε ότι ήταν τυχαία τα κατάγματα λόγω της πτώσης του.


Ερώτηση
“Γεια σας Δρ. Μαζάνη. Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση: έχω ένα μωρό 3 μηνών και έχει βγάλει κάποια άσπρα σπυράκια στα χείλη. Τι πρέπει να κάνω;”

Απάντηση
Συνήθως τα δερματικά εξανθήματα πρέπει να τα βλέπουμε για να μπορούμε να κάνουμε σωστή διάγνωση. Το πιθανότερο απ’ όλα είναι ότι αυτές οι φουσκαλίτσες οφείλονται στο πιπίλισμα που κάνει το παιδί την ώρα που τρώει, είτε από το μπιμπερό είτε από το στήθος της μαμάς του. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, είναι κάτι αθώο και φεύγει σιγά-σιγά μόνο του.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 1,5 χρονών. Είναι 11 κιλά και έχει ύψος 85 εκατ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τρώει καθόλου φαγητό παρά μόνο γάλα εδώ και αρκετούς μήνες. Προσπαθώ καθημερινά με διάφορα φαγητά και διάφορους τρόπους αλλά αρνείται να δοκιμάσει. Δεν ξέρω τι να κάνω! Οπότε καταλήγουμε μετά από αρκετές ώρες στο γάλα. Η ανάπτυξή του μού φαίνεται στάσιμη. Θεωρείτε πως τα κιλά και το ύψος του είναι καλά για την ηλικία του; Είναι κοντός; Να προσθέσω πως τώρα τελευταία έχει κόψει και τις κρέμες και τα φρούτα και αν φάει κάτι από αυτά είναι ύστερα από αρκετή πίεση. Τι θα μου προτείνατε να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Απ’ ό,τι φαίνεται, βάσει των σωματομετρικών στοιχείων που δίνετε, το μωρό σας δεν είναι αδύνατο ούτε κοντό. Αυτό μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελικά το παιδί τρέφεται έστω κι αν δεν τρώει αυτά που θα θέλαμε για να έχει μία σωστή διατροφή. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να μειώσετε όσο γίνεται περισσότερο το γάλα που προτιμάει, ώστε αφού πεινάσει να αναγκαστεί να φάει και άλλες τροφές. Κάντε το χωρίς να υποψιαστεί το παιδί ότι με αυτό τον τρόπο το τιμωρείτε, διότι θα αντιδράσει ακόμα περισσότερο. Πάντως αργά ή γρήγορα θα φάει και τις υπόλοιπες τροφές.

Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας. Ευχαριστούμε για τα πολύ ωραία άρθρα σας. Μήπως μπορείτε να μας γράψετε ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο για νήπια 25 μηνών; Και επίσης πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται σε αυτή την ηλικία;”

Απάντηση
Καταρχήν σε αυτή την ηλικία τα μωρά εάν κοιμούνται 8 ώρες το 24ωρο είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Στην ερώτηση για το διαιτολόγιο, σε αυτή την ηλικία το μωρό πίνει γάλα πρωί και βράδυ, περίπου 250 ml τη φορά, γύρω στις 10 με 11 δεκατιανό με φρούτα συν το αυγό την ημέρα που το έχετε προγραμματίσει. 1.30 με 2 πρέπει να φάει το κρέας με τα χορταρικά, το απόγευμα υπάρχει εναλλακτική λύση με γάλα, γιαούρτι, κρέμα, τοστ, ρυχόγαλο, σκέτη χορτόσουπα, τραχανά, χυλοπίτες κ.λπ. Και το βράδυ πριν κοιμηθεί ξανά το γάλα του.

Ερώτηση
“Πριν από μια εβδομάδα, ο 3,5 ετών γιος μου πέρασε μια ίωση με εμετούς. Εδώ και 2 ημέρες και ενώ πια είναι εντελώς καλά, τα κακά του είναι κίτρινα. Έχω φοβηθεί μήπως πρόκειται για ηπατίτιδα. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Συνήθως τα κακά των μωρών είναι κίτρινα ή καφέ σκούρα. Επίσης επηρεάζονται πάρα πολύ από αυτό που τρώνε. Η ηπατίτιδα είναι μία αρρώστεια που εμφανίζεται με πυρετό, με διαρροϊκές κενώσεις και με πολύ άσχημο χρώμα. Δεν πιστεύω ότι το μωρό σας έχει ηπατίτιδα.

Ερώτηση
“Το παιδάκι μου είναι 26 μηνών. Πριν 7 ημέρες παρουσίασε πυρετό για 2 ημέρες και διάρροια. Ο γιατρός διέγνωσε οξεία γαστρεντερίτιδα. Ο πυρετός σταμάτησε αλλά η διάρροια συνεχίστηκε και εμφάνισε λίγο αίμα, σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Τα κακά του τώρα είναι σαν παχύρευστη κρέμα. Σε πόσες μέρες θα γίνει εντελώς καλά και τι πρέπει να τρώει;”

Απάντηση
Όταν ένα μικρό παιδί κάνει διάρροιες, ο βλενογόννος του εντέρου καταστρέφεται και μέχρι να αποκατασταθεί χρειάζεται πολλές μέρες, ακόμα και 10-15. Στο διάστημα αυτό, προσέχουμε τη διατροφή του, αποφεύγουμε τα όξινα και τα βαριά μαγειρέματα μέχρι να αποκατασταθεί ο βλενογόννος. Αν όμως εξακολουθείτε να βλέπετε μέσα στα κακά του αίμα, τότε θα πρέπει να γίνει μία ειδική εξέταση που λέγεται “Μάγιερ κοπράνων” προκειμένου να διαπιστωθεί αν πραγματικά αυτό είναι αίμα ή είναι βλενογόννος του εντέρου. Σε περίπτωση που είναι αίμα τότε θα πρέπει να γίνει εξέταση για να δείτε αν είναι μικροβιολογικής αιτιολογίας στο εντεράκι του ή έχει κάποια ουρολοίμωξη και ανάλογα να αντιμετωπιστεί.

Ερώτηση
“Θα ήθελα την πολύτιμη βοήθειά σας σ’ έναν προβληματισμό που έχω! Έχω ένα κοριτσάκι μόλις 6μιση μηνών, το θηλάζω αποκλειστικά και το απολαμβάνουμε και οι δυο μας! Το πρόβλημά μου είναι οτι σε δύο μήνες, πρώτα ο Θεός, επιστρέφω στην δουλειά μου, το μωράκι μου λόγω του θηλασμού είναι κολλημένο πάνω μου, ζητά το στήθος συχνά όχι μόνο για φαγητό, δεν μπορώ να φύγω απο κοντά της, κάθεται μόνο με μένα και τον μπαμπά της. Θα πάρω μία γυναίκα για να το προσέχει αλλά δεν ξέρω κάτα πόσο θα κάθεται μαζί της. Θα την φέρω σε επαφή πριν φύγω στην δουλειά, αλλά δεν ξέρω αν αρκεί μόνο αυτό. Σας παρακαλώ, βοηθήστε με σε αυτό το πρόβλημα που έχω!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, μην ανησυχείς καθόλου, Η καλύτερη μέθοδος, είναι αυτό που έχεις σκεφτεί. Αρκετό καιρό πριν, η κυρία που θα προσέχει το μωρό να έρθει σπίτι και να ασχοληθεί μαζί του ώστε το παιδί να την αισθάνεται ότι είναι της οικογένειας. Εφόσον τα πάει καλά μαζί της δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και όταν εσύ θα γυρίζεις από τη δουλειά θα απολαμβάνεις πάλι το παιδί σου όπως και πρώτα.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 21 μηνών. Από 5 μηνών μου κάνει πυρετό 39,5 κάθε μήνα. Σταμάτησε για 5 μήνες και ξαναεμφανίστηκε με 40 πυρετό να κρατάει 3 μέρες συνεχόμενα κάθε μήνα. Κάναμε εξετάσεις για ουρολοίμωξη αλλά δεν είχε και το βάρος της είναι 9100 kg με ύψος 76 εκατοστά. Θέλω τη βοήθειά σας!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ένα παιδάκι μέχρι 10 χρονών δικαιολογείται να αρρωσταίνει 10 φορές το χρόνο από συνηθισμένες ιώσεις και πυρετούς, ειδικότερα εάν πηγαίνει σε παιδικό σταθμό ή έχει αδελφάκι που πηγαίνει σε παιδικό σταθμό. Στην δική σας την περίπτωση δεν ξέρω αν συμβαίνουν αυτά που σας αναφέρω, εάν όχι τότε θα πρέπει εκτός από την καλλιέργεια που κάνατε για ουρολοίμωξη που κάνατε, να γίνουν κι άλλες εξετάσεις όπως εξέταση αίματος, CRP, ταχύτητα καθίζησης, υπερηχογράφημα στην κοιλίτσα της. Ειδικότερα, η εξέταση αίματος και η μελέτη των κυττάρων του, θα μας δείξει αν έχει ψηλά λευκά ή χαμηλά για να μας προσανατολίσει τι λοίμωξη είναι και προς ποια κατεύθυνση να ακολουθήσετε τη θεραπεία.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θέλω να σας ρωτήσω το εξής: έχω δίδυμα (κορίτσι-αγόρι) 18 μηνών. Από τους 9 μήνες ειδικά η κόρη ξυπνάει κάθε βράδυ, την κοιμίζω, τη βάζω στο κρεβάτι της και ξυπνάει κλαίγοντας. Αν την πάρω στο κρεβάτι μας κοιμάται κατευθείαν. Βέβαια με τον τρόπο που κοιμάται και απλώνει αφήνει τη μαμά και τον μπαμπά της άυπνους. Εν τω μεταξύ και οι δύο έχουν γίνει πολύ της αγκαλιάς! Θα παίξουν λίγο και μετά κλαίνε να τους πάρεις αγκαλιά… και είναι και δύο… Τι μπορώ να κάνω;”

Απάντηση
Οπώς καταλαβαίνετε, τα παιδιά έχουν προσκολληθεί επάνω σας και διεκδικούν συνεχώς την παρουσία σας. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι το βράδυ να πηγαίνετε εσείς στο δωμάτιο των παιδιών και να κοιμόσαστε δίπλα τους, σε έναν καναπέ και μόλις κοιμηθούν να πηγαίνετε στο δωμάτιό σας. Όταν θα ξυπνήσει το παιδί και θα έρθει στο δωμάτιό σας, θα το πάρετε πάλι και θα το πάτε ξανά στο δωμάτιό του. Αυτό θα επαναληφθεί πολλές φορές για αρκετές νύχτες μέχρις ότου το παιδί συνειδητοποιήσει ότι όταν θα ξυπνάει θα σας βλέπει στο δωμάτιό του. Σιγά σιγά συνηθίζουν, κουράζονται και αποδέχονται αυτό που επιθυμείτε.

Ερώτηση
“Γέννησα πριν 40 ημέρες. Η μικρή ταλαιπωρείται από κολικούς παρόλο που την θηλάζω. Σκέφτομαι να πάω στο εξοχικό μας για διακοπές στην Κρήτη. Το 1ο μου παιδάκι χρειάζεται να κάνει τις διακοπές και τα μπανάκια του. Όμως 40 ημερών μωράκι μπορεί να υποβληθεί σε ένα μεγάλο ταξίδι με καράβι (7 ωρών) και να αλλάξει τόσο νωρίς περιβάλλον; Δυσκολεύομαι να το αποφασίσω!”

Απάντηση
Μη διστάζετε καθόλου! Τα μωράκια μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε μεγάλο ταξίδι και με οποιδήποτε μεταφορικό μέσο. Φανταστείτε ότι υπάρχουν πάρα πολλές μητέρες που γεννούν σε μαιευτήρια της Αθήνας και μετά παίρνουν αεροπλάνο ή καράβι και πηγαίνουν στα νησιά τους. Απλώς θα πρέπει να προσέξετε μέσα στο καράβι επειδή συνήθως η θερμοκρασία από τα air condition είναι πολύ χαμηλή να βρείτε έναν χώρο που να μην κάνει κρύο και να προστατεύσετε το παιδί σας με σκεπάσματα και ρουχαλάκια.

Read More

And More