Πίσω στην κορυφή της σελίδας
20.10.2013 | 21:32
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE λύνει τις απορίες των γονιών!

Ο παιδίατρος του TLIFE λύνει τις απορίες των γονιών!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Γεια σας! Έχω δυο αγοράκια, ο μεγάλος, για τον οποίο χρειάζομαι την συμβουλή σας, έκλεισε τα τρία του χρόνια. Μόλις πήγε δύο χρονών άρχιζε σταδιακά να κόβει το φαγητό, που πριν δεν υπήρχε πρόβλημα.. Εκείνη την περίοδο γέννησα και το άλλο μου παιδάκι, δεν ξέρω εάν παίζει ρόλο στην συμπεριφορά του. Πριν λίγο καιρό που έκλεισε τα τρία ξεκίνησα την δουλειά μου που έλειπα με άδεια, και σταμάτησε τελείως να τρώει το φαγητό του. Τρώει όλα τα άλλα, φρούτα, αυγό, κεικ, γάλα, ό,τι ετοιμάσω αλλά όχι φαί. Ξέρω ότι είναι αντίδραση αλλά φοβάμαι για την υγεία του. Πώς να το χειριστώ; Είναι ένα παιδί που δεν θέλει να πιέζεται γιατί μετά δεν τρώει τίποτα. Περιμένω απάντησή σας. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, από μόνη σου έχεις κάνει και τη διάγνωση γιατί συμπεριφέρεται έτσι το παιδί σου. Βασικά, το παιδί σου δεν είναι ανόρεκτο απλώς αποφεύγει να φάει αυτά που για σένα είναι πιο σημαντικά και φυσικά το κάνει από αντίδραση, σαν μια μικρή τιμωρία προς εσένα λόγω της άφιξης του μικρού παιδιού και την  έναρξη της εργασίας σου. Αυτά που τρώει είναι πιο εύκολα ενώ η στερεά τροφή θέλει λίγο περισσότερο μάσημα. Οπωσδήποτε, μην ανησυχείς διότι το παιδί σου, όπως και να έχει, τρώει. Θα πρέπει σε πρώτη να δείξεις ότι δεν σε νοιάζει τόσο πολύ που δεν τρώει τα υπόλοιπα, να αδιαφορήσεις δηλαδή, με αποτέλεσμα να φύγει από το μυαλό του αυτή η αντίδραση και εφόσον πειστεί ότι για σένα είναι όλα τα ίδια κάποια στιγμή θα αρχίσει να τρώει και τις υπόλοιπες τροφές.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2,5 χρονών και ένα μωράκι 2 μηνών. Του μεγάλου τρέχει η μυτούλα του και φοβάμαι μήπως κολλήσει τον μικρό. Ο γιατρός μού συνέστησε σταγονίτσες στη μύτη του από otrivin παιδικό και fucidin eye μαζί, ανακατεμένα για τρεις μέρες το πολύ. Δεν το είχα ξανακούσει, είναι αποτελεσματικό; Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις γιατί ξέρω πώς το otrivin καταστρέψει το βλεννογόνο και η fucidin έχει αντιβίωση και θα ήθελα να την αποφύγω, φοβάμαι όμως ότι αν ξεκινήσω με ήπια μέσα, καθαρισμό δηλαδή με ορό και rinofree δεν θα προλάβω και θα κολλήσει και ο μικρός. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Το διάλυμα που έχει προτείνει ο γιατρός σας συνηθίζεται να το χρησιμοποιούμε αλλά για λίγες μέρες, δηλαδή το πολύ 3-4 μέρες. Με αυτή την μικρή χρήση δεν κάνει κακό ούτε το ένα συστατικό ούτε το άλλο που περιέχεται μέσα στο διάλυμα. Φυσικά, ο πιο ανώδυνος τρόπος είναι να βάζετε πολλές φορές την ημέρα φυσιολογικό ορό ή τα ειδικά σπρέι που περιέχουν θαλασσινό νερό ώστε να αποσυμφορίζετε τη μύτη, για να μη φτάσει κάποιο μικρόβιο μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας προς το αυτάκι του και του κάνει ωτίτιδα ή να μην κατέβει κάτω, προς τους βρόγχους και του κάνει βρογχίτιδα. Αυτός είναι ο στόχος της πρόληψης. Από κει και πέρα εάν ένα παιδί αρρωστήσει θα πρέπει ανάλογα με τα συμπτώματά του να δίνουμε και την κατάλληλη θεραπεία.

Ερώτηση
“Είμαι πατέρας ενός 3 ετών κοριτσιού αλλά χωρίσαμε με τη μαμά της εδώ και 2 χρόνια. Η μικρούλα μου είναι αντίθετη σε εμένα εδώ και 4 μήνες, δεν θέλει να έρχεται μαζί μου, η μαμά της τής βάζει λόγια στο να μην έρθει η μικρή μαζί μου το σαββατοκύριακο που τη δικαιούμαι. Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση; Μπορεί ένα τρίχρονο να έχει δικιά της γνώμη; Ευχαριστώ”

Απάντηση

Αγαπητέ φίλε, είναι ένα από τα κλασικά προβλήματα που δημιουργούνται στα ζευγάρια που χωρίζουν και έχουν μικρά παιδιά. Φυσικά και ένα τόσο μικρό παιδί δεν μπορεί να έχει άποψη και γι' αυτό είναι υπό την κηδεμονία κάποιου από τους γονείς του. Φυσικά και επηρεάζεται από το περιβάλλον του είτε αυτό είναι ο γονιός είτε παππούς και γιαγιά. Γι' αυτό σε αυτή την περίπτωση και οι παιδίατροι και οι παιδοψυχολόγοι εφιστούν πολύ την προσοχή των γονιών να έχουν έστω φαινομενικά μία καλή σχέση προκειμένου το παιδί τους να μεγαλώσει όσο γίνεται πιο φυσιολογικά, να μην έχει ψυχολογικά τραύματα γιατί τελικά τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς τους και δεν τα ενδιαφέρει καθόλου γιατί έχουν χωρίσει. Πρέπει λοιπόν για το καλό του παιδιού να βρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δύο γονείς να βλέπουν το παιδί τους και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες προκειμένου να του διατηρήσουν μία ψυχική ισορροπία και τώρα αλλά και στο μέλλον, δεδομένου ότι σε αυτή την ηλικία δημιουργούνται ψυχικά τραύματα που πλέον ακολουθούν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή,

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 18 μηνών κι έχει βγάλει μόνο 8 δόντια, 4 πάνω και 4 κάτω, τα μπροστά. Τι σημαίνει αυτό; Μου λένε ότι θα είναι πιο γερά. Ισχύει; Συμβαίνει κάτι άλλο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση

Τα δοντάκια που έχει βγάλει το μωρό σας είναι μια χαρά. Άλλα παιδάκια τα βγάζουν πιο γρήγορα και άλλα αργότερα. Ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση σημαίνει ότι θα είναι πιο γερά ή όχι. Συνολικά τα πρώτα δοντάκια είναι 20 και τα παιδιά τα βγάζουν μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων. Επομένως μην ανησυχείτε!


Ερώτηση
“Γιατρέ θα ήθελα τη βοήθειά σας άμεσα! Το κοριτσάκι μου είναι 19 μηνών. Πρόκειται για ένα παιδάκι το οποίο από 9 μηνών ξεκίνησε να μιλά και τώρα μπορούμε άνετα να κάνουμε διαλόγους. Τον τελευταίο μήνα έχει αρχίσει να αναπτύσσει διάφορες φοβίες (ήχος τηλεόρασης, μοτοσικλέτας, σκοτάδι, ζώα) που ποτέ δεν είχε και το εκφράζει συνεχώς με την έκφραση “φοβάται”. Τα βράδια κοιμόταν συνεχόμενα ενώ τώρα ξυπνά κλαίγοντας με τη φράση “φοβάται” και μόνη της προσπαθεί να καθησυχάσει τον εαυτό της στην πορεία λέγοντας “δεν φοβάται”. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω να το ξεπεράσει;

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, είναι φανερό ότι έχετε ένα παιδάκι με ιδιαίτερα αυξημένη αντίληψη και εξυπνάδα πρώτον διότι άρχισε να μιλάει πολύ νωρίς και να μπορείτε να συνεννοείστε και δεύτερον διότι από τώρα μπορεί να αντιλαμβάνεται τα πράγματα που φοβάται και να προσπαθεί κι από μόνο του να το ξεπεράσει. Σίγουρα κάτι έχει συμβεί στο περιβάλλον σας ή είδε κάποια ταινία στην τηλεόραση ή άκουσε κάποια συζήτηση στο σπίτι που έχει δημιουργήσει στο παιδί ανασφάλεια και φόβο. Φυσικά έχει παιδικό μυαλό και δεν μπορεί να επεξεργαστεί όλα τα φαινόμενα. Γι' αυτό θα πρέπει εσείς με πολλή υπομονή και αγάπη, όπως φαντάζομαι ήδη κάνετε, να της δημιουργήσετε ξανά ασφάλεια και όπως λένε "ο χρόνος είναι γιατρός". Σιγά-σιγά το παιδί θα επανέλθει στα φυσιολογικά του εκτός και αν ο λόγος για τον οποίο φοβάται εξακολουθεί να υπάρχει στο περιβάλλον που ζει.


Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4,5 χρονών με βάρος 17,5kg και ύψος 104cm. Κάναμε checkup αίματος και αλλεργιολογικό έλεγχο σε 12 βασικά αλλεργιογόνα όπου το αποτέλεσμα ήταν 2.03 στο μείγμα αλλεργιογόνων ενώ στο αιμοδιάγραμμα στη μορφολογία ερυθρών υπάρχει 1 σταυρός στην υποχρωμ. και 1 σταυρός στην μικροκυτ. με λοιπά αποτελέσματα: φερριτίνη 10.0, σίδηρο 55.0, αιμοσφαιρίνη 12.6, αιματοκρίτη 36.9, αιμοπετάλια 332000, MCV 72.2, MCH 24.7, MCHC 34,1, λευκά 6080, ερυθρά 5110000. Πιστεύετε πως πρέπει να κάνω κάποιο συμπληρωματικό έλεγχο; Ο πατέρας του είναι θετικός σε αλλεργιογόνα επίσης και έχει χαμηλό αιματοκρίτη με αιμοσφαιρίνη.”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, δεν αναφέρεις ποιο ήταν το κίνητρο για το οποίο ξεκινήσατε να κάνετε αυτές τις εξετάσεις, δηλαδή τι ψάχνετε να βρείτε. Σε γενικές γραμμές, οι αιματολογικές εξετάσεις του παιδιού είναι ικανοποιητικές. Ο σίδηρος ίσως είναι στα κατώτερα φυσιολογικά και η φεριτίνη, η οποία δείχνει ότι οι αποθήκες του σιδήρου έχουν μειωθεί αρκετά. Προς αυτή την κατεύθυνση θα έλεγα ότι θα μπορούσε το παιδί σας για λίγο χρονικό διάστημα, 1-2 μήνες, να πάρει σίδηρο από το στόμα και να τρώει περισσότερο τροφές που περιέχουν σίδηρο όπως μοσχάρι, βοδινό, στρουθοκάμηλο, αυγά και γενικά να μην τρώει τις τροφές που περιέχουν σίδηρο μαζί με γαλακτοκομικά, όπως γιαούρτι και τυρί. Όσον αφορά στα αλλεργιογόνα, μπορεί το παιδί να είναι αλλεργικό και σε άλλες ουσίες περιβάλλοντος ή και σε κάτι που τρώει. Αυτό θα παρατηρήσετε σιγά σιγά καθώς μεγαλώνει και θα αποφεύγετε αυτά που εντοπίζετε ότι του δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις.


Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι που έκλεισε τον 5ο μήνα στις 3 Σεπτεμβρίου. Ζυγίζει 7700 και είναι 65 πόντους. Γεννήθηκε 3630 και 52 πόντους. Ενώ έτρωγε 5 γεύματα από 160-180 ml εδώ και 20 μέρες πίνει τη μισή ποσότητα οπότε αναγκαστήκαμε να τού δίνουμε ανά 4 ώρες και τα γεύματα από 5 έγιναν 4. Αλλά και πάλι φαίνεται ότι δεν θέλει να πιει το γάλα του, με το ζόρι φτάνει στα 130 ml. Κάποιες μέρες πίνει όλο του το γάλα, κάποιες μέρες χάνει κάποια γεύματα επειδή δεν πεινάει καθόλου. Και ενώ κοιμόταν όλο το βράδυ μέχρι τις 6.30 τώρα ξυπνάει ανά 1 ώρα και κλαίει. Γιατρέ, τι να κάνω; Κάθε πότε να τον ταΐζω; Είναι ανησυχητικό; Πάντως δεν έχει χάσει τη ζωηράδα του και το χαμόγελό του μόνο την όρεξή του για φαγητό. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Σε αυτή την ηλικία, έτσι κι αλλιώς, όλα τα παιδιά μειώνουν τα γεύματά τους περίπου σε 4 το 24ωρο. Κατά συνέπεια εφόσον το παιδί σας τρώει λιγότερο θα κόψει κάποιο γεύμα και μετά θα φάει περισσότερο στα υπόλοιπα. Επίσης σε αυτή την περίοδο ξεκινάει η οδοντοφυΐα, με αποτέλεσμα ο πόνος και η ανησυχία στα ούλα να δημιουργούν κάποιες αντιδράσεις όσον αφορά στην όρεξή του. Μέσα σε αυτά αν προστεθεί η αγωνία η δική σας που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη από το παιδί δημιουργούν ένα μικρό φαύλο κύκλο.  Εφόσον το παιδί σας δεν έχει πυρετό και συμπεριφέρεται όπως λέτε πολύ ζωηρά σημαίνει καταρχήν ότι δεν είναι άρρωστο. Άρα σε πρώτη φάση προσπαθήστε να μη δίνετε τόση σημασία στο φαγητό και μέσα σε λίγες μέρες θα δείτε ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά του και θα τρώει αυτό το οποίο θέλει ο οργανισμός, που φαίνεται από το βάρος που παίρνει.

Ερώτηση
“Γεια σας. Έχω ένα αγόρι 26 μηνών και εδώ και 2 ημέρες έκοψε τον μεσημεριανό ύπνο. Ξυπνάει 8.30 το πρωί και κοιμάται 9 το βράδυ. Είναι φυσιολογικό να μην κοιμάται τα μεσημέρια από τόσο μικρό; Θα ήθελα τη γνώμη σας”.

Απάντηση
Εάν το παιδί σας κοιμάται από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 8.30 το πρωί θα έλεγα ότι είναι υπεραρκετό. Εμείς θέλουμε ένα παιδί σε αυτή την ηλικία να κοιμάται 8 ώρες και εφόσον την υπόλοιπη μέρα δείχνει να έχει μία φυσιολογική συμπεριφορά δεν πρέπει να ανησυχείτε καθόλου. Κατά συνέπεια, εάν το παιδί δεν θέλει να κοιμάται το μεσημέρι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφόσον συμπληρώνει τις ώρες αυτές που είπαμε.


Ερώτηση
“Γιατρέ, είμαι μια μανούλα ενός 4χρονου κοριτσιού και σε λίγες μέρες γεννάω το δεύτερο παιδάκι μου. Η κόρη μου πηγαίνει σχολείο από πέρυσι και ήταν δραματική χρονιά γεμάτη ιώσεις με βαριά συμπτώματα. Φέτος που θα ξαναπάει και θα έχω και το μωρό ανησυχώ πολύ. Η παιδίατρος μού είπε αν θέλω ας κάνω στο παιδί το εμβόλιο της γρίπης. Εσείς κρίνετε ότι αυτό το εμβόλιο θα περιορίσει το πρόβλημα των ιώσεων ή είναι μόνο για τα συμπτώματα; Ευχαριστώ!”

Απάντηση

Όσον αφορά στο εμβόλιο, καλό είναι να το κάνει διότι: 1. δεν είναι πιο βαρύ από τα άλλα εμβόλια και μόνο καλό μπορεί να φέρει, 2. καλύπτει το παιδί μόνο για τους ιούς της γρίπης και ίσως, με ερωτηματικό, κάποια "ξαδελφάκια" των ιών αυτών που κατά συνέπεια θα αρρωστήσει λιγότερο. Όσον αφορά στον παιδικό σταθμό, για την ψυχολογία του παιδιού καλύτερα να μην τον σταματήσετε γιατί μπορεί να θεωρήσει ότι αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας του καινούργιου παιδιού και να του δημιουργήσει αντίδραση. Επίσης ο παιδικός σταθμός σε αυτή την ηλικία είναι πάρα πολύ χρήσιμος για το παιδί. Εάν στην πορεία δείτε ότι ξανά φέτος αρρωσταίνει και είναι επικίνδυνο ή η αιτία να αρρωσταίνει και το μικρό, τότε θα το συζητήσετε εάν χρειαστεί να διακόψετε κάποιο χρονικό διάστημα τον παιδικό σταθμό.




Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook