Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Κάθε εβδομάδα ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντάει στις δικές σας ερωτήσεις!

Ερώτηση
“Είμαι 26 χρονών και μαμά ενός αγοριού 22 μηνών. Έχω την πολυτέλεια να μην δουλεύω και να μεγαλώνω εγώ το παιδί μας. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για το αν θα είναι καλά να στείλω το παιδί στον παιδικό σταθμό όταν γίνει 3 χρόνων. Εγώ έλεγα να το κρατήσω σπίτι αλλά η παιδίατρός μας μου είπε πως θα είναι καλύτερα για το παιδί να πάει, πως μαθαίνει να συμπεριφέρεται και εξελίσσεται πιο καλά και ότι θα μπορέσει σιγά σιγά να κάθεται και χωρίς εμένα, γιατί τώρα θέλει να είναι πάντα μαζί μου. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η αλήθεια είναι ότι εμείς οι παιδιάτροι θεωρούμε ότι η καλύτερη ηλικία για να πάει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό είναι μετά τα 3 χρόνια για τους εξής λόγους: 1. έχει αρχίσει να ελέγχει τους σφιγκτήρες του και δεν φοράει πάνα οπότε είναι καλύτερα για την καθαριότητά του, 2. έχει αναπτύξει την ομιλία του οπότε μπορεί να συνεννοηθεί με τους συνομηλίκους του και να σάς λέει τα παράπονά του σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στον παιδικό σταθμό και 3. από τα 3 χρόνια και μετά αρχίζει η λεγόμενη κοινωνικοποίηση του παιδιού.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη, θα ήθελα την συμβουλή σας για το αγοράκι μου, είναι 22 μηνών κι έχει φυσιολογική ανάπτυξη. Όπως πέφτει όμως τις περισσότερες φορές χτυπάει στα δόντια με αποτέλεσμα τα δυο μπροστινά δοντάκια τα πάνω να έχουν σπάσει στις γωνίες. Μαθαίνω ότι υπάρχει τρόπος να φτιαχτούν αλλά ο γιος μου αποκλείεται να καθίσει στον οδοντίατρο. Θα χαλάσουν αν μείνουν έτσι μέχρι να τα αλλάξει; Επίσης θέλω να ρωτήσω πόσα είναι συνολικά τα πρώτα δοντάκια που βγάζουν τα παιδάκια; Εμένα τώρα έχει 18. Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση
Η σύγχρονη παιδορθοδοντική προτείνει οποιαδήποτε βλάβη συμβαίνει στα δοντάκια των μωρών ανεξάρτητα από την ηλικία τους να τη διορθώνουμε. Υπάρχει πλέον τρόπος με ειδικά σμάλτα να αποκαθίσταται το σπάσιμο ώστε και το παιδί να μπορεί να μασήσει καλύτερα και η άρθρωσή του μπορεί πολλές φορές να επηρεαστεί από ένα σπασμένο δόντι. Σας προτείνω λοιπόν να απευθυνθείτε σε παιδοοδοντίατρο προκειμένου να αποκαταστήσετε τις βλάβες. Επίσης, τα πρώτα δοντάκια των μωρών είναι σε αριθμό 20.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα την βοήθεια σας. Έχω μια κόρη ηλικίας 5,5 χρονών με ύψος 1,23 και βάρος 21,5 κιλά και ένα γιο ηλικίας 4 χρονών με ύψος 1,15 και βάρος 20 κιλά. Πριν 10 μέρες κάναμε αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις ούρων. Τα αποτελέσματα έδειξαν αναιμία γι’ αυτό και ξεκινήσαμε θεραπεία με σίδηρο και προσεκτικότερη διατροφή με τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Η τιμή της ορμόνης TSH στον γιο μου ήταν 1.0680 μIU/mL και στην κόρη μου 1.3608 μIU/mL. Η παιδίατρος μού είπε πως επειδή η ορμόνη βρίσκεται στα κατώτατα φυσιολογικά όρια καλό θα ήταν να κάνουμε έναν υπέρηχο για προληπτικούς λόγους. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό; Πιστεύετε πως υπάρχει πιθανότητα να έχουν τα παιδιά υποθυρεοειδισμό; Στην οικογένεια κανείς δεν έχει πρόβλημα θυρεοειδή.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν η κόρη σας είναι πάρα πολύ ψηλή καθώς το ύψος της βρίσκεται πάνω από την ανώτερη θέση και το βάρος είναι αρκετά υψηλό και βρίσκεται στην 75η εκατοστιαία θέση. Όσον αφορά στο γιο σας, επίσης το ύψος του βρίσκεται πάνω από την ανώτερη θέση και το βάρος του σχεδόν στην 90η. Όσον αφορά στις εξετάσεις που αναφέρετε θα σας πρότεινα να επαναλάβετε έναν πλήρη αιμοατολογικό, ορμονολογικό έλεγχο του θυρεοειδούς μετά από 3 μήνες και μετά από αυτό εάν υπάρχει λόγος θα προβείτε στο υπερηχογράφημα θυρεοειδούς ή ενδεχομένως αν υπάρχει πρόβλημα σε σπινθηρογράφημα, εφόσον έχετε συνεννοηθεί με τον παιδίατρό σας και πιθανόν κάποιον ενδοκρινολόγο.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγόρι 9 χρονών και 5 μηνών. Εδώ και αρκετό καιρό προβληματίζομαι αρκετά για τους ρυθμούς ανάπτυξής του. Θεωρώ ότι δεν αναπτύσσεται σωστά, δηλαδή αυτή την στιγμή έχει ύψος 1.37 και 32 κιλά βάρος. Εμένα όμως μου φαίνεται λίγο το ύψος του ενώ στα κιλά παρόλο που δεν είναι πολλά το κορμάκι του είναι συμμετρικό και φαίνεται καλός. Το ύψος όμως; Τον βλέπω σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας του, όχι όλα, και υπάρχει διαφορά. Το κακό είναι ότι είμαι σε νησί και δεν υπάρχουν ειδικοί γιατροί. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από τις τιμές που δίνεις το παιδί σου βρίσκεται στην 75η εκατοστιαία θέση όσον αφορά στο ύψος του, δηλαδή πάρα πολύ καλά και το βάρος του βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση, δηλαδή στη μέση. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να έχεις καμία ανησυχία εφόσον το παιδί σου δεν παρουσιάζει άλλα συμπτώματα και να προσέχεις, όπως φυσιολογικά λέμε πάντοτε, τη διατροφή του.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών και έχω παρατηρήσει τους τελευταίους 2 μήνες πως όταν είμαστε στη διαδικασία νανουρίσματος, πριν την πάρει ο ύπνος, σφίγγεται, είναι σε υπερδιέγερση, λαχανιάζει και μερικές φορές χτυπιέται και από τα πολλά αποκοιμιέται. Αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα μία φορά τη μέρα. Κατά τα άλλα συμπεριφερόμαστε κανονικά, κοινωνικότατη, παιχνιδιάρα. Να σημειώσω ότι είμαστε στη διαδικασία που τώρα ξεκινάμε να ψιλοπερπατάμε. Ήθελα να ρωτήσω είναι φυσιολογική αυτή τη συμπεριφορά πριν τον ύπνο; Ή μήπως την ταλαιπωρεί κάτι και δεν το έχω καταλάβει;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η συμπεριφορά του παιδιού σου είναι λίγο περίεργη και καλό θα ήταν να τη βιντεοσκοπήσεις έστω με ένα κινητό και να το δείξεις στον παιδίατρό σου μήπως και μπορέσει να καταλάβει τι συμβαίνει. Εγώ υποθέτω δύο πράγματα. Λόγω της ηλικίας της το ένα είναι ότι δεν θέλει να κοιμηθεί για να μην σταματήσει το παιχνίδι της και να έχει την επικοινωνία με τη μαμά της και γι’ αυτό βρίσκεται σε υπερένταση. Η δεύτερη περίπτωση είναι να αυνανίζεται. Φορώντας πάνα, έχει εντοπίσει το σημείο ευχαρίστησης στην περιγεννητική περιοχή και σφίγγεται, καθώς τρίβεται μαζί με την πάνα, επειδή αντιλαμβάνεται αυτή την ευχαρίστηση, και αυτό το κάνει πριν κοιμηθεί.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω κάποιες απορίες: 1. Κάνει το 10 μηνών παιδί μου να έρχεται σε σωματική επαφή με συγγενικό μου πρόσωπο που έχει υποβληθεί σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο; Ακόμα κι αν περάσουν μήνες από τη θεραπεία κι εφόσον το ιώδιο βρίσκεται σε δράση στον οργανισμό του ατόμου, μήπως με την επαφή εκλύεται ραδιενέργεια έστω και ελάχιστη; 2. Μου λένε πολλοί να μη δίνω σαρδέλα στο παιδί γιατί έχει πολλά λιπαρά. Ποια είναι η άποψή σας; 3. Μπορώ να δώσω στο παιδί βούτυρα ξηρών καρπών μιας και είναι πολύ θρεπτικά; 4. Πλέον δεν τρώει τόσα φρούτα όσα έτρωγε όταν τα πολτοποιούσα. Τι μπορώ να κάνω γι’αυτό; 5. Από ποια ηλικία μπορώ να δώσω στο παιδί πλήρες πρωινό, δηλαδή ψωμάκι με βούτυρο, μαρμελάδα (με σιρόπι αγαύης κι όχι ζάχαρη). Αλάτι και ζάχαρη πότε μπορώ να του δώσω; Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη απαντούμε ξεχωριστά στην κάθε ερώτησή σου.
1.Την απάντηση θα την πάρεις από τους γιατρούς που έχουν χορηγήσει το ραδιενεργό ιώδιο στο συγγενικό σου πρόσωπο δεδομένου ότι αυτοί ξέρουν το είδος του φαρμάκου και την ποσότητά του ώστε με ασφάλεια να σου πουν αν μπορεί το παιδί σου ή και υπολοιποι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω να έρχονται σε επαφή μαζί του και μέχρι πότε.
2.Η σαρδέλα είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο ψάρι για το παιδί καθώς περιέχει ωμέγα λιπαρά τα οποία είναι πολύτιμα. Μαζί με τη σαρδέλα, τα καλύτερα ψάρια είναι ο σολωμός, ο κολιός, το σκουμπρί και ο τόνος. Τα ωμέγα λιπαρά συμβάλλουν στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου σε αυτή την ηλικία που βρίσκεται το παιδί σου και ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα.
3.Βεβαίως το βούτυρο ξηρών καρπών και ειδικά το γνωστό φυστικοβούτυρο είναι και αυτό πολύτιμο και μπορεί να μπει στη διατροφή του παιδιού σου αλλά φυσικά σε μικρές ποσότητες.
4.Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πολτοποιείς ακόμα και τώρα και σε μεγαλύτερη ηλικία τα φρούτα προκειμένου να τα φάει το παιδί. Πάντως να ξέρεις ότι 3 φρούτα την ημέρα είναι υπεραρκετά.
5. Μετά το χρόνο μπορεί το παιδί να τρώει και άλλα πράγματα εκτός από το γάλα του όπως αυτά που αναφέρεις συν δημητριακά, τυρί, ψωμί, παξιμάδι, κ.λπ. Όσον αφορά στο αλάτι και στη ζάχαρη, θα σου πρότεινα να μην τα δοκιμάσει ποτέ στη ζωή του και να φτιάχνει τις γεύσεις ισοδύναμα όπως μπαχαρικά, λεμόνι και μέλι για γλυκαντικό.

Ερώτηση
“Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω ένα βρέφος 6 μηνών το οποίο και θηλάζω. Τον τελευταίο μήνα παρατήρησα πως κάποιες φορές, έχω μετρήσει 4 έως τώρα, για κάποια δευτερόλεπτα τρέμει το κεφάλι του ενώ βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου πάνω στο στήθος. Έχω ανησυχήσει πολύ”.

Απάντηση
Επειδή περιγράφετε το περιστατικό την ώρα που το παιδί είναι πάνω στο στήθος σας, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη η παρατήρησή σας δεδομένου ότι δεν είναι μία απόλυτα φυσιολογική στάση του μωρού. Μπορεί δηλαδή να κινείται το παιδί εξαιτίας του χτύπου της καρδιάς σας που ακούει ή της αναπνοής σας. Βάλτε το μωρό σας να κοιμάται φυσιολογικά στο κρεβάτι του και παρατηρήστε το. Εάν συμβεί κάτι περίεργο θα μπορούσατε να το καταγράψετε σε ένα βίντεο προκειμένου να το δει ο παιδίατρός σας και να μπορέσει να το ερμηνεύσει.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 17 μηνών που από 5 μηνών κοιμάται μόνος του στο δωμάτιό του. Είχε ένα τέλειο πρόγραμμα ύπνου! Έπινε το γάλα του, τον φιλούσα, έφευγα και μετά από λίγο κοιμόταν. Τον κοίμιζα στην αγκαλιά μου μόνο όταν ήταν άρρωστος αλλά ποτέ στο κρεβάτι μου. Τώρα και δύο εβδομάδες αρνείται να κοιμηθεί μόνος του. Θέλει να είμαι και γω στο δωμάτιό του και όταν ανοίξει τα μάτια του και έχω φύγει κλαίει μανιωδώς! Εν τω μεταξύ είναι και πάρα πολύ δραστήριος και κατεβαίνει και από την κούνια!! Τον άφησα να κλαίει μερικά βράδια αλλά δεν είναι λύση αυτή γιατί δεν σταματάει παρά μόνο για μισή ώρα και μετά ξαναρχίζει! Και πόσο πια να το μαλώνω; Δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ούτε δόντια βγάζει γιατί τα έχει όλα! Τι να κάνω; Να κοιμάμαι μαζί του; Είναι λύση αυτή; Ευχαριστώ!”

Απάντηση
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχει αποδειχτεί ότι ο καλύτερος τρόπος είναι ο εξής: αρχικά ξεκινάτε να κοιμόσαστε στο δωμάτιο του παιδιού και μόλις αποκοιμηθεί φεύγετε. Το παιδί ενδχομένως θα ξυπνήσει για να σας φωνάξει. Ξαναπηγαίνετε στο δωμάτιό του, ξανακοιμόσαστε και ξαναφεύγετε. Αυτό θα επαναληφθεί ενδεχομένως πολλές φορές και αρκετές νύχτες μέχρι που το παιδί θα κουραστεί, θα συνηθίσει ότι όταν ξυπνάει δεν σας βλέπει δίπλα του. Φυσικά έχει σημασία να έχετε αρκετές αντοχές διότι δεν ξέρετε πόσες νύχτες θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό. Σκεφτείτε όμως το τελικό αποτέλεσμα και θα πάρετε κουράγιο.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 6,5 μηνών, έχει πάρα μα πάρα πολλά σάλια με αποτέλεσμα να της κάθονται στο λαιμό και να βγάζει γουλιές μαζί με φαγητό. Επίσης βγάζει γουλιές όταν τρώει γιαούρτι. Είναι πολύ υπερκινητική σαν μωρό, μπορεί να ευθύνεται αυτό για τις γουλιές ή έχει ΓΟΠ;”

Απάντηση
Έτσι όπως τα περιγράφετε θα έλεγα ότι συμβαίνουν και τα δύο, δηλαδή να έχει μια μικρή ΓΟΠ και επειδή είναι υπερκινητική να βγάζει κάποιες γουλίτσες. Επίσης παρατηρείται συχνά σε κάποια τρόφιμα ένα παιδί να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και να κάνει γουλίτσες όταν τα τρώει.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2,5 χρονών. Εδώ και 4 ημέρες ξυπνά 15 λεπτά αφού κοιμηθεί, κλαίει, επαναλαμβάνει τις ίδιες λέξεις πολλές φορές και στο τέλος κάνει εμετό. Έχω πρόσφατα γεννήσει το δεύτερο παιδί μου και είναι 2 μηνών. Είχα πολλά προβλήματα προσαρμογής του μεγάλου μου γιου αλλά νόμιζα ότι μέρα με τη μέρα κάναμε πρόοδο. Δεν θέλω να πιστέψω πως πισωγυρίζει. Τα μάγουλά του είναι πολύ πρησμένα καθώς βγάζει ακόμα δόντια. Έχω μπερδευτεί με τη συμπεριφορά του. Τι να κάνω για να καταλάβω τι από όλα του συμβαίνει; Δώστε μου όλες τις πιθανές ενέργειες που πρέπει να κάνω”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα το μεγάλο μωράκι σου είναι στη χειρότερη ηλικία που θα μπορούσε να βρεθεί με ένα μικρότερο αδελφάκι. Σίγουρα αγαπάει το αδελφάκι αλλά σίγουρα ζηλεύει, αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια γι’ αυτό που συνέβη ξαφνικά στη ζωή του. Θα προσθέσουμε και την οδοντοφυΐα του, η οποία δημιουργεί έντονο πόνο ιδιαίτερο πόνο, ειδικά το βράδυ και το κάνει να κοιμάται πιο ελαφριά. Όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε, χρειάζεται μεγάλη υπομονή, φυσικά να δείξετε περισσότερο την αγάπη σας στο μεγάλο παιδί, να του μιλάτε και να βρείτε εσείς τον τρόπο της επικοινωνίας προκειμένου να αισθανθεί ασφάλεια και αγάπη από εσάς και τελικά να ηρεμήσει και να μπορεί να κοιμάται χωρίς ανησυχία.

Read More

And More