Πίσω στην κορυφή της σελίδας
28.12.2013 | 21:49
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, για ακόμη φορά καλησπέρα σας. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί σας είχα στείλει ξανα ένα ερώτημά μου και μου απαντήσατε και για εμένα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για ακόμη μια φορά λοιπόν συγχαρητήρια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω η κορούλα μου είναι 9 μηνών 9,5 κιλά και 75 πόντους. Γεννήθηκε την 34η εβδομάδα κύησης 2.320 κιλά και 50 πόντους, μπήκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας μόνο για 5 ημέρες καθαρά για προληπτικούς λόγους όλα ευτυχώς με την βοήθεια του θεού πήγαν καλά!!! Έσπασαν τα νερά ξαφνικά. Είναι ένα ζιζάνιο στέκεται μόνη της όρθια περπατάει με την βοήθεια μας την κρατάμε από τα χεράκια στέκεται καθιστή από 6,5 μηνών τρώει γελάει μουρμουράει, το μόνο μου θέμα είναι ότι δεν λέει “μαμά, μπαμπά”, δεν κάνει παλαμάκια δεν στέλνει φιλάκια δεν κάνει “κουπε πέ” και άλλα τέτοια. Ενώ άλλες μαμάδες από το οικογενειακό μας και φιλικό μας περιβάλλον μου λένε ότι θα έπρεπε είδη να τα κάνει. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για το μεγάλο κείμενο και αν σας κούρασα”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, καταρχήν πρέπει να ξέρετε ότι το μωράκι σας ήταν πρόωρο και γι\' αυτό η συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να είναι, όπως λέμε, λίγο “υπολειπόμενη” σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν κανονικά για την ηλικία κύησης. Αυτό συνήθως ακολουθεί το παιδί και μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής και κάποια στιγμή εξισώνεται με τα άλλα παιδάκια της αντίστοιχης ηλικίας. Νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε αλλά να καταβάλλετε μεγαλύτερη προσπάθεια, όσον αφορά στην εκπαίδευσή της, δηλαδή να της μιλάτε περισσότερο, να ακούει μουσική, να της διαβάζετε πολλά παραμύθια, να της λέτε πολλές ιστορίες και να μην βλέπει καθόλου οτιδήποτε έχει σχέση με οθόνη, δηλαδή τηλεόραση, παιχνίδια, κινητά.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες οδηγίες για τις κρέμες που πρέπει να δώσω στο 6 μηνών μωρό μου. Ξεκίνησα με ρυζάλευρο βανίλια. Τι θα πρέπει να προσέξω στην επιλογή της κρέμας; Ποιες άλλες κρέμες τέτοιου είδους πρέπει να του δώσω πχ φαρίν λακτέ , μπισκοτόκρεμα με ποια σειρά να κάνω την εισαγωγή τους, με ποια συχνότητα να του τις δίνω και μέχρι ποια ηλικία . Επίσης πώς μπορώ να εισάγω τη βρώμη και το κριθάρι; Ο γιος μου γεννήθηκε 39η εβδομάδα. Ζύγιζε 4 κιλά και ύψος 53 πόντους. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση

Ένα παιδί μετά τους 6 μήνες μπορεί πράγματι να ξεκινήσει να τρώει και κρέμες και άλλες τροφές όπως η κρεατοχορτόσουπα. Όλες αυτές οι κρέμες που περιγράφετε μπορεί να τις φάει και το καλύτερο βέβαια είναι να τις δίνετε εναλλάξ ώστε να μην τις βαριέται. Δηλαδή 3-4 μέρες τη μία, 2-3 μέρες την άλλη κ.ο.κ. Επίσης από τους 7 μήνες μπορείτε να βάλετε και τη βρώμη και το κριθάρι γιατί είναι πολύτιμα δημητριακά.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, έχω ένα γιο 4 μηνών ο οποίος γεννήθηκε 2750 γρ.και 49 εκ. Την 39η εβδομάδα και τώρα ζυγίζει με αποκλειστικό θηλασμό 7400 γρ και έχει ύψος 67 εκ. Πώς κρίνετε την ανάπτυξή του; Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι περίπου 40 ημερών έβγαλε κίτρινες τσιμπλίτσες και ο γιατρός μου πρότεινε το ΤΟBRADEX, μετά από λίγο καιρό ξαναεμφανίστηκαν και ξαναέβαλα αυτό το κολλύριο. Γύρω στους 3 μήνες κόλλησαν τα βλέφαρά του από τσιμπλίτσες και πάλι και για να μην χρησιμοποιήσω και πάλι κολλύριο με κορτιζόνη πήρα το ΕΥΕΒΡΕΧ. Μετά από 17 ημέρες που του είχε περάσει το ματάκι του, ξανακόλλησαν τα ματάκια του με τσιμπλίτσες και χρησιμοποίησα αυτή τη φορά το TOBREX. Μήπως πρόκειται για στένωση δακρυϊκού πόρου; Θα ήθελα να σας ρωτήσω την επόμενη φορά που θα το παρουσιάσει, τι άλλο μου μένει καλύτερο να κάνω; Συνεχίζω με κολλύριο ή θα μπορεί 4 μηνών να γίνει επέμβαση; Η επέμβαση σε ποια ηλικία συστήνεται να γίνεται; Το χαμομήλι ωφελεί να το χρησιμοποιώ σε αυτή τη περίπτωση; Αποστειρωμένες γάζες ή βαμβάκι καλύτερα; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντησή σας γιατρέ μου και ελπίζω να μην είναι κάτι το ανησυχητικό για το μωράκι μου”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, απ\' ό,τι φαίνεται, το μωράκι σας έχει πραγματικά στένωση του δακρυϊκού πόρου. Αυτό είναι η αιτία να φρακάρουν τα δάκρυα, να μπαίνει και κάποιο μικρόβιο και να κάνει τσίμπλες. Όταν οι τσίμπλες γίνονται πολλές και δεν μπορεί να ανοίξει το ματάκι τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα από αυτά τα κολλύρια που περιγράφετε χωρίς αυτό που έχει κορτιζόνη. Θα περιμένετε καμιά φορά μέχρι και 10-12 μηνών διότι συνήθως μετά τους 7 μήνες αυτό το πρόβλημα αποκαθίσταται από μόνο του. Η περίπτωση εκείνη που θα σας οδηγήσει στο χειρουργείο είναι εάν φράξει τελείως ο δακρυϊκός πόρος που αυτό θα φανεί γιατί στη γωνία που είναι το μάτι με τη μύτη θα εμφανιστεί μία φουσκάλα κάτι δηλαδή σαν κύστη, πράγμα το οποίο δεν θα περάσει απαρατήρητο και θα πάτε στον παιδοοφθαλμίατρο που θα κάνει τη σχετική παρακέντηση.

Ερώτηση
“Το παιδί μου όταν γεννήθηκε είχε ένα μικρο “σπυράκι” στο κεφάλι (πίσω από το αυτί). Τώρα που είναι έξι μηνών έχει μεγαλώσει (ο υπέρηχος το έδειξε 5,5 χιλιοστά). Και ο ακτινολόγος και η παιδίατρος έκαναν λόγο για κύστη. Αυτό που με ανησύχησε είναι ότι ο ακτινολόγος χρησιμοποίησε τη φράση “πιθανότατα κύστη”. Μήπως πρέπει να απευθυνθώ σε γιατρό άλλης ειδικότητας;”

Απάντηση

Καμιά φορά το υπερηχογράφημα δεν είναι τόσο ισχυρό ώστε να μπορεί να δώσει σαφέστατα μία απάντηση αν δηλαδή είναι κύστη ή λίπωμα ή αδένας ή κάτι άλλο. Αφού αυτό δεν πονάει και δεν δημιουργεί ανησυχία στον παιδίατρό σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε και περίπου σε 3 μήνες να κάνετε ξανά το υπερηχογράφημα, πιθανότατα σε ένα άλλο κέντρο προκειμένου να κάνετε τη σύγκριση. Πολλές φορές πάντως βλέπουμε να υπάρχουν τέτοια μικρά “μορφώματα” που είναι κύστεις και καθώς περνάει ο καιρός ο ίδιος ο οργανισμός τα εξουδετερώνει, δηλαδή τα απορροφά. Σε σπάνιες περιπτώσεις που αυτό παραμένει ή μεγαλώνει τότε μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική αφαίρεση.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, η κόρη μου γεννήθηκε 52 εκ και 3 κιλά. Στους 2 μήνες είχε ύψος 60εκ και 5200, στους 3 μήνες 64 εκ και 6 κιλά, στους 4 μήνες 70 εκ και 6300, στους 5 μήνες 71 εκ και 7200 κιλά. Σήμερα, 6 μηνών, έχει ύψος 75εκ και 7600 κιλά. Είναι φυσιολογική η ανάπτυξή της (κυρίως του ύψους); Παίζει ρόλο η εξωσωματική με την οποία γεννήθηκε; Ο άντρας μου έχει ύψος 1,85 και εγώ 1,67. Περιμένω την γνώμη σας! Σας ευχαριστώ για όλες τις συμβουλές που μας δίνετε!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, βάσει ενός μαθηματικού τύπου που υπάρχει και υπολογίζουμε το ύψος που θα έχει το παιδί όταν θα ενηλικιωθεί βασιζόμενοι στο ύψος των γονιών , προκύπτει ότι το δικό σας παιδί θα έχει τελικά το λιγότερο ύψος 1.70 εκατοστά.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 χρόνων και πριν λίγες μέρες είχε λαρυγγίτιδα, του έδωσα σταγόνες αερολίν φλεξοταιλ και ήταν εντάξει, χτες βράδυ άρχισε πάλι να βήχει ο γιατρός μου είπε να του ξανακάνω μάσκες αλλά πιστεύω πως δε τον βοηθάνε αρκετά. Μπορώ να δώσω κάποιο σιρόπι και αν ναι ποιο; Ποια η γνώμη σας; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, δυστυχώς δεν μπορώ να σου πω με υπευθυνότητα κάτι τέτοιο δεδομένου ότι τη θεραπεία του θα πρέπει να την αποφασίσει ο παιδίατρος αφού το εξετάσει. Εκείνο μόνο που μπορώ να σε βοηθήσω είναι λέγοντάς σου ότι όταν χρησιμοποιούμε μάσκες για θεραπεία επειδή το παιδί θα πρέπει να συνεργάζεται και επειδή τη στιγμή που δίνουμε το φάρμακο πρέπει να εισπνέει και όχι να εκπνέει (πράγμα το οποίο μπορεί να συμβαίνει εάν την ώρα της θεραπείας το παιδί κλαίει) μπορεί να μην κάνει σωστή θεραπεία, δηλαδή να μην παίρνει όλο το φάρμακο που απαιτείται. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποφασίζουμε να δώσουμε τα ίδια φάρμακα σε μορφή σιροπιού. Αυτό βέβαια θα το αποφασίσει ο παιδίατρός σου διότι και οι δύο κατηγορίες φαρμάκων θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά.

Ερώτηση
“Ήθελα να ρωτήσω: έχω ένα μωράκι 3 μηνών και ο παιδίατρος μας έδωσε σίδηρο. Πρέπει να το πάρω;”

Απάντηση

Δεν μπορώ να σας απαντήσω εάν πραγματικά πρέπει να πάρει σίδηρο το παιδί σε αυτή την ηλικία. Υπάρχουν πράγματι πολλοί λόγοι που χορηγούμε σίδηρο σε ένα παιδάκι όπως για παράδειγμα η προωρότητά του, το βάρος του, ανάπτυξή του, το χρώμα του και επίσης εάν έχει γίνει κάποια εξέταση και διαπιστώνουμε ότι έχει χαμηλό αιματοκρίτη, σίδηρο, ΔΕΚ και φεριτίνη. Άρα λοιπόν θα πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας ποια ήταν η σκέψη του για να χορηγήσει σίδηρο, ο οποίος και σε τελευταία ανάλυση δεν κάνει κάτι κακό, είναι ένα στοιχείο που το χρειάζεται ο οργανισμός.

Ερώτηση
“Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να θέσω ένα ερώτημα για το παιδάκι μου. Έχω ένα αγοράκι 7 μηνών. Εδώ και μερικές βδομάδες έχει μπουκωμένη μύτη. Ο παιδίατρος μας είπε ότι έχει απλά ρινίτιδα και σύστησε μόνο φυσιολογικό ορό. Η αλήθεια είναι ότι σπίτι ήμασταν κρυωμένοι και παρ\' όλες τις προφυλάξεις μάλλον θα κόλλησε. Εδώ και 3 μέρες η μύτη του τρέχει, χρησιμοποιώ αποφρακτήρα και οι μυξούλες είναι κίτρινες. Ήθελα να ρωτήσω μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω το παιδάκι μου, ειδικά το βράδυ; Πόσες φορές να χρησιμοποιώ ορό και αποφρακτήρα; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας”.

Απάντηση

Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εάν οι μύξες που τρέχουν κίτρινες είναι όταν είναι φρέσκες ή όχι. Και αυτό διότι όταν οι μύξες είναι διαυγείς, πρόκειται για κάποια ιωσούλα. Αυτές οι διαυγείς μυξούλες εάν μείνουν μέσα στη μύτη τότε “οξειδώνονται” και μπορεί να βγουν κίτρινες ή πράσινες. Αυτό δεν το αξιολογούμε. Εάν όμως οι μύξες που τρέχουν φρέσκες είναι κίτρινες ή πράσινες ή κιτρινοπράσινες τότε πρόκειται για κάποια λοίμωξη και θα πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά. Όσον αφορά στη βοήθεια για τον καθαρισμό της μύτης, μπορείτε να βάζετε πολλές φορές την ημέρα φυσιολογικό ορό ή και σε συνδυασμό με θαλασσινό νερό αποστειρωμένο, ισότονο. Επίσης μπορείτε να βάλετε στο δωμάτιο που κοιμάται το μωρό έναν υγραντήρα με νερό και με 2-3 σταγόνες ευκαλυπτέλαιο προκειμένου να δημιουργούνται ατμοί και μυρωδιά ευκαλύπτου ώστε να ανοίγει η μυτούλα του. Ένα πολύ καλό μπάνιο με πολλούς ατμούς είναι επίσης κάτι που βοηθάει πολύ τα παιδιά για να κοιμηθούν καλύτερα. Επίσης αφού κοιμηθεί μπορείτε κάτω από τη μύτη του, δηλαδή στο άνω χείλος, να βάλετε μία-δύο σταγόνες ευκαλυπτέλαιο και έτσι καθώς το εισπνέει ανοίγει η μυτούλα του.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα μωράκι 4 μηνών και παρουσίασε μία καθυστέρηση στη στήριξη της κεφαλής του. Το στήριξε δηλαδή πλήρως όταν έγινε 3 μηνών και μίας εβδομάδας. Η παιδίατρος μου λέει ότι είχε από την αρχή πολύ καλό μυικό τόνο και αυτή η μικρή καθυστέρηση δεν την ανησυχούσε. Πιστεύετε ότι έχω λόγο να ανησυχώ; Είναι δείγμα ότι κάτι συμβαίνει στο μωρό μου και πρέπει να το ψάξω παραπάνω; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Η ηλικία του μωρού σας είναι οριακή όσον αφορά στη στήριξη του κεφαλιού του. Συνήθως μετά τους 3 μήνες τα μωρά αρχίζουν να στηρίζουν καλύτερα το κεφάλι τους όμως μπορεί κάποιο παιδάκι μέσα στα φυσιολογικά όρια να καθυστερήσει λίγο παραπάνω. Επίσης έχει σημασία πώς είναι αυτή η στήριξη, δηλαδή μήπως το παιδί είναι πολύ παχύ και όταν κάθεται δεν παίρνει σωστή θέση για να στηρίξει το κεφαλάκι του; Μήπως το εκτιμάτε όταν είναι κουρασμένο; Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία. Φυσικά, εάν το μωρό εξακολουθεί να μην στηρίζει το κεφαλάκι του και να παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξή του θα πρέπει να το ερευνήσετε.



Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook