Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι 45 ημερών, το οποίο τα βράδια είναι αρκετά ανήσυχο. Τι μπορώ να κάνω για να το ηρεμήσω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, οι πληροφορίες που δίνεις είναι πολύ λίγες. Η ανησυχία σε ένα τόσο μικρό μωράκι μπορεί να είναι διαφορετικές. Πεινάει, θέλει να κάνει κακά του, έχει αέρια, ζεσταίνεται, έχει κάνει κακά του και αισθάνεται άβολα, έχει κολικούς, έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μαζεύει τα πόδια στην κοιλίτσα κλπ. Πρέπει, λοιπόν, να το παρακολουθήσεις με μεγαλύτερη προσοχή και να συγκεντρώσεις στοιχεία, ώστε να σε βοηθήσω. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ, Καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 5,5 μηνών. Γεννήθηκε με βάρος 3250kg και 51εκ. Αυτή την στιγμή έχει βάρος 7kg και 66εκ. Τρέφεται με φόρμουλα και πίνει 150ml την φορά, συνολικά περίπου 700 με 800ml γάλα την ημέρα. Είναι φυσιολογική η ανάπτυξη της; Την πιέζω για περισσότερο γάλα, αλλά δεν πίνει με τίποτα. Τι μου προτείνετε να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το βάρος του μωρού σου είναι πολύ φυσιολογικό. Θα έπρεπε να είναι γύρω στα 6500γρ και είναι 7000, άρα πολύ καλά. Όσον αφορά το ύψος, όταν θα είναι 12 μηνών θα πρέπει να είναι 71cm άρα για τώρα είναι μια χαρά. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ, αντιμετωπίζω το εξής θέμα με τον 7,5 μηνών γιο μου. Έχει περίπου ένα μήνα (και λίγο παραπάνω) που δυσκολεύεται πάρα πολύ να ενεργηθεί και αυτό του προκαλεί πολύ έντονη ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού (όπου ενεργοποιείται το έντερο και προσπαθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει). Στη διατροφή του είναι πολύ καλός, τρώει πρωινό (ακτινίδιο, βανίλια ή δαμάσκηνο και αχλάδι), μεσημεριανό (διάφορα πράσινα λαχανικά, μαζί με κατσίκι κάποιες φορές) και τώρα τελευταία απογευματινό (κρέμα από κεχρί με αχλάδι). Πολλές φορές καταφεύγουμε στη λύση του υποθέτου γλυκερίνης, όπου υπάρχει αποτέλεσμα το οποίο από τη σύσταση μας φαίνεται ότι δεν είναι δυσκοιλιότητα. Επίσης, να προσθέσω ότι από τότε που ξεκίνησε αυτό το θέμα, θέλει να θηλάζει και πιο συχνά, και λόγω αυτού έχει εμετούς, γιατί ζορίζεται πολύ αμέσως μετα το φαγητό. Θηλάζει μετά από κάθε γεύμα και ταυτόχρονα κάνει προσπάθειες για κένωση και σχεδόν όλη τη νύχτα (το ζητάει όταν ξυπνήσει). Αποτέλεσμα είναι να έχει μια αρκετά συχνή και έντονη γκρίνια και φυσικά πολύ ανήσυχο ύπνο (κοιμάται μόνο με θηλασμό, από τον τρίτο μήνα περίπου, δυσκολεύεται πολύ με άλλο τρόπο, δεν ηρεμεί εύκολα).
Να προσθέσω ότι κάναμε υπέρηχο για το έντερο και μας έδειξε λίγο διογκωμένους λεμφαδένες, οπού και μας είπαν ότι ίσως να οφείλεται σε κάποιες τροφές. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αφού η υφή των κοπράνων είναι φυσιολογική, τότε δεν μιλάμε για δυσκοιλιότητα, αλλά για ένα “τεμπέλικο” εντεράκι, το οποιο δεν κάνει τις απαιτούμενες φυσιολογικές και επαρκείς συσπάσεις, για να προχωράνε τα κόπρανα και να αφοδεύει. Θα πρέπει να το δει γαστρεντερολόγος για παιδιά, μήπως και γίνει μυονευρολογικός έλεγχος για να ελεγχθεί η κινητικότητα του νευρικού συστήματος του εντέρου. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι 18 μηνών που ποτέ δεν έχει κοιμηθεί ένα βράδυ, χωρίς να ξυπνάει τουλάχιστον 4 φορές μπορεί και παραπάνω καμία φορά τα τελευταία βραδιά. Το κάνει συνέχεια. Γενικά, δεν μπορώ να καταλάβω τι τον ενοχλεί. Έχουμε και θέμα δυσκοιλιότητας και πέρα από αυτό το θηλάζω ακόμα αν και δεν έχω γάλα σχεδόν καθόλου, αλλά αυτός το έχει βρει πιπίλα. Υπάρχει περίπτωση να ξυπνάει μέσα στο βράδυ για αυτόν το λόγο;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι πολλές οι αιτίες που ένα μωρό μπορεί να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που περιγράφεις. Μπορεί να πεινάει, αλλά μπορεί και να πονάει, επειδή είναι η ηλικία που βγάζει δόντια. Το πρώτο πράγμα είναι να σιγουρευτείς ότι δεν πρόκειται για πείνα και γι’ αυτό πήρε να του εξασφαλίσεις επαρκές γάλα, είτε μητρικό είτε φόρμουλα. Μετά θα δοκιμάσεις διάφορα βοηθήματα για την οδοντοφυΐα, έστω και χορηγώντας για μια δυο νύχτες αναλγητικό, για να δεις αν θα ησυχάσει. Επίσης, θα πρέπει να ρυθμίσεις την κινητικότητα του εντέρου, διότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλεί αυτή την ανησυχία.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Έχω μια μπεμπούλα 3 μηνών, την οποία, λόγω δουλειάς ,την θηλάζω όμως μαζί με συμπλήρωμα. Έχει τώρα 2 βδομάδες που έχει μονίμως μια γκρίνια. Τρώει, κάνει την ανάγκη της (1φορα την μέρα) και μετα κλαίει χωρίς λόγο και δεν ηρεμεί στην αγκαλά μου, παρά μόνο όταν την βάζω για ύπνο και κοιμάται πάρα πολύ γρήγορα. Όταν πάμε να την φιλήσουμε και να της μιλήσουμε θέλει λίγο, γιατί μετά βάζει τα κλάματα. Δεν ξέρω μήπως δεν καλύπτεται από το θηλασμό μου. Τι μπορεί να την ενοχλεί;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, σκέφτομαι μήπως το μωρό σου έχει εσωτερική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καθώς το γάλα ανεβαίνει από το στομάχι στον οισοφάγο αμέσως μετα το γεύμα, νιώθει καούρες και τσουξίματα. Να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετα από 3 ώρες νηστεία σε ένα έμπειρο ακτινολόγο για παιδιά. Αν έχει παλινδρόμηση θα χορηγηθεί ειδικό γάλα, αν δεν θηλάζει και κάποιο φάρμακο αντιαναγωγικο. Επίσης, όλα αυτά θα τα κάνεις, αν πρώτα έχεις εξασφαλίσει ότι το μωρό σου τρώει επαρκώς και χορταίνει και δεν έχει ανησυχία από πείνα.

 

 

 

 

 

Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ, ο μικρός μου δεύτερη φορά σε διάστημα 8 μηνών, παθαίνει περιχονδρίτιδα στο αριστερό αυτάκι του.Την πρώτη φορά, ξύπνησε ξαφνικά με πολυ πρησμένο, κόκκινο αυτί. Κατόπιν επικοινωνίας με ωτορινολαρυγγολόγο μας έδωσε cioroxin,το ίδιο και την δεύτερη φορά. Θα ήθελα να μου πείτε πως εμφανίζεται έτσι, ξαφνικά αυτή η διαταραχή; Χρειάζεται να κάνω εξετάσεις; Φταίει η ανατομία που το αυτάκι του είναι πιο πεταχτό; Έχω αγχωθεί αρκετά. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά. 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η περιχονδρίτιδα του αυτιού, όταν εμφανίζεται, πολλές φορές, ονομάζεται υποτροπιάζουσα περιχονδρίτιδα. Το πτερύγιο του αυτιού είναι πρησμένο, κόκκινο και πονάει. Συνήθως, η χορήγηση αντιβιοτικών βοηθάει, αν είναι άμεση, για να προληφθεί η παραμόρφωση του πτερυγίου. Η αιτία, τις περισσότερες φορές, είναι από επιπλοκές κάποιου τραυματισμού, όπως για παράδειγμα, αν το παιδί τραβάει το παιδί του από τικ ή αν το τρίβει στο μαξιλάρι κτλ. Μερικές φορές, η αιτία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Γι’ αυτό, αν αποκλειστούν οι τραυματισμοί και τα υπόλοιπα αίτια, θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις και για αυτοάνοσο. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα, κ Μαζανη! Έχω ένα κοριτσάκι 3,5 μηνών και το θηλάζω αποκλειστικά. Ενώ, λοιπόν, μέχρι 2 μηνών ενεργούνταν καθε μέρα κ 2-3 φορές, τώρα μπορεί να κάνει να ενεργηθεί ακόμα και 5 ημέρες, αναγκάζοντας με να της βάλω υπόθετο γλυκερίνης, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του παιδιάτρου μου. Βέβαια, τα περιττώματα της δεν είναι σκληρά. Αντιθέτως, είναι τελείως υδαρή. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια άλλη λύση για να ενεργείται η μικρή μου χωρίς υπόθετο; Γιατί φοβάμαι μήπως γίνει συνήθεια και δεν ενεργείται και αργότερα χωρίς υπόθετο ή φάρμακα γενικά. Να προσθέσω κάτι στη διατροφή της; Ο παιδίατρος μας είπε απλά να κάνουμε υπομονή, μέχρι να εντάξουμε τα φρούτα στη διατροφή της.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου δεν έχει δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται από κόπρανα σκληρά σε σχήμα σβώλου. Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να κάνουν δέκα κενώσεις την ημέρα ή μία κένωση κάθε 4-5 μέρες ή και περισσότερες. Αρα, το μωρό σου δεν έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Θα περιμένεις να κάνει την κένωση μόνη της. Όταν αρχίσει να σφίγγεται, να της σηκώνεις τα ποδαράκια προς την κοιλίτσα της, και να της κάνεις μασάζ στην κοιλιακή περιοχή. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας, έχω μια κορούλα σχεδόν 4 μηνών. Παρατήρησα εδώ και καιρό ότι όταν κοιμάται μαζεύει τα ποδαράκια της στο στήθος και τρίβει έντονα τα χεράκια στο πρόσωπο της. Κάτι σαν σπαστικές κινήσεις. Εγώ σπρώχνω με τα χέρια μου τα ποδαράκια της για να σταματήσει, αν και δεν σταματά αμέσως. Τι μπορεί να είναι; Πρέπει να ανησυχήσω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Να κάνεις μία καταγραφή σε βίντεο της συμπεριφοράς του μωρού σου και να το δει ο παιδίατρος. Μπορεί να είναι ανησυχία από έναρξη της οδοντοφυίας, μπορεί να είναι αέρια, ίσως και οξύουροι (δηλαδή σκουλικάκια στο έντερο). 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Έχω ένα κοριτσάκι 9 μηνών. Εδώ και 1,5 μήνα κοιμάται στο δωμάτιο της χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εδώ και λίγες μέρες ξυπνά με έντονο κλάμα, αρνείται να τη πάρει αγκαλιά ο πατέρας της και δεν κατεβαίνει από την αγκαλιά μου. Στο τέλος τη βάζουμε στο κρεβάτι μας και όλο το βραδύ ανοιγοκλείνει τα μάτια να δει αν είμαστε εκεί. Από 1/9 πηγαίνει σε παιδικό σταθμό και όταν σχολάει είμαστε συνεχώς μαζί της και παίζουμε. Τι συμβαίνει; Είναι κάτι ανησυχητικό; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο από όλα είναι ότι το μωρό σου νιώθει ανασφάλεια και γι’ αυτό θέλει την αγκαλιά σου. Ίσως να είδε και κάποιο όνειρο και να φοβάται. Επίσης, μπορεί να αισθάνεται ανασφάλεια, λόγω του παιδικού σταθμού, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο. Σίγουρα είναι κάτι φυσιολογικό και περαστικό. Για λίγες ημέρες, προσπάθησε να ικανοποιήσεις την επιθυμία της και σιγά – σιγά θα ηρεμήσει. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι 5 ετών που πάει φέτος νήπιο. Θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να ξεχωρίσω αν έχει κορονοιό ή άλλη απλή ίωση, αφού τα συμπτώματα είναι ίδια; Θα πρέπει κάθε φορά να κάνει τεστ, για να το εξακριβώνουμε;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η απορία σου είναι πολύ λογική. Αυτός είναι και ο προβληματισμός των παιδιάτρων. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι κάθε φορά που το παιδί σου αρρωσταίνει να επικοινωνείς με τον παιδίατρο σου, να περιγράψεις ακριβώς τα συμπτώματα του παιδιού σου, να έχεις ρωτήσει το σχολείο αν υπάρχουν άλλα παιδιά άρρωστα και να θυμάσαι με ποιους έχει έρθει σε επαφή τις τελευταίες ημέρες. Ο παιδίατρος είναι αυτός που θα κρίνει αν πρέπει να κάνει τεστ για κορονοϊό. 

Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι με τον πέντε μηνών μπέμπη μου. Με τι στερεά τροφή προτείνετε να ξεκινήσουμε; Κρέμα βανίλια ή σούπα λαχανικών και μετά κρεατόσουπα; Μέχρι τώρα, κάνει τέσσερα γεύματα την ημέρα με γάλα. Σας ευχαριστώ πολύ. 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος που έχει σχέση με το βάρος και την τυχόν προωρότητα ή με αλλεργίες, σε γενικές γραμμές ο απογαλακτισμός και η εισαγωγή σε στέρεες τροφές ξεκινάει απο τους 6 μήνες και μετά. Ξεκινάμε με κρεατοχορτόσουπα το μεσημέρι και φρέσκα φρούτα για δεκατιανό. 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, σας παρακολουθώ και σας θαυμάζω ιδιαιτέρως. Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με την κορούλα μου που είναι 4 μηνών. Λόγω σοβαρής αλλεργίας στο γάλα αγελάδας, το παιδί πίνει το neocate. Επίσης, πρόσφατα συμβουλεύτηκα και παιδογαστρεντερολόγο, διότι, όταν έτρωγε τις περισσότερες φορές, έκλαιγε. Μου είπαν ότι πιθανόν είναι οισοφαγίτιδα και της δίνω κάθε πρωί μισό λαπραζόλ των 15. Φοβάμαι, γιατί κάποιες φορές μού πνίγεται και βήχει την ώρα του φαγητού ή μετά και συνεχίζει να κλαίει (σε πολύ λιγότερα γεύματα βέβαια πλέον). Ο φόβος μου είναι ο πνιγμός την ώρα που βήχει. Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, από αυτά που περιγράφεις μάλλον έχει Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με αποτέλεσμα η αναγωγή του γάλακτος απο το στομάχι στον οισοφάγο να προκαλεί καούρες και τσουξίματα. Θα ήταν χρήσιμο να γίνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετά απο τρεις ώρες νηστεία, ώστε να διαπιστωθεί αν πραγματικά πρόκειται για Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σε τι βαθμό. Μετά απο αυτό, θα μπορέσετε να αλλάξετε τον τρόπο αντιμετώπισης. Το υπερηχογράφημα, όμως, θα πρέπει να γίνει απο ειδικό ακτινολόγο με εμπειρία στα παιδιά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ. Έχω μεγάλη ανάγκη από μια εξακρίβωση. Το μικρό μου είναι 21 μηνών και έχει να θέμα με το αριστερό του πόδι. Δεν το πατάει σχεδόν καθόλου κάτω και το κρατάει με τις μύτες και τα δάχτυλα τα κρατάει ανοιχτά. Το έχω πάει σε ορθοπαιδικούς τρεις φορές, αλλά δεν βρίσκουν τίποτα. Έχουμε κάνει και τις απαραίτητες ακτινογραφίες. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Τι μου προτείνετε εσείς; H παιδίατρος λέει ότι πάει προς πλατυποδία, ενώ ο ορθοπεδικός μου λέει ότι μπορεί να διορθωθεί μόνο του μέχρι τριών. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά! 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όπως καταλαβαίνεις, δεν μου είναι και πολύ εφικτό να απαντήσω σε ένα πρόβλημα που κανονικά θα πρέπει κάποιος γιατρός να το έχει δει κλινικά. Επίσης, έχεις πάει, όπως λες σε ειδικούς ορθοπεδικούς που αν μη τι άλλο είναι πιο αρμόδιοι για την διάγνωση. Επειδή νοιώθω ότι έχεις απελπιστεί, είναι η πρώτη φορά που θα προτείνω απο αυτή την στήλη όνομα ορθοπεδικού για παιδιά που τον θεωρώ πολυ έμπειρο και θα σου πρότεινα να απευθυνθείς σε αυτόν ακόμη και εκ μέρους μου. Το όνομα του είναι Τάσος Κανελλόπουλος και μπορείς να του τηλεφωνήσεις και να κλείσεις ραντεβού στο ΙΑΣΩ Παίδων στο τηλέφωνο 2106383070 ή 2106383072.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχω μία κόρη 16 μηνών και έχει μόνο δύο δόντια, τα οποία έβγαλε, όταν ήταν 12 μηνών. Πιστεύετε ότι πρέπει να πάω σε οδοντίατρο;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, τα πρώτα δόντια που είναι και τα προσωρινά είναι σε αριθμό είκοσι και μπορούν να ανατέλλουν μέχρι την ηλικία των τριών χρόνων. Συνήθως, τα πρώτα δόντια αρχίζουν να βγαίνουν μεταξύ έξι και εννέα μηνών, όμως, στην πράξη βλέπουμε πολλά παιδιά να τα βγάζουν με τελείως διαφορετική χρονική σειρά. Το δικό σου μωρό έχει λίγα δόντια, αλλά θα σου πρότεινα να περιμένεις λίγο ακόμη. Ειδικά, αν τα ούλα είναι πρησμένα και έχει πολλά σάλια και φαίνεται ότι είναι έντονη η οδοντοφυΐα είναι ακόμη ένας λόγος να περιμένεις. Ακόμη, αν υπάρχει κληρονομικότητα είναι πολυ πιθανό να ακολουθήσει το μωρό σου τον ίδιο δρόμο. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Το παιδί μου έχει παρουσιάσει πλαγιοκεφαλία πίσω δεξιά. Το έχω διαπιστώσει από όταν ήταν 3-4 μηνών και τώρα έγινε 6 μηνών, τον βάζω μόνο από την αντίθετη πλευρά και ακόμη να υποχωρήσει. Δεν έχει μετατοπιστεί το μέτωπο ούτε το αυτί. Είναι ανησυχητικό ή θα βελτιωθεί στην πορεία; Σας ευχαριστώ πολύ. 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητέ πατέρα αν η πλαγιοκεφαλία προήλθε απο την θέση που είχε το κεφαλάκι του μωρού τότε, έστω και αν τώρα του αλλάζετε θέση τακτικά, θέλει αρκετούς μήνες για να αποκατασταθεί. Αν καθώς περνάει ο χρόνος δεν βελτιώνεται θα πρέπει να εξεταστεί και νευρολογικά και ίσως να χρειασθεί και κάποια φυσιοθεραπεία.

Στείλε την απορία σου!

Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα γιατρέ μου. Έχουμε ένα μωράκι 47 ημερών, το οποίο γεννήθηκε 3080, αλλά έχασε αρκετό βάρος λόγω ασυμβατότητα αίματος, ανέβασε ίκτερο αρκετό και νοσηλεύτηκε. Τώρα είναι 4,455 περίπου σε κιλά. Εδώ και λίγο καιρό δίνουμε ξένο γάλα, πίνει 120 ml και κάπου εδώ ξεκινάει το θέμα μου. Αν δεν την ξυπνήσουμε, μπορεί και να κοιμάται συνεχόμενα όλο το βράδυ.Είναι φυσιολογικό; Πρέπει να κάνω εξετάσεις εγκεφάλου;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, παρά τις περιπέτειες που περάσατε, το μωρό σου έχει πάρει πολύ καλό βάρος για την ηλικία της. Άρα φαίνεται ότι το μωρό σου χορταίνει και γι’ αυτό κοιμάται αρκετά. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό και δεν πρέπει να το ξυπνάς, για να φάει, αφού φαίνεται ότι χορταίνει. Άλλωστε, το καθε μωρό “ξέρει ” πότε και πόσο θα φάει. Αν θέλεις να βάλεις άλλο πρόγραμμα, τότε θα μπορούσες να επεμβάσεις αλλάζοντας το βιολογικό ρολόι της. Δεν στο προτείνω, όμως, σε αυτή τη φάση. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κύριε Μαζάνη. Πρόσφατα βαφτίσαμε την 16 μηνών κόρη μου, μετά την πρώτη Κυριακή την κοινωνήσαμε και κόλλησε γαστρεντερίτιδα από τον παπά, ο οποίος ήταν άρρωστος, αλλά το μάθαμε στη πορεία. Το παιδί από μωρό 25 ημερών κοιμάται όλη νύχτα και από 4 μηνών είναι στο δωμάτιο της. Την βάζουμε στη κούνια της και φεύγουμε χωρίς κλάματα χωρίς τίποτα. Απλά την αφήνουμε και κοιμάται 20:30 το βράδυ μέχρι 9:00 το πρωί. Όλα καλά έως εδώ. Όμως, από την ημέρα που αρρώστησε με την γαστρεντερίτιδα δεν κοιμάται, αν δεν είμαστε στο δωμάτιο . Αξίζει να αναφέρω ότι η γαστρεντερίτιδα κράτησε 4 ημέρες και πλέον είναι καλά. Μόνο όταν μας κοιτάει, ξαπλώνει. Και αν δεν μας δει, κλαίει με ουρλιαχτά. Φωνάζει. Δεν ξέρω τι να κάνω. Αυτά δεν τα έκανε ποτέ  Ξυπνάει τη νύχτα και φωνάζει και εμείς καθόμαστε στη καρέκλα, προκειμένου να μας βλέπει μέχρι να κοιμηθεί. Φοβάμαι μήπως της γίνει συνήθεια και στο μέλλον. Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, πρόκειται για καθαρά ψυχολογικό πρόβλημα του μωρού σου. Φαίνεται ότι σε κάποια φάση των τελευταίων εβδομάδων για κάποιο λογο αισθάνθηκε ανασφάλεια και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με τον τρόπο που περιγράφεις. Μια απο τις λύσεις είναι σχεδόν αυτό που κάνετε: παραμένετε στο δωμάτιο της, μέχρι να κοιμηθεί και μετά φεύγετε και αυτό επαναλαμβάνεται, μέχρι το μωρό να συνηθίσει ότι ταν ξυπνάει, δεν θα σας βλέπει εκεί δίπλα. Είναι μια μέθοδος που γενικά ” πιάνει”, απλά θέλει λίγο καιρό. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, η κόρη μου είναι έξι χρόνων και εδώ και 5 μήνες έχει βγάλει άσπρες τρίχες στο κεφάλι της και από τότε που ξεκίνησε έχουν αυξηθεί. Να πάω σε παιδοδερματολόγο; Απλά ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να το αντιμετωπίσω αποτελεσματικά και να παραμείνουν οι άσπρες τρίχες ή και να αυξηθούν. Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, συμβαίνει πολλές φορές να εμφανίζονται άσπρες τρίχες στο κεφάλι των παιδιών, ακόμη και απο μικρές ηλικίες. Συνήθως, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Αν, όμως, όπως περιγράφεις έχουν πολλαπλασιαστεί, τότε είναι καλό να το δει ένας δερματολόγος για παιδιά, προκειμένου να βγάλει μια διάγνωση και να σας συστήσει κάποιον εργαστηριακό έλεγχο ή και θεραπεία. Επίσης, να μην σου φανεί παράξενο αν πρόκειται και για κάτι ψυχολογικό. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κύριε Μαζάνη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχουν μερικά παραπάνω μέτρα προστασίας , εκτός από τη μάσκα, για το παιδί μου που φέτος θα πάει στο Δημοτικό. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η μάσκα είναι ένα απο τα μετρά προστασίας. Υπάρχουν και άλλα, όπως η προσωπική υγιεινή, οι αποστάσεις, να μην ανταλλάσσει τα σχολικά και προσωπικά του είδη με τα αλλα παιδιά, σωστή διατροφή με φρούτα και χορταρικά, αερισμός του χώρου που ζει, καλός ύπνος. Όλα καλά θα πάνε!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 14 μηνών με φυσιολογική ανάπτυξη τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Προβληματίζομαι ωστόσο γιατί ακόμη δεν πιάνει μόνος του το μπιμπερό για να πιει το γάλα του, ούτε και θέλει να τρώει μόνος του το φαγητό. Δηλαδή ένα μπισκοτάκι που κρατάει θα προσπαθήσει να ταΐσει εμένα και δεν θα το βάλει στο στόμα. Δεν είναι ένα λαίμαργο παιδί, τρώει μεν καλά, αλλά ποτέ δεν μου έχει γκρινιάξει από πείνα, ούτε όταν ήταν πολύ μωρό. Γάλα πίνει πρωί και βράδυ γύρω στα 260-180 ml. Δεν θα έπρεπε τώρα πια να πίνει μόνος του το γάλα στο καρότσι ή στο καρεκλάκι του φαγητού; Έχω και την εμπειρία από 4 ανίψια μου που περίπου από 10 μηνών έπιναν μόνα τους το γάλα τους, ειδικά το πρωί. Εμείς ακόμα στην αγκαλιά και τα χεράκια του ούτε ενδιαφέρεται να τα σηκώσει για να πιάσει το μπουκάλι. Πρέπει να ανησυχώ ή να περιμένω κι άλλο; Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας και καλή σας χρονιά!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια ανησυχία τουλάχιστον από αυτά που περιγράφετε. Φαίνεται ότι ασχολείστε πάρα πολύ με το μωρό σας που τελικά αυτό απολαμβάνει όλη αυτή την περιποίηση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεκινήσει να κάνει πράγματα που μέχρι τώρα του τα προσφέρετε εσείς. Το καλύτερο από όλα είναι να μην επιμένετε τόσο πολύ και να το αφήσετε μόνο του να ενδιαφερθεί για το περιβάλλον και να προσπαθήσει να φτάσει τα γύρω αντικείμενα ή ακόμα και να φάει. Σίγουρα άλλα παιδάκια κάνουν κάποιες εκδηλώσεις πιο νωρίς και άλλα καθυστερούν. Δε σημαίνει αυτό όμως ότι ένα παιδί έχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Οι ποσότητες του γάλακτος που πίνει είναι ικανοποιητικές. Σε γενικές γραμμές πάντως να ξέρετε ότι ένα παιδί μετά τους 17 με 18 μήνες λέμε ότι πρέπει να ξεκινήσει από μόνο του να τρώει και μάλιστα πιο στερεές.


Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών, ξαφνικά άρχισε από μόνο του να μειώνει τις ποσότητες φαγητού του, πχ. από 180 κ 210 που έτρωγε τώρα τρώει 130 με 150 το πολύ. Τι πρέπει να κάνουμε;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη δεν γράφετε πόσα γεύμεατα το 24ωρο κάνει το μωρό σας. Για παράδειγμα αν κάνει πολλά γεύματα δικαιολογείται να τρώει μικρότερες ποσότητες. Συνήθως μετά την ηλικία των 4 μηνών τα μωρά αρχίζουν να κάνουν περίπου 4 γεύματα το 24ωρο. Εάν οι ποσότητες που τρώει είναι ικανοποιητικές αυτό φαίνεται από 2 πράγματα: πρώτον, η συμπεριφορά του είναι καλή, δηλαδή δεν δείχνει να πεινάει και να είναι ανήσυχο ή να έχει μειωμένα αντανακλαστικά και δεύτερον φαίνεται από το βάρος που παίρνει, καθώς το ζυγίζετε μία φορά το μήνα όπως είθισται. Επίσης, γύρω στουος 5 μήνες της ζωής τα παιδιά διπλασιάζουν το βάρος της γέννησής τους και αυτό είναι ακόμη μία απόδειξη ότι τρέφονται σωστά ή όχι.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 25 μηνών. Πόσο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ακόμη δε μιλάει; Προσπαθεί να πει όλες τις λεξούλες, αλλά λέει μόνο δισύλλαβες. Είναι πού δραστήριο, χαρούμενο. Περπατάει από 10 μηνών και τρέφεται κανονικά. Γεννήθηκε 3 κιλά και 50 πόντους. Σήμερα είναι 11 κιλά και 88 πόντους”.

Απάντηση
Έχουμε πει αρκετές φορές ότι ένα παιδί εάν δεν ακούει δεν μπορεί και να μιλήσει. Στην περίπτωση τη δική σας το παιδί ακούει, έχει πει κάποιες λεξούλες και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Επίσης, θα πρέπει να κοιτάξουμε το ιστορικό και από τα δύο μέρη δηλαδή μπαμπά και μαμά διότι αν υπάρχει κάποιος στην οικογένεια με πρώτου βαθμού συγγένεια και έχει καθυστερήσει να μιλήσει τότε πολύ πιθανόν να συμβεί και στο δικό σας το παιδί. Συνήθως τα παιδιά μέχρι τους 20 μήνες λένε 10-15 λέξεις, στους 22 βάζουν δύο λέξεις μαζί και μετά τους 24 μήνες κάνουν μια μικρή πρόταση με 3 λέξεις.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 χρονών δεν τρώει ή μάλλον τρώει πολύ λίγο, έχει ύψος 1μ και 13 κιλά μόνο, και αυτά τα κιλά τα έχει 2 χρόνια σταθερά. Θυρεοειδή δεν έχει, εξετάσεις αίματος μια χαρά. Είναι φυσιολογικά όλα αυτά;”

Απάντηση
Πράγματι, σύμφωνα με τα σωματομετρικά που δίνετε το παιδί σας βρίσκεται στις κατώτερες φυσιολογικές καμπύλες. Αυτό όμως από μόνο του δεν σημαίενι τίποτα εάν δεν έχουμε στοιχεία όσον αφορά στην εβδομάδα γέννησής του, το βάρος γέννησης και τα σωματομετρικά των γονιών. Συνήθως ένα παιδί εάν είναι μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες έστω και χαμηλά άλλά ειναι υγιές, δεν αρρωσταίνει και οι εξετάσεις του που όπως λέτε έχετε κάνει είναι φυσιολογικές τότε δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 21 μηνών, πριν 6 μέρες έπαθε λοίμωξη από λαρυγγίτιδα, πήρε 2 μέρες κορτιζόνη γιατί τότε δεν είχε πυρετό. Αφού έκανε πυρετό ξεκινήσαμε την ζιναντολ εδώ και 5 μέρες, αυτό το ξεπερνάμε. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι εδώ και 2 μέρες δεν πατάει το δεξί του πόδι πάρα μόνο στην μύτη. Η παιδίατρος είπε για υμενίτιδα, είναι η δεύτερη μέρα που το έχω συνέχεια αγκαλιά, μετά δυσκολίας βέβαια, τον αφήνω ελάχιστα κάτω, χθες όμως και σήμερα το μεσημέρι μού κοιμάται 2.5 με 3 ώρες. Βέβαια κοιμόταν αρκετά άλλα όχι τόσο. Πείτε μου σας παρακαλώ τι να κάνω, μένω εξωτερικό και εδώ δεν έχω γιατρό και φοβάμαι μήπως έχει κάτι σοβαρό”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η υμενίτιδα είναι μία άσηπτη ορθοπαιδική πάθηση που παθαίνουν τα παιδιά αλλά μετά από 2-3 μέρες ακινησίας πρέπει κανονικά το πόδι να επανέλθει και το παιδί να μπορεί να περπατήσει. Εάν όμως συνυπάρχει και πυρετός όπως στη δική σας περίπτωση πολύ πιθανόν να υπάρχει μία άλλη λοίμωξη η οποία να είναι πιο σοβαρή. Σε κάθε περίπτωση το παιδί πρέπει να το εκτιμήσει ειδικός παιδο-ορθοπαιδικός για να δούμε εάν συνδυάζεται η δυσκολία της βάδησης με τον πυρετό που είχε έστω κι αν αναφέρετε ότι είχε λαρυγγίτιδα διότι σημαίνει ότι μία ίωση υπήρχε έτσι κι αλλιώς. Επειδή η υμενίτιδα μπορεί να ξεκινήσει από ελαφριάς μορφής και έαν δεν το προσέξουμε να επιφέρει πολύ σοβαρό πρόβλημα στη βάδηση του παιδιού θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε αυτά που σας αναφέρω.

Ερώτηση
“Αξιότιμε κ Μαζάνη, είμαι μητέρα ενός αγοριού 21 μηνών το οποίο γεννήθηκε 3600 με φυσιολογικό τοκετό στις 39 εβδομάδες. Αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα που είχα αντιμετωπίσει με την κόρη μου η οποία τώρα είναι 3,5 ετών. Πιο συγκεκριμένα, ο μικρός ενώ τρώει περίπου 350 ml γάλα πριν κοιμηθεί στις 10.30 – 11.00 θα σηκωθεί πάλι στις 2.30 – 3.00 θα πιει άλλα 200 ml γάλα και στις 7.00 το ίδιο. Επίσης, θέλει να κοιμάται στον καναπέ του σαλονιού μαζί μου. Επειδή έχω να κοιμηθώ σαν άνθρωπος τα τελευταία 3,5 χρόνια οφείλω να ομολογήσω ότι έχω λυγίσει και κοιμάμαι μαζί του μέχρι να τον πάρει για τα καλά ο ύπνος. Τότε τον σηκώνω στην αγκαλιά μου να τον μεταφέρω στο δωμάτιο του αλλά μάταια… ξυπνάει και ουρλιάζει. Στην αρχή προσπάθησα να τον πάω αρκετές φορές στο κρεββάτι του, τον άφησα να κλαίει, κοιμήθηκα στο δωμάτιο του αλλά τίποτα. Για εμένα το πρόβλημα εστιάζεται στο χόρτασμά του. Του δίνω frisogrow 3. Μήπως υπάρχει κάποιο άλλο γάλα για να χορταίνει;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη νομίζω ότι έχετε κάνει τα συνηθισμένεα λάθη που κάνουν οιμητέρες σε αυτή την ηλικία των παιδιών τους. Δηλαδή έχετε κάνει μία κακή αρχή και το παιδί, που είναι δυναμικό σαν χαρακτήρας δεν λέει με τίποτα να αλλάξει τις συνήθειές του και τη μεγάλη του ευχαρίστηση να κοιμάται μαζί με τη μαμά του. Πρέπει να επανέλθετε σε φυσιολογικές καταστάσεις, για παράδειγμα ο καναπές δεν είναι το καλυτερο από όλα ούτε διδάσκετε στο παιδί σας ποιοι είναι οι ρόλοι των μελών της οικογένειας αλλά και των χώρων του σπιτιού.Επίσης να λάβετε υπόψη σας ότι το παιδί σας “εκμεταλλεύεται” και ξυπνάει για να φάει όχι γιατί πραγματικά πεινάει αλλά γιατί θέλει να δει τη μαμά του και να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται κοντά του. Ξεκινήστε με φυσιολογικά πράγματα. Ξαναγυρίστε στην προσπάθεια που κάνατε, μεταφέροντας το παιδί στο κρεβάτι του και για ένα διάστημα να κοιμάστε στο δωμάτιό του και μόλις αυτό αποκοιμιέται να φεύγετε ότι μετά από πολλές φορές που θα συμβεί να καταλάβει ότι αυτό θα είναι από κει και πέρα το συνηθισμένο πρόγραμμά του. Προσπαθήστε όταν ξυπνάει το βράδυ να καθυστερείτε να του δίνετε το γεύμα, πηγαίνοντας κάθε 2-3 βράδια 15 λεπτά πιο πίσω την στιγμή που θα του το δώσετε προκειμένου έτσι σιγά σιγά που το βραδινό γεύμα που θα έπινε στις 3 να το πιει στις 6 το πρωί. Μην ψάχνετε για κάποιο άλλο γάλα, η αιτία δεν είναι αυτό αλλά η “ασυλία” που δείχνετε στο μωρό σας το οποίο όπως σας προανέφερα σας “εκμεταλλεύεται.

Ερώτηση
“Έχω δύο παιδιά 9,5 ετών και 14 μηνών. Το δεύτερο παιδί δεν έχει αρχίσει ακόμη να μιλάει. Λέει μόνο μαμ, μαμ και κυρίως εκφράζεται με μουγκανητά. Ακούει πολύ καλά και καταλαβαίνει πλήρως τα πάντα. Γεννήθηκε 38+4 ημερών με καισαρική, οι δείκτες ανάπτυξης είναι όλοι φυσιολογικοί. Πρέπει να ανησυχώ για την ομιλία και τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί; Πότε επισκεπτόμαστε λογοθεραπευτή; Τέλος το πρώτο παιδί είναι άριστος μαθητής και δεν είχαμε ανάλογο θέμα”.

Απάντηση
Πολλές φορές, τα δεύτερα παιδιά δεν μιλούν γρήγορα αλλά περισσότερο παρακολουθούν τι γίνεται στο περιβάλλον τους γιατί όπως λέμε στην καθομιλουμένη “αγοράζουν”. Εφόσον το παιδί ακούει και έχει πει κάποιες λεξούλες γρήγορα θα έρθει η στιγμή που θα αρχίσει να μιλάει και μετά μάλλον δεν θα μπορέσει να μιλήσει κανείς άλλος στο σπίτι σας! Για να το βοηθήσετε πάντως θα πρέπει να του διαβάζετε πολλά παραμύθια και ιστορίες τις οποίες να επαλαμβάνετε σε καθημερινή βάση, να του μιλάτε κανονικά και όχι χαιδευτικά και να μη βλέπει τηλεόραση και γενικά ιστορίες σε οθόνη.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τον ύπνο των μωρών. Έχω ακούσει ότι τα μωρά πρέπει να καταλαβαίνουν τις ώρες της μέρας γι’ αυτό πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιό τους μόνο το βράδυ. Είναι σωστό αυτό; Πρέπει να πηγαίνουν στο δωμάτιό τους κατά τη διάρκεια της μέρας για ύπνο ή να κοιμούνται στο σαλόνι, στο γυμναστήριο, στο καρότσι για να προσαρμόζονται στη “φασαρία” της ημέρας έτσι ώστε να κουράζονται και να κάνουν συνεχόμενο ύπνο το βράδυ; Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα μωρό κατά τη διάρκεια της μέρας και σε τι περιβάλλον;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, λίγο πολύ τα πράγματα έχουν έτσι όπως τα περιγράφετε αλλά τις περισσότερες φορές η κατάσταση του κάθε παιδιού εξατομικεύεται ανάλογα και με τη συμπεριφορά που έχει στο σπίτι του. Σε γενικές γραμμές τα μωρά δεν ξέρουν πότε είναι μέρα και πότε είναι νύχτα. Η φύση τους προβλέπει επίσης τα μωρά να μην κοιμούνται συγκεκριμένες ώρες και γενικώς λέμε ότι μάλλον είναι άνθρωποι της νύχτας. Εμείς εκ του πονηρού επειδή ξέρουμε ότι το βιολογικό ρολόι του κάθε ανθρώπου όταν ρυθμιστεί ανάλογα θα το ακολουθεί κάθε μέρα και κάθε νύχτα, προσπαθούμε από πολύ νωρίς να ρυθμισουμε το ρολόι του παιδιού μας, δηλαδή κατά τη διάρκεια της μέρας χρησιμοποιούμε όλους τους ήχους και τις δραστηριότητες που θα είχαμε (ραδιόφωνο, τηλεόραση, ανοιχτά παράθυρα) έστω και αν μέσα στην ημέρα αποφασίσει το παιδί κάποια στιγμή να κοιμηθεί και αντίθετα κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουμε πολύ χαμηλό φωτισμό, δεν κάνουμε θόρυβο και αν το παιδί ξυπνήσει για οποιοδήποτε λόγο μιλάμε χαμηλόφωνα και έχουμε ένα πολύ χαμηλό φως, της νύχτας όπως λέμε. Εάν αυτό το κάνουμε με μεθοδικότητα, τα περισσότερα παιδιά ρυθμίζουν το βιολογικό τους ρολόι τις ώρες που εμείς έχουμε αποφασίσει. Και το λέω διότι έχουμε άπειρα παραδείγματα που επειδή οι γονείς ήθελαν το παιδί τους να κοιμάται την ημέρα και να είναι ξύπνιο το βράδυ λόγω διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων το πετύχαιναν άρα το βιολογικό ρολόι είναι εκείνο που μπορεί να ρυθμιστεί και να κοιμάται ή να ξυπνάει το παιδί ανάλογα με τη βούλησή μας.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχουμε ένα κοριτσάκι 2.5 ετών. Με τον ερχομό του δεύτερου μωρού μας, το οποίο είναι 3 μηνών, ζηλεύει αφόρητα αλλά αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι δεν τρώει παρά μόνο γάλα. Ποτέ δεν ήταν το παιδάκι που τρώει πολύ, έχουμε θέμα με το φαγητό, αλλά όχι έτσι. Τι μας συμβουλεύετε;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο που συμβαίνει όταν έρχεται στο σπίτι ένα καινούργιο μέλος της οικογένειας. Από ό,τι φαίνεται το παιδί σας τρώει ίσα ίσα αυτό που του καλύπτει την πείνα και είναι και πιο εύκολο γιατί είναι σε υγρή μορφή. Πρέπει να κάνετε πολλή υπομονή, να μη δείχνετε ότι σας ανησυχεί πάρα πολύ το γεγονός ότι δεν τρώει γιατι το παιδί θα το εκμεταλλευτεί περισσότερο και γενικότερα όταν σας βλέπει ανήσυχους θα σας προσελκύσει την προσοχή με αυτά τα οποία του δείχνετε ότι σας προβληματίζουν. Η πείνα του παιδιού θα το οδηγήσει κάποια στιγμή να αρχίσει να ξανατρώει από τη στιγμή που βλέπει ότι αδιαφορείτε γι’ αυτό.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω μια κορούλα 4 μηνών. Γεννήθηκε 38 εβδομάδων, 3370 κιλά, 50 εκ. ύψος και 34 περίμετρο κεφαλής. Τώρα είναι 6800, 64 ύψος και 39.5 περίμετρο. Τρώει αποκλειστικά ξένο γάλα, 5 γεύματα 750ml. Ήθελα να μάθω αν το βάρος της είναι καλό, γιατί φαίνεται πως θα τριπλασιάσει το βάρος γέννησης πολύ νωρίτερα από το χρόνο”.

Απάντηση
Πράγματι το βάρος του μωρού σας είναι πάρα πολύ καλό. Δεν μπορείτε φυσικά να κάνετε δίαιτα στο μωρό σας γιατί εκείνο που τρώει είναι μόνο γάλα. Απλώς θα το έχετε στο μυαλό σας και αν υπάρχει και κάποια κληρονομκότητα παχυσαρκίας στην οικογένεια ώστε καθώς μεγαλώνει το παιδί σας να μην του δίνετε πράγματα που είναι περιττά όπως γλυκά, κρέμες, μπισκότα κ.λπ. Φυσικά με την καθοδήγηση τουο παιδιάτρου σας, ανάλογα με σωματομετρικά στοιχεία που θα εξελιχθούν θα σας συμβουλεύσει ποια είναι η σωστότερη διατροφή. Επειδή τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του η διατροφή του ορίζεται αποκλειστικά από το παιδίατρο πιστεύω ότι θα καταφέρετε τουλάχιστον μέχρι το χρόνο να μην πάρει το παιδί σας περιττό βάρος. Από το χρόνο και μετά που συνήθως τα παιδιά τρώνε το φαγητό των γονιών τους εκεί θα εξαρτηθεί από το τι κάνετε γενικότερα μέσα στο σπίτι σας.

Read More

And More