Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά κάθε εβδομάδα στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση

“Γιατρέ, παρακαλώ, (σχετικά με το θέμα για το “σύνδρομο του μπιμπερό”) ενημερώστε με αν το ίδιο ισχύει με το νυχτερινό θηλασμό και πώς μπορούμε να αναχαιτίσουμε τη δράση της τερηδόνας στην περίπτωση αυτή χωρίς να αποθηλάσει μια μαμά, μιας και τόσες ώρες χωρίς να θηλάσει είναι βέβαιο ότι θα μειώσουν την παραγωγή του γάλακτος. Σχετίζεται με λίγα λόγια ο θηλασμός με την εμφάνιση και την επιδείνωση της τερηδόνας;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχετε απόλυτο δίκιο. Ό,τι ισχύει για το μπιμπερό ισχύει και για τον μητρικό θηλασμό εφόσον μετά το παιδί αποκοιμιέται χωρίς να φροντίζουμε την καθαριότητα των δοντιών του. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει συνήθεια μετά το θηλασμό οποιαδήποτε ώρα της νύχτας πριν κοιμηθεί να καθαρίζουμε τα δοντάκια του με γνωστό τρόπο, δηλαδή με μια γαζούλα και νεράκι ή με μια μαλακιά οδοντόβουρτσα. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την τερηδόνα των νεογιλών δοντιών διότι πραγματικά έχει παρατηρηθεί και σε παιδάκια που θηλάζουν και δεν πλένουν τα δοντάκια τους να έχουμε χαλασμένα δόντια ή απώλεια κάποιων από αυτά. Εάν εφαρμόζετε το μέτρο αυτό από νωρίς συνηθίζει το παιδί ώστε πριν κοιμηθεί να δέχεται τον καθαρισμό των δοντιών του. Δεν πρέπει πάντως να ανησυχούν ιδιαίτερα οι μητέρες που θηλάζουν διότι το σύνδρομο του μπιμπερό αναφέρεται περισσότερο στα παιδιά που παρατείνουν τη συνήθεια να πίνουν γάλα με το μπιμπερό και μετά την ολοκλήρωση της οδοντοφυΐας ενώ συνήθως τα παιδιά που θηλάζουν σταματούν το θηλασμό πριν ολοκληρώσουν την οδοντοφυΐα τους.

Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 26 μηνών και ακόμη δε μιλάει. Η ακοή της είναι πολύ καλή. Συμμετέχει στα πάντα και απαντά, με το δικό της τρόπο, σε οποιαδήποτε ερώτηση. Είναι πολύ έξυπνο και δραστήριο παιδάκι. Εν τούτοις , λέει μόνο μονοσύλλαβες λέξεις – μα, μπα, πα (μαμά, μπαμπά, πάνω κτλ). Της μιλάμε συνέχεια, διαβάζουμε παραμυθάκια άλλα τίποτα. Τι μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω; Κρίνετε σκόπιμο να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό;

Απάντηση
Πρώτον θα πρέπει να ψάξουμε λίγο στο κοντινό οικογενειακό ιστορικό μήπως και κάποιος άλλος στην οικογένεια είχε αντίστοιχα κάποια καθυστέρηση στην ομιλία. Αυτό θα ήταν ενθαρρυντικό για την περίπτωση του παιδιού σας. Δεύτερον πρέπει να γίνει έλεγχος ακοής, δηλαδή το παιδί ακούει 100% και από τα δύο αυτιά; Τρίτον, να αρχίσει παιδικό σταθμό και αν μετά από 3 μήνες δεν διαπιστώσετε καθόλου πρόοδο της ομιλίας τότε να το δει κάποιος αναπτυξιολόγος και λογοθεραπευτής.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 6 μηνών και θα ήθελα να μου πείτε πότε μπορώ να σταματήσω να αποστειρώνω τα μπιμπερό του. Έχει αρχίσει να τρώει ρυζάλευρο και φρουτόκρεμα και το πιάτο του το πλένω κανονικά, άρα ποιος ο λόγος να αποστειρώνω; Και το βράδυ συνεχίζει και ξυπνάει κάθε 3 ώρες για να φάει έτοιμο γάλα παρόλο που το τελευταίο γεύμα είναι περίπου 12 το βράδυ. Είναι 7.150 κιλά”.

Απάντηση
Μπορείτε να σταματήσετε κάθε είδους αποστείρωση. Χρειάζεται μόνο καλό πλύσιμο των μπιμπερό και το νερό για το γάλα να είναι λίγο χλιαρό για να διαλύεται το σκονόγαλα. Αν θέλει νερό μπορεί να πιει κατευθείαν από τη βρύση ή εμφιαλωμένο χωρίς να το βράσετε. Το βραδινό γεύμα είναι θέμα συνήθειας. Μπορείτε σιγά σιγά να το καθυστερείτε ανά τέταρτο μέχρι να φτάσετε ένα εξάωρο χωρίς να τρώει.

Ερώτηση
“Η μικρή μου έκλεισε τα 5 και ακόμα κάνει τσίσα της το βράδυ και ο αδερφός της 3,5 ενώ όλη μέρα είναι στεγνοί”.

Απάντηση
Αγαπητή μαμά, πρώτα πρώτα θα πρέπει να ερευνήσετε το κοντινό οικογενειακό περιβάλλον για να δείτε εάν κάποιο από τα μέλη της οικογένειας είχε αντίστοιχη καθυστέρηση στον έλεγχο των σφιγκτήρων. Η ηλικία των 5 ετών είναι οριακή. Θα μπορούσατε να περιμένετε ακόμα έναν χρόνο. Θα πρέπει πριν κοιμηθεί το παιδί οπωσδήποτε να κάνει τα τσίσα του και δύο ώρες μετά την έναρξη του ύπνου να το ξυπνάτε κανονικά και όχι κοιμισμένο και να το οδηγείτε στην τουαλέτα για να κάνει τσίσα του. Με αυτό τον τρόπο συνηθίζει σιγά σιγά και εκαπιδεύονται οι σφιγκτήρες να λειτουργούν έτσι. Εάν το παιδί περάσει τα 6,5-7 χρόνια και εξακολουθεί να έχει πρόβλημα τότε θα πρέπει να γίνει ένας ουροδυναμικός έλεγχος και κάποιες άλλες εξετάσεις που έχουν σχέση με το κατώτερο νευρικό σύστημα της σπονδυλικής στήλης που ελέγχει την ούρηση. Όλα αυτά βέβαια μετά γίνονται σε ειδικό παιδοουρολόγο.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, έχω ένα γιο 8 μηνών και θα ήθελα να ρωτήσω τι άλλα φρούτα μπορώ να του δώσω εκτός από μήλο, μπανάνα και αχλάδι. Σας ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη σιγά σιγά σε αυτή την ηλικία μπορεί το μωρό σας να φάει όλα τα φρούτα που υπάρχουν στην αγορά αλλά φυσικά θα προτιμήσετε αυτά που λέμε “της εποχής”. Δεν απαγορεύεται κανένα φρούτο. Μόνο που όταν τα ξεκινάτε το κάθε νέο φρούτο θα το δίνετε ανά 3-4 μέρες ώστε να δείτε αν δημιουργήσει κάποια αλλεργία ή γαστρεντερικές διαταραχές και να ξέρετε πού οφείλονται. Επίσης μπορεί να φάει και τροπικά φρούτα όπως ανανά, παπάγια, μάνγκο κ.λπ.

Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 4 μηνών η οποία κοιμάται πάντα πολύ ελαφρά. Ξυπνάει με τον παραμικρό θόρυβο τρομαγμένη κλαίγοντας. Θηλάζει αποκλειστικά και δεν διανοούμαι να την μετακινήσω όταν την πάρει ο ύπνος στο στήθος μου. Το βάρος και το ύψος της είναι φυσιολογικά, επιπλέον ζει σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς εντάσεις και δυνατούς θορύβους. Τι φταίει και ακόμα και τις λίγες ώρες που κοιμάται είναι τόσο ανήσυχη; Νιώθω ότι δεν περνάει καλά μαζί μας! Τι άλλο πια να πω; Ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το λάθος είναι ότι αφήνεις το μωρό σου να κοιμηθεί στο στήθος σου και στην αγκαλιά σου. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί δεν μπαίνει στο στάδιο του βαθύ ύπνου διότι αισθάνεται το σώμα σου να κινείται κατά την διάρκεια της αναπνοής σου και ακούει το χτύπο της καρδιάς σου. Άλλαξε τη συνήθεια. Μην την αφήνεις να κοιμηθεί στην αγκαλιά σου μετά το γεύμα.Προσπάθησε να τη μάθεις αμέσως μόλις αρχίζει να κοιμάται να τη βάζεις στο κρεβατάκι της ώστε να είναι πολύ πιο ήρεμη και να καταφέρει τελικά ο οργανισμός της να περνάει όλα τα 3 στάδια του ύπνου που πρέπει ώστε να ηρεμεί και να ξεκουράζεται.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 17 μηνών αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα τον τελευταίο καιρό. Κοπανάει το κεφάλι του σε όποιο σημείο βρει όταν τον μαλώσουμε, όταν του χαλάσουμε το χατίρι, όταν νευριάζει σε σημείο που δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε εκείνη τη στιγμή. Καταλαβαίνει τα πάντα, λέει αρκετές λέξεις, είναι υπερκινητικός και ζωηρός. Μας έχει τρομάξει, φοβόμαστε πλέον να τον μαλώνουμε γιατί αντιδράει στο να το χτυπήσει κατευθείαν. Μέχρι νοσοκομείο πήγαμε επειδή μετά απ’ το χτύπημα έκανε εμετούς. Μείναμε ένα 24ωρο για παρακολούθηση. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Τι πρέπει να κάνουμε; Θα το σταματήσει; Πώς να το αντιμετωπίσουμε; Τιμωρία κάνει να τον βάζουμε ή είναι χειρότερα; Θα ήθελα την γνώμη σας!”

Απάντηση
Το μωρό σας σάς “εκμεταλλεύεται” και σας χειρίζεται και όσο βλέπει ότι αγχώνεστε, το συνεχίζει ή για να παίξει ή για να σας τιμωρήσει ή από περιέργεια. Υπάρχει όμως λύση: αδιαφορήστε γι’ αυτό που κάνει και όταν συμβαίνει ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Μετά από μερικές επαναλήψεις που θα καταλάβει ότι αυτό που κάνει δεν πιάνει τόπο θα σταματήσει. Επίσης όταν πονέσει υπερβολικά θα το περιορίσει και από μόνο του. Η μέθοδος είναι αλάνθαστη.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω ένα αγοράκι 6 μηνών. Εδώ και λίγες μέρες ξεκινήσαμε φρουτόκρεμα και κρεατοχορτόσουπα (δεν τρώει κρέμα το απόγευμα, γιατί το βάρος του είναι άκρως ικανοποιητικό και ο παιδίατρος δε θέλει να του δίνουμε extra θερμίδες). Πριν ξεκινήσει το φαγητό, έκανε 4 γεύματα την ημέρα, πίνοντας περίπου 240ml γάλα κάθε φορά. Τώρα τα γεύματα έγιναν 5/ημέρα (κατ’ εντολή του παιδιάτρου). Σε κάποια άλλη μητέρα είπατε ότι μετά τους 4 μήνες τα μωρά κάνουν 4 γεύματα. Ποιο είναι το σωστό; Να σημειώσω ότι ο μικρός κάνει το τελευταίο γεύμα γύρω στις 8.30 το βράδυ και κοιμάται συνεχόμενα ως τις 7-7.30 το πρωί, επομένως είναι αδύνατο να τον ξυπνήσω για να πιει γάλα γύρω στις 12…. Έχω μπλοκάρει, γιατί έχουμε γυρίσει στο να τρώει ανά 3ωρο, όπως όταν ήταν νεογέννητος”.

Απάντηση
Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας. Το πρόγραμμα εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Αν και το βάρος του είναι ικανοποιητικό δεν το πιέζουμε. Σε γενικές γραμμές αν τρώει γάλα πρωί και βράδυ, γεύμα και απογευματινό είμαστε ευχαριστημένοι. Το δεκατιανό (φρούτα) συνήθως δεν το υπολογίζουμε σαν γεύμα.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 5 χρονών και την πήγα σε παιδοοδοντίατρο. Έχει 8 σφραγίσματα στα πίσω δόντια. Πρέπει να τα κάνει; Πότε αλλάζουν δόντια; Είναι και πολύ ακριβά…”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα έχεις απόλυτο δίκιο, το οικονομικό είναι ένα πρόβλημα για τις οδοντοθεραπείες, γι’ αυτό και πάντα λέμε ότι πρέπει να προλάβουμε να μην χαλάνε τα δόντια παρά να προσπαθούμε να τα θεραπεύσουμε. Εν πάσει περιπτώσει, στη δική σου περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν τα σφραγίσματα διότι μπορεί να δημιουργήσουν πάρα πολλά προβλήματα, όπως μολύνσεις, αλλά και τα καινούργια που θα βγουν τα μόνιμα, να είναι πιο ευάλωτα στην τερηδόνα. Συνήθως τα παιδιά μετά τα 6 χρόνια αρχίζουν τα αντικαθιστούν τα νεογιλά δόντια με τα μόνιμα.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 18 μηνών και γεννήθηκε την 36+4 εβδομάδα, 53εκ και 3190 κιλά. Mε καισαρική τομή λόγω διαβήτη κύησης και υπερβολικά αυξημένες τρανσαμινάσες στο 1300. Τώρα είναι 18 μηνών 93 πόντοι και 12750 κιλά. Βρίσκετε την ανάπτυξή του φυσιολογική;”

Απάντηση
Από τα στοιχεία που μου δίνετε βγαίνει ότι το βάρος του βρίσκεται στην 85η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι αρκετά βαρύς και το ύψος του βρίσκεται στην πάνω από την 97η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι πολύ ψηλός. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να έχετε κανένα άγχος.

Read More

And More