Πίσω στην κορυφή της σελίδας
22.02.2014 | 21:03
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις απορίες των γονιών!

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις απορίες των γονιών!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών η οποία όποτε την ταΐζουμε με το μπιμπερό δε μας κοιτάει στα μάτια. Πού και πού γυρνάει το βλέμμα της αλλά κατά βάση κοιτάει με ενδιαφέρον το χώρο του σπιτιού. Κατά τα άλλα και μας κοιτάει όταν της μιλάμε και μας γελάει όταν της γελάσουμε. Θα έπρεπε να ανησυχήσω; Είναι μήπως σημάδι νοητικής υστέρησης ή αυτισμού; Θα ήθελα πολύ την γνώμη σας! Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, όπως τα περιγράφεις τα πράγματα, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εφόσον το παιδί σας κοιτάζει κάτω από άλλες συνθήκες και σας γελάει σημαίνει ότι έχει επικοινωνία με το περιβάλλον. Το τεστ που κάνετε κατά τη διάρκεια του ταΐσματος με το μπιμπερό δεν είναι και τόσο αξιόπιστο για να διαπιστώσετε αυτά που σας ενδιαφέρουν.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 5,5 χρονών και θα πάει πρώτη δημοτικού. Μας είπαν όμως ότι φέτος ήταν η τελευταία χρονιά που κάνουν το δοκιμαστικό εμβόλιο (μαντού) στα σχολεία. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι πού θα το κάνουμε; Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Μην ανησυχείτε καθόλου. Μπορείτε όποτε θέλετε, και συνήθως γίνεται μία φορά το χρόνο, να κάνετε το μαντού στον παιδίατρό σας είτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας είτε σε κάποιο δημόσιο ιατρείο.

Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 4 μηνών η οποία τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Γεννήθηκε 2990 με ύψος 48 εκ. Τώρα είναι 6 κιλά με ύψος 64 εκ. Τον τελευταίο μήνα η μικρή πήρε μόνο 350 γρ. Η παιδίατρος ανησυχεί επειδή το μωρό ξυπνάει σχεδόν ανά δίωρο και θηλάζει. Θεωρεί πως θα έπρεπε να κάνει ένα πεντάωρο σερί ύπνου. Έχοντας λοιπόν στο νου της ότι το μωρό πεινάει και ξυπνάει συχνά σε συνδυασμό με την χαμηλή πρόσληψη βάρους μου πρότεινε ν' αρχίσω σε 15 μέρες απογευματινή κρέμα. Εγώ νιώθω πως έτσι θα σαμποτάρω το θηλασμό μιας κι είναι πολύ νωρίς για στέρεες τροφές. Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ!”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, καταρχήν το μωρό σας αυτή τη στιγμή έχει διπλάσιάσει το βάρος της γέννησης το οποίο ουσιαστικά θα έπρεπε ουσιαστικά να γίνει γύρω στον 5ο μήνα της ζωής της. Άρα μέχρι τώρα όλα έχουν πάει πάρα πολύ καλά. Εάν ξεκινήσετε την κρέμα το απόγευμα σίγουρα αυτό μπορεί να επηρεάσει το θηλασμό καθώς αυτό σημαίνει ότι το παιδί ξεκινάει τον απογαλακτισμό. Θα πρότεινα να περιμένετε ακόμα ένα μήνα για να δείτε τι πραγματικά γίνεται με το βάρος του μωρού. Για όσους υποστηρίζουν το μητρικό θηλασμό είναι καλύτερα να τρώει το μωρό κάθε 2 με 3 ώρες και να τρώει μητρικό γάλα παρά να τρώει ξένο γάλα ή κρέμες προκειμένου να αυξήσει τις ώρες που δεν τρώει. Όλα αυτά βέβαια εφόσον το βάρος που παίρνει το παιδί είναι ικανοποιητικό. Συμπερασματικά, περιμένετε ακόμα λίγες εβδομάδες, ενισχύοντας εσείς τη διατροφή σας προκειμένου να αυξηθεί το γάλα σας. Δηλαδή να πίνετε πολύ νερό, καλή τροφή δηλαδή ό,τι είναι ακριβό (κρέας, φρούτα, χόρτα), φυσικό καροτόζουμο, ψάρια που έχουν ωμέγα λιπαρά όπως είναι ο σολωμός, ο τόνος, η σαρδέλα, ο κολιός, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, κουάκερ και γενικά βελτιώστε την ψυχική σας διάθεση προκειμένου να αυξήσετε την ποσότητα και την ποιότητα του γάλακτός σας. Καλή επιτυχία!

Ερώτηση
“Μωρό ενός έτους, με πρόβλημα βρογχιολίτιδας, μπορεί να πάρει το amoxil μέσα σε χυμό ή σε γάλα, διότι δεν το πίνει, δηλαδή κλαίει γοερά; Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Βεβαίως! Σχεδόν όλα τα φάρμακα μπορεί ένα παιδί να τα πάρει με τροφές όπως οι χυμοί ή το γάλα. Μόνο που δεν θα πρέπει οι τροφές αυτές να είναι θερμές γιατί έτσι μπορεί να καταστραφεί κάποια μικρή ποσότητα του φαρμάκου.

Ερώτηση
“Παρακαλώ θα ήθελα να ξέρω τα πάντα για την λοιμώδη μονοπυρήνωση σε ένα παιδάκι 2 1/2 ετών. Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, σας απαντώ εν συντομία ότι η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μία ασθένεια που οφείλεται σε έναν ιό. Παρόλο που η ονομασία της "λοιμώδης" παραπέμπει σε κάτι το φοβερό και φοβίζει τους γονείς, ουσιαστικά τις περισσότερες φορές το παιδί περνάει αυτή την ίωση ελαφριά, μόνο που χαρακτηρίζεται από πολλές ημέρες πυρετό, πιθανόν εξάνθημα και διόγκωση του σπλήνα και του ήπατος. Προσεχώς θα κάνουμε ένα κανονικό θέμα όπου θα σας περιγράφω τι είναι αυτή η λοιμώδης μονοπυρήνωση.

Ερώτηση
“Το μωράκι μου γεννήθηκε την 33η εβδομάδα, αισίως έχουμε φτάσει στον πέμπτο μήνα (διορθωμένη ηλικία 4 μηνών). Η περίμετρος του κεφαλιού του τώρα (διορθωμένη ηλικία 4 μηνών) είναι 43 εκ., τους δυο προηγούμενους μήνες ήταν 40 εκ. Να ανησυχήσω; Πώς σας φαίνεται η τελευταία μέτρηση με τα 43 εκ.; Χρήζει εξέτασης με υπέρηχο; Να συμπληρώσω ότι ο σύζυγος έχει μεγάλο κεφάλι. Ευχαριστώ”.

Απάντηση

Πραγματικά, οι διαστάσεις του κεφαλιού του μωρού σας είναι κάτω από την κατώτερη εκατοστιαία θέση. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε όπως σε άλλα παιδιά δεδομένου ότι οι καμπύλες που υπάρχουν είναι μετρήσεις για παιδιά που έχουν γεννηθεί αφού έχει ολοκληρωθεί η ηλικία κύησης και με βάρος πάνω από 3 κιλά. Άρα λοιπόν εσάς πρέπει από την αρχή της γέννησής του να βρισκόταν κάτω από αυτές τις καμπύλες που έχουμε για τα φυσιολογικά παιδιά και γι' αυτό σημασία έχει όσο περνάνε οι μήνες να παίρνει διαστάσεις το κεφάλι, το ύψος και το βάρος. Ανησυχητικό είναι εάν δείτε ότι αυτή η καμπύλη, η οποία όπως είπαμε έτσι κι αλλιώς βρίσκεται κάτω από τις κατώτερες εκατοστιαίες, αλλάζει αυξομειώνεται ή συνεχώς μειώνεται προς τα κάτω. Στη δική σας περίπτωση αφού ήταν 40 εκ. το κεφάλι του και μέσα σε 2 μήνες πήγε 43 σημαίνει  ότι μεγαλώνει φυσιολογικά παρόλη την προωρότητά του.

Ερώτηση
“Γέννησα δίδυμα κορίτσια στις 32 εβδομάδες με βάρος 1540 και 1620γρ αντίστοιχα και ύψος 43εκ. Τώρα είναι 7,5 μηνών περίπου και ζυγίζουν 6500 και 6700 και ύψος 65 και 67εκ αντίστοιχα. Όσον αφορά στη διατροφή τους, το πρωί πίνουν περίπου 230ml γάλα, μετά φρουτόκρεμα, το μεσημέρι κρεατοχορτόσουπα, το απόγευμα κρέμα περίπου 150γραμ. και το βράδυ, πριν τον ύπνο, πάλι 230ml περίπου γάλα. Ποια είναι η άποψη σας για την ανάπτυξή τους; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, ισχύουν και για σένα περίπου αυτά που είπα στην προηγούμενη αναγνώστρια. Έχεις μωράκια που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα και με πολύ χαμηλό βάρος. Σύμφωνα με τα δεδομένα τους το σημερινό τους βάρος και ύψος είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης, η διατροφή τουος είναι πάρα πολύ καλή. Εφόσον κάθε μήνα βλέπεις ότι οι διαστάσεις των μωρών σου αυξάνονται και σε βάρος και σε ύψος σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχείς. Εμείς ξέρουμε ότι η προωρότητα των παιδιών συνήθως τα ακολουθεί μέχρι τον πρώτο χρόνο αλλά ίσως και λίγο αργότερα. Σιγά σιγά θα επανέλθουν και θα μπουν στις καμπύλες που έχουν τα φυσιολογικά παιδιά της ηλικίας τους.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω μια κορούλα 13 μηνών! Αρνείται πεισματικά να φάει τη φρουτόκρεμα από τότε που ξεκινήσαμε! Τρώει μόνο μπανάνα! Πώς μπορώ να την κάνω να φάει; Γενικά στο φαγητό είναι δύσκολη! Θέλει μόνο γάλα!”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι έχεις ένα μωρό που έχει ιδιορρυθμίες στη διατροφή του. Δεν μου δίνεις περισσότερα στοιχεία προκειμένου να έχω μια καλύτερη άποψη για το τι συμβαίνει και πώς μπορείς να βοηθήσεις το μωρό σου. Δεν γράφεις καν ούτε το βάρος που γεννήθηκε ούτε πού βρίσκεται τώρα ή και το ύψος του. Σε γενικές γραμμές εάν είναι ένα παιδί που είναι εντάξει όσον αφορά στα σωματομετρικά του και απλώς είναι ιδιόρρυθμο στις γεύσεις και στα φαγητά που θέλει τότε θα πρέπει με πολλή μεγάλη υπομονή και διακριτικότητα να του μειώνεις τις τροφές που θέλει και από ό,τι φαντάζομαι κάνει μονοφαγία περισσότερο με το γάλα ώστε αφού πεινάσει και αφού αντιληφθεί ότι εσύ δεν το καταπιέζεις και δεν σε νοιάζει πολύ αν θα φάει και τι θα φάει ίσως με αυτόν τον τρόπο λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και αρχίσει το παιδί να δοκιμάζει άλλες τροφές. Επίσης στην ηλικία που βρίσκεται, μπορεί να αρχίσει να δοκιμάζει και να τρώει φαγητά των γονιών του, μαγειρεμένα φυσικά με πιο ελαφρύ τρόπο. Ίσως έχει βαρεθεί τις κρέμες και τις σούπες.

Ερώτηση
“Η κόρη μου, 4 ετών, είναι 103 εκ. και βάρος 16,9 κιλά. Γεννήθηκε 49 εκ. και 2770 γρ. στην 37 εβδομάδα. Έπεσε στην καμπύλη του ύψους από 75 στην 50 και ανησυχώ μήπως συμβαίνει κάτι με την αυξητική ορμόνη. Μέχρι τώρα ήταν σταθερή στην 75 στο ύψος. Νομίζετε ότι πρέπει να κάνω κάτι σχετικά;”

Απάντηση

Το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να αρχίσετε να σκέφτεστε τόσο αρνητικά όσον αφορά στο ύψος του. Οι διαστάσεις του είναι πάρα πολύ καλές. Επίσης, ξέρουμε ότι τα κορίτσια έχουν μεταβαλλόμενο ύψος μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία τους και να αρχίσει η περίοδός τους όπου από κει και πέρα παίρνουν πολύ λιγότερο ύψος. Άρα βρίσκεται τώρα σε μια ηλικία που περιμένουμε αυτές τις αυξομειώσεις και γι' αυτό πιστεύω ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε καθόλου.

Ερώτηση
“Η κόρη μου, 4 ετών, έχει μεταλοιμώδη κνίδωση. Κάθε φορά που παίρνει μια ίωση βγάζει εξανθήματα που τα αντιμετωπίζουμε με αντισταμινικά. Με προβληματίζει όμως όταν πάει νηπιαγωγείο που οι ιώσεις είναι πολύ συχνές. Μπορεί να πίνει συνέχεια αντισταμινικά; Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν την έστειλα φέτος παιδικό σταθμό. Τι με συμβουλεύετε;”

Απάντηση

Καταρχήν δεν είναι σίγουρο ότι όταν το παιδί σας θα αρχίσει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό θα αρρωσταίνει. Μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ να πάρει φάρμακο. Άρα θα πρέπει να το δοκιμάσετε για να ξέρετε τις αντιδράσεις του. Από κει και πέρα μου φαίνεται πολύ περίεργο να μιλάτε για ιώσεις που συνεχώς βγάζουν εξανθήματα. Μήπως χρειάζεται να πάρει κάποια φάρμακα όταν είναι άρρωστη και είναι αυτά που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις; Όσον αφορά στην ερώτησή σας αν μπορεί να παίρνει αντισταμινικά βεβαίως εφόσον κρίνεται απαραίτητο μπορεί να τα παίρνει, υπάρχουν πολλά αντισταμινικά αλλά και άλλα φάρμακα που αν υπάρχει πραγματικά λόγος μπορεί να τα παίρνει σε όλη τη διάρκεια του έτους.




Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook