Ο παιδίατρος σας απαντά! Στείλε και εσύ την δική σου ερώτηση!

Το αγοράκι μου που είναι 2,5 μηνών, πόσα γεύματα πρέπει να κάνει την μέρα; Το κεφαλάκι του γιου μου γέρνει από την αριστερή πλευρά, σε ποιον να απευθυνθώ; Η κόρη μου έχει ένα γρομπαλάκι πάνω στο κρανίο, τι μπορεί να είναι;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει κάθε εβδομάδα σε όλες τις ανήσυχες μανούλες…
Ερώτηση
Επειδή εκτιμώ ιδιαίτερα τη γνώμη σας θα ήθελα να μου πείτε το εξής: έχω ένα αγοράκι 13 μηνών το οποίο έχει πάθει δύο φορές βρογχιολίτιδα καθώς κολλάει ιώσεις από το μεγαλύτερο αδελφό του. Αν του βάζω σταγόνες τύπου otrivin για λίγες μέρες όταν βλέπω μίξες μπορεί να προλάβω να μη φτάσει η βλέννη στον πνεύμονα; Ο φυσιολογικός ορός και τα σιρόπια δεν το καταφέρνουν.”
Απάντηση
Οι σταγόνες τύπου Otrivin σαν φάρμακο είναι πολύ βαριές και γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με πολύ μεγάλη τσιγκουνιά στα μωρά. Το καλύτερο απ’ όλα είναι να βάζεις φυσιολογικό ορό πάρα πολλές φορές την ημέρα όπως επίσης και θαλασσινό νερό σε μορφή σπρέι. Ακόμα καλύτερο είναι να έχεις ένα υγραντήρα μέσα στο δωμάτιο του παιδιού προσθέτοντας και δύο ή τρεις σταγονίτσες ευκαλυπτέλαιο. Επίσης πριν κοιμηθεί ένα πολύ καλό ζεστό μπάνιο με πολλούς ατμούς θα βοηθήσει να ανοίξει η μυτούλα του.
Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι 2,5 μηνών σχεδόν 3. Πόσα γεύματα πρέπει να κάνει την ημέρα και πόσα ml γάλα πρέπει να πίνει;”
Απάντηση
Σε αυτή την ηλικία συνήθως κάνουν 4 έως 6 γεύματα. Η ποσότητα δεν είναι τόσο σημαντική όσο το να είναι ήρεμο και να παίρνει το βάρος που πρέπει. Σε γενικές γραμμές πολλαπλασιάζουμε το βάρος που έχει επί 150 ml και αυτό είναι το γάλα που θα πρέπει να τρώει μέσα στο 24ωρο ώστε να βοηθήσει να θρέψει το σώμα του και να παίρνει βάρος.
Ερώτηση
Η κόρη μου 3 ετών έχει πίσω από το αυτάκι της, πάνω στο κρανίο ένα γρομπαλάκι το οποίο είναι σκληρό και δεν μετακινείται και δεν την πονάει. Τι μπορεί να είναι αυτό;”
Το πιθανότερο απ’ όλα είναι η γωνία ενός οστού από τα οστά που υπάρχουν στο κρανίο. Από τη στιγμή που δεν πονάει και δεν μετακινείται δεν πρέπει να είναι κάτι άλλο.
Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι 3,5 χρονών περίπου και ζυγίζει 17 κιλά και έχει ύψος 99 πόντους. Δεν τρώει καθόλου όσπρια και λαδερά φαγητά και ενώ του τα προσφέρω αρνείται να δοκιμάσει. Πρέπει να ανησυχώ για την ανάπτυξή του; Πως μπορώ να τον πείσω να τα δοκιμάσει; Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Το αγοράκι σου στην ηλικία που βρίσκεται πρέπει να ζυγίζει από 12 έως 18 κιλά με μέσο όρο 15 κιλά. Επίσης πρέπει να έχει ύψος από 90 πόντους έως 105 με μέσο όρο 98. Άρα όπως καταλαβαίνεις και το βάρος και το ύψος είναι σε πολύ καλή θέση. Όσον αφορά τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά, αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου και δεν έχει καμία σχέση με την παθολογία του παιδιού. Θα πρέπει εσύ να βάλεις την φαντασία σου να δεις πως θα του φτιάχνεις τα φαγάκια αυτά με διάφορες συνταγές ώστε τελικά να καταφέρεις να τα φάει. Συνήθως τα όσπρια τα βάζουμε μέσα στην υπόλοιπη τροφή 4-5 κουταλάκια σαν σαλάτα και έτσι τα τρώει το παιδί χωρίς να το καταλάβει.
Ερώτηση
Ο γιος μου είναι 7,5 χρονών. Παρατήρησα ότι γέρνει το κεφαλάκι του από την αριστερή πλευρά. Σε ποιον να απευθυνθώ για τέτοια περίπτωση;”
Απάντηση
Καταρχήν ο παιδίατρός σου ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού θα πρέπει να το εκτιμήσει και να σε καθοδηγήσει προς ποια ειδικότητα θα πρέπει να απευθυνθείς. Συνήθως γι’ αυτά τα θέματα ξεκινάμε από τον παιδο-ορθοπεδικό και αν δεν είναι της ειδικότητάς του μετά πάμε σε νευροχειρουργό.

Read More

And More