Ο παιδίατρος απαντάει στις ερωτήσεις σας!

Πως μπορώ να διακόψω τον θηλασμό; Η κόρη μου 9 χρονών έχει ένα καρουμπαλάκι στο δεξί της στήθος, πρέπει να ανησυχώ; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στα email σας…
Ερώτηση
Η εγγονούλα μου είναι τριών ετών και έχει δυσκοιλιότητα. Τι μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω;”
Απάντηση
Πάρα πολλά πράγματα μπορείτε να κάνετε και φυσικά ξεκινώντας από την διατροφή. Να μην τρώει μήλο, μπανάνα, ρύζι, καρότο τα οποία σφίγγουν τα κόπρανα του παιδιού και να της δίνετε κάθε μέρα ακτινίδια, δαμάσκηνα, παντζάρια, σπανάκι, μέλι, λάδι ωμό και πάρα πολύ καλό είναι το κουάκερ το οποίο μπορείτε να το βάζετε μέσα στο γάλα ή στο γιαούρτι ή στο μπιφτέκι αντί για ψωμί ή φρυγανιά ή επίσης και μέσα στην σούπα.

Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών το οποίο τις τελευταίες 3 μέρες πριν φάει ή πριν κοιμηθεί πιπιλίζει τον αντίχειρά του. Έχω προσπαθήσει επανειλημμένως να του βάλω πιπίλα αλλά δεν την δέχεται με τίποτα σε σημείο που κλαίει με λυγμούς. Πως θα μπορέσω να του σταματήσω την συνήθεια αυτή και τι επιπτώσεις θα έχει στο μέλλον αν συνεχίσει να το κάνει; Σας ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Το μωράκι σας ξέρει πιο είναι το καλύτερο. Βέβαια εάν μάθει να πιπιλάει το δάχτυλο, πολύ δύσκολα θα καταφέρετε αργότερα να το κόψετε και φυσικά μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην οδοντοφυΐα του ακόμα και στο δάχτυλό του. Θα προσπαθήσετε με υπομονή μέχρι να μάθει την ξένη πιπίλα αλλά και όταν συμβεί αυτό θα προσπαθήσετε να μην έχει συνέχεια την ξένη πιπίλα για να μην γίνει κι’ αυτό μια κακή συνήθεια.
Ερώτηση
Γεια σας γιατρέ. Θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να διακόψω τον θηλασμό; Το παιδάκι μου είναι ενός έτους και δεν λέει να ξεκολλήσει.”
Απάντηση
Το παιδάκι σας ξέρει πιο είναι το καλό. Εμείς βέβαια θα προσπαθήσουμε αφού το θέλετε να διακόψουμε τον μητρικό θηλασμό. Εγώ θα σας σύστηνα να το θηλάσετε μέχρι 2 χρονών.
Δύο τρόποι υπάρχουν, ο ένας είναι ακαριαίος που παίρνετε ένα χαπάκι και μέσα σε ένα 24ωρο σταματάει το γάλα σας, οπότε εφόσον το παιδί δεν βρίσκει το γάλα αναγκάζεται αργά ή γρήγορα να πάρει το ξένο. Ο άλλος τρόπος είναι να μειώνετε σταδιακά την ώρα που το βάζετε στο στήθος κάθε μέρα και λιγότερο, ώστε έτσι να υπάρξει μια αποτοξίνωση σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ερώτηση
Η κόρη μου είναι 9 χρονών. Μου είπε ότι έχει ένα καρουμπαλάκι στο δεξί της στήθος και ότι όταν το πιάνει την πονάει. Την έπιασα και όντως πιάνω μια μικρή μπιλίτσα. Να την πάω στον παιδίατρο ή κάπου άλλου; Ανησυχώ πολύ. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Στην ηλικία που είναι η κόρη σας έχουν αρχίσει να αλλάζουν οι ορμόνες της, δηλαδή βρισκόμαστε στην προ-εφηβεία. Έτσι καμιά φορά λόγω διόγκωσης των μαστικών αδένων, υπάρχει αυτό το γρουμπουλάκι και αυτός ο πόνος. Μπορεί να είναι μόνο από τον ένα μαστό, αλλά και από τους δύο. Κρατάει λίγους μήνες και καλό είναι να μην το πειράζουμε γιατί ερεθίζεται και πονάει. Σε περίπτωση που έχετε κάποιο ενδοιασμό όμως, πρώτα το βλέπει ο παιδίατρος και αν θέλει κάποια επιπλέον εξέταση τότε γίνεται υπερηχογράφημα της περιοχής.
Ερώτηση
Έχω μία κόρη 4 μηνών και βάζει το χέρι της μέσα στο στόμα σαν να θέλει να ανιχνεύσει τα ούλα της. Ξέρουμε πως αυτό είναι φυσιολογικό απλά απορούμε μήπως βγάλει κάποιο δοντάκι από τόσο νωρίς. Πόσο σπάνια συμβαίνει αυτό; Ευχαριστώ προκαταβολικά!”
Απάντηση
Είναι η ηλικία που το παιδί σας έχει αρχίσει να έχει οδοντοφυΐα, δηλαδή σιγά σιγά τα ούλα τρίζονται και τα δοντάκια που βρίσκονται μέσα σε αυτά προχωρούν ώστε κάποια στιγμή να αρχίσουν να ανατείλουν. Γι’ αυτό το λόγο το μωρό σας βάζει το χέρι μέσα στο στόμα. Είναι κάτι φυσιολογικό. Θα προσπαθήσετε να του αποσπάτε την προσοχή, αν πονάει πολύ υπάρχουν κάποιες αλοιφές εντριβές στα ούλα, υπάρχει μία δαχτυλήθρα από σιλικόνη με ανώμαλη επιφάνεια που με αυτή τρίβουμε τα ούλα του μωρού και σε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη μπορούμε ένα παυσίπονο.

Read More

And More