Ο παιδίατρος λύνει τις απορίες σας!

Το αγοράκι μου δεν πίνει το γάλα του, μήπως πρέπει να μεγαλώσω την τρύπα στο μπιμπερό; Όταν ταΐζω το αγοράκι μου κλαίει, ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στα email σας…
Ερώτηση
Το αγοράκι μου είναι 11μηνων δεν πίνει όλο το γάλα του και μου φαίνεται σαν να κουράζεται. Η τρύπα στο μπιμπερό πρέπει να είναι μια και όσο μεγαλώνει το μωρό την μεγαλώνουμε ή κάνουμε δεύτερη;”
Απάντηση
Η τρύπα του μπιμπερό πρέπει να είναι μία και καλά ανοιγμένη. Δηλαδή να έχει τέτοιο εύρος που όταν γυρίζουμε το μπιμπερό προς τα κάτω στην αρχή το γάλα τρέχει με συνεχή ροή σαν να έχουμε ανοίξει μία βρυσούλα και μετά αρχίζει να στάζει μία σταγόνα το δευτερόλεπτο.
Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών και εδώ και 2 εβδομάδες κλαίει όταν ταΐζω, σταματάει στα 100 γρ και συνεχίζει μετά από ώρα. Άλλες φορές το τρώει με το ζόρι και άλλες φορές θέλει κι άλλο. Να σημειώσω ότι όταν αρχίζει να τρώει το στομαχάκι του κάνει ένα θόρυβο και αρχίζει το κλάμα.”
Απάντηση
Πολλές είναι οι αιτίες που ένα παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Πρώτον, έχει βαρεθεί το συγκεκριμένο γάλα. Δεύτερον είναι μικρή η τρύπα της πιπίλας και κουράζεται. Τρίτον έχει το σύνδρομο του γαστρο-εντερικού αντανακλαστικού, δηλαδή μόλις το γάλα φτάνει στο έντερο και αρχίσει και κάνει περισταλτικές κινήσεις το μωράκι κάνει πονάκια. Τέταρτον έχει ξεκινήσει η οδοντοφυΐα και μπορεί να ερεθίζονται τα ούλα του την στιγμή που πιπιλάει.
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 16 μηνών και πριν 2 εβδομάδες σταμάτησε να πίνει το γάλα της. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;”
Απάντηση
Εξαρτάται τι γάλα έπινε. Για την ηλικία του μωρού σας έχετε το δικαίωμα να δοκιμάσετε όλα τα γάλατα που υπάρχουν στο εμπόριο σε σκόνη, σε υγρή μορφή, ακόμα και εβαπορέ. Συνήθως δοκιμάζοντας διαφορετικά γάλατα, πετυχαίνουμε κάποιο που να αρέσει στο παιδί. Εάν δεν του αρέσει το γάλα τελικά και τρώει γιαούρτι και τυρί μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του σε ασβέστιο μέσα απ’ αυτή την διαδικασία. Επίσης εάν το παιδί τρώει τις βρεφικές κρέμες μπορούμε να του φτιάχνουμε το γάλα του και να ρίχνουμε μέσα κάποιες μεζούρες από την κρέμα ώστε να αλλάζουμε την γεύση και τελικά να πίνει το γάλα μαζί με την κρέμα.
Ερώτηση
Η κόρη μου τον Ιούνιο θα γίνει 3 ετών. Πριν από 4 μήνες παρατηρήσαμε ότι το ματάκι της αλληθωρίζει. Συμβουλευτήκαμε παιδο-οφθαλμίατρο και μας πρότεινε να περιμένουμε λίγο μέχρι να κλείσει τα 3. Της βρήκε βέβαια υπερμετρωπία, αλλά μας είπε ότι ενδεχομένως να μην έχει σχέση με το αλληθώρισμα και ότι αυτό να οφείλεται σε κάποιο κατασκευαστικό πρόβλημα του ματιού.”
Απάντηση
Εφόσον το μωρό σας το έχει δει παιδο-οφθαλμίατρος είναι πιο κατάλληλος να βγάλει την σωστή διάγνωση και να σας συμβουλέψει σωστά για το τι πρέπει να κάνετε. Περιμένετε λοιπόν και ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδο-οφθαλμιάτρου σας.

Read More

And More