Ο παιδίατρος απαντάει στις ερωτήσεις σας!

Γιατί το μωράκι μου ξυπνάει το βράδυ και κλαίει; Γιατί το αγοράκι μου γίνεται νευρικό κάθε απόγευμα και κλαίει; Πως μπορώ να βοηθήσω το κοριτσάκι μου 15 μηνών να αρχίσει να περπατάει;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στα email σας…
Ερώτηση
Είμαι μητέρα μίας μπέμπας 8 μηνών και τα βράδια που κοιμάται στο κρεβατάκι της έχω παρατηρήσει οτι αρκετές φορές ιδρώνει το κεφαλάκι της με αποτέλεσμα να είναι μούσκεμα (μόνο όμως το κεφαλάκι της). Σκέφτηκα μήπως είναι λόγω της κουβέρτας, αλλά και άλλες κουβέρτες που χρησιμοποίησα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Να αναφέρω όμως οτι δεν γίνεται αυτό κάθε βράδυ και την θέρμανση την έχουμε κλειστή. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Δεν είναι κάτι σοβαρό. Σε αυτή την ηλικία το ρυθμιστικό σύστημα των παιδιών είναι λίγο περίεργο και συμβαίνει πολλές φορές να ιδρώνει το κεφαλάκι του όπως ακριβώς το περιγράφετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το προσέχετε, να μην έχετε υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο δωμάτιο, να μην το ντύνετε υπερβολικά το παιδί και τακτικά να του σκουπίζετε το κεφαλάκι του για να μην κρυώσει.
Ερώτηση
Έχω ένα κοριτσάκι 15 μηνών που δεν περπατάει ακόμη και η ανάπτυξή της είναι φυσιολογική. Στους 13 μήνες μπουσούλησε, στέκεται, σηκώνεται στην κούνια της αλλά για να περπατήσει θέλει να την κρατάμε. Αισθάνομαι ότι φοβάται πολύ και ενώ μπορεί δεν περπατάει ούτε βήμα μόνη της. Τι μπορώ να κάνω για να την βοηθήσω; Πρέπει να ανησυχώ;”
Απάντηση
Το παιδί σας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί ώστε να περπατήσει με ασφάλεια. Είναι και κοριτσάκι άρα είναι περισσότερο εγκεφαλικό απ’ ότι τα αγοράκια τα οποία είναι πιο επιπόλαια στο περπάτημά τους. Θα κάνετε λίγο υπομονή, θα το υποβοηθάτε και σε λίγους μήνες το παιδί θα έχει περπατήσει.
Ερώτηση
Zω σε πολύ μικρό μέρος με ένα μόνο παιδίατρο και η συμβουλή σας για μένα είναι πολύτιμη. Το αγοράκι μου 5,5 έχει εμφανίσει στη δεξιά πλευρά του λαιμού, δυο μπαλάκια σαν “αρακά” από τον Οκτώβριο, δηλαδή εδώ και 6 μήνες. Δεν πονάει, δεν έχει άλλα προβλήματα απλά είναι ορατό με το μάτι. Η παιδίατρος λέει ότι οφείλεται στις πολλές ιώσεις που πέρασε την περασμένη χρονιά, καθώς ήταν η πρώτη του χρονιά στο σχολείο και περάσαμε τα πάντα! Θα περάσει λέει μόνο του. Ανησυχώ και την ρωτάω συχνά και είναι πολύ ήρεμη. Μήπως πρέπει να κάνει το παιδί κάποιες εξετάσεις για να ηρεμήσω; Και αν ποιες; Υπέρηχο; Αιματολογικά;”
Απάντηση
Όπως μου τα περιγράφετε φαίνεται ότι αυτά τα μπαλάκια είναι μικροί λεμφαδένες που πολύ συχνά τους συναντούμε στα παιδιά αυτής της ηλικίας όταν περνάνε κάποια ίωση του λαιμού, της μύτης ή των αυτιών. Εφόσον δεν είναι πολύ μεγάλοι, δεν πονάνε και είναι ευκίνητοι, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Εάν διογκωθούν σε συνδυασμό με τον πυρετό, θα πρέπει να γίνει και κάποιος υπέρηχος της περιοχής για να δούμε ακριβώς το μέγεθός τους και την υφή τους και πιθανότατα να γίνουν και αιματολογικές εξετάσεις.
Ερώτηση
Καλημέρα κύριε Μαζάνη έχω ένα αγοράκι 4,5 μηνών το οποίο κάθε απόγευμα γίνεται ιδιαίτερα νευρικό, κλαίει και γκρινιάζει πολύ. Τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να περνάει εύκολα την ώρα του;”
Απάντηση
Το αγοράκι σας βρίσκεται στην ηλικία που αρχίζει να παρατηρεί έντονα το περιβάλλον και θέλει να συμμετέχει κι’ αυτό. Το πιθανότερο απ’ όλα είναι ότι το απόγευμα βαριέται και θέλει να κάνει την βολτούλα του. Επίσης σε αυτή την ηλικία έχει αρχίσει η οδοντοφυΐα που πολύ πιθανόν κατά την διάρκεια του απογεύματος να του φέρνει εκνευρισμό και γι’ αυτό κλαίει. Εάν πρόκειται για την δεύτερη περίπτωση τρίψτε του τα ούλα με μια ειδική δαχτυλήθρα από σιλικόνη ή χρησιμοποιήστε μία αλοιφή που υπάρχει για να ηρεμούν τα ούλα.
Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών που ζυγίζει 8.200 gr και έχει ύψος 71 cm. Γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες, 4.150 gr βάρος και 54 cm ύψος χωρίς να έχω διαβήτη. Τρώει 6 γεύματα την ημέρα γάλα σκόνη σε σύνολο 1200 ml περίπου. Μέχρι τώρα κοιμόταν το βράδυ 8 ώρες συνεχόμενα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Πρώτον αν είναι φυσιολογικό το βάρος του, δεύτερον αν είναι σωστά τα γεύματά του ή έπρεπε να είναι 5 στο 24ωρο και τρίτον αν δικαιολογείται λόγω της οδοντοφυΐας που εδώ και 4 ημέρες ξυπνάει το βράδυ κάθε μια ώρα και κλαίει. Μέσα στην ημέρα κοιμάται 3-4 φορές από μια ώρα περίπου. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Απ ‘όλα αυτά που μου περιγράφετε φαίνεται ότι το παιδάκι σας είναι απόλυτα φυσιολογικό. Να θυμάστε ότι ένα παιδί 5 μηνών πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε. Στον χρόνο πρέπει να πάρει 20 με 22 πόντους ύψος και επίσης στον χρόνο πρέπει να πάρει 12 εκατοστά η περίμετρος του κεφαλιού του. Τα γεύματα που τρώει και η ποσότητα είναι απόλυτα ικανοποιητική και επίσης οι ώρες του ύπνου του. Όπως και εσείς λέτε βρίσκεται στην ηλικία που έχει ξεκινήσει η οδοντοφυΐα και αυτό δικαιολογεί να ξυπνάει το βράδυ και να κλαίει. Τρίψτε του τα ούλα με τις ειδικές αλοιφούλες που υπάρχουν οι οποίες τα ηρεμούν και τα μαλακώνουν ή με μία δαχτυλήθρα από σιλικόνη που έχει ανώμαλη επιφάνεια και κάνει ένα μασάζ στα ούλα του.

Read More

And More