Ο παιδίατρος σας απαντά!

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ανήσυχες μανούλες…
Ερώτηση
Ο μικρός μου είναι 2 χρονών και 9 μηνών και δεν μιλάει. Καταλαβαίνει τα πάντα γνωρίζει χρώματα, σχήματα, αριθμούς, γράμματα χειρίζεται τον υπολογιστή i pad όμως δεν μιλάει. Όταν ρωτάει λέει Α και τώρα τελευταία σαν να λέει κάτι σαν μαμά. Τι πρέπει να κάνω;”
Απάντηση
Πρέπει να εξετάσουμε ορισμένα πράγματα για να βεβαιωθούμε ότι είναι απλώς μια καθυστέρηση της ομιλίας και όχι κάτι σοβαρό. Καταρχήν εξετάζουμε την κληρονομικότητα, δηλαδή αν κάποιος από εσάς τους γονείς ή τους συγγενείς πρώτου βαθμού, καθυστέρησαν να μιλήσουν. Δεύτερον εξετάζουμε σε έναν παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο κατά πόσο τα αυτιά του παιδιού ακούν 100% και τα δύο. Παιδί που δεν ακούει ή δεν ακούει πολύ καλά, είναι δύσκολο να μιλήσει. Επίσης ο ωτορινολαρυγγολόγος θα εξετάσει και την γλώσσα του παιδιού. Εάν όλα αυτά δεν βγάλουν κάποιο συμπέρασμα, θα πρέπει να γίνει και μία εξέταση από παιδο-αναπτυξιολόγο.
Ερώτηση
Η κόρη μου είναι 6,5 μηνών και 5.800 κιλά. Γεννήθηκε 2.800, τρώει 5 γεύματα γάλα κατά μέσο όρο 100 ml περίπου το 24ωρο τρώει 400ml συν ένα γεύμα φρουτόκρεμα, 30 κουταλιές και ένα γευμα κρέμα 100με 120ml. Είναι φυσιολογικό;”
Απάντηση
Το βάρος του παιδιού σας είναι αρκετό. Να λάβετε υπόψιν σας ότι ένα παιδί στους 5 μήνες της ζωής πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε. Όσον αφορά τις ποσότητες γάλακτος και κρέμας που τρώει είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα και μην ανησυχείτε.
Ερώτηση
Η κόρη μου είναι 15 μηνών και από τότε που ξεκίνησα να της δίνω αυγό (από 9 μηνών) παρουσίασε αλλεργία, δηλαδή βγάζει κοκκινίλες στο πρόσωπο. Από τότε δεν της έχω ξαναδώσει. Σκεφτόμουν να ξαναδικιμάσω. Υπάρχει περίπτωση να έχει σταματήσει να είναι αλλεργική; Επίσης για το εμβόλιο MMR τι μου προτείνετε να κάνω; Να το κάνω, να περιμένω, να μην το κάνω καθόλου;
Απάντηση
Θα μπορούσατε να ξαναδοκιμάσετε να χορηγήσετε αυγό σε μικρές ποσότητες, πχ μισό κουταλάκι του γλυκού και σταδιακά να τις αυξήσετε εάν το παιδί δεν παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση. Πολλές φορές οι αλλεργίες κάποια στιγμή εγκαταλείπουν το παιδί. Όσον αφορά το εμβόλιο επειδή έχει αλλεργία στο αυγό, καλό είναι προς το παρόν να το αποφύγετε και να το κάνετε αργότερα ή εάν θα γίνει θα πρέπει να γίνει μέσα σε νοσοκομειακό χώρο σε περίπτωση κάποιας αντίδρασης να μπορούν πιο εύκολα να το αντιμετωπίσουν.
Ερώτηση
Όταν κάναμε εμβόλιο στο μωρό το prevemar και το neiw vac ήταν εκτός ψυγείου, δηλαδή τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Να τα επαναλάβουμε;
Απάντηση
Τα εμβόλια για να διατηρηθούν σωστά πρέπει να διατηρηθούν γύρω στους 8 βαθμούς θερμοκρασίας Κελσίου. Από την στιγμή που βγαίνουν από το ψυγείο αρχίζουν σιγά σιγά να χάνουν την δύναμή τους οπότε δεν ξέρουμε την στιγμή που τα κάναμε πόσο δραστικά ήταν. Το πιθανότερο απ’ όλα μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που περιγράφετε είναι να έχουν αδρανοποιηθεί και να μην έπιασαν. Επειδή έτσι κι αλλιώς το να κάνουμε ένα εμβόλιο παραπάνω από τις δόσεις που συνιστούνται δεν παθαίνει κάτι ένα παιδί, καλό είναι να τα επαναλάβετε. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να κάνετε ειδική εξέταση για αντισώματα για τα συγκεκριμένα εμβόλια και αν δείτε ότι είναι καλυμμένο το παιδί, τότε να προχωρήσετε με την σειρά που έπρεπε να γίνουν τα εμβόλια.
Ερώτηση
Η κόρη μου είναι 4 μηνών. Πότε μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα; Τι δείκτη προστασίας προτείνετε για τη θάλασσα και για το προσωπάκι του όταν πάμε βόλτες με το καρότσι;”
Απάντηση
Τα παιδιά μετά τους 2 μήνες της ζωής τους μπορούν να αρχίσουν να μπαίνουν και στην θάλασσα και στην πισίνα αρκεί φυσικά το νερό να είναι καθαρό. Όσον αφορά την ηλιακή προστασία ένας δείκτης πάνω από 25 είναι αρκετά ικανοποιητικός. Σημασία έχει όμως να το χρησιμοποιούμε σωστά, δηλαδή μισή ώρα πριν εκτεθούμε στον ήλιο και όχι μόνο όταν πηγαίνουμε τα παιδιά στη θάλασσα αλλά αμέσως όταν ξεκινάει να αυξάνεται η ηλιοφάνεια στη χώρα μας, δηλαδή από την άνοιξη και μετά.
Ερώτηση
Πόσο ασφαλής είναι η συχνή χρήση μωρομάντηλων για την ευαίσθητη περιοχή, τα χεράκια και το στόμα του μωρού; Τι γίνεται με τα parabens;”
Απάντηση
Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε τα υγρομάντηλα για την καθαριότητα παρά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχουμε κοντά μας σαπούνι και νερό, δηλαδή όταν βρίσκονται τα παιδιά στο αυτοκίνητο, στην παιδικά χαρά ή επίσκεψη σε κάποιο σπίτι. Σε όλες τις άλλες ώρες του 24ωρου καλό είναι να χρησιμοποιούμε πάντοτε νερό και σαπούνι.

Read More

And More