Πίσω στην κορυφή της σελίδας
15.05.2012 | 22:05
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος απαντάει στις ερωτήσεις σας...

Ο παιδίατρος απαντάει στις ερωτήσεις σας...
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Η κόρη μου 6 χρόνων έχει μια άσπρη τρίχα, τι σημαίνει αυτό; Πως μπορώ να μετρήσω την ευφυΐα του παιδιού μου;
 
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στα email σας...
 
Ερώτηση
Πώς μπορούμε να μετρήσουμε την ευφυΐα ενός παιδιού 2,5 ετών;
 
Απάντηση
Για κάθε ηλικία των παιδιών υπάρχουν συγκεκριμένα τεστ με τα οποία ελέγχουμε τον βαθμό της ψυχοκινητικής τους εξέλιξης. Εκτός από αυτά που μπορεί να κάνει ο παιδίατρός σας, υπάρχουν ειδικοί παιδο-αναπτυξιολόγοι και παιδο-ψυχολόγοι όπου χρησιμοποιώντας αυτά τα τεστ μπορούν να δουν εάν ένα παιδί έχει την πνευματική ανάπτυξη καταρχήν της ηλικίας του, δηλαδή να είναι στα φυσιολογικά όρια, ή αν έχει μεγαλύτερο βαθμό ευφυίας.
 
Ερώτηση
Γεια σας έχω ένα κοριτσάκι 6 χρονών και ανακάλυψα στα μαλλιά της μία άσπρη τρίχα. Τι μπορεί να σημαίνει;
 
Απάντηση
Συνήθως αυτό δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα, πρόκειται για κάποιο αποχρωματισμό της συγκεκριμένης τρίχας. Αν είναι δηλαδή μία, δύο τρίχες που αλλάζουν χρώμα δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Αν όμως διαπιστώσετε ότι οι τρίχες πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό τότε πρέπει οπωσδήποτε να δει το παιδί ένας παιδο-δερματολόγος καταρχήν ώστε αν χρειαστεί να ορίσει και κάποιες εξετάσεις.
 
Ερώτηση
Έχω μία κόρη 2 χρονών και 4 μηνών και μιλάει αλλά με κομμένες λέξεις. Ακούει και ανταποκρίνεται όταν της μιλάω και απαντάει στις ερωτήσεις μου αλλά δεν σχηματίζει προτάσεις και μιλάει όποτε θέλει εκείνη. Δεν δουλεύω κάπου αλλά με συμβούλεψαν να την πάω παιδικό σταθμό για να έρθει σε επαφή και με άλλα παιδάκια. Η γνώμη σας ποια είναι, να πηγαίνουν από τώρα τα παιδάκια παιδικό σταθμό;”
 
Απάντηση
Όσον αφορά την ομιλία του παιδιού σας για την ηλικία του, αυτά τα οποία λέει είναι στα φυσιολογικά επίπεδα. Άλλο παιδί μιλάει πιο νωρίς, άλλο μιλάει πιο αργά. Σημασία έχει ότι ακούει. Παιδί που δεν ακούει ή δεν ακούει καλά δεν μπορεί και να μιλήσει. Εφόσον ανταποκρίνεται στην επικοινωνία σας σημαίνει ότι ακούει, έχει αντίληψη και δεν πρέπει να ανησυχείτε. Σίγουρα ένα παιδί όταν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό βελτιώνει πολύ γρήγορα την ομιλία του γιατί είναι αναγκασμένο να επικοινωνήσει με συνομηλίκους του. Γενικά οι παιδίατροι πιστεύουμε ότι είναι καλό να πηγαίνει ένα παιδί στο σταθμό αφού κλείσει τα 3 χρόνια ώστε και να έχει κόψει την πάνα του και να μπορεί να μιλήσει ώστε να επικοινωνεί με τους γονείς του σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στο σταθμό. Εσείς θα αποφασίσετε βάση αυτών των δεδομένων που σας έδωσα.
 
Ερώτηση
Ο 6,5 χρονών γιος μου από τον Σεπτέμβρη ταλαιπωρείται με κνίδωση και παίρνει σιρόπι Xozal τώρα σχεδόν ανά 2-3μερες. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να κάνουν το εμβόλιο της φυματίωσης στο σχολείο. Πιστεύετε ότι μπορούμε να το κάνουμε; Θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα;”
 
Απάντηση
Το παιδί σας δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αλλεργία για να πούμε ότι το εμβόλιο της φυματίωσης θα του δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν είναι δηλαδή γνωστό εάν τα συστατικά που περιέχει το εμβόλιο μπορούν να του προκαλέσουν αλλεργία. Επομένως μπορεί να κάνει το εμβόλιο κανονικά. Εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι το εμβόλιο της φυματίωσης τείνει να καταργηθεί διότι δεν καλύπτει πλήρως τα παιδιά και δεν θεωρείται ότι είναι άκρως απαραίτητο. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνετε είναι σχεδόν κάθε χρόνο να κάνετε στο παιδί το τεστ μαντού, δηλαδή την φυματινοαντίδραση όπου με αυτό τον τρόπο ελέγχεται εγκαίρως εάν έχει μπει στο παιδί σας το μικρόβιο της φυματίωσης.
 
Ερώτηση
Έχω ένα μωράκι 2 μηνών και κάνω αποκλειστικό θηλασμό. Μου ήταν κίτρινος όμως για 20 μέρες και διέκοψα το θηλασμό. Το παιδί αμέσως συνήλθε. Επίσης κάνει πιο ήσυχο ύπνο με το ξένο γάλα. Τι να κάνω; Να συνεχίσω να του δίνω ξένο γάλα ή να επανέλθω στο θηλασμό; Θα ξανακιτρινίσει με το θηλασμό; Άφησε κάποια παρενέργεια άραγε στο παιδί που ήταν κίτρινο τόσες μέρες; Σας παρακαλώ ενημερώστε με γιατί ανησυχώ!”
 
Απάντηση
Καταρχήν δεν μου γράφετε εάν έχετε κάνει κάποια εξέταση χολερυθρίνης για να δούμε βάση της κιτρινίλας που είχε το παιδί σε τι επίπεδα ήταν ο ίκτερος που είχε. Γενικά όμως εκείνο που ισχύει διεθνώς είναι να μην διακόπτουμε τον θηλασμό του παιδιού εφόσον πιστεύουμε ότι ο ίκτερος, δηλαδή η κιτρινίλα του προέρχεται από το μητρικό γάλα διότι ποτέ το μητρικό γάλα και ειδικά ο ίκτερος από το μητρικό γάλα δεν βλάπτει το παιδί. Κακώς κάνατε την διακοπή του θηλασμού και μάλιστα για 20 μέρες. Θα μπορούσατε να το διακόψετε μόνο για δύο 24ωρα και εφόσον πέσει ο ίκτερος να ξαναρχίσετε να θηλάζετε. Σας συμβουλεύω πρώτα να κάνετε μία εξέταση ικτέρου για να δείτε σε τι επίπεδα βρίσκεται η χολερυθρίνη και να ξεκινήσετε αμέσως να θηλάζετε. Ελπίζω να είστε τυχερή να μπορέσετε να δώσετε στο παιδί σας το πιο πολύτιμο πράγμα που υπάρχει που είναι το μητρικό γάλα.

Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook