O παιδίατρος απαντάει στα email σας!

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να βαφτίσω την μπέμπα μου; Γιατί ο μικρούλης μου δεν πίνει νερό;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις απορίες σας…
Ερώτηση
Θα ήθελα να μου πείτε εάν υπάρχει καλύτερη ηλικία (σε μήνες) για να βαφτιστεί ένα μωρό. Η μπέμπα μου είναι 8 μηνών και ανησυχώ ότι θα κλαίει στην βάπτισή της που υπολογίζω να γίνει σε έναν από τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες.”
Απάντηση
Δεν υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει οι γονείς να ακολουθήσουν. Ο βασικός γνώμονας είναι πότε θεωρούν ότι το παιδάκι τους θα ταλαιπωρηθεί λιγότερο. Σίγουρα τα μωράκια που βαφτίζονται πριν τους 6 μήνες της ζωής τους ταλαιπωρούνται λιγότερο γιατί δεν καταλαβαίνουν πάρα πολλά και δεν έχουν μνήμη για να θυμούνται την ταλαιπωρία αυτή. Αν όμως θέλετε το παιδί να ζήσει την βάπτισή του και να θυμάται κάποια πράγματα, θα πρέπει να προτιμήσετε την ηλικία πάνω από 2,5 ή 3 χρονών. Καλό είναι να το προετοιμάσετε ψυχολογικά, δηλαδή να πάει κάποιες φορές στην εκκλησία και να γνωρίσει το περιβάλλον και τον παπά ώστε να αποκτήσει οικειότητα. Επίσης να κάνετε πρόβες στο σπίτι με τον νονό και μία κούκλα με γένια που θα παίζει τον ρόλο του παπά.
Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι έξι μηνών και εδώ και είκοσι μέρες έχει ξεκινήσει και τρώει κρέμες. Η γιατρός μου μου έχει κόψει εντελώς την αποστείρωση και επιπλέον μου έχει πει να του δίνω νερό από τη βρύση. Ο μικρούλης όμως δεν πίνει καθόλου και φοβάμαι μήπως αυτό δεν του κάνει καλό. Τι μπορώ να κάνω για να μάθει να πίνει νερό; Επειδή δεν πίνει νερό θα πρέπει να ανησυχήσω;”
Απάντηση
Απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει κανένα σοβαρό πρόβλημα. Εάν το παιδί σας διψούσε τότε θα έπινε το νερό ή οποιοδήποτε υγρό στοιχείο έστω κι αν ήταν βρώμικο. Το γεγονός ότι δεν πίνει νερό σημαίνει ότι καλύπτεται από υγρά μέσω των υπόλοιπων τροφών, δηλαδή το νερό που περιέχεται στο γάλα, που περιέχεται στην κρέμα, στις σούπες. Σιγά σιγά που θα μπούμε στις ζεστές μέρες το παιδί θα έχει ανάγκη περισσότερα υγρά και θα δείτε ότι θα αρχίσει να πίνει και νερό.
Ερώτηση
Ο γιος μου είναι 8,5 μηνών και έχει εδώ και έναν μήνα που μπουσουλάει. Το πρόβλημά μου είναι ότι έχει δυο βδομάδες περίπου που τα βράδια στον ύπνο του γυρνάει μπρούμυτα σε στάση μπουσουλίματος και άλλες φορές κάθεται έτσι λίγη ώρα και κλαίει κι άλλες φορές μπουσουλάει μέχρι που τον παίρνει έτσι ο ύπνος. Γιατί μπορεί να του συμβαίνει αυτό;”
Απάντηση
Η ηλικία που βρίσκεται ο γιο σας χαρακτηρίζεται από έντονη οδοντοφυΐα, δηλαδή προσπαθούν τα δόντια να βγούνε και αυτό δημιουργεί πόνο και ανησυχία και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας. Πολύ πιθανόν λοιπόν να είναι αυτό που το παιδάκι σας είναι ανήσυχο. Δοκιμάστε το βράδυ να του δώσετε λίγο depon ώστε αν πονάει να ηρεμήσει.
Ερώτηση
Ο γιος μου είναι 5,5 χρονών, 105 ύψος και 19 κιλά. Ανησυχώ λίγο για το ύψος του, μήπως να του κάνω εξετάσεις αίματος π.χ θυρεοειδή;”
Απάντηση
Από τα στοιχεία που μου δίνετε φαίνεται ότι το παιδάκι σας έχει ένα ύψος που βρίσκεται στην 7η με 8η εκατοστιαία θέση και το βάρος στην 25η εκατοστιαία θέση. Πραγματικά το ύψος είναι στα χαμηλότερα φυσιολογικά όπως επίσης και το βάρος του. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να το διερευνήσετε είναι πρώτον να κοιτάξετε την κληρονομικότητα και δεύτερον μπορείτε να κάνετε εξετάσεις για τον θυρεοειδή αλλά και ακτινογραφία άκρας χειρός όπου μετρώντας τα κοκαλάκια που υπάρχουν σε αυτό το σημείο διαπιστώνουμε εάν η οστική ηλικία του παιδιού συμβαδίζει με την σωματική του ανάπτυξη.

Read More

And More