Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Έχετε απορίες για την υγεία των παιδιών; Κάθε βδομάδα ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Ερώτηση
“Η μικρή μου είναι 3ετων σε 3μηνες. Φέτος πήγε πρώτη φορά στον παιδικό και έχει συνάχι συνέχεια και βήχα κατά περιόδους. Της έχω δώσει παρά πολλούς φυσιολογικους όρους και otrivin ανά διαστήματα. Δεν καθαριζει με αποτέλεσμα να πάρει αντιβιωση augmentin 400/57mg σήμερα. Πόσο επικίνδυνη είναι; Αλλεργίες δεν έχει. Απλά έκανε διαρροια σήμερα πρώτη μέρα.”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, πρέπει να ξέρετε ότι ένα παιδάκι που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνει 4 με 5 φορές περισσότερο από ένα παιδί που δεν πηγαίνει. Επίσης αν ένα παιδί δεν πηγαίνει αλλά έχει αδελφάκι που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και αυτό αρρωσταίνει 4 με 5 φορές περισσότερο.
Άρα λοιπόν, ειδικά τώρα που πρωτοπήγε στο σταθμό το παιδί σας, θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι να εγκλιματιστεί εφόσον φυσικά δεν αρρωσταίνει τόσο συχνά που να παίρνει υπερβολικές δόσεις αντιβίωσης ή άλλων φαρμάκων.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ενα αγορακι 4,5 χρονών και δυο μέρες τώρα έχει κόκκινα μάγουλα, πονοκέφαλο, ελαφρύ πονόλαιμο και πυρετό μέχρι 38. Υποψιαζομαι οτι έχει την πέμπτη νόσο. Μπορείτε να μου πειτε τι ακριβώς να κάνω σχετικά με φαρμακευτική αγωγή και διατροφή; Επίσης, μπορεί να κολλήσει το δίχρονο αδελφάκι του;”

Απάντηση

Δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θα μπορούσε ένας παιδίατρος να εκφέρει γνώμη χωρίς να έχει κλινική άποψη του παιδιού. Δηλαδή πρέπει ο παιδίατρος να εξετάσει το λαιμό του, τα αφτιά του, να ψηλαφίσει την κοιλιά του, να ακροαστεί το θώρακά του ώστε να καταλάβει εάν πρόκειται για ίωση ή για μία άλλη ασθένεια ώστε να αποφασίσει αν πρέπει να χορηγήσει αντιβίωση ή όχι ή κάποια άλλα φάρμακα.

Ερώτηση
“Πόσα γραμμάρια κρέατος (μοσχάρι ή κοτόπουλο) ημερησίως θα πρέπει να τρώει ένα μωράκι 8 μηνών;”

Απάντηση

Θεωρούμε ότι σε αυτή την ηλικία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 80 έως το πολύ 100 γραμμάρια την ημέρα μοσχάρι ή κοτόπουλο αλλά και οποιοδήποτε άλλο κρέας θα μπει στη διατροφή του.

Ερώτηση
“ Πόσο ανησυχητική είναι η σαλμονέλα όταν εντοπίζεται στα κόπρανα ενός μωρού 12 μηνών; Το μωρό είχε μόνο ορισμένες φορές διάρροια χωρίς να συνοδεύεται από πυρετό η απώλεια όρεξης. Είναι απαραίτητη μία νέα εξέταση κοπράνων έπειτα από αντιβίωση;”

Απάντηση

Δυστυχώς η σαλμονέλα είναι ένα πολύ περίεργο μικρόβιο και εξατομικεύεται η περίπτωση κάθε παιδιού. Μάλιστα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις για το αν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση αντιβίωσης ή αφήνουμε να κάνει τον κύκλο του μόνο του. Πολλές φορές η σαλμονέλα παραμένει σαν φορέας μέσα στο παιδί και μπορεί να αναζωπυρωθεί και αυτό μπορεί να κρατήσει και ένα και δύο χρονια. Καλό θα ήταν μία φορά το εξάμηνο ή το χρόνο να γίνεται κάποια εξέταση μέχρι να διαπιστώσετε ότι πραγματικά το μικρόβιο έχει εξαφανιστεί.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών. Γεννήθηκε 3 κιλά και 50 πόντους. Σήμερα ζυγίζει 8600 και ύψος 78 πόντους. Πίνει περίπου 500 ml γάλα και τρώει όλα τα φαγητά σε ικανοποιητική ποσότητα. Παρόλα αυτά δεν παίρνει βάρος. Αυτό συμβαίνει από τους πρώτους μήνες της ζωής της, με θηλασμό 3 μηνών. Είναι φυσιολογικό κάτι τέτοιο; Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες να κάνω, ώστε να διαπιστώσω αν κρύβεται κάτι παθολογικό πίσω από την έλλειψη βάρους;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη το βάρος του παιδιού σας βρίσκεται στην 20η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο και το ύψος του βρίσκεται στην 70η εκατοστιαία θέση, δηλαδή αρκετά πάνω από το μέσο όρο. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε επειδή και τα δύο αυτά μεγέθη βρίσκονται μέσα στα φυσιολογικά όρια. Όσον αφορά στο βάρος του μωρού θα πρέπει να εξετάσετε και την κληρονομικότητα, δηλαδή εάν εσείς οι δύο γονείς είστε υπέρβαροι ή αδύνατοι, την κινητικότητα του παιδιού (δηλαδή ένα παιδί που κινείται πάρα πολύ σε αυτή την ηλικία, έχει αρχίσει ενδεχομένως να περπατάει, μπορεί να καίει πολύ περισσότερες θερμίδες). Εάν το μωρό σας δεν αρρωσταίνει, είναι υγιές, τρώει καλά, μην ανησυχείτε. Εάν θέλετε να κάνετε κάποιες εξετάσεις ρουτίνας, θα πρέπει να ξεκινήσετε από γενική αίματος, σίδηρο ορού, φεριτίνη, ΔΕΚ, εξετάσεις θυρεοειδούς, τρανσαμινάσες, γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια κ.λπ.

Ερώτηση
“H μικρή μου 3 χρόνων, από τον Σεπτέβρη (πήγε παιδικό) , αν και αρρώστησε μόνο 2 φορές έως τώρα, η καταρροή στην μυτούλα της , σχεδόν δεν σταματά! Πάρα πολύ συχνά! Υπάρχει κάτι να κάνω, προτού μπω σε σκέψεις για πιθανή αλλεργία; O παιδίατρος πάντως δεν της βρίσκει κάτι. Πρόκειται για ένα υγιές παιδί, μου τόνισε.”

Απάντηση

Βρισκόμαστε στην κλασική περίπτωση που όταν ένα παιδί ξεκινάει παιδικό σταθμό αρρωσταίνει περισσότερο από τα άλλα παιδάκια. Εάν το πρόβλημα του παιδιού σας βρίσκεται μόνο σε μια επίμονη καταρροή μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να είστε και ευχαριστημένη διότι συνήθως στην αρχή του παιδικού σταθμού αρρωσταίνουν περισσότερο, παίρνουν και αντιβιώσεις και διάφορα άλλα φάρμακα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να καθαρίζετε όσο πιο συχνά γίνεται τη μυτούλα του με φυσιολογικό ορό ώστε να μην περάσει κάποιο μικρόβιο προς το αυτί και σας κάνει ωτίτιδες.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω έναν μπεμπούλη 11 μηνών ο οποίος έχει ολική φίμωση. Τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Πρέπει να τον πάω σε κάποιον ειδικό και αν ναι πότε; Πρέπει να έχουμε βγάλει την πάνα; Μπορώ να κάνω κάτι εγώ ωστε να βελτιώσω την κατάσταση; Επίσης κάτι αλλο που με απασχολει είναι το αν υπάρχει θέμα μόλυνσης ή συσσώρευσης μικροβίων στο πουλάκι του αν και είμαι πολύ σχολαστική με την καθαριότητα της περιοχής.”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, το θέμα της φίμωσης είναι κάτι που απασχολεί όλους τους γονείς που έχουν αγοράκι. Σε γενικές γραμμές, τα αγοράκια γεννιούνται με αυτό που λέμε φυσιολογική φίμωση. Σε αυτή την περίπτωση δεν επεμβαίνουμε μέχρι να γίνει 2 χρονών. Εάν 2 χρονών δεν έχει ανοίξει τότε ο παιδίατρος αποφασίζει εάν θα το ανοίξει ο ίδιος ή εάν θα το στείλει σε παιδοχειρουργό. Μέχρι την ηλικία αυτή, οι γονείς έχουν την υποχρέωση να ασχολούνται με το πουλάκι του παιδιού τους μόνο για την καθαριότητα, δηλαδή ανοίγετε ελαφριά το πετσάκι μπροστά μέχρι εκεί που πρέπει ώστε να αποκαλυφθεί μία πολύ μικρή τρυπούλα, το σαπουνίζετε και το ξεβγάζετε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα προκειμένου όπως κι εσείς λέτε να μην συσσωρεύονται μικρόβια και πάθει κάποια ουρολοίμωξη.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 10 μηνών και θα ήθελα να ρωτήσω: το πουλάκι του το πειράζουμε καθόλου; Ο παιδίατρος μας έδωσε μια κρεμούλα, άνοιξε, αλλά ακούω από άλλες μανούλες που οι δικοί τους γιατροί τους λένε να μην το πειράζουν καθόλου και ότι θα ανοίξει μόνο του μέχρι την εφηβεία τους. Τι είναι τελικά καλό να κάνουμε;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, όπως ίσως θα διαβάσατε και παραπάνω, μέχρι το αγοράκι να γίνει 2 χρονών δεν πειράζουμε το πουλάκι του παρά μόνο μέχρι εκεί που μας επιτρέπει η τρυπούλα για να το καθαρίζουμε ώστε να μη μολυνθεί. Από κει και πέρα δεν χρειάζονται ούτε αλοιφές ούτε πίεση.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου θα ήθελα να μάθω πόσο ύψος περίπου πρέπει να έχει ένα αγόρι 9 ετών.”

Απάντηση

Ένα αγόρι στην ηλικία αυτή πρέπει να έχει ύψος από 1 και 25 εκατοστά μέχρι 1 και 45. Εάν βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια είναι φυσιολογικό. Από κει και πέρα εξαρτάται βέβαια και από την κληρονομικότητα και από άλλους παράγοντες.

Ερώτηση
“Το μωράκι μου είναι 4 μηνών και μετά το μπάνιο κάθε βράδυ εκνευρίζεται και κλαίει απαρηγόρητο για αρκετή ώρα. Τι να κάνω;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, κανονικά το μωρό θα πρέπει να ευχαριστιέται με το μπάνιο του, αν σκεφτείτε ότι σχεδόν 9 μήνες βρισκόταν μέσα στην κοιλιά της μαμάς και έκανε μπάνιο. Ο λόγος για τον οποίο κλαίει είναι διότι συνέβη κάτι που το φόβησε στους χειρισμούς κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, είτε από εσάς είτε από κάποιον άλλο που ασχολείται με το παιδί. Να έχετε υπόψη σας ότι το παιδί μέχρι 15 μηνών κρατάει και την ικανότητα να κολυμπάει μέσα στο νερό. Τι μπορείτε να κάνετε; Προσπαθήστε να κάνετε πιο απαλές κινήσεις στο μπάνιο του παιδιού ώστε να σταματήσει να φοβάται και θα δείτε ότι μετά θα το ευχαριστιέται.

Read More

And More