Πίσω στην κορυφή της σελίδας
17.01.2014 | 21:36
Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Ερώτηση
“Το μικρό μου γεννήθηκε 37η εβδομάδα, 50 εκ ύψος, 2.830 βάρος και 36 περίμετρος κεφαλής. Σήμερα 10 μηνών, είναι 80εκ ύψος,10.800 βάρος και περίμετρος κεφαλής 49,4. Του έχω κάνει 4 υπερήχους εγκεφάλου που το πόρισμα είναι καλοήθης μεγαλοκεφαλία και είπε ότι υπήρχε “ζουμάκι” λίγο περισσότερο που θα το απορροφήσει ο εγκέφαλος. Δεν ησύχασα όμως και έκανα και μια μαγνητική εγκεφάλου “ειδική” και έδειξε ότι το μωρό δεν έχει κάτι στον εγκέφαλο και υπάρχει αυτή η καλοήθης διεύρυνση υπαραχνοειδούς χώρου άλλα τίποτα κακό. Μετά το πήγα σε ειδικό παιδο-οφθαλμίατρο και μου είπε και αυτός ότι δεν έχει τίποτα. Ποια είναι η άποψή σας;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει πια ανησυχία, μετά από τον έλεγχο που έχετε κάνει δεδομένου ότι έχετε κάνει αρκετά πράγματα. Πράγματι οι διαστάσεις του μωρού σας είναι μεγάλες και σε βάρος, σε ύψος και η περίμετρος κεφαλιού. Εάν η νευρολογική κατάσταση του παιδιού είναι καλή όπως φαντάζομαι σας διαβεβαιώνει ο παιδίατρός σας, τότε πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις που ένα παιδί μπορεί να έχει μεγάλο κεφάλι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κάτι παθολογικό. Δεν αναφέρετε βέβαια εάν υπάρχει και κάποια κληρονομικότητα σε αυτό διότι πολύ συχνά κάποιο μέλος της οικογένειας βρίσκεται αντίστοιχα να έχει μεγάλο κεφάλι και αυτό ενθαρρύνει την περίπτωσή μας.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 6 μηνών, τις τελευταίες μέρες έχει μπουκωμένη μυτούλα και φλέματα. Ακροαστικά δεν έχει. Της βάζω πολλές φορές την ημέρα φυσιολογικό ορό και καμιά φορά τραβάω τις μυξούλες με τη φούσκα (όχι με εκείνο που ρουφάς γιατί το φοβάμαι λίγο). Ο ορός πρέπει να μπαίνει από το ένα ρουθούνι και να βγαίνει από το άλλο; Γιατί εγώ δεν το έχω καταφέρει και της κατεβαίνει στο λαιμό! Μπορεί να πάθει τίποτα από τον ορό; Μπορώ να κάνω κάτι άλλο να τη βοηθήσω; Κοιμάται με ανοιχτό το στόμα, μπορεί να πάθει τίποτα;”

Απάντηση

Καταρχήν μπορείτε να βάζετε φυσιολογικό ορό όσες φορές νομίζετε ότι το χρειάζεται. Δηλαδή εάν έχει μπούκωμα ή ρουθούνισμα. Κατά κάποιον τρόπο επιβάλλεται να βάζετε φυσιολογικό ορό ή με κάποιον άλλο τρόπο να καθαρίζετε τη μυτούλα διότι μπορεί τα μικρόβια να περάσουν μέσα απο την ευσταχιανή σάλπιγγα, πίσω από το αυτί και να δημιουργήσουν ωτίτιδα. Δεν πειράζει που οι μύξες και ο ορός δεν βγαίνουν από το άλλο ρουθούνι. Τα καταπίνει και μετά πηγαίνουν στο εντεράκι της και έτσι τις αποβάλλει με τα κακά της. Κάτι άλλο που θα μπορούσατε να κάνετε για να το βοηθήσετε είναι να έχετε μέσα στο δωμάτιό του έναν υγραντήρα με λίγο ευκαλυπτέλαιο και με αυτόν τον τρόπο ανοίγει η μυτούλα. Επίσης, να κάνετε μπάνιο καθημερινά το μωρό σας με αρκετά ζεστό νερό ώστε μέσα στη μπανιέρα να δημιουργούνται ατμοί.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 9 ετών και έναν γιο 15 μηνών. Τον μικρό τον θηλάζω αποκλειστικά όλους αυτούς τους μήνες. Τα παιδιά μεταξύ τους είναι πολύ αγαπημένα. Η κόρη μου τον προσέχει, τον παίζει πολύ και φαίνεται να μην ζηλεύει. Συνέχεια τον παίρνει αγκαλιά και του λέει πόσο τον αγαπάει. Σχεδόν κάθε φορά μου αναφέρει από μόνη της ότι δεν τον ζηλεύει. Η επόμενη ερώτησή της είναι αν την αγαπάω. Αυτό μου το ρωτάει επίσης πάντα όταν την μαλώνω για κάποιο θέμα. Υπάρχει περίπτωση να ζηλεύει και να το κρατάει μέσα της; Και κάτι ακόμη: ο γιος μου από 14 μηνών προσπαθεί να κάνει προτάσεις. Έχει ήδη κάνει μία με 3 λέξεις που τη λέει κάθε μέρα. Και νομίζω ότι λέει πάνω από 30 λέξεις. Είναι φυσιολογικό για την ηλικία του;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησή σας, σίγουρα η κορούλα σας νιώθει μέσα της κάποια ζήλεια που δεν θέλει να την εκδηλώσει κάνοντας κακό στο αδελφάκι της διότι ταυτόχρονα το αγαπάει πάρα πολύ. Νιώθει όμως μία μικρή ανασφάλεια και γι' αυτό όταν συμβαίνουν αυτά που περιγράφετε, αναζητά την επιβεβαίωση ότι την αγαπάτε. Μην ανησυχείτε καθόλου, συμπεριφερθείτε φυσιολογικά, δείξτε της της λίγο περισσότερο ενδιαφέρον και ενισχύστε την όσον αφορά στο μέγεθος της αγάπης σας προς αυτήν. Όσον αφορά στο λεξιλόγιο του μικρού μού κάνει εντύπωση διότι για την ηλικία του, αν τα πράγματα είναι όντως όπως τα περιγράφετε, λέει πάρα πολλές λέξεις. Σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι κακό.

Ερώτηση
“Το παιδί μου είναι αγόρι 7,5 χρονών. Πριν ενάμιση χρόνο το είχα πάει σε οφθαλμίατρο για check up και δεν του είχαν βρει τίποτα. Την περασμένη εβδομάδα το ξαναπήρα και του βρήκαν μυωπία 1,25 και στα δύο μάτια. Είναι λογική αυτή η απότομη αύξηση και τελικά πρέπει να φορέσει γυαλιά ή να το ξαναδώ σε κάνα εξάμηνο; Στην οικογένεια δεν έχουμε ιστορικό μυωπίας”.

Απάντηση

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές μέσα σε ελάχιστους μήνες μπορεί ένα παιδί να παρουσιάσει μυωπία όπως συνέβη και στο δικό σας αγόρι. Η γνώμη μου είναι εάν δεν το έχετε κάνει ήδη να το δει κάποιος ειδικός οφθαλμίατρος για παιδιά (παιδο-οφθαλμίατρος) ο οποίος ανάλογα με την πάθηση του παιδιού μπορεί να σας συμβουλεύσει εάν πρέπει να φορέσει από τώρα γυαλιά ή όχι ή εάν πρέπει να τα φοράει κάποιες στιγμές της ημέρας.

Ερώτηση
“Ονομάζομαι Έρη και έχω ένα κοριτσάκι 40 ημερών. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Είναι πολύ ανήσυχη όλη τη ημέρα και κοιμάται μόνο το βράδυ. Τα κακάκια της είναι ακόμα πράσινα με λίγα κίτρινα μέσα και όταν τρώει σφίγγεται πάρα πολύ για να αεριστεί. Επιπλέον ενώ ρεύεται αμέσως θέλει να ρευτεί και μετά από δυο ώρες. Της δίνω το frezylac ok (το τρίτο γάλα που αλλάξαμε) και τώρα ξεκίνησα και το infacolic. Όλα αυτά οφείλονται στους κολικούς ή μπορεί να είναι αλλεργική στο γάλα; Ή συμβαίνει κάτι άλλο; Θα περάσει;”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, είναι πολύ λίγα τα συμπτώματα που έχει το μωρό σας για να μπορέσουμε να βάλουμε a priori διάγνωση ότι είναι κολικοί ή είναι κάποια αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Με τόσα λίγα συμπτώματα που έχει θα μπορούσαν να είναι και όλα μαζί, δηλαδή άλλη φορά να είναι πονάκια, άλλη φορά να είναι αέρια άλλη φορά να προετοιμάζεται να κάνει κακά άλλη φορά να είναι μια μικρή δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας. Το ευχάριστο είναι ότι όπως περιγράφετε που κοιμάται το βράδυ. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα του μωρού δεν είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δεν ξέρω ποια ήταν τα προηγούμενα γάλατα που έπαιρνε το μωρό σας αλλά καλό θα ήταν εφόσον έχετε κάνει τόσες αλλαγές να κάνετε άλλη μία και να δώσετε ένα γάλα υποαλλεργικό για να αποκλείσουμε την περίπτωση εκείνεη που το παιδί έχει μία δυσανεξία. Εάν υπάρχει κάτι τέτοιο, 4-5 μέρες μετά τη χορήγηση του υποαλλεργικού γάλακτος θα δείτε ότι τα συμπτώματα του μωρού βελτιώνονται και περιορίζονται μόνο σε αυτά που χουν σχέση με τα κλασικά πονάκια του πρώτου τριμήνου.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 6 μηνών που θηλάζω αποκλειστικά. Είναι 7 κιλά και 67 πόντους. Γεννήθηκε στις 39 εβδομάδες 3100 κιλά και 50 πόντους. Ανησυχώ για το βάρος του. Ξεκινήσαμε και τις στέρεες τροφές με φρούτα αλλά δεν δείχνει ενδιαφέρον. Είναι ένα πολύ δραστήριο μωρό, χαρούμενο αλλά αν δεν τον ταΐσω εγώ δεν δείχνει ποτέ να πεινάει! Τι ποσότητες πρέπει να τρώει; Πρέπει να του κάνω κάποιες ειδικές εξετάσεις; Σας ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να ανησυχείτε για το βάρος του μωρού σας δεδομένου ότι τα σωματομετρικά του στοιχεία είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι είναι και ένα παιδί που έχει τραφεί μέχρι τώρα αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Επίσης το ότι η κλινική του εικόνα, όπως περιγράφετε, είναι πολύ καλή δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Φαίνεται ότι δεν θέλει εύκολα να παραδεχτεί ότι θα αφήσει την επαφή με τη μαμά του και θα αρχίσει να τρέφεται με άλλες τροφές. Είναι μία μεταβατική περίοδος που τη συναντούμε πολύ συχνά σε παιδάκια που έχουν πετύχει το μητικό θηλασμό. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να κάνετε καμία ειδική εξέταση, θα πρέπει να δείξετε ψυχραιμία, να μη δείχνετε στο μωρό σας ότι σας ανησυχεί πάρα πολύ όταν δεν τρώει κάτι διότι έτσι το μικρό εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις και του προκαλείτε την περιέργεια να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που δεν σας αρέσει.

Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 8 μηνών η οποία από ενός μηνός και νωρίτερα έχει διαγνωστεί με στένωση δακρυϊκού πόρου στο ένα μάτι. Κάνω συνεχώς μασάζ στο ματάκι με το πρόβλημα 4 με 5 φορές την ημέρα καθ' υπόδειξη της παιδιάτρου αλλά εδώ και μια εβδομάδα όποτε της κάνω μασάζ τρέχει κολλώδες υγρό σχεδόν πράσινου χρώματος το οποίο γεμίζει τον οφθαλμό της. Ξυπνάει πολύ συχνά με “κολλημένο” ματάκι από υγρό. Της το καθαρίζω με φυσιολογικό ορό και κάπου κάπου και κάποιο κολλύριο. Υπάρχει κίνδυνος από το μασάζ τόσων μηνών στο ευαίσθητο ματάκι της να επηρεαστεί η όρασή της; Μας έχουν συστήσει να μην ανησυχούμε και να μην απευθυνθούμε προ του έτους σε οφθαλμίατρο. Πιστεύετε πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αλλιώς;”

Απάντηση

Φυσικά υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί η όραση του μωρού σας εάν η πίεση που ασκείτε είναι πάνω στον βολβό του ματιού. Το μασάζ είναι ακίνδυνο εάν αυτό γίνεται στο σημείο που βρίσκεται ο δακρυϊκός πόρος, δηλαδή πολύ κοντά στη μύτη και όχι πάνω στο μάτι. Εφόσον συνεχίζεται για τόσους μήνες το πρόβλημα του μωρού, καλό θα ήταν να το δει ένας παιδοοφθαλμίατρος ο οποίος είναι πολύ πιο ειδικός για να σας πει εάν χρειάζεται ακόμα να περιμένετε κάποιους μήνες ή αν είναι ώρα να γίνει καθετηριασμός του δακρυϊκού πόρου ώστε να αποκατασταθεί μία για πάντα το πρόβλημα του μωρού σας.


Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον γιο μου. Είναι 2 χρονών, γεννήθηκε πρόωρος 27 εβδομάδων με βάρος 1080 Kg και ύψος 39 εκ. Αυτή τη στιγμή έχει βάρος 9850 kg και ύψος 83 εκ. Έχει υποθυρεοειδισμό και έπαιρνε Τ4 μέχρι και πριν 1μιση μήνα. Αυτή τη στιγμή το έχουμε σταματήσει δοκιμαστικά μέχρι και τον Σεπτέμβρη που θα ξανακάνουμε εξετάσεις γιατί οι προηγούμενες (2) ήταν αρκετά καλές. Ήθελα επίσης να σημειώσω πως τον Απρίλιο είχε φτάσει τα 9900kg αλλά μετά από μια ίωση έπεσε μέχρι και τα 8500 kg και από τότε μέσα σε αυτούς τους μήνες κατάφερε να φτάσει στο βάρος που είχε 4 μήνες πριν. Παρόλα αυτά είναι έξω από την καμπύλη ανάπτυξης βάρους και σχετικά χαμηλά και σε αυτή του ύψους. Ποια είναι η γνώμη σας;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, το μωράκι σας γεννήθηκε πάρα πολύ πρόωρο, πράγμα το οποίο το ξέρετε και αυτή η προωρότητα πολλές φορές ακολουθεί ένα μωρό στα πρώτα χρόνια της ζωής του με συνέπεια να μένει πίσω όσον αφορά στη σωματική του εξέλιξη. Αν προσθέσουμε στο μωράκι σας ότι έχει και υποθυρεοειδισμό είναι κάτι πιου και αυτό συμβάλλει στην καθυστέρηση της ανάπτυξής του. Εάν έχετε κάνει όλες τις εξετάσεις και βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα δεν θα πρέπει να ανησυχείτε και θα περιμένετε σιγά σιγά την εξέλιξή του η οποία φυσικά δεν ξέρουμε ποια θα είναι μέχρι την ηλικία των 20 ετών που ολοκληρώνεται η ανάπτυξή του.

Ερώτηση
“Γιατρέ, το μωράκι μου είναι 7 μηνών και ξυπνάει το βράδυ στις 2, στις 4.30 και 6.30. Πρόσφατα κόψαμε το θηλασμό που ήταν ο μόνος τρόπος για να ξανακοιμηθεί. Δοκίμασα το τσάι για να ξεγελιέται, το νανουρίζω αλλά γκρινιάζει συνεχώς και δεν ξέρω τι να κάνω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν δίνετε στο μωρό σας πραγματικό τσάι, το οποίο περιέχει τεΐνη, η οποία δημιουργεί ανησυχία στο μωρό σαν να έπινε καφέ. Ελπίζω να του δίνετε χαμομήλι και απλώς να το λέτε τσάι! Αλλιώς πρέπει να το κόψετε επειγόντως. Το μωρό σας περνάει μία μεταβατική περίοδο που από την συνήθεια που είχε να ξυπνάει και να θηλάζει άρα λοιπόν είχε μία σωματική και ψυχική επαφή ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει τώρα αυτό να σταματήσει. Μην ανησυχείτε, είναι μία μεταβατική περίοδος. Εφόσον δεν θέλετε να το θηλάζετε τη νύχτα θα πρέπει σιγά σιγά να του μειώσετε το γάλα που ενδεχομένως θα του δίνατε στο μπιμπερό, να καθυστερείτε κάποια 5λεπτά κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι να του δώσετε να φάει ώστε σιγά σιγά να υπάρξει μία "αποτοξίνωση" του παιδιού από το να βλέπει το βράδυ και τη μαμά του. Να ξέρετε ότι σε αυτή την ηλικία έτσι κι αλλιώς πολλά μωρά ενώ δεν πεινάνε το βράδυ ξυπνάνε μόνο και μόνο για να δούνε τη μαμά τους καθώς λέμε ότι τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας τελικά.

Ερώτηση
“Η μικρή μου είναι 12 μηνών, 76 ύψος και 7150 κιλά και θηλάζει αποκλειστικά. Από βρέφος δεν θήλαζε πότε για πολύ (2-5 λεπτά το ένα στήθος ανά 1 ώρα). Τώρα με τα γεύματα (κρέμες-σούπες) της δεν τρώει παραπάνω από 120-130γρ. Ξένο γάλα δεν δέχεται να πιει με τίποτα. Όποτε πάμε στην παιδίατρο όλο ύψος παίρνει και κιλά τίποτα, αλλά από υγεία σκίζουμε (πίνουμε και σίδηρο λόγω χαμηλής φεριτίνης)! Αγχώνομαι κάθε φορά που είναι για να την ζυγίσουμε. Τι λέτε, μήπως να ανησυχώ περισσότερο; Ευχαριστώ”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη, απ' ό, τι φαίνεται, το μωρό σας δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στον αποθηλασμό του. Είναι ακόμη συνδεδεμένο με τη μαμά του και με το μητρικό γάλα με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται έτσι όπως λέτε. Εξάλλου, ο τρόπος με τον οποίο θήλαζε ήταν πάρα πολύ συχνός και γι' αυτό έχει δημιουργηθεί μία εξάρτηση του μωρού. Χρειάζεται υπομονή, μην δείχνετε ότι ανησυχείτε πράγμα που μπορεί να του προκαλέσει περιέργεια και αντίδραση και να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Προσπαθήστε να του δίνετει λιγότερο να φάει και πιο συχνά προκειμένου σιγά σιγά να συνηθίσει την καινούργια κατάσταση. Φυσικά όλα αυτά ισχύουν εφόσον η υπόλοιπη υγεία του μωρού σας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή δεν αρρωσταίνει, έχουν γίνει κάποιες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι δεν έχει πολύ χαμηλό σίδηρο, έχετε κάνει γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια, έχετε ελέγξει τον θυρεοειδή και πιθανόν να έχετε κάνει μία ακτινογραφία άκρας χειρός προκειμένου να διαπιστώσετε ότι η χρονολογική ηλικία του παιδιού ταυτίζεται με την οστική. Αν όλα αυτά είναι καλά τότε θα πρέπει να κάνετε μερικούς μήνες λίγη υπομονή.






Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook